Matulji: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Dodana je još jedan poznata osoba
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Redak 37: Redak 37:


*[[Zoran Maroević]], hrv. košarkaš
*[[Zoran Maroević]], hrv. košarkaš
*[[Kristina Kolar]] , operna pjevačica


== Spomenici i znamenitosti ==
== Spomenici i znamenitosti ==

Inačica od 19. prosinca 2019. u 19:28

Predložak:Općina Matulji su općina u Istri, Hrvatska. Dio su Primorsko-goranske županije.

Zemljopis

Zgrada općine Matulji
Željeznička postaja Opatija-Matulji

Matulji su općina u Istri (Kastavština), nalaze se u blizini Opatije, današnji Matulji nemaju izlaz na more kao što su nekad imali kao dio Općine Opatija (kuća koja se nalazi u Preluku omiljenom okupljalištu Matuljaca imala je adresu Matulji br.1), Matulji se odmah u opatijskom zaleđu, dok se dio nalazi na Ćićariji, na području Općine Matulji nalaze se i dva cestovna granična prijelaza Rupa i Pasjak.

Stanovništvo

Na površini od 175,6 km2 živi oko 11 tisuća stanovnika stanovnika, što daje gustoću naseljenosti 63 st./km2. Radno sposobnih je nešto više od 7 tisuća u 23 naselja pod upravom Općine Matulji.

Uprava

Trenutačno općinom vlada SDP na čelu s načelinkom Mariom Ćikovićem. U vijeću Općine Matulji nakon izbora 2017. godine su osim SDP-a i IDS, HDZ i druge stranke.

Povijest

Gospodarstvo

Obrtništvo i malo poduzetništvo na području općine Matulji se razvijalo od samih početaka, pa su i danas glavni gospodarski nositelji upravo oni. U Matuljima je poznati hrvatski liječnik dr Boris Nemec otvorio prvu privatnu ortopedsku bolnicu, Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju dr Nemec.

U općini Matulji posluje 595 poduzetnika od toga:

  • Malih poduzeća: 238
  • Srednjih poduzeća: 4

Poznate osobe

Spomenici i znamenitosti

Obrazovanje

Na području općine Matulji djeluju dvije osnovne škole; Osnovna škola dr. Andrije Mohorovičića u Matuljima (s područnim odjelima u Rukavcu i Jušićima) i Osnovna škola Drage Gervaisa u Brešcima.

Kultura

Pored zgrade općine, nalazi se crkva matuljske župe Krista Kralja. Župa ima preko pet tisuća vjernika, a u sastavu je Riječke nadbiskupije.

Župa dobiva prvog hrvatskog svećenika tek krajem 1940-ih godina 20. stoljeća. Razlog tomu jest mladi rođendan župe i talijanska okupacija ovog dijela Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Zanimljivo je da je Matuljska župa dobila prvog svećenika tek 2018., nakon više od 100 godina.

Šport

Velika sportska dvorana u Matuljima otvorena je u svibnju 2014.. Povodom otvorenja ove dvorane, iste godine je po prvi put u Matuljima održana serija Lijepom našom. HRT-ova se serija opet našla u Matuljima u veljači 2018.

Automobilistički klub Učka Sport.

Od 2006. održava se Liburnijski malonogometni maškarani turnir.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Matulji koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.