Juda Iškariotski

Izvor: Wikipedija
Juda Iškariotski (desno), odlazi s posljednje večere, slika Carla Blocha, kasno 19. stoljeće

Juda Iškariotski ili samo Juda (hebrejski: יהודה איש־קריות) bio je, prema Novom zavjetu, jedan od dvanaestorice apostola, a poznat je po izdaji Isusa Krista. On je, prema Bibliji, za 30 srebrnjaka Isusa predao farizejima. Nakon izdaje objesio se na drvo vrste Cercis Siliquastrum, koje je kasnije prema njemu nazvano Judino drvo. Nakon Judine smrti na njegovo mjesto je došao apostol Matija.

Grégoire Huret: Juda poljupcem izdaje Isusa, VIII. list grafičke mape „Prikaz muke Isusa Krista bogočovjeka za ljude patnike", 1664.

Juda Iškariotski danas je simbol izdaje i jedan od najomraženijih ličnosti u ljudskoj povijesti.

Evanđelje po Judi[uredi | uredi kôd]

Godine 1970. u Egiptu je otkriven papirus iz 2. stoljeća. Taj papirus je postao poznat diljem svijeta kao Evanđelje po Judi (ili Judino evanđelje), a opisuje gore navedene događaje, ali iz perspektive drugoga Jude istog imena. Prema njemu je Juda (izdajnik) ustvari omogućio Isusu da se oslobodi tjelesnog življenja i prijeđe na drugi svijet. Riječ je međutim o paranoidnoj tvrdnji, jer je sam Isus na Posljednjoj večeri o Judinoj Izdaji rekao: "Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji ga predaje. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije!" (Marko 14, 21)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Juda Iškariotski


P vip.svg Nedovršeni članak Juda Iškariotski koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.