Pljočkanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Detalj sa natjecanja
Detalj sa natjecanja

Pljočkanje, pločkanje ili prahćanje[1] je hrvatska tradicijska igra i športsko nadmetanje naših predaka, pastira i običnog puka. Pljočkanje je karakteristika sličnih boćanju. Prisutna u Istri i Dalmaciji. Ministarstvo kulture RH je pljočkanje uvrstio u popis nematerijalnih kulturnih dobara, rješenjem od 1. travnja 2016. godine.[2]

Igra[uredi | uredi kôd]

Naziv pljočkanje dolazi od naziva osnovnog rekvizita za igru a to je pljočka. Pljočka je kamena škrilja, plosnati kamen, promjera 12 - 16 cm i debljine 3 do 4 cm, koji se kleše da dobije formu pogodnu za bacanje. Igra se sastoji u nadmetanju dvojice pljočkara na način da dobace pljočku što bliže cilju, odnosno bulinu. Svaki pljočkar ima po tri pljočke koje naizmjence bacaju prema bulinu po pravilu da punat ima bliža pljočka. Nakon završenog bacanja punti se određuju prema blizini pljočke u odnosu na bulin, što znači da pljočkar može imati jedan, dva ili tri punta ukoliko su njegove pljočke bliže bulinu. Bulin je kamen okruglog oblika sličan pljočki ali manjih dimenzija, šest do osam cm promjera. Natjecanje može biti pojedinačno a mogu se takmičiti i parovi ili ekipe. U igri parova svaki igrač - pljočkar igra sa po dvije pljočke dok u ekipnom natjecanju svaki igrač igra sa jednom pljočkom. Igra traje dok jedan pojedinac, par ili ekipa ne sakupi 13 punata. Pobjednik dobiva nagradu. U tradiciji je to bila igra druženja i zabave ali i športskog nadmetanja "tko je bolji". Danas se natjecanja u pljočkanju održavaju na tradicijski način, kamenim klesanim pljočkama, i kao pravo športsko natjecanju prema načelima suvremenog športa.

Za pljočku je poželjno da je okruglasta, promjera 9 do 17 centimetra, kraj pljočke treba biti debljine od 1 do 3 centimetra, dok sredina ne bi smjela biti deblja od 5 centimetra, uz dopuštena odstupanja u maksimalnim granicama do 0,5 centimetra. Ako se pljočka razbije tijekom igre, onda vrijedi onaj najveći komad. Ako pljočka nije oštećena više od četvrtine svog obujma, smije se i dalje koristiti u igri. Svaki pljočkar treba posebno označiti svoje pljočke. Pljočkalište se sastoji od 3 dijela; 2 polja za bacanja i jednog srednjeg polja. Omjer duljine i širine polja bacanja i duljine srednjeg polja mora biti 3:10, odnosno duljinu srednjeg polja 10 metara te dimenzije polja bacanja 3 : 3 metra.[3]

Pljočkanje kao šport[uredi | uredi kôd]

Od najranijih dana organiziranog pljočkanja, prvog pisanog Statuta i prvih pisanih Pravilnika, prisutna je ideja o razvoju pljočkanja u sport i upisa u Nomenklaturu sportova. Tako su, u okviru Istarskog Pljočkarskog Saveza (IPS), započela sa odigravanjem natjecanja koja su bila usklađena sa načelima športa. Za takva natjecanja koristili su se standardizirani rekviziti, pa se tako koriste aluminijske pljočke i bulin, označena pljočkališta (igrališta) i sl. Takva natjecanja su se odigravala prema Pravilniku o pljočkanju i ostalim pravilnicima donešenim u cilju razvoja pljočkanja kao športa. U Istarskoj pljočkarskoj ligi bilo je prijavljeno devet klubova koji su zajedno imali dvanaet ekipa. Bio je to najviši rang pljočkarskih natjecanja u Republici Hrvatskoj.

IPS je bio nositelj inicijative osnivanja Pljočkarskog Saveza Hrvatske (PSH) koji je registriran krajem 2016. godine, a sa radom je počeo početkom ožujka 2017. godine, kao krovna organizacija pljočkarskog športa u RH. PSH okuplja udruge i klubove iz Istre, Hrvatskog zagorja i Grada Zagreba. Organizator je ligaškog natjecanja pod nazivom Prvenstvo Hrvatske u pljočkanju, koje se odigrava u tri discipline; ekipno, parovi i pojedinačno.

PSH je jedan od inicijatora i pokretača susreta reprezentacija, kao međunarodnih natjecanja pljočkanja, koja se u svibnju 2019. godine održala u Zagrebu kao susret reprezentacija Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije. Taj susret predstavlja početak aktivnosti na osnivanju međunarodne pljočkarske organizacije.

Važan iskorak u procesu razvoja pljočkarskog sporta predstavljaju međunarodni turniri pod nazivom "POKAL ALPE-ADRIA" koji su započeli sa natjecanjima u 2019. godini. Turnire zajednički organiziraju Pljočkarski Savez Hrvatske i krovne pljokarske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije. Za natjecanja u okviru tih turnira formirana je "rang lista najboljih pojedinaca", a prvi osvajač "POKALA ALPE-ADRIA" za 2019. godinu, bio je Branko Družeta iz Hrvatske.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Smatra se da je pljočkanje jedan od najstarijih čovjekovih športova a pljočkanje je rašireno diljem Europe. Nalazimo ga u različitim varijantama na području Mediterana od Grčke, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije pa do Francuske i Španjolske. Pljočkanje se igra u Švicarskoj a u Švedskoj se igra slična igra koja se naziva "varpa".

U Istri je prva natjecanja u pljočkanju organizirala skupina od desetak zaljubljenika u ovu starinsku pastirsku igru početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Prvi organizirani turnir, prema pisanom dokumentu, održan 10. rujna 1994. godine u Sv. Petru u Šumi, dok je prvi turnir prema pisanom Pravilniku održan u Žminju 24. kolovoza 1996. godine. Samo nekoliko tjedana nakon toga održan je 1. Županijski otvoreni turnir koji se održao u okviru Dana istarske kuhinje u selu Šuranima (restoran Hacienda). Inicijator tih turnira bio je Vlado Družeta iz Pazina i te turnire možemo smatrati početkom organiziranog pljočkanja u Istri. Otad se pljočkarska natjecanja održavaju manje više redovno u prilikama obilježavanja lokalnih svetkovina. Pljočkanje je naišlo na zaljubljenike i u Hrvatskom zagorju, Zagrebu,[3] u Sloveniji[4] i Italiji.[3]

Varijacije[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj postoje dva načina tradicijskog pljočkanja i to istarski i dalmatinski način. U Dalmaciji pljočke zovu ploke, a balin lek. U Dalmaciji se igra na manjim duljinama (oko 6 metara), ali zato igraju sa većim pljočkama (do 6 kg težine). Pljočkarska udruga iz Dalmacije dolazi iz Bristova Doca. Turnir u Dalmaciji održava se krajem svibnja i to kod Ploča, kod Baćina.[3]

Turniri[uredi | uredi kôd]

Najdugovječniji turnir održava se u Savudriji, koji se od 1999. godine održava kao "Savudria Open", ispočetka se održavao kao neslužbeno svjetsko prvenstvo u pljočkanju za pojedince, da bi današnjih dana bio međunarodni turnir za "POKAL ALPE-ADRIA". Natjecanje se odigrava aluminijskim pljočkama, pojedinačno, pljočkar igra sa tri pljočke. [3] Uz navedeni turnir u Savudriji, najpoznatiji turniri se održavaju u Marčenegli, Barbanu, Svetvinčentu, Kanfanaru, Vodnjanu, Žminju i Sv. Petru u Šumi te u Tinjanu, gdje se u listopadu u sklopu Internacionalnog sajma pršuta održava od 2008. godine, turniri se održavaju i u ostalim mjestima poput Babića i Murina pokraj Umaga, u Gradu Buzetu povodom održavanja tradicionalne svečanosti "SUBOTINA PO STARINSKI", Žbandaja pokraj Poreča, Baćina,[5], u Šijanskoj šumi u Gradu Puli, u Gradu Poreču kao dio Pučkih igara Poreštine[6] i drugdje.

Vrlo značajan turnir održava se dugi niz godina u Mokricama pokraj Oroslavja (Hrvatsko zagorje) koji se posljednjih godina profilirao u međunarodni turnir četvorki, a odigrava se u sklopu natjecanja za "POKAL ALPE-ADRIA" Službene stranice Istarskog pljočkarskog saveza.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. IstrapediaInačica izvorne stranice arhivirana 16. ožujka 2016. M. Margetić: Pločkanje (pristupljeno 15. ožujka 2016.)
  2. [1]
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Dobarzivot.netInačica izvorne stranice arhivirana 17. ožujka 2016. Nova liga: Kraj svjetionika u Savudriji svjetsko prvenstvo u pljočkanju, 3. listopada 2014. (pristupljeno 15. ožujka 2016.)
  4. Glas Istre Angelo Dagostin: Pljočkanje: Drita ruka, bistro oko i malo sriće, 10. listopada 2014. (pristupljeno 15. ožujka 2016.)
  5. http://www.buzet.hr/index.php?id=119&no_cache=1&tx_ttnews[backpid]=32&tx_ttnews[calendarYear]=2014&tx_ttnews[calendarMonth]=9&tx_ttnews[tt_news]=2731&tx_ttnews[pointer]=2&tx_ttnews[backPid]=27 Grad Buzet: Pljočkanje – Pljočkarski turnir "Subotina 2014." - Buzet, Spomen park 27.08.14. 16:27 (pristupljeno 15. ožujka 2016.)
  6. Parentium.com Danas u uvali peškera hitanje grote spod guzice, pljočkanje i druge stare igre uz nastup mažoretkinja, 27.05.2009. (pristupljeno 15. ožujka 2016.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]