Jakov Pravedni

Izvor: Wikipedija
Jakov. Freska, manastir Gračanica, Kosovo.

Jakov Pravedni, poznat i kao Jakov, brat Isusov/Gospodinov (hebrejski יעקב, Ya'akov; grčki Ἰάκωβος, Iákōbos), bio je vođa Jeruzalemske crkve te je slavljen kao svetac i mučenik u katoličanstvu i pravoslavlju. Prema katoličkoj tradiciji, često ga se smatra jednakim Jakovu Alfejevom, ali ga se razlikuje od Jakova Zebedejevog.

Isusov brat[uredi | uredi kôd]

Neobizantska ikona Jakova Pravednog

U kršćanstvu postoje različita tumačenja prirode veze između Isusa i Jakova, koji je nazvan Isusovim bratom.[1][2] Isusova braća spomenuta su u Evanđelju po Mateju i Evanđelju po Marku te je Jakovljevo ime uvijek prvo na popisu, što bi moglo značiti da je on bio najstariji. Židovski povjesničar Josip Flavije spominje Jakova kao „brata Isusa zvanog Krist”. U katoličanstvu se vjeruje da je Isusova majka Marija ostala djevica doživotno te se Jakova smatra Isusovim bratićem. Euzebije Cezarejski je zapisao da je Jakov bio sin Kleofe, koji je bio brat Marijinog supruga Josipa. Sveti Jeronim je Jakova nazvao sinom druge Marije, Kleofine supruge. Većina protestanata vjeruje da je Jakov bio sin Marije i Josipa te tako Isusov mlađi polubrat po krvnom srodstvu, vjerojatno rođen odmah nakon Isusa. Ipak, postoji i tradicija — Jakovljevo protoevanđelje — prema kojoj je Jakov bio sin Josipa i njegove prve supruge, a to je mišljenje imao i Epifanije Salaminski. Tekst Prvo otkrivenje po Jakovu spominje, pak, da je Jakov bio Isusov „duhovni brat”.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Prema zapisu Flavijevom, Jakov je godine 62. kamenovan do smrti prema naredbi vrhovnog svećenika Anana ben Anana.

Jakovljeva poslanica[uredi | uredi kôd]

Tradicionalno se smatra da je Jakov Pravedni autor Jakovljeve poslanice (knjiga Novog zavjeta).

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jakov Pravedni
  1. Philip Schaff. History of the Christian Church. „And in the Liturgy of St. James, the brother of Jesus is raised to the dignity of "the brother of the very God".
  2. Jakov je u pravoslavlju znan i kao Adelphotheos (grčki Ἀδελφόθεος) = „brat Božji”.