Razgovor sa suradnikom:Drago Karlo

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Drago Karlo, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Drago Karlo") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --MaGaporuči mi 19:23, 2. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Potpisivanje na stranicama za razgovor[uredi kôd]

Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--MaGaporuči mi 19:23, 2. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Novopostavljene (a vlastite) slike[uredi kôd]

Pozdrav, skrećemo vam pozornost da razmislite o postavljanju vaših slika na zajednički poslužitelj, postupak je postavljanja isti kao i na wikipediji. Na wikipediju se postavljaju samo nužne slike i one koje se ne mogu postaviti na zajednički poslužitelj. Prednost zajedničkog poslužitelja za vas je što tamo možete postavljati i slike koje nećete rabiti u člancima, a takve se datoteke postavljene na wikipediju brišu. Hvala na razumijevanju. --MaGaporuči mi 17:15, 7. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Savjet[uredi kôd]

Pročitajte Wikipedija:Navođenje izvora. Kubura (razgovor) 05:22, 12. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Savjet[uredi kôd]

Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Pročitajte Wikipedija:Uvodni tečaj. Kratak je i informativan, vrlo brzo ga se pročita. Kubura (razgovor) 05:44, 12. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Googleove karte[uredi kôd]

Mislim da su Googleovi uvjeti uporabe više nego jasni.--MaGaporuči mi 17:50, 13. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Drugo ime[uredi kôd]

Pozdrav! Članak na kojem radite, Van der Waalsova veza, već postoji, pod imenom Molekularne sile. Lijep pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 23:00, 23. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Re: uređivanje članaka[uredi kôd]

[1] Ako naiđete na loše napisani članak, pozivam vas da ga slobodno prepravite (ispravite), ako treba - iz temelja. Rad na Wikipediji temelji se na činjenici da jedni drugima pomažemo dopuniti, prepraviti i usavršiti članke. Članak Molekularne sile premjestio sam na Međumolekulske sile, kako ste predložili. Lijep pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 20:25, 25. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Pozdrav[uredi kôd]

Vidim da tamo netko marljivo piše članke :) Kubura (razgovor) 05:33, 30. siječnja 2017. (CET)[odgovori]

Dobro jutro ranoranilicama! Kubura (razgovor) 06:46, 2. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Pitanje[uredi kôd]

Ovdjeste dodali nepostojeću kategoriju?−Ivica Vlahović (razgovor) 16:23, 2. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Kategorija "Stehiometrija" bi trebala profunkcionirati. Možda smatrate da nije potrebna? --Drago Karlo (razgovor) 16:49, 2. veljače 2017. (CET)[odgovori]
Dobro ste napravili. Lijepo pozdravljam.−Ivica Vlahović (razgovor) 14:08, 3. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Bok, Drago Karlo,

kad otvaraš kategorije, kao u slučaju kategorije Stehiometrija, treba se ugnijezditi u vršnu kategoriju, potkategoriju i sl. Uvijek se dodaje i predložak {{Glavnik}}, ali na odgovarajući način. Primjer imaš u sadržaju kategorije Kemija. Vidi i posebno: što vodi ovamo/ predložak: catmore1.

Kategorije se nikad ne otvaraju da bi postojale reda radi ili same za sebe, već u nekom redu i u nekom kontekstu. Za više obavijesti vidi wikipedija: kategorije i razgovor wikipedija: kategorije.

Na wikipediji na engleskome jeziku postoji w:en:Category:Stoichiometry te treba dodati međuwikipoveznice (eng. interwiki) prema toj kategoriji. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,19; 2. veljače 2017. (SEV)

članak Relativna atomska masa (izvorno pod Atomska masa)[uredi kôd]

Cijenjeni Drago Karlo,

na wikipediji na hrvatskome jeziku poštujemo tuđe doprinose, poštujemo ih tako da kod uklapanja sadržaja navodimo odakle se što preuzimalo, te da značavamo takve stranice predlošcima za spajanje povijesti uređivanja članaka.

Tako je u ovom slučaju članak Atomska masa nastao 20. kolovoza 2004. u 01:12:17‎ i u 18:33:00 po srednjoeuropskom vremenu i ne može imati prednost pred člankom koji je relativno nedavnije nastao (27. travnja 2006. u 02:29:50‎ i u 02:40:13‎), te se ujedno odnosi na jedinicu: članak Atomska jedinica mase.

Lijepo bih Vas molio da proučite kako se radi u sličnim slučajevima, kako se koriste predlošci {{Uklopi u}} i {{Uklopi iz}}, te {{Uklopi iz nekoliko}} i {{Uklopi s razgovora}}.

Hvala na razumijevanju. Još jednom Vas lijepo pozdravljam, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,11; 2. veljače 2017. (SEV) Usklađeno izmjenom: Posebno:Diff/4846700. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,13; 2. veljače 2017. (SEV) Potpisano i usklađeno izmjenom: Posebno:Diff/4846707 -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,20; 2. veljače 2017. (SEV)

O spremnosti pomagati.[uredi kôd]

Glede ovoga Vašega dopisa

Cijenjeni Drago Karlo!
Ako želiš poboljšati članke pogledaj neke druge članke pa prema tome radi. Najjednostavnije rečeno.

Navodite ovu Vašu izjavu:

Wikicitati »To što nisam dobro napravio bilo bi lijepo da mi Vi riješite i na taj način ću i sam naučiti.«

Ja bih rekao da tek tako nitko nikad nije ništa ni naučio niti pokušao naučiti. I ona preusmjeravanja su se rješavala bez Vaše pomoći, a obavijesti služe tome da se pogrješke ne ponavljaju i da se ne treba deset puta objašnjavati. Stoga je i moja obavijest Vama, koju sam dao ovdje više nego korektna.

Nadam se da ćete nastaviti doprinositi. Unaprijed zahvaljujem na Vašem razumijevanju. Lijepi pozdrav i ugodan nastavak dana, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,12; 3. veljače 2017. (SEV)

Što da i što ne činiti[uredi kôd]

[2] Ondje ne stavljaš kategoriju znanstvenici, jer ona je nadkategorija kategorije britanski kemičari. Daklem ostavljaš onu koja najuže označava. Kubura (razgovor) 05:38, 4. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Slike s Googleovih zemljovida[uredi kôd]

[3] Krivo si identificirao sliku da si ti autor. I dalje u dnu stoji Google. Kubura (razgovor) 06:46, 4. veljače 2017. (CET)[odgovori]

[4] Ne zamjeri kolegi. A tko ti voli čitati one kobasice od uvjeta korištenja? Ponekad ti u 20 stranica teksta bude ostavljena mogućnost slobodne uporabe, ali to bude skriveno. Najsigurnije ti je ako ti odmah kažedu smiješ li preuzeti sadržaj ili ne. Ako nema oznake o uvjetima korištenja, smatraj da je pod autorskim pravima. Zgodno je ako stranica ima uvjete Creative Commons, GFDL (GNU Free Documentation License), javno dobro... Za zemljovide (ali nisu fotografije, nego kao planovi gradova) možedu ti poslužiti slike sa Openstreetmap.org. Evo ti primjer ako želiš skinuti zemljovid Pazina i okolice, pa se vidi gdje je koji od istarskih slapova. [5] (OpenStreetMap podaci su licencirani pod Open Data Commons Open Database License (ODbL).)[6] "The Open Database License (ODbL) is a license agreement intended to allow users to freely share, modify, and use this Database while maintaining this same freedom for others. ..." Imaš još tu za pročitati, pročitaj. Radi se o bazama podataka koje su iz nekih država preuzete i unesene u OpenStreetMap, a pod copyrightom su, nisu javno dobro. " Many databases are covered by copyright, and therefore this document licenses these rights. Some jurisdictions, mainly in the European Union, have specific rights that cover databases, and so the ODbL addresses these rights, too. Finally, the ODbL is also an agreement in contract for users of this Database to act in certain ways in return for accessing this Database..." Primjerice ovdje [7] navodi pod "Naši doprinositelji" neke države čije su baze podataka pod autorskim pravima ili nekim inačicama licencije slobodne uporabe, što valja naglasiti ako ideš raditi sa zemljovidima iz tih država (pa i izbjegavam "vaditi" te zemljovide tih država). Hrvatska tu nije navedena.
[8] "OpenStreetMap® sadrži otvorene podatke, licencirane pod Open Data Commons Open Database License (ODbL) licencom od strane OpenStreetMap zaklade (OSMF). Slobodni ste kopirati, distribuirati, prenositi i adaptirati naše podatke, sve dok navodite OpenStreetMap i njegove doprinositelje kao izvor. Ako izmijenite ili nadogradite naše podatke, možete distribuirati rezultate samo pod istom licencom. Puni pravni tekst objašnjava vaša prava i odgovornosti. Kartografija koja je prisutna u našim sličicama karte i naša dokumentacija je pod Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 2.0 licencijom (CC BY-SA)...."
Na Wikipediji su već prije postavljali datoteke s Openstreetmap-a. Ja sam ovako označio sliku koju sam preuzeo s OpenStreetMap-a [9]. Obrati pozornost na opis i licenciju. Kubura (razgovor) 02:43, 8. veljače 2017. (CET)[odgovori]

[10] Evo, vidite da svi mi koji postavimo sliku, navodimo ako nije naš izvor. Kubura (razgovor) 05:14, 8. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Kršenje autorskih prava?[uredi kôd]

Drago Karlo, primijetila sam da se za većinu datoteka koje ilustriraju članak Slapovi u Istri ne može neosporno utvrditi autorstvo (nemaju metapodatke), ali su zato već objavljene negdje drugdje. Primjerice u galeriji na Glasu Istre 2013. godine. Autor je teksta i fotografija Drago Struna. Ako ne budeš mogao na neki način dokazati da si zaista autor fotografija, one će morati biti obrisane zbog mogućeg kršenja autorskih prava. Lijep pozdrav --Roberta F. 00:16, 5. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Drago Karlo, ne razumijem količinu srditosti. Vjerujem da biš bio ljutit kada biš otkrio da netko drugi potpisuje autorstvo pod tvoje fotografije objavljene negdje na internetu. Zna se dogoditi da se jave autori fotografija koje je netko preuzeo s interneta, traže trenutačno brisanje fotografija ili čak prijete tužbama. Neugodno, zar ne? Problem i jest nastao upravo zato jer su neke od fotografija već objavljene na internetu i potpisuje ih ime koje nije identično ovome suradničkom nadimku. Također, vjerujem da se slažeš kako valja poštivati autorska prava i da je sasvim prihvatljivo utvrditi činjenice u spornim slučajevima. U gornjoj mojoj poruci ne vidim "podrozrenje i omalovažavanje", a kako postupaju drugi kolege stvar je njihove komunikacije. Upravo prijedlogom "neki način" dah izbor, a najjednostavnije je e-porukom poslati jednu od navedenih fotografija (ne mora biti u punoj veličini, niti u RAW-formatu) s podatcima u EXIF-u. Ako si autor fotografija koje vidjeh na Glasu Istre, nema problema, predlošci će se ukloniti. Što se tiče brojnih savjeta, Wikipedija je nešto nalik kombinaciji samoposluge i priručnika "Sam svoj majstor", pa je potrebno neko vrijeme prilagođavanja, a suradnici se prilagođavaju u skladu sa svojim mogućnostima. U dobrodošlici koju dobije svaki suradnik navedene su poveznice prema uputama za rad na Wikipediji, kao i u okviriću s desne strane. Isto tako, ovo je volonterski projekt i svatko od nas prinosi u svoje slobodno vrijeme. Na Glavnoj stranici stoji da trenutačno uređujemo 171.963 članka, a prošli je mjesec zabilježeno pet milijuna uređivanja, pa nije za očekivati da svaki suradnik zna što stoji u svakom od toliko tisuća članaka i uz toliki broj izmjena. Ako primijetiš neku netočnost, nepravilnost, ispravi. Ako imaš dvojbu, napiši komentar na stranici za razgovor pripadajućeg članka, u sažetku opiši što si ispravio/promijenio/napravio, pozovi suradnike u Kafiću ili na stranicama Kafića za uža područja (u zaglavlju vode poveznice na odgovarajuće stranice). Za kraj mogu još dodati da smo ovaj put od početnika do iskusnijeg suradnika prošli svi, dajmo šansu jedni drugima. Lijep pozdrav --Roberta F. 18:59, 7. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Šta ovaj čini[uredi kôd]

[11] Drago, šta ovaj čini? Piše li točno? Kubura (razgovor) 06:28, 5. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Malo savjeta[uredi kôd]

[12] Nitko se naučan nije rodia :)
Prvo, čast nam je ako s nama surađuje fotograf uglednih hrvatskih tiskovina.
Drugo, ako ste fotografirali za te novine, ne znamo kakvi je Vaš pravni odnos s tim tiskovinama. Jesu li autorska prava i dalje na Vama ili postoji neko ograničenje u smislu da ako su te tiskovine otkupile fotografije od Vas, odnosno ako ste kao radnik neke od tih tiskovina fotografirali za te tiskovine, jesu li autorska prava u rukama tih novina ili Vas? Shvaćate li kako se od sitnice stvar zapleće? Ako ste Vi fotografirali i nigdje nije objavljena - situacija je jedna (i opet ovisi je li taj list otkupio sliku od Vas, nema veze ako nije ušla u montažu). Ako ste fotografirali nešto i ta je fotografija objavljena u nekom, recimo dnevnom listu, situacija je druga.
Zbog toga smo malo oprezniji. U slučaju da neko djelo krši autorska prava, većina osoba (fizičkih ili pravnih) koji su vlasnici, obavijesti nas na pristojan način, bez prijetnji, da je fotografija ili crtež ili videozapis pod njihovim vlasništvom te nas uljudno zamole neka uklonimo tu datoteku. Razumni su jer shvaćaju da ne možemo utjecati na cijeli svijet, Wikipediju može svatko uređivati, a svi ovdje dragovoljno i besplatno surađujemo, i u svakoj sekundi može se dogoditi da neki suradnik koji je zanesen (a mi nismo svaku sekundu na Wikipediji), zaigran i manje svjestan pravnih implikacija postavi datoteku zaštićenu autorskim pravima. Stoga obično stigne obavijest u stilu "obavijest, kratko obrazloženje, uklonite čim prije i ne će biti problema". No ima vlasnika autorskih prava koji ne shvaćaju našu situaciju (a možda je spornu datoteku postavio neki njihov zaposlenik!) nego su spremni prijetiti tužbama i komuniciraju vrlo oštrim jezikom. Taj scenarij nitkom nije potreban i stoga ovakav oprez.
Meta podatci vrlo su bitni. Naizgled samo tehnikalije, ali ima razlog. Wikiforenzika.
Što se tiče uputa za nove suradnike, ako Vas nitko nije uputio, evo Wikipedija:Uvodni tečaj, Wikipedija:Slike, WP:NIJE... Kubura (razgovor) 03:18, 8. veljače 2017. (CET)[odgovori]

[13] Ako te slike nisu nikad nigdje objavljene, stvar je mnogo lakša. Onda ste kao bilo tko od "običnih"; Vama malo napravi "problem" što ste profesionalac i što odlično fotografirate! Brzo se uoči kako je fotografija predobra a da bi ju mogao tako dobro uslikati neki obični čovjek, zbog čega posumnjamo da to nije neki brzopleti zaigrani suradnik postavio tuđu fotografiju iz nekog (autorskim pravima zaštićenog) izvora.
Smiješno, zar ne? Da loše fotografirate, nitko ništa ne sumnja. Ali zato što ste odlični, sad Vam to otežava stvar :)
Daklem, slike koje nikad nigdje niste objavili ne će Vam biti problem. Hoćete li ih potpisati kao Drago Karlo ili Drago Struna, ostavljam Vama na volju. Preporučujem da ako ih postavljate kao Drago Karlo, da kao autora navedete "Drago Karlo". Možete u zagradi iza dodati "Drago Struna". Ako ostavite za autora samo "Drago Struna", a postavljate kao Drago Karlo, onda će Vas uvijek netko pitati "a g. Drago Karlo, je li Vam Drago Struna" dao dopuštenje, ima li dopusnica". Stoga je najbolje staviti ono iza Autor: Drago Karlo (Drago Struna).
Metapodatci sami po sebi nisu problem. Softver ih sam generira, tako da ne morate razbijati glavu oko toga, to softver radi, hvala Bogu, ne morate se gnjaviti s upisivanjem tih podataka. Bitnija je ona situacija opisana u gornjim odlomcima. Metapodatci su jako zgodna stvar, pomažu u dokazivanju autorstva, za mogućnosti poboljšanja u obradi slike, datiranju događaja i još sitnica koje fotografi bolje razumiju i tako to. Štite i Vaš rad. Recimo ovako: Vi ste dali dopuštenje za objavu nekih Vaših fotografija, da budu javno dobro. I ništa nije problem ako postavitelji uredno pri postavljanju navedu pravog autora - Vas. Ali, zamislite da je netko Vaše slike skinuo s nekih stranica i postavio na hr.wiki, a naveo ih je kao svoj rad, a ne kao Vaš (premda na stranicama odakle je skinuo piše da ste Vi autor). Kad mediji preuzmu slike s Wikipedije, onda u izvoru navedu autora. I onaj koji se kiti tuđim perjem dođe na svoje, "slava" zbog objavljene "njegove" slike na portalu ide njemu. A radi se o fotografiji koja je Vaše djelo! Metapodatci možedu pomoći kod hvatanja takvih.
Bilo je slučaja gdje je netko postavljao tuđe fotografije i deklarirao ih kao svoje. Imale su na dnu oznaku "© imeiprezime autora", a postavitelj je prethodno softverski odrezao taj dio, ne bi li sakrio. Lažnog autora uhvatilo se preko softverskog "vodenog pečata". Ovi koji lažno deklariraju slike običavaju ukloniti metapodatke, što daje mjesta sumnji da taj postavitelj nešto skriva.
Nadam se da sam Vam pomogao. Srdačni pozdrav, Kubura (razgovor) 04:51, 10. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Još malo savjeta[uredi kôd]

[14] To se suprotstavlja ovome [15] (WP:OR): "Wikipedija nije mjesto objavljivanja originalnih ideja. Molimo Vas da ne koristite Wikipediju u sljedeće svrhe: 1. Izvorna istraživanja. npr. pokušaj pronalaženja ideja i odgovora na pitanja, odgovora na definicije, smišljanja novih riječi... Ako ste napravili istraživanje o nekoj temi, onda je prije Wikipedije pošaljite na neku službenu internetsku stranicu gdje ju mogu provjeriti stručnjaci o toj temi. Tek nakon provjere možete poslati Wikipediji povratnu informaciju koja će zatim razmotriti vjerodostojnost informacije i, ovisno o vlastitoj procjeni, odlučiti je li tekst moguće postaviti na Wikipediju....".
Ali, da taj Vaš isti rad prethodno izađe u nekom listu, bio to župni list, ili Jurina i Franina, ili glasilo lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ili recimo polugodišnjak gradske fotografske zajednice, situacija je drukčija - još samo treba dopuštenje tog medija za da se sadržaj tog Vašeg članka smije objaviti na Wikipediji pod uvjetima licencije Creative Commons ili druge licencije koja taj sadržaj čini slobodnim sadržajem (ako želite prenijeti cijeli sadržaj članka). Kubura (razgovor) 05:01, 10. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Malo humora[uredi kôd]

[16] Sa slija na molekule :) Kubura (razgovor) 06:23, 11. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Wikipedizirati[uredi kôd]

[17] Wikipedizirati znači urediti članak tako da bude što bliže standardima Wikipedije. Znači, dati mu enciklopedičnost, čitljivost, urediti ga da ne bude zbrda-zdola, da ne izgleda kao neki grafit s foruma gdje se ekipa prepucava. Ako Vam je bliži novinarski način viđenja, da članak sliči na članak, a ne na one pravopisno neuredne komentare, bez proreda, s gomilom velikih slova, bez dijakritičkih znakova, neka se estetski uredi članak, uz referencije...
U predlošku "Wikipedizirati" [18] piše: Ovaj članak ili odjeljak nije wikipediziran. (Rasprava) Tekst članka treba preurediti u wikitekst. Potom uklonite ovaj predložak. Poveznica "preurediti u wikitekst" vodi na ovu stranicu: Wikipedija:Kako uređivati stranicu. I tu Vam sve piše. Kubura (razgovor) 07:11, 20. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Prikaži[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici, kao u članku Kemijski element, uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Osim toga ne pišemo: 'gggg.g.', nego: 'gggg. godine'. Zahvaljujem na razumijevanju.--Ivica Vlahović (razgovor) 18:38, 25. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Hvala na upozorenju! Moguće smo slični? Ja stalno koristim gumb "Prikaži kako će izgledati" ali mi to nije dosta te se često vračam iznova u tekst (melanholik-perfekcionist), dok vi primječujete da "zatrpavam" "Vidi stare izmjene", također perfekcionist. Prihvaćam primjedbu i najprije ću maksimalno raditi na svojoj stranici za vježbanje.

Sad nešto konkretno. Postoje tri otvorena naslova članaka s nazivima Polimorfija, Polimorf i Polimorfizam a radi se o istoj stvari. Predlažem: 1. da se stranica Polimorf briše jer taj pojam je obuhvačen pojmom "polimorfija", 2. da se aktivira stranica "Polimorfija" koja je sada samo skretnica ka "Polimorfu" i da na to mjesto postavim tekst koji se nalazi na mojoj stranici za vježbanje, možete pogledati, 3. Članak "Polimorfizam" neka do daljnjeg ostane kao respekt prema autoru, članak je loš ali ne smeta, glavni pojam je polimorfija. Predložite molim rješenje. --Drago Karlo (razgovor) 19:32, 25. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Naj je bolje tekst kopirati u neki uređivač teksta pa na samom kraju prikazivati kako će izgledati. O Poli.... Polimorfizam svakako ostaviti, a za ostalo upućujem na razgovor jer nisam stručnjak za dotičnu temu. Lp--Ivica Vlahović (razgovor) 19:48, 25. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Ako preuzimaš s druge Wikipedije[uredi kôd]

Ako preuzimaš s druge Wikipedije, u sažetku navedi "s te i te Wikipedije", n.pr. "s en.wiki", "s de.wiki" i tako dalje. Kubura (razgovor) 03:54, 26. veljače 2017. (CET)[odgovori]

[19] Za slike ne treba, jer podatci o slici pišu na stranici Datoteka.
Ako si preveo (ili prenio) tekst s druge Wikipedije, onda se navede da si preuzeo odatle. To je zbog licencije - zato se smije prevoditi s drugih projekata. Trud tih suradnika atribuira se tako što se u sažetku navede s koje si Wikipedije preveo. Toliko sa strane koliko ljude obvezuje licencija Creative Commons. S druge strane, kad navedeš s koje si Wikipedije preveo tekst, olakšavaš održavanje Wikipedije. Tada ophoditelj ili administrator ili koji drugi iskusni suradnik vidi odakle si preuzeo, ne mora tražiti "gdje si to našao?", tvoje uređivanje smatra vjerodostojnim i pušta dalje. Kubura (razgovor) 17:31, 28. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Rasprave[uredi kôd]

[20] Tako se i radi to s raspravom. Netkom je sve odmah jasno, netko se ne će složiti. Netko se razumije u gradivo, netko samo malo, netko površno, netko nikako. Netko "leti" na svaki prijedlog ne razmišljajući je li dobar ili nije, drugi su preoprezni. Neki su prezahtjevni po pitanju sadržaja, neki su zadovoljni i s dva-tri redka. Wikipedijski sadržaj stvara se i konsenzusom. Zato se suradnike upućuje na stranicu za razgovor neka ondje elaboriraju svoj prijedlog. Kubura (razgovor) 17:34, 28. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Podkategorija[uredi kôd]

[21] Podkategoriju napraviš tako što napraviš željenu kategoriju, a onda u sadržaj te kategorije staviš nadkategoriju. Zvuči li presloženo?
Primjer, napraviš [[Kategorija:Organska kemija]] i u njen sadržaj staviš tekst [[Kategorija:Kemija]]. Time je kategorija Anorganska kemija postala podkategorija kategorije Kemija. Kubura (razgovor) 17:36, 28. veljače 2017. (CET)[odgovori]

O preusmjeravanju[uredi kôd]

[22][23] Ono se radi na drugi način. Pročitaj Wikipedija:Uvodni tečaj. Kubura (razgovor) 21:58, 28. veljače 2017. (CET)[odgovori]

Isti izvor za više odlomaka[uredi kôd]

[24] Ovdje ti jedan odlomak nema referenciju, a drugi ima. Pretpostavljam da su iz istog izvora. Ne budi ti zapovijeđeno, ako jesu, onda ostavi i referenciju na prvi. Naputak kako staviti kad imaš više referencija iz istog izvora na više mjesta u članku imaš ovdje Wikipedija:Navođenje izvora. Kubura (razgovor) 22:09, 20. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

Solvatacija[uredi kôd]

[25] Može li i člančić o tome? Kubura (razgovor) 22:10, 20. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

Savjet[uredi kôd]

Dobro je što citiraš knjige i časopise kao izvor, ali ne bi bilo naodmet da navedeš koji internetski izvor. Brže je dostupan i provjerljiviji je. Kubura (razgovor) 03:14, 21. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

Savjet[uredi kôd]

Pročitajte Wikipedija:Međuwikipoveznice. Riješio sam Vam to za solvataciju i za kategoriju o otopinama. Kubura (razgovor) 03:53, 23. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

Savjet :)[uredi kôd]

[26] Referenciju ne stavljamo u naslov, nego na kraj odlomka na koji se odnosi. Ako poglavlje ima dva tri odlomka, onda referencija ide iza svakog odlomka.
Zašto ne stavljamo u naslov poglavlja? Jer poslije će doći netko drugi i dodati nešto u neko poglavlje, a nije iz tog izvora koje je u referenciji u naslovu. Ala, živia mi Kubura (razgovor) 04:39, 23. ožujka 2017. (CET)[odgovori]

Odg.: Tri sugestije[uredi kôd]

Pohvale za članak daju kolege koje Vam pročitaju članak, odnosno, kad Vas netko uoči. Kad će se to dogoditi itkome od nas, to nitko ne zna.
Što se tiče bolje i brže informacije i dvojbe o malom članku ili preusmjeravanju na postojeći veći članak, na što mislite? Kubura (razgovor) 07:43, 30. ožujka 2017. (CEST)[odgovori]

Dobrojutrenje[uredi kôd]

Dobro jutro! Kubura (razgovor) 08:02, 30. ožujka 2017. (CEST)[odgovori]

Osmoza[uredi kôd]

Uređivanje članka Osmoza nije bilo loše, samo si uvod previše srezao. Uvod je dosta bitan. Predlažem da provaš opet, samo pazi na uvod. Lijepi pozdrav - Mmarre (razgovor) 08:36, 25. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

Blaže malo[uredi kôd]

[27] Drago, blaže malo. Nemoj tako oštrim riječima. Kubura (razgovor) 06:04, 28. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

:))))) [28] :))))) Dobrodošao u svijet Wikipedije! :))) Svi smo prošli kroz to što si sad opisao. :)) Nije tako strašno, odlično je za cirkulaciju :)) Gotovo da nema ozbiljnog suradnika kojem se nije dogodilo razilaženje u mišljenjima s nekim drugim suradnikom, pa se dogodi ono "ja se iskuhao dok sam ovo napisao, a ovaj je to uklonio". :) To će ti se koji put dogoditi i s osobama koje si smatraš da su stava bliska tvome po pitanju tema: bit ćete spremni bez problema prepustiti jedan drugome kamion kruha, a posvaditit ćete se zbog mrvice. Vremenom ćeš se ušemiti i naći ćeš načina kako ćeš usuglasiti se s bilo kime. Evo ti jedan savjet, jedno je od najstarijih pravila Wikipedije Wikipedija:Ostati hladne glave kad se uređivanje zaoštri. Ala, živia mi Kubura (razgovor) 04:19, 30. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

Naputak[uredi kôd]

Vaša uređivanja odavdje (Kemijske reakcije) prenesite ovamo (Kemijska reakcija). Kubura (razgovor) 08:17, 24. srpnja 2017. (CEST)[odgovori]