Razgovor sa suradnikom:Ban kavalir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Ban kavalir, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
 • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Ban kavalir") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 10:22, 25. srpnja 2013. (CEST)

Nepropisno postavljena datoteka[uredi]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
Nuvola apps important blue.svg

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 03. kolovoza 2015. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MaGaporuči mi 09:22, 20. srpnja 2015. (CEST)


Zahvala[uredi]

Zahvaljujem na onim zanimljivim podatcima što ste nam ih priuštili. Kubura (razgovor) 06:34, 11. kolovoza 2016. (CEST)

Monarhizam[uredi]

Poštovani, rečenica: "Za vrijeme drugog svjetskog rata NDH će kroz donošenje zakonskih odredbi o kruni Zvonimirovoj postati monarhija, te potpisivanjem Rimskih ugovora ustoličit će se novi kralj iz loze Savoj-Aosta. Od 1943. poglavnik NDH će zagovarati republikanizam, dok stvaranjem socijalističke Jugoslavije 1945. ona postaje službeno totalitarna socijalistička republika." nije enciklopedijska.

 • NDH nije postala monarhija, nego možda tek - fiktivna monarhija. Potpisivanjem Rimskih ugovora fiktivno je ustoličen kralj iz loze Savoj-Aosta, ali znamo dobro da kralj nije imao stvarnu vlast u NDH, a za Mussolinijevu Italiju me u članku Monarhizam nije previše briga.
 • Od 1943. poglavnik NDH će zagovarati republikanizam? Ovdje bi se mogla staviti riječ "fiktivni" ako za to postoji izvor. Poznato je da se Sabor sastao nekoliko puta, ali imenovani Sabor, ne izabrani. Ako me pamćenje (pročitanoga) služi, bilo je to 1942., ne 1943. Pamćenje me dobro služi: Hrvatski državni sabor. To je taj navodni "republikanizam"?
 • stvaranjem socijalističke Jugoslavije 1945. ona postaje službeno totalitarna socijalistička republika. - Ako se rabi riječ "službeno", radi se o FNRJ a kasnije SFRJ. Subjekt je Jugoslavija, pa se (službeno) radi o "federativnoj narodnoj (socijalističkoj) republici" odnosno kasnije "socijalističkoj federativnoj republici", koja je u realnosti totalitarna kao i NDH, najmanje prvih 10-ak godina.

Volio bih vidjeti izvore za sve tvrdnje, ne kažem da je uređivanje načelno netočno, ali je prilično neprecizno, zbrčkano, neenciklopedijsko. Valja razlikovati službeni status od realnog, dopušteno je spomenuti oba, ali naglasak u opisivanju treba staviti na onaj realni ako se razlikuju tj. ako postoji razlika između deklarativnog i realnog statusa neke države. SpeedyGonsales 01:39, 19. kolovoza 2016. (CEST)

Odgovor

Poštovani, tekstovi sa izvorima su već postavljeni na teme vezane uz NDH. Idemo redosljedom na vaše tvrdnje NDH je postala kraljevinom 15. svibnja 1941., dok loza i kralj su ustoličeni u RImu 18. svibnja 1941. Uloga kralja koji je imao i kraljevski stol, te hrvatskog pukovnika za pobočnika je bila simbolična, donosio je odlike o dodjeli plemstva, te u početku i potpisivao nekoliko državnih dokumentata kao su potpisnik. To što mu je uloga simbolična ne znači da NDH nije bila kraljevina, ako se podsjetite Mađarska je bila službeno kraljevina i to bez loze i kralja, dok postoje i danas kraljevine gdje kralj je ništa drugo nego li simbol što ne mijenja činjenicu. Idemo o izvorima koje ću nadopuniti u tekstu na Wiki (ako ste ga mijenjali, molim da vratite na staro, dok ne upotpunim ove izvore:

 • Zakonska odredba o Kruni Zvonimirovoj;

1. Suverenitet (vrhovništvo) Nezavinse Države Hrvatske predstavlja kruna Kralja Zvonimirova 2. Kruna Kralja Zvonimira ima na zlatnom obodu osam poput trolista zaokruženih zubaca... (opis krune) 3. Ova zakonska odredba stupa na snagu danom proglašenja u Narodnim novinama 15. svibnja 1941. Poglavnik Dr. Ante Pavelić, vr. Broj: LXXXIX-175-Z.p.-1941 Podpredsjednimk vlade dR. Osman Kulenović, v.r. Ministar hrvatskog domobranstva Slavko Kvaternik, v.r.... (potpisani svi članovi vlade) (izvor se nalazi u Narodnim novinama od 15. svibnja 1941., br.28)

 • Rimski ugovori i raskid rimskih ugovora

Da sada ne pišem cijele stranice postavljena je loza i odlučeno da će biti imenovan član iz ovitelji Savoja. 18. svibnja 1941. ustoličen je u Rimu designirani kralj Aimone Tomislav II. Savoj-Aosta što je itekako opisano u tadašnjem službenom glasniku (novinama) Hrvatski narod dana 19. svibnja 1941. i 22. svibnja 1941.(di se spominje da će nositi ime Tomislav II., te biti i okrunjen na duvanjskom polju), također je i snimljen govor poglavnika u kojem govori o uspostavi krune, te da ju je predao vojvodi Aimoneu kojeg je smatrao najsposobnijim (mislim da vam je taj govor dostupan i na youtube-u, izvornik možete provjeriti u HDA). Raskid rimskih ugovora se nalazi u Državnopravnoj izjavi o razrješenju Rimskih ugovora 10. rujna 1943. i potvrdom državne vlade 20. rujna 1943. U njemu stoji da ti ugovori nisu obavezni prema NDH, te se jedino spominje teritorij koji službeno ne pripada Italiji.

 • Republika, Poglavnikove izjave o republici možete pronaći u glasilu (novinama) Hrvatski narod u razdoblju rujna 1943. (više izvora i spomena), također službeno oglasno glasilo (plakat) NDH Hrvatske zidne novine, br.5., 1945; NEZAVISNA CIJELOKUPNA HRVATSKA NARODNA REPUBLIKA dostupno u HDA

SFRJ i SRH, totalitarni jednostranački sustav i diktatura naravno da se radi o totalitarnom režimu kao i NDH to jest neupitno. No po pitanju monarhizma i republikanizma navedena su kao krajnje totalitarni sustavi koji promiču ili koriste republiku. Republika kao što znate ne mora biti demokratska i parlamentarna da bi bila republika, krajnji oblici su itekako totalitarni što možete vidjeti po različitim oblicima totalitarnih republika u 20.st. u Latinskoj Americ. Ban kavalir (razgovor) 14:31, 19. kolovoza 2016. (CEST)

Poštovani - "tekstovi sa izvorima su već postavljeni na teme vezane uz NDH" - ovo ne zadovoljava. Izvori su potrebni u svakom članku, za svaku neelementarnu tvrdnju.
Ophodio sam danas od vrha, pa sam vidio vaš odgovor. Da nisam, ne bih ga možebitno nikad ni vidio, velik je projekt. Suradnicima odgovaramo na njihovim stranicama za razgovor. Ako iz nekog razloga želite odgovarati na svojoj stranici za razgovor, potrebno je da taj odgovor također iskopirate onome kome odgovor upućujete na njegovu stranicu za razgovor. U suprotnom, postoji mogućnost da vaš odgovor ne će biti viđen. Smatrajte se upućenima. SpeedyGonsales 03:23, 20. kolovoza 2016. (CEST)

Doista?[uredi]

[1] Zbilja? Stvarno? Ima li koji URL? Kubura (razgovor) 04:28, 26. veljače 2017. (CET)

Odgovor

Kubura preporučio bih da pročitate krunidbenu zavjernicu iz 1916. ona jasno definira položaj kralja Karla IV. prema kojoj nije stranac već u dio u kontinuitetu od Sabora potvrđene hrvatske kraljevske loze (znači ne radi se o strancu). Tako se može smatrati među ostalim i hrvatskim blaženikom.

Lp Ban Kavalir

Kolegine opaske[uredi]

[2] Kolega je dao ove opaske na Vaša uređivanja. Kubura (razgovor) 17:40, 28. veljače 2017. (CET)

Odgovor

Kubura glede Novosela već sam ranije stavio i ispravio pogreške navedene na engleskoj stranici (ponajprije s nepostojećim naslovima), navevši izvore, rodoslovlje i grb. Glede Novosela pročitajte izvor od Deželića u kojem je i prikazano obiteljsko stablo prema kojem je Ana kćer Antuna pl. Novosela jasno vidljivo posljednja nositeljica plemstva i imetka, nokon čega sve prelazi u ruke njezinog muža grofa Ludovika Sermaga.[1] (s obzirom na ovaj izvor ipak bih vam preporučio da vratite prijašnji tekst) Na vaš prijedlog svakako ću otvoriti i hrvatsku stranicu za tu obitelj u nizu još nekoliko drugih, s obzirom da mi je dostupna građa iz HDA mogu se puno kvalitetnije nadopuniti tekstovi izvorima.

Lp Ban Kavalir

Napomene[uredi]

 1. Odgovor kolegi ostavite na njegovoj stranici. Ostavljanje odgovora na vašoj stranici se smatra nepristojnim.
 2. Nema smisla komentirati da nešto nedostaje na bilo kojoj stranici. Svi smo ovdje s ciljem da poboljšamo sadržaj.

LP --Lasta 10:44, 19. veljače 2019. (CET)

Izvori[uredi]

Bok Bane kavaliru, možeš li dopuniti ove izvore koje si dodao u članak o Anti Starčeviću?

 1. ABM, Monarhizam kao ideologija i pokret u 21.st., Obnova magazine, no 8, p: 86 (Nedostaje puno ime autora, godina izdanja, te prijevod na hrvatski: magazine -> časopis; no -> br.; p -> str.)
 2. Ante Starčević, Dr. Ante Starčević – Otac hrvatskog nacionalizma, Što se tiče oblika vladavine, Starčeviću je bila uzor ustavna monarhija i britanski parlamentarizam., http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/d-dijanovi/10939-ante-starevi-otac-hrvatskog-nacionalizma-22.html (Nedostaje ime autora, nadnevci objave i pristupa članku)
 3. Ante Starčević, Vladavina; Republika ili Monarhija, Izabrani spisi (1943), p: 445-448 (Nedostaje ime priređivača Izabranih spisa, nakladnik, mjesto izdanja, te prijevod na hrvatski: p -> str.)

Imaš ovdje dobre smjernice. Lp.--Rovoobob Razgovor 21:25, 1. ožujka 2019. (CET)

Bok Bane kavaliru, još nešto, kada imaš u članku identični izvor koji se ponavlja koristi <ref name=""/>. (Uporaba izvora na više mjesta u članku)

Primjer:
U pogledu na državno pravo i idealni državni ustroj, smatrao je da Hrvatska treba biti suverena, liberalna i nacionalna parlamentarna monarhija naspram republike.<ref name="Blaž Jurišić">Ante Starčević, ''Vladavina; Republika ili Monarhija'', u: ''Izabrani spisi'', prir. Blaž Jurišić, Hrvatski izdavalački bibliografski zavod, Zagreb, 1943., str. 447.</ref> U kojoj suverenost Vladara dolazi iz naroda, umjesto Crkve i aristokracije.<ref name="Blaž Jurišić"/> Lp.--Rovoobob Razgovor 06:54, 4. ožujka 2019. (CET)

Prikaži kako će izgledati[uredi]

Prikaži kako će izgledati3.PNG

Information.svg Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. --Dvanaesti Igrač 22:10, 5. ožujka 2019. (CET)

Evo kako dotjerati članak[uredi]

[3]. Kubura (razgovor) 16:36, 7. ožujka 2019. (CET)

 1. Deželić, Velimir, Biskupska a zatim Novoselska tiskara u Zagrebu 1794.-1825. Zagreb, 1925, str. 110.