Trospij

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Trospium.svg
Trospij
Sustavno (IUPAC) ime
?
Identifikatori
CAS broj 10405-02-4
ATK kôd G04BD09
PubChem 107979
DrugBank APRD00393
Kemijski podaci
Kemijska Formula C25H30NO3 
Mol. masa 392.511 g/mol
Farmakokinetski podaci
Bioraspoloživost ?
Vezanje na proteine plazme 50-85%
Metabolizam ?
Vrijeme polueliminacije 20 sati
Eliminacija ?
Farmakoinformacijski podaci
Trudnoća - kategorija

C

Registriran u RH?

Da

Trgovački nazivi u RH

Spasmex, Spasmex Forte

Status

Na liječnički recept

Način primjene oralno (tablete), injekcije

Trospij je derivat homatropina. Kao i hioscin-butilbromid, trospij je polusintetska kvaterna amonijeva baza, tj., izmijenjeni homatropin kako bi se dobio spoj koji ne ulazi u mozak i ne djeluje halucinogeno. Pošto je u pitanju pozitivno nabijeni ion dolazi u obliku kloridne soli.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje[uredi | uredi kôd]

Kao i atropin i hioscin-butilbromid, trospijev klorid pripada skupini antikolinergika odnosno antimuskarinskih lijekova jer blokira parasimpatikus uzrokujući dominaciju simpatikusa.

Terapijske indikacije[uredi | uredi kôd]

Trospij se koristi za liječenje:

Kontraindikacije[uredi | uredi kôd]

Interakcije[uredi | uredi kôd]

Pri istodobnom davanju trospija i amantadina, kinidina, tricikličkih antidepresiva i neuroleptika povećava se antikolinergički učinak. Pri istodobnoj primjeni metoklopramida spazmolitički je učinak trospija smanjen.

Doziranje[uredi | uredi kôd]

Kod vrlo teških spastičnih stanja (polakisurija, nikturija, spastični mjehur, spazmi probavnih organa i žučnih putova) odrasli dnevno uzimaju doze od 15 mg do 30 mg podjeljeno u tri doze. Ampule se daju polako intravenski ili duboko intramuskularno. Ako je potrebno, mogu se dati dva do tri puta na dan.

Predoziranje[uredi | uredi kôd]

Klinički su znaci otrovanja: crvenilo lica, midrijaza, tahikardija, suha usta, zastajanje mokraće, motorički nemir, delirij, povišena temperatura i grčevi. Liječenje: ispiranje želuca, aktivni ugljen, purgativ, simptomatsko liječenje grčeva i hlađenje tijela.

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Trospij može prouzročiti suhoću usta, znojenje, rijetko poremećaje u akomodaciji, tahikardiju, smetnje pri mokrenju, nemir, smušenost, halucinacije i crvnilo kože. Kod starijih bolesnika postoji veća vjerojatnost za pojavu neželjenih djelovanja.

Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica uglasog portala farmakologija.com (http://farmakologija.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Farmakologija.com.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.