Prijeđi na sadržaj

Toma Apostol

Izvor: Wikipedija
Sveti Toma
Caravaggiova "Nevjera svetog Tome"
Caravaggiova "Nevjera svetog Tome"
Rođen 1. stoljeće
Galileja
Preminuo 21. prosinca 72.
Mylapore, Indija
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Katolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
neke Protestantske Crkve
Spomendan 3. srpnja
Simboli Blizanac, stavljajući prst u Krista, koplje (znak mučeništva), kvadrat (njegovo zanimanje, graditelj)
Zaštitnik arhitekata, Indije, Pule
Portal o kršćanstvu

Toma Apostol (Juda Toma, Nevjerni Toma ili Didim; Galileja, 1. stoljećeMylapore, 21. prosinca 72.), jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Najpoznatiji je po nevjeri u Isusovo uskrsnuće, no ubrzo nakon što je vidio Isusa rekao je "Gospodin moj i Bog moj!" Prema tradiciji otišao je u Indiju propovijedati evanđelje. Rimokatolička Crkva slavi njegov spomendan 3. srpnja. U tradicionalnom katoličkom kalendaru, njegov je spomendan bio 21. prosinca (najkraći dan u godini).

Toma u Ivanovu evanđelju[uredi | uredi kôd]

Verrocchiova skulptura koja prikazuje nevjeru svetog Tome.

Toma se javlja u nekoliko redaka u Ivanovu evanđelju. Kada je Lazar umro, učenici su se usprotivili Isusovoj odluci o povratku u Judeju gdje su židovi prethodno pokušali kamenovati Isusa. Isus je bio odlučan u svojoj namjeri, pa je tada Toma hrabro rekao: "Hajdemo i mi da umremo s njim!" (Iv 11:16)

Toma je također govorio na Posljednjoj večeri (Iv 14:5). Isus je uvjeravao svoje učenike kako znaju gdje ide, no Toma se bunio kako oni uopće ne znaju ništa. Isus je na to i na Filipov zahtjev odgovorio detaljnim objašnjenjem svoje povezanosti s Ocem.

Ipak, najpoznatije Tomino javljanje u Novom zavjetu zasigurno je ono kada sumnja u Isusovo uskrsnuće i zahtjeva da dodirne Isusove rane prije nego što se sam uvjeri (Iv 20:24-29). Caravaggiova slika Nevjera svetog Tome (prikazana iznad) prikazuje tu scenu. U ovoj se priči nalazi podrijetlo sintagme Nevjerni Toma. Nakon što je vidio živog Isusa (Biblija nigdje ne tvrdi je li Toma uistinu dotaknuo Kristove rane), Toma je iskazao svoju vjeru u Isusa uzviknuvši "Gospodin moj i Bog moj!"; a prema ovome se ponekad naziva i Toma Vjernik.[1] Toma je također poznat kao Apostol koji je krstio Tri kralja (Mudrace s Istoka).

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Faith and Character of Apostle Thomas by Dr. Mathew Vellanickal and many other articles in St. Thomas Christian Encyclopaedia