Božica Jelušić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Božica Jelušić (Pitomača, 16. prosinca1951.), hrvatska pjesnikinja.

Završila je studij hrvatskoga i engleskoga jezika. Bavila se pedagoškim radom, novinarstvom, kulturnom animacijom i galerijskom djelatnošću. Od mladosti piše poeziju i prozu. Objavila je četrdesetak knjiga, od kojih su djeci namijenjene zbirka pjesama Zmaj od papira i poetsko-prozna knjiga Po mjeri cvijeta te prozne knjige "Bakomat", "Priča o Jakovu Oblaku"i edukativna zbirka priča i pjesama o drveću "Pogled stablu". Izabrane pjesme za djecu nalaze se u knjizi "Ljestve od svile".Od ostalih naslova poznati su :"Riječ kao lijepo stablo" (pjesme), "Kopernikovo poglavlje" (poezija),"Belladonna" (mapa s grafikama Gordane Špoljar-Andrašić), "Libela" (poezija), "Rukavica soneta" (soneti), "Zimzelen" (izabrane pjesme),"Stolisnik" (pjesme) "Flauta u inju" (izabrane pjesme),"Arielirika" (pjesme, "SLOVOSTAJ" (mozaički tekstovi)) te kajkavske zbirke:"Meštri, meštrije", "Nočna steza" i "Štorga".Esejistički tekstovi skupljeni su u knjigama : "Herz desetka", "Znak na zemlji" (likovne umjetnosti), "Od cintora do cybera" (o kajkavskoj književnosti). Objavila desetak likovnih monografija i monografskih kataloga o likovnim umjetnicima (Lacković, Horvat, Topljak, Tomerlin, Ivanišević, Švegović-Budaj i dr.) Kao nositeljica Fulbrightove stipendije boravila u SAD- u, na University of Washington, Seattle. Povodom toga objavljuje knjigu putopisa Okrhak kontinenta 1989. godine.

Objavila je roman prvijenac "OKRHAK KONTINENTA" u izdanju MH Đurđevac (sunakladnik "Baltazar" Koprivnica",2014. ) te knjigu razgovora o književnosti i društvenom životu "ŽIVOT KAO KNJIGA" (autor: Mladen Pavković, vl. naklada, Koprivnica, 2014. )

Kao suradnica listova i časopisa za mladež, objavila je više od osamsto tekstova, različita sadržaja. Prevodi s engleskoga i njemačkoga jezika, crta, recitira. Za biblioteku "Nobelovci" (ŠK Zagreb) prevela je poeziju W. B. Yeatsa. Aktivno se bavi ekologijom a najveći dio vremena posvećuje prirodi i unuku Leu Filipu. “Djeca su kao žirevi”, kaže književnica i dodaje, “svaki od njih može izrasti u gorostasan hrast, i zbog toga ih moramo voljeti, poštovati, diviti im se od prvog dana kad uđu u naš svijet.” Priče i pjesme sakupljene u knjizi "Pogled stablu", malen su prilog “duhovne hrane” za buduće graditelje i čuvare jedinog i najljepšeg svijeta koji poznajemo.

Zastupljena je u trideset i pet antologija na hrvatskom i stranim jezicima, te u školskoj lektiri i čitankama za sve razrede osmogodišnjeg školovanja u RH.

Neka njena djela je u njenoj antologiji Zywe zradla iz 1996. sa hrvatskog na poljski prevela poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska.

Živi i radi u Đurđevcu.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Zlatna povelja Matice hrvatske za roman "Čišćenje globusa" (2014.)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Koprivnica.net Božica Jelušić dobitnica nagrade Zvonimir Golob, 5. svibnja 2011. 6 nagrada za najbolji hrvatski putopis (Dani Horvata-Kiša u Loboru)