Wikipedija:Pravila blokiranja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
↱

Blokiranje je način na koji administratori Wikipedije sprječavaju prijavljene ili neprijavljene (IP-adrese) suradnike od uređivanja Wikipedije.

OOjs UI icon alert-destructive.svg VAŽNO: Blokiranje služi prevenciji štete, maltretiranja ili ometanja rada Wikipedije i ne smije se koristiti kao sankcija.

Kada blokirati?

OOjs UI icon alert-progressive.svg VAŽNO: Ovo je popis najčešćih razloga za blokiranje. Budući da blokovi štite Wikipediju ili/i njezine suradnike od moguće štete, ovaj popis nije potpun, i razlog za blokiranje koji nije naveden na ovom popisu nije automatski i razlog za ukidanje bloka.

Sigurnost/Zaštita

Osobni napadi

Maltretiranje ili objavljivanje osobnih podataka

Ometanje rada

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Wikipedija:Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali

Suradnici mogu biti blokirani kada njihovo ponašanje ozbiljno ometa projekt — tj. kada nije u suglasnosti s civiliziranom, kolegijalnom atmosferom i dolazi u sukob s procesom u kojem suradnici zajedno i harmonično grade enciklopediju.

Neslaganje oko sadržaja nije ometanje, nego je dio normalnog funkcioniranja Wikipedije i treba biti riješeno procedurama rješavanja sukoba. Blokovi za ometanje treba nametnuti samo suradnicima koji na neki način otežavaju drugima da doprinose Wikipediji.

Administratori mogu blokirati IP adrese ili suradnička imena koja ometaju normalno funkcioniranje Wikipedije ili predstavljaju dovoljno ozbiljnu prijetnju istom. Neki (ali ne svi) od primjera su i:

Blokade za veliku nepristojnost su kontroverzne; blokade za hlađenje su vrlo kontroverzne. Razmotrite hoće li blok od sat vremena imati za posljedicu dvomjesečnu dramu. Vidi: Wikipedija:Destruktivno uređivanje.

Suradnici koji agresivno i uporno krše osnovne politike mogu po potrebi biti blokirani ako postoji suglasnost među suradnicima koji nisu umiješani. Sa suradnicima osobama treba postupati ljubazno i strpljivo, ali ih treba spriječiti da tjednima ili mjesecima, koliko bi trajao zahtjev za proces pred odgovarajućim tijelom, pustoše po Wikipediji. Ne zaboravite da slučaj prijavite na WP:NPA. Budite pristojni!

Neprihvatljiva suradnička imena

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Wikipedija:Suradničko ime
U slučaju da je suradničko ime prosto ili je očito smišljeno kao provokacija, administrator bi trebao trajno blokirati suradnika, uz najstrože mjere (blokiranje stranice za razgovor, email i dr.).

Ako suradničko ime nije u skladu sa smjernicom, ali suradnik to nije mogao znati bez da je pročitao smjernicu, administratori bi trebao zamoliti suradnika da ga promijeni (tj. da izaberete neko prikladnije). Preporuča se uporaba predloška {{NS-SI}}: {{subst:NS-SI}}.

Suradnik bi ovo trebao napraviti u roku od 14 dana od postavljanja ove obavijesti. U slučaju da nastavi uređivati s ovim računom, ovo bi trebao napraviti u roku od 24 sata od svojega prvog uređivanja nakon postavljanja ove obavijesti. U slučaju isteka zadanih rokova, administratori bi trebali trajno blokirati suradnički račun.

Ako suradnik nije bio aktivan 14 dana od postavljanja obavijesti, preporuča se ne blokirati stranicu za razgovor suradnika. U slučaju da se suradnik javi kasnije, npr. nakon što je uspio promijeniti ime pomoću zahtjeva na drugom projektu, može ga se odblokirati.

Neograničeni blok (= ban)

↱

Izbjegavanje već postojećeg bloka

Kada ne treba blokirati?

OOjs UI icon alert-destructive.svg Administratori: Budite oprezni prije nego što blokirate suradnika koji je možda postupio u dobroj namjeri! Pametnije je mirno porazgovarati sa suradnikom, kako bi spriječili mnoge nepotrebne svađe.

Primjeri

  • Blokiranje da bi se stekla prednost u raspravi o sadržaju je strogo zabranjeno. Administratori ne smiju blokirati suradnike s kojima su trenutno u sukobu ili u raspravi o sadržaju. Ako ste u nedoumici, prijavite incident na stranici Na pažnju administratorima i prepustite problem nekom drugom administratoru. (Možda griješite!)
  • Blokiranje da bi se sproveo Wikiodmor ili odsustvo je naročito zabranjeno! Administratori također ne trebaju blokirati samog sebe u svrhe testiranja, osim: ako je onesposobljen autoblok, administrator koristi sekundarni račun za testiranje ili statičku IP adresu, budući da se autoblok može proširiti i na druge suradnike.
  • Blokiranje suradnika, koji nije ogriješio ni jedno pravilo ovog projekta, zbog njegove administratorske ili ophoditeljske kandidature s kojom se ne slažete, potpuno je neopravdano i stoga strogo zabranjeno!
  • Svaki suradnik ima pravo postavljati neugodna pitanja (ako su konstruktivna i bez osobnih napada). To nije razlog za blok!

Upute za administratore

Predlošci

Vidi još