Prijeđi na sadržaj

Mali raspjevani Dubrovnik

Izvor: Wikipedija

"Mali raspjevani Dubrovnik" (osnovan 1962. godine) je pjevački zbor dubrovačke djece nastao pod vodstvom skladatelja Đela Jusića.

Kroz ovaj zbor su prošle mnoge generacije dubrovačkih mališana tako da su neke od Jusićevih skladbi napisanih za Mali raspjevani Dubrovnik popularne ne samo među malima već i među velikima: Lutkica na dar, Lula Starog Kapetana, Gusar s Porporele i mnoge druge. Tekstove nekih od pjesama Malog raspjevanog Dubrovnika je napisao književnik akademik Luko Paljetak.

Koncert malih pjevača održava se tradicionalno svako ljeto u Gradu na skalinima crkve Sv. Vlaha. Zbor je nastupao po cijeloj Hrvatskoj, u Italiji i u Vatikanu. Jedan od najznačajnijih nastupa bio je koncert s čuvenom američkom pjevačicom Barbarom Hendricks 1992. godine kojeg je prenosila Eurovizija iz Franjevačke crkve u tada okupiranom Dubrovniku.

Zbor je do sada snimio 6 LP ploča i 3 CD-a. Za CD pod imenom Božić u Dubrovniku dobili su 1997. godine nagradu Porin za najbolji album za djecu.

8. srpnja 2007. godine Mali raspjevani Dubrovnik je proslavio je svoj 45. rođendan. Tom prigodom je objavljena imonografija pod nazivom Mali raspjevani Dubrovnik – 45 godina autorice Nataše Kalinić Ahačić.

Izvori[uredi | uredi kôd]