Toma Apostol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveti Toma
Caravaggiova "Nevjera svetog Tome"
Caravaggiova "Nevjera svetog Tome"
Rođen 1. stoljeće
Galileja
Preminuo 21. prosinca 72.
Mylapore, Indija
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Katolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
neke Protestantske Crkve
Spomendan 3. srpnja
Simboli Blizanac, stavljajući prst u Krista, koplje (znak mučeništva), kvadrat (njegovo zanimanje, graditelj)
Zaštitnik arhitekata, Indije, Pule
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Toma Apostol (Juda Toma, Nevjerni Toma ili Didim; Galileja, 1. stoljeće - Mylapore, 21. prosinca 72.), jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Najpoznatiji je po nevjeri u Isusovo uskrsnuće, no ubrzo nakon što je vidio Isusa rekao je "Gospodin moj i Bog moj!" Prema tradiciji otišao je u Indiju propovijedati evanđelje. Rimokatolička Crkva slavi njegov spomendan 3. srpnja. U tradicionalnom katoličkom kalendaru, njegov je spomendan bio 21. prosinca (najkraći dan u godini).

Toma u Ivanovu evanđelju[uredi | uredi kôd]

Verrocchiova skulptura koja prikazuje nevjeru svetog Tome.

Toma se javlja u nekoliko redaka u Ivanovu evanđelju. Kada je Lazar umro, učenici su se usprotivili Isusovoj odluci o povratku u Judeju gdje su židovi prethodno pokušali kamenovati Isusa. Isus je bio odlučan u svojoj namjeri, pa je tada Toma hrabro rekao: "Hajdemo i mi da umremo s njim!" (Iv 11:16)

Toma je također govorio na Posljednjoj večeri (Iv 14:5). Isus je uvjeravao svoje učenike kako znaju gdje ide, no Toma se bunio kako oni uopće ne znaju ništa. Isus je na to i na Filipov zahtjev odgovorio detaljnim objašnjenjem svoje povezanosti s Ocem.

Ipak, najpoznatije Tomino javljanje u Novom zavjetu zasigurno je ono kada sumnja u Isusovo uskrsnuće i zahtjeva da dodirne Isusove rane prije nego što se sam uvjeri (Iv 20:24-29). Caravaggiova slika Nevjera svetog Tome (prikazana iznad) prikazuje tu scenu. U ovoj se priči nalazi podrijetlo sintagme Nevjerni Toma. Nakon što je vidio živog Isusa (Biblija nigdje ne tvrdi je li Toma uistinu dotaknuo Kristove rane), Toma je iskazao svoju vjeru u Isusa uzviknuvši "Gospodin moj i Bog moj!"; a prema ovome se ponekad naziva i Toma Vjernik.[1] Toma je također poznat kao Apostol koji je krstio Tri kralja (Mudrace s Istoka).

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Faith and Character of Apostle Thomas by Dr. Mathew Vellanickal and many other articles in St. Thomas Christian Encyclopaedia