Sveti Matija

Izvor: Wikipedija
Sveti Matija
Sveti Matija, slika iz 14. stoljeća.
Sveti Matija, slika iz 14. stoljeća.
Rođen Judeja
Preminuo oko 80.
Jeruzalem ili Kolhida
Slavi se u Katolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
neke Protestantske Crkve
Spomendan 14. svibnja
Simboli sjekira
Zaštitnik zanimanja krojača, stolara, liječenih alkoholičara
Portal o kršćanstvu

Sveti Matija (Judeja, ? - Jeruzalem ili Kolhida, oko 80.), apostol koji je izabran kao zamjena Judi Iškariotskom, koji je izdao Isusa. Opis njegova izbora za apostola, opisan je u Djelima apostolskim.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Novozavjetni spisi[uredi | uredi kôd]

Ne spominje se u Evanđeljima, već u Djelima apostolskim, koja opisuju događaje, koji slijede nakon onih u Evanđeljima. Nakon Isusovog uzašašća na nebo, u Jeruzalemu okupili su se apostoli te oko 150 vjernika. Petar im je govorio, kako je Juda Iškarotski izdao Isusa i da na njegovo mjesto, trebaju izabrati nekog drugog. Uvjet je bio da je taj bio sve vrijeme s njima od Isusova krštenja do uzašašća na nebo. Dva kandidata bili su: Matija i Josip, koji se zvao Barsaba, a prozvao se i Just. Pomoliše se Bogu: "Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao, da primi mjesto ove apostolske službe kojoj se iznevjeri Juda da ode na svoje mjesto (Dj 1-24-25)". Bacili su kocku, izabran je Matija i postao je apostol. U Bibliji se više ne spominje.

Kršćanska predaja[uredi | uredi kôd]

Prema predaji propovijedao je u Judeji, Kapadociji i uz Kaspijsko jezero. Umro je mučeničkom smrću. Pripisuje mu se apokrifno Evanđelje po Matiji.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Grob sv. Matije u trierskoj benediktinskoj opatiji.

Njegov spomendan uključen je u katolički kalendar u 11. stoljeću i slavio se 24. ili 25. veljače, ovisno o godini. Reformom kalendara 1969. godine, njegov spomendan slavi se 14. svibnja, otprilike kada i blagdan Uzašašća (Spasova), ovisno o godini. Slavi se kao svetac i u pravoslavnim i protestantskim crkvama. Vjeruje se da se njegovi posmrtni ostaci nalaze u crkvi sv. Matije u njemačkom gradu Trieru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta