Sveti Dizma

Izvor: Wikipedija
Sveti Dizma
Tizian: Krist i dobri razbojnik
Tizian: Krist i dobri razbojnik
Rođen Galileja, Izrael
Preminuo oko 30.-33. godine
Golgota, izvan Jeruzalema, Izrael
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Rimokatoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi
Spomendan 25. ožujka
Svetišta crkva sv. Dizme u Zagrebu
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Dizma, poznat i kao dobri razbojnik, jedan je od dvojice neimenovanih razbojnika u Lukinom izvještaju o Isusovom raspeću u Novom zavjetu.

Evanđelje po Luki opisuje ga kako traži od Isusa da ga se "sjeti", kada Isus stigne u svoje kraljevstvo. Drugi, kao nepokajani razbojnik, izaziva Isusa da spasi sebe i obojicu da dokaže da je Mesija.

"Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!« (Lk, 23,39-44).
Hans von Tübingen: Raspeće. Isus i dva razbojnika

Prema predaji rodio se u razbojničkoj obitelji, koju je Sveta obitelj susrela na svojem bijegu u Egipat. Bunar s vodom kojom je Djevica Marija prala malog Isusa postao je čudotvoran, pa su mnogi bolesnici dolazili po nju i ozdravljali. Legenda govori da su po tu vodu došli i Dizmini roditelji, a kad ju je njihov bolesni sin kušao, ozdravio je.[1]

Službeno se štuje u Katoličkoj Crkvi. Rimski martirologij stavlja njegov spomendan 25. ožujka, zajedno s blagdanom Blagovijesti, zbog drevne kršćanske predaje[2] da su Krist (i razbojnik) bili razapeti i umrli točno na godišnjicu Kristova utjelovljenja.

Danas na svijetu postoji oko sedam crkava, a u Južnoj Americi postoji i jedna katedrala posvećena sv. Dizmi. Najstarija crkva na svijetu posvećena tom neobičnom svecu-razbojniku, sagrađena je još 1706. godine u Zagrebu na Gornjem gradu. U njoj su vrijedne relikvije. Jedna je čestice križa na kojem je visio Krist Gospodin koje su ugrađene u oltar crkvice. Druga znamenita relikvija su potrgane iznošene sandale koje je nosila blažena Majka Terezija za svojega boravka u Zagrebu uoči dodjele Nobelove nagrade za mir.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]