Richard Meier

Izvor: Wikipedija
Richard Meier
moderna arhitektura
(racionalistička arhitektura)
Richard Meier
Richard Meier na filmskom festivalu Tribeca, New York (2009.)
Rođenje 12. listopada 1934.
Newark, New Jersey, SAD
Nacionalnost američko
Vrsta umjetnosti arhitektura
Praksa Sveučilište Cornell
Skidmore, Owings and Merrill
Richard Meier & Partners
Utjecali Ludwig Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright, Luis Barragán, Le Corbusier
Poznata djela Atheneum
Getty Center
Muzej moderne umjetnosti u Barceloni
Nagrade Pritzkerova nagrada (1984.)
Zlatna medalja AIA (1997.)
Nagrada Praemium Imperiale (1997.)
Portal o životopisima

Richard Alan Meier (Newark, New Jersey, 12. listopada 1934.) je međunarodno priznati američki moderni arhitekt židovskog podrijetla koji je poznat po svestranoj uporabi bijele boje.[1] God. 1984. osvojio je prestižnu Pritzkerovu nagradu,[2] koja se smatra za nobelovu nagradu arhitekture.

Atheneum, New Harmony, Indiana (1979.)
Getty centar, New York (1997.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Meier je rođen u obitelji Židova u Newarku, New Jersey. Diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu Cornell 1957. god., nakon čega je nakratko radio za tvrtku Skidmore, Owings & Merrill 1959., a potom za Marcela Breuera sljedeće tri godine, prije početka vlastite prakse u Essex Fellsu, New Jersey 1963. god. Prepoznat je kao jedan od znamenitih arhitekata poznatih kao „njujorška petorica” 1972. god. Nakon čega mu je povjereno projektiranje Getty centra u Los Angelesu, Kalifornija; što ga je katapultiralo među vodeće arhitekte SAD-a. Njegova tvrtka Richard Meier & Partners ima urede u New Yorku i Los Angelesu s aktualnim projektima u rasponu od Kine i Tel Aviva, do Pariza i Hamburga.

Godine 1984., Meier je dobio Pritzkerovu nagradu, nagrađen je zlatnom medaljom AIA 1997., a 2008. god. dobio je i zlatnu medalju za arhitekturu Akademije umjetnosti i književnosti. Meier je i viši savjetnik Vijeća za dizajn (Design Futures Council).

Djela[uredi | uredi kôd]

Gradska vijećnica San Josea (2005.)

Velik dio Meierova rada se temelji na radu arhitekata od početka do sredine 20. stoljeća, naročito Le Corbusiera, Franka Lloyda Wrighta i Alvara Aalta, ali i prema djelima slavnih arhitekata iz povijesti poput Bramantea, Berninija i Borrominija.[2]

Wikicitati »Arhitektura je tradicija, dugi kontinuitet. Bilo da prekidamo s tradicijom ili ju pojačavamo, mi smo još uvijek povezani s prošlošću«
([2])

Tako je njegov Atheneum, muzej grada New Harmony (Indiana), dizajniran tako da posjetitelji moraju proći određeni put kroz zgradu, vodeći se u sam New Harmony. U trostrukoj zgradi je rampa obložena rešetkama koja pruža pogled na grad i okolicu.

Naime, njegove zgrade, a osobito privatne vile, su jasnih geometrijskih formi s velikim unutrašnjim prostorijama i čiste bijele boje pročelja. Tako su npr. sve ostale zgrade Getty centra prilagođene okerastoj boji krajolika, osim Meirove zgrade koja se tako ističe snažnim kontrastom.

Kronološki popis poznatijih djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Richard Meier
  1. Abigail Pogrebin, Stars of David: Prominent Jews Talk About Being Jewish, 2005., str. 261. (engl.) Preuzeto 21. veljače 2013.
  2. a b c Richard Meier Biography, službene stranice Pritzkerove nagrade (engl.) Preuzeto 21. veljače 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]