Razgovor sa suradnikom:Bzmarko/Arhiv 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor .

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Button sig.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 00:45, 3. studeni 2008. (CET)


Uvodni tečaj[uredi kôd]

Bzmarko, zamolila bih te da pročitaš uvodni tečaj, jer na Wikipediju ne postavljamo gole tekstove, bino je prilikom uređivanja dodati wikipoveznice. Ako imaš kakvo pitanje, slobodno pitaj, rado ćemo ti pomoći (za početak dok se ne snađeš možeš i na ovoj stranici napisati), a tijekom uređivanja za provjeru izgleda članka rabi tipku "Prikaži kako će izgledati" i tek kada si siguran da članak zadovoljavajuće izgleda, klikneš na "Sačuvaj stranicu". Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:25, 3. studeni 2008. (CET)

Zdravo[uredi kôd]

Vidim da vrijedno radiš, ali ima jedan problem, što članak izlazi van onoga kakav bi trebao biti. Molim te da malo središ članak shodno uputama, npr. tamo ne spadaju potpisi onoga tko ih radi, ovo navodim samo kao jednu malu stvar. Ako ti treba pomoć, javi se. Pozdrav --ARMchoir 11:57, 3. studeni 2008. (CET)

Potpis i ostalo[uredi kôd]

Bzmarko, san videla, ćeš se navadit, pomalo, nego saki od nas treba finit zada sebe svoj posal, pa ćeš z vrimenom i ti. Potpis načiniš klikom na Potpis.gif i ne potpisuješ se va članki. Pozdrav od susede z ričko/kirske bande :-)) --Roberta F. 13:19, 3. studeni 2008. (CET)

Prikaži kako će izgledati[uredi kôd]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Dalibor Bosits © 13:24, 3. studeni 2008. (CET)

Dotjerivanje[uredi kôd]

Bzmarko, malo san zrihtala oni članki, pa pogljedaj. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 00:06, 5. studeni 2008. (CET)

fucic[uredi kôd]

Bok marko. Branko Fucic je prije svega covjek i osoba a onda tek akademik. Kao i ivan supek. U clanku nije potrebno uz ime navoditi akademsku titulu. Osim toga, clanak bi trebao biti napisan enciklopedijskim stilom sto znaci bez zivotnih pricica i esejisticko-emotivne intonacije. Pozdrav!--Fhms (razgovor) 17:26, 10. listopada 2009. (CEST)

Biserujka - slike[uredi kôd]

Dobar je članak, pa sam danas lutajući naletio na slike Face-smile.svg. Btw. bio sam u toj špilji dva puta, 1998 i 2008 godine. --Vhorvat (razgovor) 02:44, 14. listopada 2009. (CEST)

crkva sv. donata[uredi kôd]

Bok. U clanku o crkvici sv. Donata bi trebalo navesti izvore koje si koristio u pisanju clanka. Druga stvar, u strucnoj se literaturi ona navodi iskljucivo kao "Crkva sv. DOnata", znaci s O, pa bi trebalo to uskladiti. Takodjer, na hr wikipediji obicavam ovako pisati nazive crkava: "Crkva sv. Donata na Krku", jer u Hrvatskoj moze biti jos crkava istog titulara. Lijep pozdrav. --Fhms (razgovor) 17:01, 25. listopada 2009. (CET)


Bok opet. Literatura koju si naveo nije narocito strucna s aspekta povijesti umjetnosti i arhitekture. A upravo bi takvi izvori trebali biti primarni kad je rijec o clanku o gradjevini. Pod nazivom Sveti DONAT ona se navodi u:
  • Vladimir P. Goss, Predromanicka arhitektura u Hrvatskoj, Zagreb 2006.
  • Nenad Gattin, Mladen Pejakovic, Starohrvatska sakralna arhitektura, Zagreb 1982.
  • Prilog istrazivanju starohrvatske arhitekture (ur. Andrija Mohorovičić), Split 1978.
  • Tomislav Marasović, Predromanicko graditeljstvo, u: Hrvatska i Europa. Kultura, znanosti i umjetnost, sv. I. Srednji vijek (VII-XII. stoljece). Rano doba hrvatske kulture, Zagreb 2007.

--Fhms (razgovor) 18:15, 25. listopada 2009. (CET)

Stvar nije osobna i ti je ne bi trebao tako dozivljavati. Velike izjave o teroru nad kulturom, tradicijom i poviješću necu ni komentirati. Ja ne patim od kojekakvih lokalpatriotizama da se iz bilo kojih pobuda negdje ne bih usudio doci i govoriti sta je ispravno. To ne bih cinio iz drugih razloga. Medjutim, ovdje nismo "na tvom terenu" nego na internetu. Enciklopedijski clanak o gradjevini bi trebao biti strucan i pisan hrvatskim knjizevnim jezikom, te u enciklopedijskom stilu. Tvoj clanak u prvom redu nije strucan nego je pripovjedacki, a kao argument iznosis nazivlje upravo iz te "pripovjedacke" literature. Ako ja budem morao doradjivati taj clanak s nadopunama iz strucne literature, onda cu ga preimenovati na nacin kako je tamo napisano. --Fhms (razgovor) 18:08, 26. listopada 2009. (CET)

Točnost[uredi kôd]

S obzirom da je suradnik Damirux rijetko na Wikipediji, odgovorit ću Ti ja. Na vrh stranice se doda predložak {{Točnost}}, s tim da se na stranici za razgovor članka to osporavanje obavezno mora obrazložiti. Lijep pozdrav! --Mario Žamić (razgovor) 14:17, 26. listopada 2009. (CET)

Damiruxa nema dugo, pa ću ti ja odgovoriti na pitanje. Izvorom (referencom) kakve sam ja stavio na krčkorumunjskom ili veljotskom, koja pobija tvoju ničim utemeljenu tvrdnju, da su različiti i tko je bio posljednji govornik.

Budući da ti tvrdiš nešto što nije točno, smatram da si bio zlonamjeran. Referencirao sam i tvoje prezime Bajčić koje navodiš i kojemu se vidi porijeklo sa foruma, i ne postoji više nigdje nego tamo ikod tebe u glavi. --Zeljko (razgovor) 18:04, 26. listopada 2009. (CET)

Tekst potkrijepljen izvorima. A ova tvoja izmjena je bila vandalizam. Činjenice. nemoj izmišljat i pričat čitao sam negdje --Zeljko (razgovor) 21:06, 26. listopada 2009. (CET)

A ovaj očenaš imaš vidi tu. Nemoj farbat. To si tu našao jel tako --Zeljko (razgovor) 21:11, 26. listopada 2009. (CET)

Možemo pričat samo izvorima. Tvoje osobno mišljenje (kao ni moje) nije dovoljnoda dovodi tekst u pitanje. Samo izvori. Navedi protuargument, a to možeš stavit u tekst --Zeljko (razgovor) 21:22, 26. listopada 2009. (CET)

Vidiš ja sam iz Rijeke, poznam i Krk i Ćićariju i Žejane i naše Ćiribirce.

Pročitaj tamo što ima. I onaj časopis (što je pod refom) se može negdje naći vjerojatno u naučnoj knjžnici u Rijeci.

Tekstove koji su potkrijepljeni izvorima se ne osporavaju, ali može se staviti protuargument. Da postoji ja bih ga već stavio.

dalje kad se potpisuješ klikni na botun sa potpisom iznad radnog okvira --Zeljko (razgovor) 21:33, 26. listopada 2009. (CET)

Meni ne treba ref, treba tekstu. No to tebe ne zanima, pa ti ne mogu pomoć.

Vidim ne znaš ni što je botunić. Potpisuješ se klikom na njega, kao ja ovdje. --Zeljko (razgovor) 21:41, 26. listopada 2009. (CET)

Dubašnica[uredi kôd]

Bog, Marko.
Evo, evo ti informacije o Dubašnici na Krku.
Izvor je: [1] Tomislav Galović: Pregled povijesti Dubasnice na otoku Krku.
Pogledaj sažetak.
Na samon početku govori kako ti kažeš:
"Dubasnica je naziv za podrucje koje je smjesteno na sjeverozapadu otoka Krka, a sacinjava ga dvadesetak sela rastrkanih od obale do unutrasnjih dijelova otoka."
Međutim, dalje u tekstu imaš, na istoj stranici:
"U XV. se stoljecu (oko 1460. god.) zaslugom ondasnjeg krckog kneza Ivana VII. Frankapana ovdje naseljuju Hrvati odnosno Vlasi s kopna, te se stog u to vrijeme Dubasnica kao novi "komun" izdvaja od "komuna" Omislja. Dosljaci su se tada nastanili na sirem podrucju oko crkve sv. Apolinara. Oko same se crkve tada formiralo sredisnje, danas izumrlo, selo Dubasnica."
Nadam se da smo sad rišili sve nesporazume.
Živia mi, Kubura (razgovor) 02:16, 27. listopada 2009. (CET)

Zaista nemam pojma o čemu pričaš jer se ne sjećam da sam igdje citirao bilo što o Dubašnici. Pomozi mi da se sjetim. Pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 21:12, 28. listopada 2009. (CET)
Sve ok :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 21:28, 28. listopada 2009. (CET)

Ti Marko, nemoj se ljutit, ali znaš li ti čitat, jesi li vidio što piše na Dubašnica i na ovom linku. Znaš li se ti služit sa time. ja po onome što vidim da govoriš nemaš pojma o ničemu. Pleteš koješta. Pročitaj taj tekst i rečenicu Podrucje župe Dubašnice obuhvaca sjeverozapad otoka Krka. Središte župe bilo je selo Dubašnica koje je izumrlo u 18. st.,.

Počinješ maltretirat ljude svojim ničim utemeljenim tvrdnjama i iskrivljavanjem, svega i svačega. Onaj tko čita ide dalje na link. Nikoga ne zaniumaju tvoje dezinformacije. Ovo ti je posljednje od mene da ti se obraćam --Zeljko (razgovor) 21:39, 28. listopada 2009. (CET)

Marko, evo ti moje poruke [2]. Ovo sam ti bia posla na tvoju suradničku. Klikneš li ikad na "stare izmjene"? Živia mi, Kubura (razgovor) 03:02, 29. listopada 2009. (CET)

Potpis[uredi kôd]

Primjećujem da ne potpisuješ nadnevak i vrijeme komentara pa evo jedno kratko uputstvo kako se ispravno potpisati jednim jedinim klikom. U svakom slučaju je lakše i jednostavnije od načina na koji ti to radiš a potpis će biti potpun (sa nadnevkom i vremenom):

Potpis.gif

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na tipku prikazanu na slici desno. Hvala na razumijevanju.

--Pauci.jpg Braco (razgovor) 23:00, 28. listopada 2009. (CET)

Krčkorumunjski[uredi kôd]

Na Krku se jesu govorila dva romanska jezika, jednim koji je govorio Udaina i koji je nestao zajedno sa njim, a drugi je bio onaj kojim su govorili Ćići koji se prvo naseljavaju na Krk, a zatim sele u ranom 16. stoljeću u Istru u Žejane. Svi se zasigurno nisu iselili, a potomaka znam da imaju još tamo, samo danas govore hrvatski.

Novinar zasigurno taj drugi jezik naziva krčkorumunjskim, a to je današnji istrorumunjski iz Žejana, kamo su oni sa Krka i otišli. --Zeljko (razgovor) 23:02, 28. listopada 2009. (CET)

Hrvatski leksikon ti spominje krčkorumunjski. Nije u samostalnon članku, nego unutar jednega teksta, a ne mogu se sitit unutar koje je to natuknice.
A jezik kojega je govoria Tuone Udaina je veljotski. Kubura (razgovor) 01:58, 1. studenog 2009. (CET)

Kako smanjit sliku[uredi kôd]

Evo ovako.
[[datoteka:P28-08-09 15.54.jpg|mini|desno|250px|]]
Bitno je da zadaš onih 250px. Kubura (razgovor) 02:00, 1. studenog 2009. (CET)

Naglašavanje pojedinih dijelova teksta[uredi kôd]

Mislim da nepotrebno naglašavaš neke dijelove teksta kao ovdje, što dovodi do toga da su međuwiki poveznice beskorisne. Također naglašavanje dijela teksta u kojem stoji koliko stanovnika živi u nekom naselju i ostala naglašavanja su besmislena a samo nagrđuju izgled članka. Hvala na razumijevanju i pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 19:18, 3. studenog 2009. (CET)

Masni tekst nije zabranjen ali je preporuka da ga se koristi što manje jer nagrđuje izgled članka. Na primjer, ja ono što želim naglasti radije napravim kurzivom, jer je manje upadljivo ali ipak naglašeno no ni to ne radim previše, a ako je nešto baš jako bitno tek onda koristim masna slova. Evo malo više o tome. Pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 20:27, 3. studenog 2009. (CET)

Slike[uredi kôd]

Ako su slike na commonsima onda bi trebao kontaktirat nekog od njihovih administratora. Ako su ovdje na hr Wiki onda jedini način koji znam je pobrisat ih i ponovno ih postavit sa novim nazivom.--Pauci.jpg Braco (razgovor) 18:35, 7. studenog 2009. (CET)

Evo uspio sam pa je sad ova jedna pod ovim nazivom [[Datoteka:Uvala Soline.jpg]].--Pauci.jpg Braco (razgovor) 18:39, 7. studenog 2009. (CET)

Nisam baš najbolje shvatio zadnje pitanje.--Pauci.jpg Braco (razgovor) 19:06, 7. studenog 2009. (CET)

Reklama[uredi kôd]

Pozdrav, zamolio bih te da malo preurediš onaj dio o radio postaji u članku Kraljevica, jer u ovakvom obliku (copy-paste sa stranice radio postaje, reklama za radio postaju) ne može ostati. Bolje da ga ti preurediš nego da ga ja obrišem. Kad ga preurediš makni predložak reklama. Hvala na razumijevanju i pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 13:45, 8. studenog 2009. (CET)

Sve pet. Ja sam ga uklonio. Pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 13:58, 8. studenog 2009. (CET)

Commons[uredi kôd]

Information.svgPozdrav, skrećemo vam pažnju da razmislite o postavljanju vaših slika na zajednički poslužitelj, postupak postavljanja je isti kao i na wikipediji. Na wikipediju se postavljaju samo nužne slike i one koje se ne mogu postaviti na zajednički poslužitelj. Prednost zajedničkog poslužitelja za vas je što tamo možete postavljati i slike koje nećete koristiti u člancima. Hvala na razumijevanju. --DJ SveroH ATunes.png Kontakt 13:55, 8. studenog 2009. (CET)

Pozdrav. Vidio sam da si postavio nekoliko slika, a i da su kolege predložile da ih postavljaš na Zajednički poslužitelj. Kratka uputa je ovdje WP:ZAPOS.
Bez obzira na zajednički poslužitelj, svaka slika na wikipediji mora biti propisno licencirana, odnosno imati odgovarajuću oznaku za slike. Oznake za slike se nalaze ovdje (preporučujem {{GFDL}} ili {{Cc-by-sa-3.0}}). Ukoliko slika nema odgovarajuću oznaku, nažalost morat ćemo je obrisati. Stojim na raspolaganju.--Ex13 (razgovor) 22:06, 8. studenog 2009. (CET)

Commons je čak jednostavniji od od naše Wiki. Slike nije problem pronaći jer ih možeš kategorizirati. Dakle ako se radi o slikama iz okolice Raba, postavit ćeš kategoriju Rab i pod njom tražit slike. Najbolje je tamo otvorit svoj korisnički račun pa ćeš imat uvid u svoju galeirju, to jest, sve slike koje postaviš na Commonse imat ćeš u svojoj galeriji datoteka. Malo prouči, nije nešto posebno teško. Pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 22:59, 8. studenog 2009. (CET)

Codex Iustinianus[uredi kôd]

Bok,

da, dvoumio sam se da li da dodam preusmjerenja ili ne.

Prvo, iw. Moje razmišljanje je išlo ovako: na en Wiki postoji samo w:en:Corpus Juris Civilis. Na većini ostalih Wikipedija isto. Ti si kreirao stranicu bez ikakvih interwiki poveznica, a na en Wiki iw poveznice idu na CJC na ostalim Wikipedijama osim na poljsku, slovensku, srpsku, grčku. Dakle, članak Corpus Juris Civilis na EN wiki je o istom predmetu kao Codex Iustinianus na poljskoj, srpskoj i slovenskoj wiki. Slijedom toga dodao sam i iw na hrvatsku Wiki, a i iwiki poveznice u hrvatsku Wiki.

Drugo je preusmjerenje. Ako ćemo imati posebni članak za Corpus Juris Civilis, onda se strana s preusmjerenjem lako pretvori u članak. Budući da imamo bar nešto, moj cilj je bio osigurati da netko tko u tražilicu hrvatske Wiki ukuca Corpus Juris Civilis ili Corpus Iuris Civilis dobije bar stranu Codex Iustinianus, na kojoj onda može pročitati bar neke informacije.

Nadam se da te nisam omeo u poslu. Moja namjera je bila uvesti smislene veze između Wikipedija na različitim jezicima, i smislena preusmjerenja s često rabljenih pojmova na članak. Apsolutno je naziv CJC anakron, ali mnogi pojmovi su poznatiji pod anakronim nazivom nego originalnim...

lp dnik 09:31, 13. studenog 2009. (CET)

Pojašnjenje: nisam dodao obične poveznice već interwiki, dakle one koje se "vide s lijeve strane". Već na engleskoj verziji CJC postoji iw poveznica na poljski CI, pa sad postoji i na hrvatski CI. Jedna od zadaća ljudi koje rade na Wiki je svakako i održavanje iw veza, ne želim reći da ti to ne znaš ili slično, već to ljudi često zaboravljaju dodati, a ja ponekad dodam kad nedostaje. lp dnik 13:35, 13. studenog 2009. (CET)

Slika[uredi kôd]

Pozdrav, mislim da znam u čemu je problem. Ako je slika na engleskoj Wikipediji ali ne i na zajedničkom poslužitelju (Commonsima) onda se neće otvoriti ako je prebaciš na našu wikipediju. Dok ne nađemo rješenje objavi članak bez slike. Pozdrav :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 20:23, 19. prosinca 2009. (CET)

Rijeka[uredi kôd]

Molio bih te da za ovu izmjenu navedeš izvor. Spominješ "prema drugom izvoru", a nigdje ne navodiš koji. Pozdrav. --Flopy (razgovor) 20:24, 19. prosinca 2009. (CET)

Sve si najbolje objasnio. Ja sam to dodao u članak [3], jer ako u članku spominješ izvore, trebaš navesti i koje. Pozdrav. --Flopy (razgovor) 10:23, 20. prosinca 2009. (CET)

Slika[uredi kôd]

Vidio sam tvoje pitanje u kafiću. Problem je što je slika postavljena samo na en wiki. nema je na hr wiki kao ni na commonsima. Sliku treba premjestiti na commonse (zajednički poslužitelj) da bi se mogla koristiti na svim projektima. Ako znadeš engleskim, možeš na en wiki postaviti zahtjev za premještaj slike na zajednički poslužitelj. Pozdrav Face-smile.svg--DJ SveroH ATunes.png Kontakt 20:24, 19. prosinca 2009. (CET)

Odgovor[uredi kôd]

Vidjeh ovo tvoje pitanje te te upućujem da ćeš odgovor naći ovdje. Pozdrav. --Flopy (razgovor) 22:03, 22. prosinca 2009. (CET)

Roberta[uredi kôd]

Imaš pozdrav od Roberte a poslala ti je ovu sliku :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor) 08:32, 23. prosinca 2009. (CET)

Dvi-tri riči[uredi kôd]

Veselo, Marko.
Kruto volin kal svit provjo po domoću.
Podrijetlo=porijeklo, ali je "podrijetlo" čisto, osebujno harvosko.
Čakavski dijalekt. Zoč "dijalekt"? Nigujmo harvoski oblik, "narječje".
Hvola ti lipa ča si mi se jovi. Ala, stoj mi ga dobro i na dobro ti mlodo lito duojde! Kubura (razgovor) 03:27, 30. prosinca 2009. (CET)

Imaš blagoslov. --Zeljko (razgovor) 00:05, 23. siječnja 2010. (CET)

Pa otkad je to izmjenjeno. Ti piši dalje sve što znaš. --Zeljko (razgovor) 00:17, 23. siječnja 2010. (CET)

Risika[uredi kôd]

Dragi kolega, kad ste uređivali artikal Risika niste trebali izbrisati ono {{izvori}}, jer vam je to ujedno i php funkcija - Predložak:Izvori. Pa kad to izbrišete pojavi Vam se na dnu crveni tekst: Greška u citiranju: oznake <ref> postoje, ali oznaka <references/> nije pronađena. Inače kad je stavljena ta funkcija, onda lijepo piše: ↑ Udruga INECO: REGISTRIRANI SPOMENICI KULTURE, Seoske cjeline: Risika (sa linkom na web stranicu- to možete vidjeti u kodu). --vitek (razgovor) 21:44, 26. siječnja 2010. (CET)

Šotovento[uredi kôd]

Jesi li ti uopće postavio tu datoteku na poslužitelj? Ako jesi pod kojim je nazivom. Ja je ne mogu pronaći. Osim toga u članak si postavio predložak za općinu a da li je Šotovento općina? Lijep pozdrav :-)--Braco (razgovor) 18:48, 28. siječnja 2010. (CET)

Grb sam ti ubacio a što se tiče posebnog predloška za područja poput Šotoventa, mislim da takav predložak nemamo. Zasad neka ostane ovako, a ako netko nađe nekakvu primjedbu onda ćemo to nekako sredit. Pozdrav :-)--Braco (razgovor) 19:02, 28. siječnja 2010. (CET)

Re:Pogreška na glavnoj[uredi kôd]

Hvala na obavijesti! Glavna stranica je zaštićena te je mogu mijenjati samo administratori, a ja nisam jedan od njih. Međutim, u ovom slučaju nije trebalo mijenjati ništa na glavnoj nego predložak Predložak:Novosti koji nije zaštićen te ga mogu uređivati prijavljeni suradnici. Već je ispravljeno. Taj predložak postavljen je naime na glavnu stranicu. Pozdrav. --Flopy razgovor 12:59, 31. siječnja 2010. (CET)

Šahovska otvaranja[uredi kôd]

Gotova ti je kategorija. Kubura (razgovor) 23:43, 10. veljače 2010. (CET)

Kategorije se otvaraju ako imamo barem 3-4 članka. Ako planiraš uskoro napisati još članaka o šahovskim otvaranjima, kategorija može ostati. Ako ne, morat ću je opet pobrisati. --Lasta 22:30, 12. veljače 2010. (CET)

Dva ti članka opet nisu dosta. Daj da ih bude barem 3, takav je običaj. Ako ih je premalo, bolje da čanci budu pod Kategorija:Šah. --Lasta 22:34, 12. veljače 2010. (CET)

OK, dogovoreno, neka stoji, pa provaj napisat štagod, makar 3-4 mala članka. --Lasta 22:41, 12. veljače 2010. (CET)

Talijani u Istri[uredi kôd]

Imaš na internetu jednu dobru analizu od Vladimir Žerjavića koja navodi podatke o naseljavanju Talijana između 1918 i 1941 i odlasku Hrvata, kao i o kasnijem protjerivanju Talijana. To je prilično poučna analiza :)--Rjecina2 (razgovor) 14:00, 13. veljače 2010. (CET)

Otoci[uredi kôd]

Kad je neki otok u kategoriji npr. Kvarnerski otoci, automatski je i u "Hrvatski otoci", i u "Otoci Jadranskog mora", "Jadransko more", "Sredozemno more" itd., tako da je nepotrebno stavljati kategorije koje su nadskup postojeće kategorije ... Nisi daleko pobjegao, pa ti neće biti problem popraviti Face-wink.svg --Jure Grm, 18. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 12:27.

Čestitam! Obojici! Face-wink.svg --Jure Grm, 18. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 15:41.

Redundantne kategorije[uredi kôd]

Pozdrav. Uklonio sam kategorije na otocima koje si dodao, budući da je kategorija Kvarnerski otoci podkategorija od Hrvatski otoci, koja je podkategorija od Jadranski otoci, a ova je podkategorija Jadransko more. --Ex13 (razgovor) 15:08, 18. veljače 2010. (CET)

Hvala i sliki[uredi kôd]

Bzmarko, hvala. Za drugo .. si su tu, su si ki su, tr su, kako bi rekla gospa Klarić. Na onojstoj san ti sliki prominila oznaku, aš je ista, ne znan sil videl? Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 15:21, 19. veljače 2010. (CET)

Oruda[uredi kôd]

Članak Oruda je definitivno onaj u Kvarneru za koji si pitao, ali Žedno je pogriješilo na ovoj inačici kada je premjestio otok puno južnije, pa sam to uklonio. Otok na koje je Žedno mislio zove se Orud (vidi [4]), pa ću to ispraviti i njega upozoriti.--Ex13 (razgovor) 11:49, 20. veljače 2010. (CET)

Da, najednostavnije je u paintu označiti otok, i onda spremiš kao .png datoteku i staviš na Zajednički poslužitelj. One opise i licenciju možeš kopirati s drugih karata [5]--Ex13 (razgovor) 13:41, 20. veljače 2010. (CET)
Osobno ne bih dodavao kategorije pojedinih otoka za druge otoke. Možda samo za otočiće koji su u neposrednoj blizini ili su usko vezani uz dotični "veliki" otok. Lastovo je npr. dio Lastovnjaka pa bi bilo bolje za Arženjak Veli otovoriti kategoriju Lastovnjaci i u njih potrpati otočiće koji spadaju u tu skupinu. Tako i za ostale otočne skupine gdje je to moguće i gdje je to jasno.--Ex13 (razgovor) 14:08, 20. veljače 2010. (CET)

Općine[uredi kôd]

Bzmarko, trenutačno je kuliko vidin aktivan Jure Grm, mislin da bi on mogal imet ku dobru ideju za ta mesta. Ću mu povit :-)) --Roberta F. 15:03, 20. veljače 2010. (CET)

Kolega, evo me ova naša "nova" suradnica uvatila on-line, pa ... moje mišljenje je da bi to bilo najelegantnije i najpreglednije riješiti predloškom umjesto potkategorija, kao npr. (da ostanemo na otocima :-) Predložak:Naselja u sastavu grada Korčula ili slično ... Pozdrav, Face-smile.svg --Jure Grm, 20. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 15:18.

Lokacijska karta Cresa[uredi kôd]

Mogao bih, jedino mi neide u glavu što te smeta - istaknuta cesta od Meraga do Cresa ( znam da ona nije baš dobra) ali to bi trebala postati glavna otočka magistrala.
--vitek (razgovor) 21:03, 20. veljače 2010. (CET)

Sliki na Wiki[uredi kôd]

Bzmarko, zamolila bin te da pogjedaš ove sliki ča si ih pred neko vrime stavil na Wiki: [6] i dodaš odgovarajuće licencije, tj. prva ka je postavljena ima oznaku {{promotivna}}, a na nekin drugin je ni ni. Preporučila bin ti da dodaš odgovarajuće licencije, morda najboje {{Cc-by-sa-3.0}}, aš bin jih nakon toga z boton prehitila na Commons. Bog i se! :-)) --Roberta F. 01:02, 22. veljače 2010. (CET)

Bzmarko, moreš ih i sam prehitit, kako inače delaš, osin te zadnje dvi ča nisu tvoje. Za prehićevanje z boton se tribi posebno prijavit i to dela samo nas nekuliko. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 02:24, 22. veljače 2010. (CET)

Postupnost[uredi kôd]

Triba bit "postupno", a ne "postepeno". Kubura (razgovor) 03:32, 22. veljače 2010. (CET)

Olib[uredi kôd]

Mislim da bi tako trebalo bit, dakle da u članak o mjestu ubaciš i te iste podatke o otoku koji su povezani sa mjestom. Gospodarstvo otoka se i zasniva na gospodarstvu mjesta, promet također, a vjerojatno i sve ostalo. Tako nekako je i sa otokom Lopud, a tako nekako ću i ja napisat članak i o mjestu Lopud. Pozdrav :-)--Braco (razgovor) 19:43, 22. veljače 2010. (CET)

Pariz, Prag i Rim[uredi kôd]

Nas prvenstveno zanimaju hrvatska imena, jer je ovo Wikipedija na hrvatskom jeziku.
De.wiki je gadljiva po tom pitanju. Gdjegod se radi o nečemu hrvatskom, oni to na silu prikazuju kao "serbokroatisch" (pogledaj početnu rečenicu o Novom Zagrebu de:Novi Zagreb, a to je sitnica od bezobrazluka kakvih sve ima). Kadgod tko od hr. suradnika reagira na to, bude blokiran.
It.wiki gura svoje tumačenje povisnih događaja, brojna su podilaženja "serbokroatizmu", guraju "slavo" ili "serbocroato" na šćetu "croato" i ini oblici umanjivanja hrvatstva, ali barem ne blokiradu neistomišljenike na kaubojski način.
Što se tiče starih hrvatskih naziva za gradove u BiH, ali ti tko brani ih unit? Kubura (razgovor) 02:21, 24. veljače 2010. (CET)

Veliko slovo[uredi kôd]

Bog, Bzmarko.
Gre li kako?
Ovako: imena stanovnika nikeg naselja se piše velikin slovon, ne malin [7]. Kubura (razgovor) 04:20, 24. veljače 2010. (CET)

Bratislava[uredi kôd]

Zato što se taj zastarjeli naziv ne koristi već stotinjak godina. U odlomku o imenu grada sve je objašnjeno. Sale (razgovor) 19:20, 24. veljače 2010. (CET)

Ponavljam, sve je već objašnjeno u navedenom odlomku. Sale (razgovor) 22:28, 25. veljače 2010. (CET)

Čakavski[uredi kôd]

Jasno mi je, ali to je sve dio čakavskog dijalekta --Ex13 (razgovor) 08:58, 26. veljače 2010. (CET)

[8] "jedinstveni primjer zapisanoga govora unutar čakavskoga narječja". --Ex13 (razgovor) 14:48, 26. veljače 2010. (CET)

Sliki na Commonsu[uredi kôd]

Bzmarko, ni potribi više niš delat na wiki, aš onejste ke su na Commonsu prikazuju se va članki kad jih upišeš posli [[Datoteka:...]]. Da ča i prifali, lako se more vratit. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 04:15, 27. veljače 2010. (CET)

Šak, kategorije[uredi kôd]

Ako ima detaljna kategorija, onda ne treba ona poviše. Pozdrav. --Ante Perkovic (razgovor) 17:23, 27. veljače 2010. (CET)

Starohrvatska[uredi kôd]

Hvala na suradnji, ja također radi na povezivanju nekih starohrvatskih nalaza iz Bosne i Hercegovine. Ako trebadne, sam ću ih uslikati i objaviti na wikipediji. Puno pozdrava, Prof saxx (razgovor) 16:23, 1. ožujka 2010. (CET).

Točke iza rimskog broja[uredi kôd]

Iako su neki od nas u školi učili da iza rimskog broja ne ide točka, izgleda da ipak ide, pa sam ja popravio iza tebe. Pišeš dosta i o povijesti, pa bolje da ti kažem. Nije to samo točka, ako je u pitanju poveznica, bit će crvena bez potrebe. --Lasta 19:36, 1. ožujka 2010. (CET)

Vrhbosna[uredi kôd]

Jesi li sigiran da je to naziv za Sarajevo? Koliko ja znam (a ne mora biti točno, naravno) to je stari naziv za regiju, a ne za grad?! Bilo bi dobro da staviš izvor, da ne bude nedoumica, šta misliš?--Jure Grm, 3. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 12:23. 12:23, 3. ožujka 2010. (CET)

Lukovdol[uredi kôd]

Bas ti HVALA Bzmarko na pomoci.Super si uredio stranicu Lukovdol.Ja sam novi u ovom i nemam pojma,ali zelim stavit sto vise podataka vezanih uz Lukovdol.Nikako skuzit postavljanje slika(stavio sam jednu sliku-'Lukovdol u proljece' na zajednicki posluzitelj al neznam je stavit na stranicu Lukovdol -tebi to sigurno nije problem.Hvala i Vesel mi i lip bio.Pozdrav --Ke (razgovor) 15:43, 6. ožujka 2010. (CET) Ke

Bok. :-) Samo upozorenje u vezi slika u članku o vojnom poligonu. Prije nego ih ubaciš u članak valjalo bi provjeriti jesu li one stvarno iz Kvaternika. Npr. slika Degmana vjerojatno nije zato što je glavni hrvatski tenkovski poligon (posebno za nove) Kindrovo (kraj Slavnoskog Broda odnosno Đure Đakovića). Osim toga, u članku je sve super :-). Pozdrav!--Saxum 16:34, 6. ožujka 2010. (CET)

Sveti Vid[uredi kôd]

Bzmarko, pogjedaj kadi je ta crikva, kad greš z magistrale zdolu na Dubašljansku priko Sv. Vida i stoji crikva Sv. Vida, ni Kuzme i Damjana, kako moreš vit i na ove destinacije i ča piše za adresu župnoga ureda: Župni ured Sv. Vid, Sv. Vid-Miholjice 117, 51511 Malinska. Po letu j' čuda prometa oko crikve bala san se da će me još ki strt. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 18:32, 6. ožujka 2010. (CET)

slike[uredi kôd]

Bog Bzmarko.Ja sam stavil par slika nA ZAJEDNICKI,mislim da jesam kad ih trazim nema ih al kad ocu stavit sliku pise da vec postoje.Del sam Kupa 'breg' di je kupa najblize lukovdolu pa bi mozda bilo dobro zamjenit je s onom prije(kraj Ozlja),onda crkva sv.Marije, muzej lukovdol i vatrogasni dom al nisam napisal lukovdol.--83.183.209.250 10:10, 7. ožujka 2010. (CET) 10:07, 7. ožujka 2010. (CET)pozdrav iz Svedske.'ke'

Novosti[uredi kôd]

Ovo je OK, još samo jedan korak ti je falio ... arhiviranje novosti koja je ispala s popisa. Samo naprid! Živijo!Face-wink.svg--Jure Grm, 7. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 14:16.

A mogo bi i arhivirat ovu stranicu ... otegla se Face-grin.svg--Jure Grm, 7. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 14:17.

Bog[uredi kôd]

U pravu si da nisam znal di pisat pa sam sebi,posle sam skuzio- a šta moreš 'nije žvaka za seljaka' glavno da se razumijemo,imam volju al nemam pojma oko tih stvari.Ke se tiče vatrogasnih članova u brojku 70 su uključeni svi članovi,aktivni,pridruzeni, pomažući,veterani i slicno tako da to štima a čuj u selu mozeš bit ili lovac ili vatrogasac. Što se tiče tipki-problem. ma da nema u Švedskoj Č,Š,Ž pa se moram stalno ispravljat.Ovako sam spor pa zbog tog još i više.Sad cu det sliku kupe pa cu napisat Kupa Lukovdol(Breg),a Muzej-Rodna kuca I.G.Kovacica.jpg sam stavio.Mislio sam napisat nesto za mjesto Blaževce koje je oko 6 km udaljeno od Lukovdola,nije baš poznato pa cu morat sastavit sam onolko kolko znam.--Ke (razgovor) 15:02, 7. ožujka 2010. (CET)

Blaževci[uredi kôd]

Bog.Mislio sam napisat par riječi o mjestu Blaževci ali neznam kako napravit stranicu,ja bi nesto napisal i del bi sliku pa ti izmjeni ako nebu dobro.pozdrav--83.183.209.250 14:01, 8. ožujka 2010. (CET)


Lokacijska karta Cresa[uredi kôd]

Bok! Bzmarko - uredil sam kartu Cresa. valjda je sad OK.
--vitek (razgovor) 01:09, 9. ožujka 2010. (CET)

Severin[uredi kôd]

Bog!Vidim da si sredio stranicu Severina,ja sam del sliku kupe u blizini Severina tako da je prikladnije.Jedino te moram ispravit da tu nema pruge.Nekada je trebala ić pruga od Črnomlja do Vrbovskog ali niš od teg.Pozdrav!--Ke (razgovor) 14:43, 11. ožujka 2010. (CET)

Dopusnice[uredi kôd]

Bzmarko, tu prehiti dopusnicu. Nakon što metneš dopusnicu, dodaj poveznicu na sliki i promini licencije, metni {{Uz dozvolu}} i {{Provjereno poštena upotreba}}. Lipi pozdrav :-))

"Podjela teritorija"[uredi kôd]

Tehnički ja sam ti "specijalist" na hrvatskoj wiki za Bizant i stvari povezane s njim. Flopy je specijalist za Njemačku i Hrvatsku, Orijentolog za Perziju, a Seiko misli da pozna Ukrajinu--Rjecina2 (razgovor) 22:39, 14. ožujka 2010. (CET)

Po pitanju Carstva pogodio si u tanku žicu zbog koje sam odustao od pisanja tekstova na hrvatskoj wiki jer ona funkcionira po pravilu nema veze što kažu stručne knjige jer je jedino važno mišljenje "wiki" stručnjaka.
Na primjer kod nas se zbog insistiranja suradnika koristi pojam Perzijsko Carstvo. O tome smo pričali i zaključili da on ne postoji u Hrvatskoj stručnoj literaturi nego se zove Perzijsko Veliko Kraljevstvo jer je titula vladara bila Veliki kralj. Ali da bi suradnik bio sretan .......--Rjecina2 (razgovor) 23:51, 14. ožujka 2010. (CET)

Rika al Kirija[uredi kôd]

Bzmarko, prekčera san našla "sliku Ričke panorame", tako da imamo još jednu panoramu Kirije z Klimna. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 21:24, 15. ožujka 2010. (CET)

Bzmarko, znan za turističke zajednice aš nimaju one često niš svojega, već san pitala za neke druge stvari va središnjici. Kad ti je ča za brisanje samo snimi {{bris|Zahtjev postavljača}}. Za drugo neman ča mislit nego da bi trebali bit svoga tela gospodari. Ako ti se da, imaš još jedan projekt na kom moreš delat. Wječnik. Tamo san započela dodavat čakavštinu, prema ovin knjigami, ima dela za sakoga ki bi delal. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 22:23, 15. ožujka 2010. (CET)

Ivo[uredi kôd]

Naravo da je greška i definitivno sam za da budu sve tri zemlje navedene. Jer, on se doista je izjasnio Hrvatom u ranijoj dobi..., ali kako mi je netko rekao, izjašnjavanje ne može negirati biologiju, dakle... BiH/Hrvatska/Srbija i to je jedino pravedno i pravilno rješenje. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:48, 17. ožujka 2010. (CET)


Punat[uredi kôd]

Poštovani kolega Bzmarko, nešto u Vašem tekstu o Puntu nije točno. Vi navodite "Hrvati su, doselivši se u ilirske krajeve hrvatizirali njihov naziv, kao što su prihvatili i ilirski (Kurikta, Kerkira), a ne romanski (Vecla) naziv za čitav otok." A točno bi bilo Hrvati su se doselili u romanizirane ilirske krajeve, te prihvatili latinski naziv otoka Curicum (Splendissima civitas Curictarum) od kojeg je došlo do hrvatskog naziva Kark, Kerk do Krk. Drugo Vecla nije romanski već grčki (Βέκλα) naziv otoka, kojeg su poslije bizantske uprave nad otokom prihvatili venecijanci, a iz tog se došlo do talijanskog Veglia. Nadalje ovo je jako nespretno sročeno "Naziv dolazi od riječi iz Veclisun ili veljotskog narječja, a koja se razvila iz latinske riječi Pons", ma taj Veclisun je Veglisun i on je samo dijalekt Dalmatskog jezika - ok može se napisati posebna strana za Veljotski jezik (vejski, veglisun) ali ovako zbunjujete neprijatelje dajući poveznice koje ne postoje - a mogli ste ih uputiti na Dalmatski jezik i sve bi im bilo jasno, a onda kad napišete posebnu stranu promijenite link.

Molim Vas nemojte ovo shvatiti kao osobni napad, - već kao pomoć u radu.
--vitek (razgovor) 16:51, 17. ožujka 2010. (CET)


Punat dva[uredi kôd]

Ma nemojte se toliko jidit, - vidim da ste (veli bodul i to mi je drago) ali ja stvarno nisam mislio ništa o nikakvim neprijateljima. To Vam je fraza - zavarati neprijatelja - ja sam doista imao dojam da ste malo stvar učinili nejasnom. Usput, sad sam doisa zbunjen Vašim argumentima o Vekli (zapravo je Vikla) do sad sam mislio da je to grčko ime za grad i otok (etimologiju nisam izučavao - što bi to stvarno trebalo značiti) a da je rimski naziv za otok i grad Krk bio Curicum, a tek je Bizant promjenio ime u Vikla. Ma na kraju nisam kriv tako stoji u većini literature, ali Bzmarko - ako Vi imate druge argumente - samo hrabro naprijed.

Inače Vam svuda stoji poput ovog dolje na stranicama After a period of Roman rule, the island passed to the Byzantines, who renamed the town Vecla..

I ponovno, ja nisam nikog htio ljutiti. --vitek (razgovor) 23:28, 17. ožujka 2010. (CET)

Škuro[uredi kôd]

Bzmarko, pogjedala san ča si storil, ću načinit ča rabi, jedino vidin da nimaš prijavljen mail na Wiki. Sliki, ku si stavil, san malo porihtala škurinu, poslala bin ti ju na mail da prehitiš na Commons. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 19:26, 18. ožujka 2010. (CET)

Bzmarko, san, ali mi niš ne piše, pa ju niman, tornaj mi na tujstu s ke san ti poslala bilo ča, da mi ostane. Često se blic ne smi rabit, imala san puno sliki z muzeji al koncerti ke san hitila aš su bile niškoristi. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 20:41, 18. ožujka 2010. (CET)

Vidim da me Roberta preduhitrila, lijep pozdrav! --Mario Žamić (razgovor) 08:38, 19. ožujka 2010. (CET)

Ян Непомнящий[uredi kôd]

"Ян Непомнящий"
Ja n Nepomn ja šč ij
Jan Nepomnjaščij.
No, s obziron na to da se radi o imenu, moguće je da će bit Nepomnjašči.
Kao i kod Visockeg i sličnih. Kad je prizime u obliku posvojneg pridiva, onda se ono -skij, -ckij priobliči u -ski i -cki.
Nepomnjaščij= "onaj koji ne pamti" ili tako nešto. Kubura (razgovor) 12:16, 21. ožujka 2010. (CET)

Re:Srpsko Carstvo[uredi kôd]

Konačno sam stigao i to pogledati;) Glede toga nemam ništa suviše pametno za reći. Mogu se složiti s tobom da je pojam Srpsko Carstvo sporan jer riječ je o samo jednom vladaru koji je okrunjen za cara, a i to nije nesporno je li imao pravo na to. Koliko je meni poznato u hrvatskoj povijesnoj literaturi ne koristi se pojam Srpsko Carstvo nego se razdoblje Dušanove vladavine obrađuje u sklopu povijesti srednjeg vijeka Srbije i balkanskih zemalja. S druge strane staviti naziv članka pod navodnike nije baš uobičajeno. Možda da se taj članak uklopi u članak Srednjovjekovna Srbija. Pozdrav. --Flopy razgovor 19:00, 21. ožujka 2010. (CET)