Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Kafić/Arhiv 2019 6

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!Strukturirane rasprave[uredi kôd]

Pozdrav! Što mislite o omogućavanju beta-funkcije Structured Discussions, iliti strukturirane rasprave? Prvo bismo samo omogućili suradnicima da sami uključe strukturirane rasprave u Beta postavkama. Kao što je i slučaj s drugim beta-funkcijama, strukturirane rasprave bi tako bile omogućene samo za suradnike koji ih svojevoljno uključe, tj. na stranicama za razgovor sa suradnicima koji su omogućili tu funkciju. Proces aktivacije opisan je ovdje.

Primjer razgovora

Što se tiče same funkcije, ona je projekt kojim Zaklada Wikimedija pokušava poboljšati stranice za razgovor i rasprave. Neke od prednosti ove funkcije u odnosu na trenutne stranice za razgovor:

 • automatsko potpisivanje poruka,
 • threadovi (nizovi poruka i odgovora s međusobno definiranim odnosima),
 • mogućnost slanja obavijesti za nove poruke unutar određene teme (bez potrebe za stavljanjem cijele stranice za razgovor na popis praćenja),
 • bolji prikaz na mobilnim uređajima, ali i računalima, itd.

Strukturirane rasprave možete vidjeti npr. u Kafiću Wikipedije na katalonskom jeziku ili na vlastitoj stranici za razgovor na francuskoj Wikipediji (ako uključite funkciju u postavkama). Možete ju i isprobati na testnoj stranici projekta. --Hmxhmx 23:47, 20. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

Rasprava[uredi kôd]

Sigurno dobra stvar, pogotovo kad su u pitanju novi suradnici koji nisu navikli na stari način razgovora na wikipediji.--MaGaporuči mi 17:26, 21. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

Ne znam koliko su ustrojne raspravice sukladne s naputkom wikipedija: stranice za razgovor #Kako održavati dvosmjerni razgovor čitljivim, posebno kad suradnik želi koristiti mogućnost B). Posebno iz razloga što bi tada prenesena poruka nosila dva različita vremenska pečata koji se automatski udaraju. Dosadašnji način omogućava da se prenesena poruka postavi s točnim vremenskim pečatom i da na taj način bude točno prenesena.
Ako se ustrojne raspravice (od 2014. do 14. rujna 2017. poznate kao engl. Flow; hrv. protočne rasprave) ne omoguće svima to bi bio itekakav problem za održavanje. Na wikipediji na bosanskome jeziku strukturirane rasprave nisu zadana postavka (nisu predefinirane svima), postoji li podatak o tome koliki je broj suradnika aktivirao tu beta-mogućnost na wikipediji na bosanskome jeziku?
U ustrojnim raspravicama datum se ne ispisuje odmah, nego tek kad se prijeđe mišem preko podatka o starosti rasprave, a suradnički potpis ne odgovara onom što suradnik zada u postavkama. To je u ustrojnim raspravicama zadano i nepromjenjivo. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,09; 21. svibnja 2019. (SEV)
Ustrojne raspravice (malo jest čudan ovaj naziv) uključilo je 52 suradnika bs.wiki, što možeš vidjeti ovdje. Mislim da ova funkcija dobro rješava problem dvosmjernog razgovora. Suradnik može vrlo lako omogućiti primanje obavijesti o novim porukama tako da klikne na zvjezdicu pored rasprave koju želi pratiti, zbog čega nema ni potrebe za prenošenjem poruka. Poruke unutar rasprave su i čitljivo strukturirane, pa se lako vidi tko kome odgovara i kuda vodi rasprava.
Isprva ne bi ni nama bile po zadanome uključene svima. Prvo bismo suradnicima omogućili da sami svojevoljno uključe ustrojne raspravicu u beta-postavkama. Ako nakon par mjeseci ili godinu dana sve više suradnika uključi ovu funkciju, možemo raspravljati i o postavljanju ustrojnih raspravica kao zadanu vrstu stranica za razgovor.
Jedina stvar koja se gubi u ustrojnim raspravicama su prilagođeni potpisi. Umjesto njih, korisnik je potpisan svojim korisničkim imenom, a prelaskom miša preko njega može se pristupiti i poveznicama na razgovor sa suradnikom i popis doprinosa. Smatram da ovo i nije baš neki veliki nedostatak. :) --Hmxhmx 18:40, 21. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]
Glasovanje se ne pokreće dok traje rasprava, a prijedlozi se postavljaju prvo u wikipedija: prijedlozi (kao podstranice). Malo je to 52 suradnika na bs.wiki, imajući u vidu da su ustrojne raspravice (tada kao Flow − protočne rasprave) omogućili od mjeseca prosinca 2015. Neki su je uključili kao test, pa poslije isključili, kao npr. Srdjan m. Na wikipediji na poljskom jeziku nisu uveli ustrojne raspravice, pitam se u kojim su projektima ustrojne raspravice uopće uvedene, pa i kao mogućnost. Novi suradnici rijetko gledaju kako uključiti dodatne mogućnosti u postavkama, tako da i taj dio priče pada u vodu. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,55; 21. svibnja 2019. (SEV)
Popis wikiprojekata koji su uključili ovu mogućnost u bilo kojem obliku možeš pronaći ovdje. U nekim projektima je ukljućena kao beta mogućnost, u nekim kao zadana, a u nekima uklonjena.
"Novi suradnici rijetko gledaju kako uključiti dodatne mogućnosti u postavkama". Pretpostavljam da je i to djelomično razlog zašto je malo suradnika uključilo ovo. --Hmxhmx 19:08, 21. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]
Bilješka: raspravu sam sad podijelio na dva dodatna dijela: podnaslov Rasprava i podnaslov Glasovi. Ako je tko formirao mišljenje o ovome, slobodno može dolje dati svoj glas. Glasa se za ili protiv dodavanja ove funkcije među Beta mogućnosti u Postavkama. Trenutno se ne glasa za postavljanje ove funkcije kao zadane.
Glasovanje se ne pokreće dok traje rasprava, a prijedlozi se postavljaju prvo u wikipedija: prijedlozi (kao podstranice). -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,55; 21. svibnja 2019. (SEV)
Na tu stranicu sam potpuno zaboravio. Možda bi bilo dobro da dodamo poveznicu na nju negdje u zaglavlje Kafića. Nije baš nešto aktivna, pod aktivnim raspravama stoje i rasprave iz 2009. Na vrhu piše i da "Ova stranica predlaže pravilo, smjernicu ili proces na hrvatskoj Wikipediji." Bi li ovo spadalo tamo? --Hmxhmx 19:08, 21. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

Čemu glasovati o nečemu što se može uključiti/isključiti, (u prijevodu neobvezna stvar)? Ovo treba omogućiti. Tko hoće - hoće, tko neće - neće, u oba slučaja bez obveze i bez prisile. Što se tiče naputka o dvosmjernom razgovoru, nadopuni se novom mogućnošću i mirna Bosna. Nećemo robovati nečemu što većina novih suradnika zapravo ne razumije.--MaGaporuči mi 19:40, 21. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]

 Komentar: Mislim da na projektu Tvorničaru (engl. Phabricator) traže za sve takve izmjene i dopune − glasovanje zajednice. Čak i kad treba na nekim mjestima postaviti već ukorijenjene i definirane pojmove (Wikipedija, usklađivanje naziva imenskog prostora, primjer: Razgovor o Wikizvoru:Što je Wikizvor? i sl.). Mislim i da nepotrebno uvodimo nešto što potencijalno može otežati snalaženje ostatku wikizajednice. Očito je da tu mogućnost neće postavljati u postavkama oni koji nisu vični takvom postavljanju. Kako će se tek onda snalaziti novopridošli i početnici (suradnici s 500 uređivanja ili manje, te s 30 dana aktivnosti)? Zamislimo da uvedemo i LiquidThreads, pa da i tako bude mirna Bačka. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,22; 21. svibnja 2019. (SEV)

Po onom što sam uspio testirati:

 • Ne dopušta poveznice na razl-ove prve inačice pojedinačnih odgovora niti na prve inačice same teme/odlomka, već omogućava samo na tzv. trajnu poveznicu na određeni odgovor (primjer 1., primjer 2.) ili određenu cjelokupnu temu. Primjer br. 2. je osobito zanimljiv jer ne prikazuje kao kod razl-a suradničko ime, ni automatski potpis.
  • U povijesti izmjena nedostupni razl nije dostupan ni iz Posebno:Doprinosi
  • Dostupni razl za izmjene: mijenjanjâ naslova teme/odlomka, mijenjanja početnog komentara, mijenjanja odgovora (na komentare i odgovore), mijenjanja sažetka teme.
   • U slučaju dostupnog razl-a, ne omogućava kompletno praćenje tijeka rasprave pomoću strelica (← Starije uređivanje | Novije uređivanje →) već samo djelomično, rascjepkano od ostatka teme i od ostatka rasprava.
 • Omogućava suradnicima bez dodatnih prava (automatski potvrđeni suradnici) da skrivaju određene odgovore, te da ih vraćaju iz statusa skrivenog odgovora. Ovo je u biti slično običnom uklanjanju izmjene, ali ne potpuno isto. Susljedne izmjene nisu dostupne kao razl-ovi.
  • Čitav se pojedini odgovor (komentar) skriva, bez mogućnosti da se skrije samo naknadna uređivanja pojedinog odgovora (komentara).
  • Skrivanje je izgleda dostupno i neprijavljenim suradnicima. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,06; 23. svibnja 2019. (SEV)

Slažem se s MaGa-om. Tko hoće, neka stavi, tko ne će, ne mora. Kubura (razgovor) 18:14, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Uskoro će biti riješen problem s datumima na hrvatskom jeziku u ovom proširenju: phab:T223988. --Hmxhmx 16:31, 25. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Snimke zaslona Microsoftovih proizvoda[uredi kôd]

Pozdrav! Predlažem da stvorimo posebnu licenciju za snimke zaslona komercijalno dostupnih Microsoftovih proizvoda, tj. dodamo mogućnost odabira takve licencije kod postavljanja snimki zaslona njihovih proizvoda.

Microsoft dopušta korištenje snimki zaslona uz nekoliko uvjeta:

 1. potrebno je koristiti puni naziva proizvoda,
 2. mora se navesti izvor,
 3. ne smije se koristiti u neprimjerenim oblicima,
 4. mora se navesti da je korištenje dopustio Microsoft.

Naglašavam komercijalno dostupnih jer ta licencija ne uključuje snimke zaslona beta-softvera i drugog komercijalno nedostupnog softvera. Zašto stvarati novu licenciju kada već imamo licenciju za snimke zaslona softvera? Ta licencija zahtijeva da se snimke zaslona smanje (po većoj stranici) na 300px (vidi Wikipedija:Uporaba slika#Veličina slike), što dosta utječe na čitljivost/raspoznatljivost sadržaja same datoteke. Microsoft ne navodi nikakva ograničenja što se tiče veličine snimki zaslona, pa bi nam posebna licencija za snimke zaslona Microsoftovog softvera omogućila postavljanje snimki u većim rezolucijama. Naravno, smatram da sami trebamo postaviti neko ograničenje. Predložio bih do 800px, ali već i na 500px sadržaj je dosta čitljiviji.

Za kraj, takve licencije imaju i druge jezične inačice Wikipedije, npr. en.wiki i it.wiki. --Hmxhmx 17:52, 1. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Microsoft je dosta jaka kompanija i istina da bi se trebalo naglasiti da je snimak zaslona s Microsoftovog proizvoda. Što je mene tiče ZA ZA-Kraljnnm (razgovor) 17:58, 1. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Poštena uporaba kod nas predviđa najveću moguću veličinu zaštićenog materijala (neovisno kojega) na 300 točkica, što (npr.) nije slučaj na en.wp. Gorespomenuti predložak bi bio u suprotnosti s tim, tako da bi se moralo prvo riješiti pitanje poštene uporabe.--MaGaporuči mi 18:08, 1. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Bi li se to moglo implementirati kao iznimka poštene uporabe, tj. poseban slučaj, specifičan za snimke zaslona Microsoftovih proizvoda? --Hmxhmx 18:25, 1. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Ne znam, nisam pravnik. Sad ću na glas razmišljati: nekad bi u budućnosti netko mogao postaviti isto pitanje za (npr.) glazbene omote, pa nešto treće i onda tako unedogled. Osobno ne vidim potrebu za tim: bila slika 300 ili 500 piksela, tako je svejedno.--MaGaporuči mi 19:24, 1. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Stvar je u tome da je sam Microsoft dopustio korištenje tog sadržaja (uz navedene uvjete). Hipotetski slučaj s glazbenim omotima bio bi sličan ovome ako bi neka diskografska kuća eksplicitno dala dopuštenje za korištenje omota albuma koje oni sami izdaju. Mislim da je ovo više u sferi lokalne politike o datotekama na hr.wiki nego pravno pitanje. To bi i dalje bilo po pravilima poštene uporabe na hr.wiki, ali uz specifične izmjene/dopune pravila koja su usuglašena s Microsoftovom politikom i koja bi se primjenivala samo na snimke zaslona Microsoftovih proizvoda. --Hmxhmx 20:01, 1. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Nije problem. Ali! Ne sviđa mi se stvaranje nepotrebne iznimke. Pravilo 300x300 je dovoljno i smatram da tako treba i ostati.--Tulkas Astaldo (razgovor) 18:34, 5. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Često i nije baš dovoljno - npr. Datoteka:Windows Update - Windows 10.png i Datoteka:Aneptunelogon.gif. Sadržaj je slabo vidljiv. U mnogim člancima o Microsoftovim proizvodima nalaze se i datoteke koje krše smjernicu o 300px. Te datoteke treba smanjiti (ima li koji bot koji to može automatski riješiti - kao DatBot na en.wp?), ali će to dovesti i do smanjenja kvalitete same ilustracije. --Hmxhmx 16:38, 6. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Ipak neka ostane 300 px. Ne bih prpa šćapićem galebinu po lugu. Kubura (razgovor) 18:11, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Prijedlog[uredi kôd]

Šta bi bilo da pokrenemo Hrvatsku Wikimediju na adresi hr.wikimedia.org? Ima je na mnogim jezičnim izdanjima kao što su: Wikimedija Makedonije, Wikimedija Belgije i Wikimedija Srbije. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 13:07, 9. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Blogerice, blogeri, VIPovci i sl. gluposti[uredi kôd]

Je li zbilja wikipedija mjesto za takve osobe? Evo čitam o Elli Dvornik čiji djed je bio Boris Dvornik koji je bilo legenda hr. glumišta (počivao u miru). Na njegovu slavu se probio njegov sin Dino a sada na njihovu slavu se probija njihova unuka tj. kćer kao blogerica ili neka influentistica (ili kako se već kaže). Razumijem ja da ona želi kruha pored motike ali da li zbilja trebamo tak(o)ve niskointeligentne članake ovdje? --El hombre (razgovor) 18:44, 11. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Ima tu i članaka domaćim Youtouberima. Rekao bih da se pomalo pretvaramo u otpad, po ugledu na neke druge projekte. Nažalost.--MaGaporuči mi 19:28, 11. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
P.S. Cijelo to vrijeme, članak Jasenko Houra - cijele dvije rečenice. Sramota...--MaGaporuči mi 19:30, 11. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
El hombre, naravno da im nije mjesto na Wikipediji, ali... Izgleda da džaba krečimo.--Man_Usk recider 23:30, 12. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Wikipedija trebala bi se otvoriti prema novim medijima, ima ljudi koji su zaslužili članak. --Mateo K 01 (razgovor) 23:38, 12. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Člancima o takozvanim internet "influencerima" i "youtuberima" stvarno nije mjesto na Wikipediji. Kao što je MaGa rekao - otpad. --Dvanaesti Igrač 23:50, 12. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
pa pište bris, kad nađete. --Zeljko (razgovor) 23:55, 12. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

000000000000000 Ovako. Nije Wikipedija članak za svaku šušu koja snimi videouradak ili napiše jednu stranicu bloga ili uslika jedan sebić i objavi na Instagramu pa je sad "važna osoba" koja zaslužuje uvrštavanje na Wikipediju. Postoje kriteriji.
000000000000000 Isto tako, pojava youtubera već je dio jedne supkulture koja postoji neko vrijeme. Većini populacije iznad 25 godina to izgleda glupo, mlađim naraštajima to su već realnosti. Ne čitaju tiskane dnevne novine, niti prate televiziju kao stariji, ove dane imate skup u Dubrovniku o tome. Nekad su ljudi računalne igrice smatrali za "ostavi se toga, ali će ti to dat kruha, odrasti", a evo od sljedeće šk. godine ima smjer tehničar za videoigre.
000000000000000 Čak i neke društvene mreže nisu toliko u modi kod mladeži, nego su prešli na druge, dok ih stariji tek otkrivaju, neki i nikad. Shvatimo da je zadnji američki predsjednik pobijedio preko društvenih mreža, bez obzira na posvemašnju potporu klasičnih medija (novine, časopisi, RTV, portali) protukandidatici.
000000000000000 Moramo pratiti trendove i biti ukorak s vremenom. Nismo otpad ako pišemo o tome; jedan punk ili kazalište apsurda danas se izučavaju u povijesti umjetnosti, a pogledajte kako su izgledali kad su se pojavili.
000000000000000 Mladež zanimaju druge stvari. Ako im mi na hr.wiki ne budemo priuštili to na svom prostoru, okrenit će se k drugima ("regioncima") koji prihvaćaju te teme. Usputno će im "udomitelji" oblatiti hr.wiki koju će nazvati krutom, natražnom, zaostalom u prošlosti, "koja odbacuje mlade". I onda će neformirana mladež svesrdno iz zahvalnosti i osjećaja uvažavanja upiti sve šta im "regionci" i neojugoslaveni uliju u glavu, a mi ćemo im biti odbojni, jer smo ih bezdušno odbili. Ne krivimo mladež, prirodno je slušati onog tko ti je dao na važnosti.
000000000000000 Pogledajte tko je sve u toj kategoriji po drugim Wikipedijama. Uvrstili su ih veliki projekti, kao i slavenski projekti: en [1] , it [2], ru [3], bs [4], cs [5], sk [6], a botokopirnica [7] jedva čeka da im takvi dođu. Moramo ući u taj segment. Ne uđemo li, drugi će. I to oni koji ne vole hrvatsko.
000000000000000 Slažem se da ne smije svatko imati članak. Moramo postaviti kriterije, kao što imamo kod športaša, poduzeća i slično. Prvo - osoba ne smije biti maloljetna. Drugo - mora biti neko vrijeme redovno aktivan, biti dostatne stvarne gledanosti i komentiranosti, da ne bude netko s milijun prijegleda videouradka a dva komentara ispod. Razgovarao sam sa čovjekom kojeg sam pustio u GIP: i oni su svjesni onih koji dolaze na okupljanja youtubera a ne zaslužuju biti ondje. Imamo čovjeka koji je unutar te zajednice (djelatan i na drugim područjima) i može nam biti savjetnik spada li netko za uvrštavanje ili ne. Dolaze nova vremena, treba otvoriti mjesta novima, mladima. Do prije 10 godina hr.wiki smo promicali preko novina, časopisa, radija i televizije, danas će veći učinak kod mladeži biti preko youtuberskih kanala. Kubura (razgovor) 15:28, 13. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Imamo YouTubere kao što su PewDiePie, Mudja, Chris Denker, TheRadBrad, CholaPC, Igor Belan (HCL.hr), Nedim Lepić i ostali. Moj prijedlog je ovakav svaki YouTuber ispod 100 000 (ili 80 000) pretplatnika bio bloger, videoigrač (gamer) ili nešto drugo ne može imati stranicu na Wikipediji. Isto bi vrijedilo za Facebookovce (po broju oznaka sviđa mi se), Twitterovce (po broju pratitelja), Instagramovce (isto kao i za Twitter) i ostale društvene mreže. To je samo prijedlog. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 00:21, 14. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Smatram da ovo što je kolega iznad napisao nije u redu, jer postoji puno YouTubera koji se stvarno trude i koji su daleko kvalitetniji od onih koji imaju preko 100,000 tisuća pratitelja i više! Balkanska YouTube scena je velika i na njoj ima jako puno YouTubera koji su ovdje samo zbog novca i slave, takvi po meni ne zaslužuju imati aposolutno ništa! Kradu ideje i pa čak i videe od stranih YouTubera i onda govore da je to njihov originalni sadržaj. Brojke ne igraju ulogu, nego treba obratiti pozornost na to da li se te osobe stvarno trude oko svog sadržaja ili ne. Domsonyt (razgovor) 22:51, 14. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Moj je prijedlog da svi youtuberi, fejsbukovci, twiterlije, instagramaši, blogeri i ostali ne trebaju imati članak na Wikipediji. Svoje je mišljenje o ovoj temi sedam suradnika dalo i ovdje. Mi trebamo gledati sebe! To što neke druge Wikipedije imaju ili nemaju nije bitno za nas.
Ako već brinemo o ugledu naše Wikipedije među mladima, onda pišimo o mladim i nagrađivanim športašima, glazbenicima, književnicima, znanstvenicima i ostalima uspješnim mladim ljudima, a ne onima koji su se "proslavili" praveći snimke o, primjerice, ispuštanju vjetrova.--Man_Usk recider 22:52, 14. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Suradnici koji su protiv jer oni imaju neke svoje kriterije o YouTuberima, npr. koliko pretplatnika moraju imati da ih se ovdje uvrsti. Uzmite neke YouTubere koji imaju preko 100,000 pretplatnika i koji se bave samo time, a sadržaj im je nikakav pa usporedite tko ima kvalitetniji i 'obrazovaniji' sadržaj. Ne želim niti jednog YouTubera navoditi ovdje jer tome nije mjesto ovdje. I kada bi Vas netko sad pitao za koga biste htjeli da ima članak; YouTubera koji ima cca 20,000 pretplatnika ili onoga sa preko 100,000? Ali, ovaj sa 20,000 pretplanika snima edukativniji sadržaj, bavi se profesionalnim snimanjem i fotografiranjem 'iza YouTubea', te montažom, a koji je također radio za popularnu medijsku tvrtku čiji ste sadržaj vjerojatno usputuno vidjeli. Ovaj koji ima 100,000 npr. snima gluposti (videi tipa "zvao me vrag u 3 ujutro", "podvaljujem mami i tati", "što je popularnije"...) i ničime se ne bavi 'iza YouTubea'. Za koga biste htjeli onda da ima članak? Prvoga ili drugoga? PrekraticJosip (razgovor) 17:28, 15. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Dobro zašto onda ograničenje ne bi bilo do 2 000 pretplatnika i "kvaliteta sadržaja" - odnosno ako prica o "tehničkoj opremi", "matematici", "objašnjavaju proces proizvodnje", "autima", "geografiji", "povijesti", "arhitekturi", "javnim prijevozom" oni imaju ograničenje do 2 000 pretplatnika dok oni koji se bave "podvalama", "pričama o duhovima", "krađom", "videoigrama", "proces buđenja i spavanja" ograničenje ne bi bilo 5 000 pretplatnika jer ipak se bave manje važnim temama nego ovi koji se bave zanimanjima (posao)? Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 14:36, 16. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Zbilja su stvarnost. Evo u tiskanom izdanju 24 sata danas na zadnjoj stranici piše:'Par Instagram 'zvijezda', Catalin Onc i Elena Engelhart, navukao je na sebe bijes javnosti nakon što je zamolio svoje pratitelje da im sponzoriraju godišnji. - Pronalazak posla nije nam opcija. Mi utječemo na tuđe živote. Želimo putovati i pokazati svima kako je život lijep - kažu.' Ovo mi je prvi, ali i zadnji put da pišem o ovoj temi. Što napisah, napisah.--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:19, 18. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Šatrovački rečeno: jeko Catalin Onc, jeko Elena Engelhart?--MaGaporuči mi 20:00, 18. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

S obzirom na većinski stav i argumente kolega wikipedista, članak kolege PrekraticJosipa prebacio sam iz GIP-a u njegov suradnički prostor, na kojem može dorađivati članak. Kubura (razgovor) 19:12, 19. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Kubura je dobro i razumljivo obrazložio zašto bi te članke ili taj članak trebali ostaviti. Izravna posljedica brisanja odgovarajući članaka bilo bi stavljanje ti članaka na botokopirnicu na "zajedničkom jeziku", a oni na to jedva čekaju.
A zamislite da Dominik ili jedan od drugi youtubera koji imaju članak na hr.wiki na kraju jednog videa spomenu hr.wiki samo kratko. Povuklo bi možda i one s lošim namjerama i destruktivce, a mogli bi i dobiti novi suradnika.

Zbog toga sam protiv brisanja članka kojeg je Man Usk predložio.---Mateo K 01 (razgovor) 22:28, 19. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Moj je stav da trebamo biti vrlo oprezni ako se pišu životopisi o ovim osobama. Najprije moramo znati da je youtube industrija zbilja industrija i da svi koji snimaju videe zarađuju na njima, ali postoje razni youtuberi koji nisu poznati široj zajednici. Po meni osoba (bilo koja) zaslužuje članak ako je češće u medijima kako bi je šira javnost upoznala. Ili ako pričamo o znantveniku, onda onaj znanstvenik koji je uvažen u svojoj struci.-Kraljnnm (razgovor) 07:56, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Marko Perković Thompson[uredi kôd]

Rado bi malo nesto nadodao u clanku Marko Perković Thompson pa bi moliko za otkljucavanje. Davno ga je Maestro zbog vandaliranja zakljucao. LP---Croq (razgovor) 22:41, 14. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Lihtenštajn - 300 godina[uredi kôd]

Država Lihtenštajn koja ima monetarnu uniju sa Švicarskom i koju "brani" švicarska vojska a de facto je neovisna država slavi na Veliku Gospu 300 godina od osnutka. Moj prijedlog je da ove godine imamo izabrani članak o Lihtenštajnu ili nečim povezanim s njim. Ako ne bude nikakvih ideja onda smislim nešto sam u nekoliko sledećih mjeseci i predložim to za izabrani članak. Pozz--El hombre (razgovor) 14:11, 15. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Utjecaj Wikipedije na školsku djecu[uredi kôd]

Možda nešto od ovog:

--Hmxhmx 17:39, 18. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Molba suradnicima koji sastavljaju izabrane članke za naslovnicu[uredi kôd]

Hvala svima koji to rade, ali moram napomenuti da je poželjno da količina sadržaja IČ-a za naslovnicu treba biti oko 2000 bajtova. Razlog je jednostavan: tolika količina sadržaja otprilike je ista kao u novostima koje se nalaze s desne strane IČ-a. Manja količina sadržaja pravi prazan prostor koji ružno izgleda. Hvala unaprijed.--MaGaporuči mi 17:23, 18. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Kad smo već kod toga, stvorio sam predložak {{IČPOV}} za lakše dodavanje onih poveznica na cijeli članak i predlaganje članaka. --Hmxhmx 13:56, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Hinduizam - portal[uredi kôd]

Zdravo! :) Ne znam je li u redu pisati o ovoj temi ovdje... možda "Kafić" nije pravo mjesto. Unaprijed se ispričavam ako sam pogriješila te molim administratore da premjeste ovaj predmet ako je nužno.

Htjela bih predložiti stvaranje portala o hinduizmu. Kao što postoji portal o kršćanstvu, možda bi bilo dobro imati portal o hinduizmu - to je religija koja me fascinira, premda nisam hinduistica. Svjesna sam činjenice da bi me očekivalo mnogo posla... Moj bi jedini problem bio početni dizajn portala.

Mislim da bi portal o hinduizmu bio dobrodošao ovdje. Mnogo je tema, mnogo materijala... Spremna sam ga održavati i nastaviti pisati o obredima, običajima, svetim spisima i božanstvima. Wikimedia nudi slobodnog materijala koji može biti iskorišten.

P. S. Već sam pitala jednog suradnika za mišljenje, no on nije toliko optimističan. — Miha (razgovor) 23:10, 18. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Godinama nismo otvorili nijedan novi portal, jer gotovo nitko ne održava postojeće pa je stav zajednice, da se ne otvaraju novi portali.--Fraxinus (razgovor) 23:12, 19. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Florence Nightingale[uredi kôd]

Pozdrav! Dana 12. svibnja 2020. godine bit će 200. obljetnica rođenja jedne od najpoznatijih bolničarki. Predlažem da taj članak odaberemo kao unaprijed izabrani članak za 20. tjedan 2020. godine (od 11. do 17. svibnja 2020. godine). Do onda možemo taj članak dodatno unaprijediti i proširiti. --Hmxhmx 14:23, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Ja sam ZA ZA. LP.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 18:54, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
ZA ZA.-Kraljnnm (razgovor) 06:43, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Unaprijedite članak i predložite ga, glasovanje možemo napraviti ranije. Kubura (razgovor) 18:10, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
ZA ZA naravno. Mislim bez uvrede da dosta suradnika ne zna baš puno o njoj i Krimskom ratu. --El hombre (razgovor) 19:36, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Wiki voli ponos 2019. (Wiki Loves Pride 2019)[uredi kôd]

NYC Pride 2018., Wiki voli ponos 2018.

Ovogodišnji natječaj Wiki voli ponos održava se od 19. lipnja do 10. srpnja. Za natječaj Wiki voli ponos, slično fotonatječaju Wiki voli Zemlju, možete postavljati fotografije ili proširivati umjetnički i zdravstveni sadržaj s LGBT tematikom.

Fotografije možete prenositi ovdje.

--Hmxhmx 18:11, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Ja sam protiv tog. Većina hr. gradjana se izjašnjava katolicima i mislim da bi to povrijedilo njihov način razmišljanja. Kao pripadnik te većine nisam ni za portale koji šalju slike samo o katoličanstvu, ateizmu, kinkizmu ili bilo kojem načinu razmišljanja. Ovo je enciklopedija i neka to ostane. Ovo što pokušavaju vlasnici wikipedije prodati nešto pod bubrege neka ostane van hr. wiki.--El hombre (razgovor) 14:47, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Wiki voli ponos je internacionalni projekt - ne vidim kakve to veze ima s udjelom Katolika u stanovništvu RH. Štoviše, postoje i mnogi Katolici koji su ili dio LGBT populacije ili ju podržavaju. --Hmxhmx 16:58, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Katolici za jednakost; Wiki voli ponos 2015.
Slažem s El hombreom. To je zloupotreba wikipedije u političke svrhe. --Mateo K 01 (razgovor) 15:10, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Teško je odvojiti ljudska prava od politike. Politika je bila vrlo važna komponenta i sufražetskog pokreta i pokreta za građanska prava Afroamerikanaca. --Hmxhmx 16:58, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
I meni je ovo malo smiješno postalo. Wikipedija nije nikakav politički portal za reklamiranje takvih zajednica, nego internetska enciklopedija.-Kraljnnm (razgovor) 16:05, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Ovo je obični fotonatječaj, nije politička kampanja. --Hmxhmx 16:58, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Kampanja pod krinkom fotonatječaja. Neka enciklopedija ostane izvan ovakvih aktivizama. Cilj je širenje znanja, a ne promicanje nečije agende. Ako je kome do ljudskih prava i ravnopravnosti, neka se bavi time zašto katolik prema jednim zakonima ne smije postati britanski premijer niti kralj, zašto je nošenje križa i inih kršćanskih oznaka kazneno djelo u velikom broju država na svijetu te zašto je samo jedan američki predsjednik bio katolik (i taj je dobio metak), premda katolici čine 20,8% stanovništva SAD i druga su po brojnosti vjerska denominacija u SAD iza protestanata ukupno, no kad se protestante pojedinačno gleda (kao evangeličke luterane, ujedinjene metodiste, anglikance, j. bapt. konvenciju, mormone...), onda su katolici prvi [8]! A koliko je katolika u političkom i ekonomskom vrhu SAD od 1792. do danas? Kubura (razgovor) 17:48, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Mislim da su LGBT osobe ipak u lošijem položaju nego katolici i drugi kršćani. Ali ovo ipak nije mjesto za ovakve rasprave. ;) --Hmxhmx 18:15, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Imaš pravo, ovo je tema za drugo mjesto, da ne idemo daleko s tom temom. Ma čini mi se da u Hollywoodu biti katolik nije neka preporuka u usporedbi s bivanjem LGBTIQ, a čini se da je danas (u nekim državama) čak i u Katoličkoj Crkvi lakše prosperirati kao LGBTIQ nego kao katolik. Kubura (razgovor) 18:23, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Ne želeći moralizirati ili politizirati, volio bih samo navesti kako je, u trećoj slici, spomenuta organizacija "Catholics for Choice" financirana od Zaklade Otvoreno Društvo Georgea Sorosa (što je istaknuto i na stranicama Zaklade OD i na stranicama CfC-a), ali da se stav tih samoprozvanih katolika o pravu žene na izbor "pobačaja" tj. o tzv. "reproduktivnim pravima" (reproductive rights) kosi sa Katekizmom Katoličke Crkve i svim papinskim enciklikama i inim Crkvenim dokumentima. Čisto radi poznavanja materije o kojoj se govori. Inače sam i ja protiv promocije bilo koje vjerske ili ine društvene skupine na mrežnoj enciklopediji koja pokušava biti neutralna. Srdačan pozdrav i ugodan dan!--Mudroslov (razgovor) 17:39, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Inspektor Callahan imao je vrlo zgodnu uzrečicu o mišljenjima. "Kršćani i muslimani uobičajeno su zlostavljani u najvećem broju zemalja u svijetu", ističe se u relevantnom istraživanju Pew Research Centra iz 2016. prema kojem su kršćani zlostavljani u 144 zemlje, a muslimani u 142. Baš me zanima kako bi prošao na sr:wiki npr. fotonatječaj Wiki voli Kosovarski ponos u Srbiji ili na bs:wiki fotonatječaj Wiki voli srbijanski ponos u Srebrenici i drugi slični aktivističko-politički projekti koji nemaju veze ni s enciklopedijom niti s kulturnom baštinom. --Roberta F. 10:15, 24. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Istraživanje je samo uključivalo religijske zajednice, tj. nije uspoređivalo podatke s drugim manjinama koje su često diskriminirane (LGBT, nacionalne manjine, itd.). LGBT osobe mogu se suočiti sa zakonskim kaznama u više od 70 država, a ako uključimo i države u kojima nema propisane kazne, ali se ipak javljaju napadi na LGBT populaciji (kao što to i čini za religijske zajednice istraživanje koje si navela), možemo lako vidjeti da su LGBT osobe u lošijem položaju od kršćana i muslimana. A i pokušaj uspoređivanja ovog fotoprojekta s hipotetskim "srbijanski ponos u Srebrenici" i sličnima nema nimalo logičkog smisla. Nadalje, Wiki voli ponos definitivno ima veze s kulturnom baštinom. --Hmxhmx 11:10, 24. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]


Namjera ovog je više bila obavijestiti suradnike o natječaju nego pokretanje ikakve rasprave. Molim suradnike da svoja mišljenja izraze i o drugim gore navedenim temama, za koje se još uvijek čekaju mišljenja:

--Hmxhmx 18:00, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Upitno je povezivanje "LGBT"-teme s ljudskim pravima. A i ako bi to bilo dio ljudski prava ne bi se trebalo propagirati na wikipediji koja želi biti enciklopedija.
Mudroslove, hvala ti na obavijesti. Ne čudi me s obzirom šta sve ta osoba još novčano podupira.
Predsjednik na kojeg Kubura misli nije ubijen samo zbog njegove pripadnosti katoličanstvu.--Mateo K 01 (razgovor) 18:59, 21. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]
Nije baš upitno ([9], [10], [11]) - ljudska prava su ljudska prava. Nekad su određene skupine smatrale i prava žena i Afroamerikanaca upitnima.
P.S. "Ne čudi me s obzirom šta sve ta osoba još novčano podupira." - mislim da teorije zavjere nisu baš primjerene Wikipediji. --Hmxhmx 13:02, 22. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Zaštiti[uredi kôd]

Molim nekoga da zaštiti stranicu Apostol zbog vandalizma.Hvala!--109.175.109.174 22:24, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Koliko vidim, taj je članak rijetko vandaliziran i nedavno ga je vandalizirao jedan suradnik. Prvo bi trebalo upozoriti/sankcionirati tog suradnika. Ako se vandaliziranje nastavi i ako će više različitih osoba vandalizirati članak, onda bi se trebalo zaštititi. --Hmxhmx 22:50, 20. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]

Novosti GS-a[uredi kôd]

Mislim da je priložena vijest vrijedna uvrštavanja u novosti na glavnoj stranici: https://narod.hr/hrvatska/video-britanski-list-hrvatsku-plazu-smjestio-medu-30-najljepsih-u-europi-pravi-dragulj-obale Ugodan dan želim! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mudroslov (razgovordoprinosi) 17:34, 21. lipnja 2019.‎

Primiče se jubilarac[uredi kôd]

Evo sutra - prikosutra - naksutra pada jubilarac. Kubura (razgovor) 19:51, 23. lipnja 2019. (CEST)[odgovori]Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!