Herzog & de Meuron

Izvor: Wikipedija
Herzog & de Meuron
high-tech arhitektura
Nacionalnost švicarsko
Vrsta umjetnosti arhitektura
Praksa Basel, Švicarska
Hamburg, Njemačka
New York, SAD
Sveučilište Harvard
ETH Zürich
Poznata djela Tate Modern
St. Jakob-Park
Allianz Arena
Nacionalni stadion u Pekingu
Nagrade Nagrada Schock (1999.)
Pritzkerova nagrada (2001.)
Nagrada Stirling (2003.)
Portal o životopisima

Herzog & de Meuron ili Herzog & de Meuron Architekten (BSA/SIA/ETH) ili skr. HdM je slavna švicarska arhitektonska tvrtka sa sjedištem u Baselu koju su osnovali arhitekti Jacques Herzog (rođen 19. travnja 1950.) i Pierre de Meuron (rođen 8. svibnja 1950.), a koji su se upoznali tijekom studija na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu. Jacques Herzog i Pierre de Meuron su gostujući predavači na Postdiplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard od 1994., te profesori na ETH Zürichu od 1999. god.

Tvrtka danas ima poslovnice u Londonu, Münchenu, Barceloni, San Franciscu i Tokyju, zapošljava preko 330 ljudi od kojih su pored partnera osnivača, partneri i arhitekti: Christine Binswanger, Harry Gugger (bivši), Robert Hösl, Ascan Mergenthaler i Stefan Marbach. God. 2006., časopis The New York Times ju je prozvao jednom od najcjenjenijih arhitetonskih tvrtki na svijetu[1]

Tate Modern u Londonu (2000.)

God. 2001., Herzog & de Meuron su osvojili Pritzkerovu nagradu, najprestižniju nagradu za arhitekturu na svijetu, kao prvo partnerstvo-dobitnik među arhitektima pojedincima. U pojašnjenju svoje odluke, članovi žirija su ih okarakterizirali riječima:

Wikicitati »Teško je zamisliti nekog drugog arhitekta u povijesti koji se bavio arhitektonskim pokrivačem s većom maštom i majstorstvom.«
(predsjednik žirija, J. Carter Brown)
Wikicitati »Oni oplemenjuju tradicije modernizma do osnovne jednostavnosti, dok preoblikuju materijale i površine kroz istraživanje novih načina obrade i tehnika.«
(član žirija, Ada Louise Huxtable[2])
Nacionalni stadion u Pekingu (2008.)
Tenerife Espacio de las Artes, Santa Cruz de Tenerife, (2007.)

Rana djela tvrtke HdM su bila reduktivistička moderna arhitektura u skladu s minimalizmom Donalda Judda, kao što je njihova prva slavna velika građevina, Tate Modern u Londonu, koju su 200. god. izveli potpunom unutrašnim preuređenjem stare zgrade plinare koju su izvana potpuno sačuvali.

Svojim posljednjim projektima kao što su Prada Tokyo, Zrada Forum u Barceloni i Nacionalni stadion u Pekingu (izgrađen za XXIX. Olimpijske igre – Peking 2008.), svjedoče o prilagodljivoj prirodi.[1] U svojim težnjama su napredovali od purističkih jednostavnih formi do kompliciranijih i dinamičnijih oblika u čemu često citiraju konceptualnog umjetnika Josepha Beuysa, s kojim su se često savjetovali i surađivali.

Odabrani projekti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Herzog & de Meuron
  1. a b Arthur Lubow, The China Syndrome, The New York Times Magazine, 21. svibnja 2006. (engl.) Preuzeto 6. veljače 2013.
  2. Jackie Craven, Master Architects, About.com (engl.) Preuzeto 7. veljače 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]