Obična božikovina

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Obična božikovina
Božika
Božika
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Aquifoliales
Porodica: Aquifoliaceae
Rod: Ilex
Vrsta: I. aquifolium
Dvojno ime
Ilex aquifolium
L.
Područje života

Obična božikovina (obična božika, božje drvce, lat. Ilex aquifolium) je biljka iz porodice Aquifoliaceae, porijeklom iz zapadne i južne Europe, sjeverozapadne Afrike i jugozapadne Azije. Pučko ime je božikovina, a znanstveno božika. Božika ili božikovina je autohtona biljka. Raste vrlo sporo, pa može doživjeti do 300 godina. Raste na dubljim, rahlim i karbonatnim staništima bukove i buko-jelove šume, a rjeđe u mješovitim šumama.

Koristi se kao božićna dekoracija pa je time postala ugrožena vrsta. Ova je vrsta zaštićena u Hrvatskoj od 9. lipnja 1953. god.

Opis izgleda[uredi VE | uredi]

Božika je zimzelena vrsta, koja raste kao manje drvo ili grm. Može narasti do 10 m visine. Raste u brdskim šumama i parkovima. Lišće je jednostavno, naizmjenično i kožasto. Na mladim je izdancima bodljikavo nazubljeno, a na odraslim cijelog ruba. Valovitost i bodljikavost se mijenja, a može i potpuno nestati. Cvjetovi su jednospolni i dvodomni, maleni i skupljeni u cvatove žućkaste boje. Plod je otrovna crvena koštunica veličine graška. Izgleda poput bobe.

Božika; muški cvjetovi iznad, ženski ispod

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Ilex aquifolium
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Obična božikovina