Prijeđi na sadržaj

Butižnica

Izvor: Wikipedija
Butižnica
rijeka
Butižnica u Kninu
Položaj
Države Hrvatska
NaseljaKnin
Fizikalne osobine
Duljina39 km
Površina porječja225 km2
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
IzvorKaldrma
Ušćekod Knina
 • Koord.44°2'49,9"N, 16°10'8,8"EUredite na Wikipodatcima
Slijevjadranski
Ulijeva se uKrku
PritociDuler, Crni potok, Bošnjančica, Mračaj, Došnica, Marčinkovac i Radljevac[1]

Butižnica (poznata i kao Butišnica, Brzica i Matica )[2] je rijeka u Hrvatskoj. Jedna je od sedam rijeka i rječica koje prolaze kroz grad Knin. Izvire kod sela Kaldrme, a ulijeva se u Krku kod Knina. Desna je pritoka Krke.

Duga je 39 kilometara,[3] a površina porječja joj je 225 km².

Kroz dolinu rijeke prolazi željeznička pruga Knin-Bihać.

Rijeka Butižnica ima sedam pritoka: Duler, Crni potok, Bošnjančicu, Mračaj, Došnicu te kninske rijeke Marčinkovac i Radljevac.

Butižnica izvire na prijevoju Kaldrma u Lici. Nastaje iz tri izvorišna kraka: Dugoga polja, Zavlake i Jelenačke drage.

Ova je rijeka stalna pritoka Krke i jedina nema karakteristike krške rijeke. Planinski reljef i petrografski sastav osnovni su faktori obilnosti i konstantnosti Butižnice.

Stoljećima je zadavala velike brige Kninu jer je izazivala velike poplave. Butižnica se tada u Krku ulijevala podno sjevernog dijela brda Spas (kod današnjeg prenoćišta “Bićanić”). Najveće poplave su se dogodile 1846., 1882. i 1894. godine.

U dva navrata, od 1850. do 1860. i od 1892. do 1896. trajali su obimni radovi na produbljivanju korita rijeke Krke na ušću Butižnice te regulaciji donjeg toka Butižnice i njenog desnog pritoka, rijeke Radljevac, ali to nije riješilo problem pa je izgrađen nasip koji je ušće Butižnice pomaknuo dva i pol kilometra nizvodno (danas to ušće nosi naziv Sastavci). Taj su nasip 1915. godine probile velike vode pa je izgrađen novi, veći i čvršći, 1923. godine.

Godine 1981. na Butižnici je, u gornjem dijelu Golubićkog polja, izgrađena hidroelektrana, a dio toka rijeke ukroćen je umjetnim jezerom. Nažalost, tim zahvatom je ‘ubijen’ 30 metara visoki Golubićki vodopad preko kojega se voda prelijevala iz Golubićkog u Kninsko polje.[4]


Galerija

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Predstavljamo sedam kninskih rijeka | Huknet, pristupljeno 7. siječnja 2021.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. siječnja 2013. Pristupljeno 13. studenoga 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. Čudesne rijeke. Turistička zajednica Šibensko kninske županije. Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  4. [ http://huknet1.hr/?p=46567/] Kninski news portal Huknet: Predstavljamo sedam kninskih rijeka, 7. siječnja 2021. (pristupljeno 7. siječnja 2021.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Kninskog news portala Huknet (http://huknet1.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Huknet.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Butižnica