Zvonimir Golob

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zvonimir Golob (Koprivnica, 19. veljače 1927. - 1. lipnja 1997. Zagreb),[1] hrvatski pjesnik.

Nakon studija u Zagrebu, jedan je od pokretača časopisa Krugovi, a uređivao je i druge publikacije. Sudjelovao je u osnivanju grupe Studio 64, koja je stvorila i afirmirala Zagrebačku školu šansone.

Golob je svoje pjesme gradio asocijacijom metafora, a posebnu pozornost pridavao je glazbenosti i čitkosti stiha. Objavljivao je i eseje, te prevodio s više jezika. Skladatelj je i autor tekstova šansona snimljenih na 20-ak ploča i kazeta, a bavio se i umjetničkom fotografijom. Jednom je rekao: "Ja sam samo čovjek koji piše o onomu što vidi i čuje....moje pjesme su moja duša".

Njemu u čast se zove književna nagrada Zvonimir Golob koja se dodjeljuje od 2003. i Festival neobjavljene ljubavne poezije Zvonimir Golob koji se održava od lipnja 2009..

Od 23. ožujka 2009. se u Koprivnici održava i šansonjerski festival koji nosi ime Golobu u čast. Sve ove manifestacije je inicirao i organizirao Mladen Pavković, koji je 2003. piredio i knjigu Golobovih pjesama s nazivom Dušo moja.[2].

Neka njegova djela je u njenoj antologiji Zywe zradla iz 1996. sa hrvatskog na poljski prevela poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]