Sveti Matija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveti Matija
Sveti Matija, slika iz 14. stoljeća.
Sveti Matija, slika iz 14. stoljeća.
Rođen Judeja
Preminuo oko 80.
Jeruzalem ili Kolhida
Slavi se u Katolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
neke Protestantske Crkve
Spomendan 14. svibnja
Simboli sjekira
Zaštitnik zanimanja krojača, stolara, liječenih alkoholičara
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Matija (Judeja, ? - Jeruzalem ili Kolhida, oko 80.), apostol koji je izabran kao zamjena Judi Iškariotskom, koji je izdao Isusa. Opis njegova izbora za apostola, opisan je u Djelima apostolskim.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Novozavjetni spisi[uredi | uredi kôd]

Ne spominje se u Evanđeljima, već u Djelima apostolskim, koja opisuju događaje, koji slijede nakon onih u Evanđeljima. Nakon Isusovog uzašašća na nebo, u Jeruzalemu okupili su se apostoli te oko 150 vjernika. Petar im je govorio, kako je Juda Iškarotski izdao Isusa i da na njegovo mjesto, trebaju izabrati nekog drugog. Uvjet je bio da je taj bio sve vrijeme s njima od Isusova krštenja do uzašašća na nebo. Dva kandidata bili su: Matija i Josip, koji se zvao Barsaba, a prozvao se i Just. Pomoliše se Bogu: "Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao, da primi mjesto ove apostolske službe kojoj se iznevjeri Juda da ode na svoje mjesto (Dj 1-24-25)". Bacili su kocku, izabran je Matija i postao je apostol. U Bibliji se više ne spominje.

Kršćanska predaja[uredi | uredi kôd]

Prema predaji propovijedao je u Judeji, Kapadociji i uz Kaspijsko jezero. Umro je mučeničkom smrću. Pripisuje mu se apokrifno Evanđelje po Matiji.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Grob sv. Matije u trierskoj benediktinskoj opatiji.

Njegov spomendan uključen je u katolički kalendar u 11. stoljeću i slavio se 24. ili 25. veljače, ovisno o godini. Reformom kalendara 1969. godine, njegov spomendan slavi se 14. svibnja, otprilike kada i blagdan Uzašašća (Spasova), ovisno o godini. Slavi se kao svetac i u pravoslavnim i protestantskim crkvama. Vjeruje se da se njegovi posmrtni ostaci nalaze u crkvi sv. Matije u njemačkom gradu Trieru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta