Božica Jelušić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Božica Jelušić (Pitomača, 16. prosinca 1951.), hrvatska pjesnikinja.

Završila je studij hrvatskoga i engleskoga jezika. Bavila se pedagoškim radom, novinarstvom, kulturnom animacijom i galerijskom djelatnošću. Od mladosti piše poeziju i prozu. Objavila je 55 knjiga, od kojih su djeci namijenjene zbirka pjesama Zmaj od papira i poetsko-prozna knjiga Po mjeri cvijeta te prozne knjige "Bakomat", "Priča o Jakovu Oblaku"i edukativna zbirka priča i pjesama o drveću "Pogled stablu". Izabrane pjesme za djecu nalaze se u knjizi "Ljestve od svile".Od ostalih naslova poznati su :"Riječ kao lijepo stablo" (pjesme), "Kopernikovo poglavlje" (poezija),"Belladonna" (mapa s grafikama Gordane Špoljar-Andrašić), "Libela" (poezija), "Rukavica soneta" (soneti), "Zimzelen" (izabrane pjesme),"Stolisnik" (pjesme) "Flauta u inju" (izabrane pjesme),"Arielirika" (pjesme, "SLOVOSTAJ" (mozaički tekstovi)) te kajkavske zbirke:"Meštri, meštrije", "Nočna steza" i "Štorga".Esejistički tekstovi skupljeni su u knjigama : "Herz desetka", "Znak na zemlji" (likovne umjetnosti), "Od cintora do cybera" (o kajkavskoj književnosti). Objavila desetak likovnih monografija i monografskih kataloga o likovnim umjetnicima (Lacković, Horvat, Topljak, Tomerlin, Ivanišević, Švegović-Budaj i dr.) Kao nositeljica Fulbrightove stipendije boravila u SAD- u, na University of Washington, Seattle. Povodom toga objavljuje knjigu putopisa Okrhak kontinenta 1989. godine.Okušala se u svim literarnim žanrovima. Najveći uspjeh postigla je u području dijalektalne poezije, pišući nekom vrstom "svekajkavske sinteze" (J. Skok)i proširujući izražajne mogućnosti kajkavštine do suvremenog književnog izraza.

Objavila je roman prvijenac "ČIŠĆENJE GLOBUSA" u izdanju MH Đurđevac (sunakladnik "Baltazar" Koprivnica",2014. ) te knjigu razgovora o književnosti i društvenom životu "ŽIVOT KAO KNJIGA" (autor: Mladen Pavković, vl. naklada, Koprivnica, 2014.) . U povodu 45-obljetnice književnog rada (2016.) u Izdavačkoj kući Tonimir (Varaždinske toplice) objavila je svoju književnu aktivu pod nazivom PETOKNJIŽJE (poezija za djecu i odrasle, kajkavska poezija, eseji, putopisi) na više od tisuću stranica, čime je zaoružila svoj književni portret kao plodna i svestrana autorica, prisutna u najživljoj matici hrvatske književnosti.

Kao suradnica listova i časopisa za mladež, objavila je više od osamsto tekstova, različita sadržaja. Prevodi s engleskoga i njemačkoga jezika, crta, recitira. Za biblioteku "Nobelovci" (ŠK Zagreb) prevela je poeziju W. B. Yeatsa. Aktivno se bavi ekologijom a najveći dio vremena posvećuje prirodi i unucima. “Djeca su kao žirevi”, kaže književnica i dodaje, “svaki od njih može izrasti u gorostasan hrast, i zbog toga ih moramo voljeti, poštovati, diviti im se od prvog dana kad uđu u naš svijet.” Priče i pjesme sakupljene u knjizi "Pogled stablu", malen su prilog “duhovne hrane” za buduće graditelje i čuvare jedinog i najljepšeg svijeta koji poznajemo.

Zastupljena ječetrdesetak antologija na hrvatskom i stranim jezicima, te u školskoj lektiri i čitankama za sve razrede osmogodišnjeg školovanja. Stalna je suradnica Hrvatskog sabora kulture, u svojstvu izbornice i voditeljice književnih radionica. Članica Društva hrvatskih književnika od 1974. godine.

Dobitnica je važnih književnih nagrada i priznanja: Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a,Maslinov vijenac za sveukupni opus, Galovićeva nagrada za djelo zavičajne tematike,Pasionska baština za duhovnu poeziju, Nagrada MH za najbolji roman, Nagrada Katarina Patačić za dijalektalnu poeziju, te dvadesetak nagrada na festivalima D. Domjanić u Zelini i Loboru, za Najljepši hrvatski putopis.

Živi i radi u Đurđevcu.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Zlatna povelja Matice hrvatske za roman "Čišćenje globusa" (2014.)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Koprivnica.net Božica Jelušić dobitnica nagrade Zvonimir Golob, 5. svibnja 2011. 6 nagrada za najbolji hrvatski putopis (Dani Horvata-Kiša u Loboru)
  2. Hrvatski radio - Radio Split Mladen Vuković: Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević", 6. srpnja 2019. (pristupljeno 6. srpnja 2019.)