Pokolj nevine dječice

Izvor: Wikipedija
Nevina dječica
mučenici
Rubens, Djevica s Djetetom okruženi Nevinom dječicom.
Rubens, Djevica s Djetetom okruženi Nevinom dječicom.
Slavi se u Katolička Crkva
Blagdan 28. prosinca
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu
Rubens, Pokolj nevine dječice.

Pokolj nevine dječice (Nevina dječica) događaj je iz Novoga zavjeta i kršćanski blagdan.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Židovski kralj Herod dogovorio se sa sveta tri kralja, da mu pri povratku jave gdje se nalazi novorođeni Isus. Bog se ukazao kraljevima u snu i poručio im, da odu kući bez povratka Herodu, što su i učinili. Herod ih je čekao, dok nije shvatio da se neće vratiti. Želio je dati ubiti Isusa, jer se bojao da će ga zbaciti s kraljevskog prijestolja. To je bila zabluda, jer je Isus došao uspostaviti Kraljevstvo Božje (nebesko), a ne zemaljsko.

Herod je ljutit i uplašen naredio svojim vojnicima, da ubiju svu mušku djecu u Betlehemu i okolici od dvije godine na niže (Mt 2,16). Vojnici su to i izvršili. Isusa nisu uspjeli pogubiti, jer je na vrijeme anđeo u snu poručio sv. Josipu da s Djevicom Marijom i Isusom pobjegne u Egipat.

Ne zna se točan broj pogubljene djece.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Katolička Crkva ih smatra mučenicima, koji su u raju, jer su nevini stradali za Isusa i umjesto Isusa. U katoličkom kalendaru slavi se spomendan Nevine dječice 28. prosinca, nekoliko dana nakon Božića.

Pučki običaji[uredi | uredi kôd]

Za dan Nevine dječice vezan je hrvatski pučki običaj šibanja zvan herodeševo, mladinci ili šibarjevo. Odrasli su djecu običavali ošinuti svježim prutom ili korbačem pletenim od vrbovine. Time se podsjećalo na događaj ubijanja djece u Betlehemu, ali i magijski željelo postići dobro zdravlje, jer se vjerovalo da svježa biljka prenosi životnu snagu na šibanu osobu.[1]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. herodeševo, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 26. prosinca 2021.