Modrac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Modračko jezero)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jezero Modrac
Jezero Modrac SSME 4x4.png
Lokacija Lukavac
Koordinate 44.4944°′″N 18.5164°′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 44.4944°′″N 18.5164°′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Najveća dubina 20 m
Najveća širina 1,6 km
Najveća dužina 11 km
Vrsta jezera akumulacijsko
Pritoci Spreča, Turija
Države Flag of Bosnia and Herzegovina.svg BiH
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Modrac. Za naselje u blizini ovog jezera pogledajte Modrac (Lukavac, BiH).

Modrac je akumulacijsko jezero oko 6 kilometara od grada Lukavca i 10 km od Tuzle (BiH).

Osobine[uredi VE | uredi]

Površine je oko 17 km2. U nj se ulijevaju rijeke Spreča i Turija. Najdublja točka je na oko 20 metara. U najširem dijelu široko je oko 1600 metara. U najdužem dijelu dugačko je 11 kilometara. Tijekom niskog vodostasa obala je pristupačna cijelom dužinom i automobilom je dostupno skorosvakog dobro mjesto za pecanje na jezeru. Kad je visoki vodostaj, potrebno je jedan kraći dio puta prijeći pješke.[1]

Pristup[uredi VE | uredi]

Kretanjem iz pravca Tuzle dolazi se na križanje u Šićkom Brodu. Za ići ka Modracu skrene se ka Lukavcu pa do jezera putem Doboj - Tuzla (M 112, M4). Prolazi se kroz Šiće, Bistarac Donji i do južno od Lukavca uz obalu Jale. Skrene se mostom preko Jale. Putem se prijeđe preko mosta ispod kojeg teče rijeka Spreča, zatim kroz naselje Modrac i poslije naselja vidi se brana kojom su pregrađene rijeke Spreča i Turija. Nakon brane je puni pogled na Modračko jezero. U prvom naselju poslije brane je naselje Prokosović. Od križanja u Šićkom Brodu može se skrenuti na cestu ka Živinicama (M113, M18) koja vodi prema Husinu, gdje se silazi na lokalnu cestu pa kroz Cerik, Ševar i Poljanu se dolazi u Kiseljak na obali Modraca.

Turizam i ugostiteljstvo[uredi VE | uredi]

U Prokosoviću su restorani, pizzerije i hotel. Obilaskom oko jezera su i drugi restorani, riblji restorani. Ima mogućnost iznjamljivanja čamaca.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Prvotno građeno za vodoopskrbu industrijskih postrojenja, poslije omiljenim izletištem, odredištem rekreativnih ribolovaca, ljubitelja prirode, obogaćeno turističko-ugostiteljskom ponudom, Modrac je potencijal i za navodnjavanje, moguća je tvornica pitke vode.

Povijest[uredi VE | uredi]

Nastalo je velikim financijskim ulaganjem privatnog i državnog kapitala 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modracu, općina Lukavac. Bila je jedna od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji. Razlog gradnje je bio da bi se dobilo opskrbno mjesto otkuda bi se industrijska postrojenja Tuzle i Živinica opskrbljivala vodom. Pretvoreno je u atraktivno mjesto za odmor u kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine s mnogobrojnim turističkim objektima i sadržajima uz mogućnost ribolova i plivanja.

Akumulacija površinske vode Modrac spada u vodne površine na području Grada Tuzle.[2]

Zaštita[uredi VE | uredi]

Reguliran je kao prirodna baština ruralnog dijela općina Tuzle, zatim Lukavca i Živinica. Pod zaštitom je države. Zaštićeno je kao baština hidrografskog značaja.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (boš.) Facebook Očuvajmo i spasimo jezero Modrac! (pristupljeno 21. ožujka 2019.)
  2. (boš.) Cms.optimus.ba Odluka o sprovođenju Prostornog plana Grada Tuzle za razdoblje od 2010. do 2030. godine, Tuzla, 2014. (pristupljeno 7. studenoga 2018.)
  3. (boš.) Grad Tuzla Općina Tuzla - smjernice za upravljanje procesom ruralnog razvoja općine Tuzla. str. 29. Pripremili: Kadrija Hodžić, Midhat Jašić. Tuzla, prosinca 2008. (pristupljeno 20. studenoga 2018.).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Oštra Luka Izvor:Al Jazeera: Modračko jezero na rubu 'baruštine' (srp.)