Razlika između inačica stranice »Zdenko Runjić«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 617 bajtova ,  prije 6 godina
nagrade i priznanja, vanjske poveznice
(nagrade i priznanja, vanjske poveznice)
Od [[1960.]] do [[1976.]] godine, te od [[1979.]] do [[1992.]] godine bio je glazbeni urednik Radio Splita, od [[1970.]] do [[1974.]] godine bio je direktor nakladničke kuće MEI-INTERFEST (koja je publicirala ploče [[Splitski festival|Splitskog festivala]]), a od [[1988.]] do 1992. bio je umjetnički direktor Festivala zabavne glazbe u Splitu. Od 1993. osniva i vlastiti glazbeni festival [[Melodije hrvatskog Jadrana]], smotru naših najvećih hitova, koja se 2003. ponovo vraća na matičnu splitsko-festivalsku pozornicu na [[Prokurative|Prokurativi]], pod okrilje Splitskog festivala, čiji je Runjić direktor slijedeće dvije godine. Njegove melodije svih ovih godina pjevao je mali, ali odabrani krug samo velikih pjevača. Najznačajniji su: [[Oliver Dragojević]], [[Tereza Kesovija]], [[Mišo Kovač]], [[Josipa Lisac]], [[Ibrica Jusić]], [[Goran Karan]], [[Meri Cetinić]], "[[Novi fosili]]", "[[Magazin]]", [[Doris Dragović]], [[Jasna Zlokić]] i drugi. Najveću suradnju ostvario je s Oliverom Dragojevićem za kojega je napisao nešto manje od 200 pjesama, dok ih je ukupno napisao oko 700.
 
Dobitnik je mnogobrojnih priznanja. Samo tijekom suradnje s Oliverom Dragojevićem na festivalu Split osvojio je 23 prve nagrade, od kojih 12 nagrada publike, te 11 nagrada stručnog ocjenjivačkog suda. Runjićeva pjesma "Galeb i ja" smatra se jednom od najljepših pjesama uopće kod nas, a njegova "Skalinada" postala je neslužbena himna grada Splita i cijele Dalmacije.
 
Zdenko Runjić je bio i uspješan poduzetnik, a njegova izdavačka kuća "Skalinada" vrlo je brzo postala zapažena nakladnička kuća u Hrvatskoj, koja je osim festivalskih nosača zvuka "Melodija Jadrana" publicirala i "Tonikine" izvođače [[Tonči Huljić|Tončija Huljića]].
 
Godine [[1998.]] nagrađen je [[Porin (nagrada)|Porinom]] za životno djelo.
 
Otac je Borisa, Ane i Ivane Runjić.
Svekar je hrvatske književnice [[Milana Vuković Runjić|Milane Vuković Runjić]].
 
 
27. listopada 2004. Runjić je umro od [[Moždani udar|moždanog udara]] dok se oporavljao od posljedica [[Infarkt miokarda|srčanog udara]] u [[Krapinske Toplice|Krapinskim Toplicama]]. Iza njega je ostao veliki opus pjesama, koje njegova kćerka Ivana Runjić redovito prezentira publici u sklopu "Runjićevih večeri" u Splitu, često u novim i zanimljivim izvedbama i aranžmanima.
 
== Nagrade i priznanja (izbor) ==
Zdenko Runjić dobitnik je mnogobrojnih priznanja. Samo tijekom suradnje s Oliverom Dragojevićem na festivalu Split osvojio je 23 prve nagrade, od kojih 12 nagrada publike, te 11 nagrada stručnoga ocjenjivačkoga suda.
 
*1967. – Zlatno sidro
*1984. – Nagrada grada Splita
*1985. – Estradna nagrada
*1995. – Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića
*1998. – diskografska nagrada ''[[Porin (nagrada)|Porin]]'' za žvotno djelo
*2001. – Nagrada grada Splita
*2001. – Nagrada HDS-a<ref>[http://www.hds.hr/clan/runjic-zdenko/#members Hrvatsko društvo skladatelja: Runjić, Zdenko], pristupljeno 6.rujna 2014.</ref>
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vanjske poveznice ==
*[http://www.hds.hr/clan/runjic-zdenko/#members Hrvatsko društvo skladatelja: Runjić, Zdenko] (životopis)
*[http://www.porin.info/dobitnici-nagrada-za-zivotno-djelo/zdenko-runjic-185 www.porin.info – Zdenko Runjić (životopis)]
*[http://www.zamp.hr/baza-autora/autor/pregled/133001527 HDS ZAMP – Zdenko Runjić] (popis djela)
 
 

Navigacijski izbornik