Plavnica

Izvor: Wikipedija
Plavnica
Rijeka
Rječica Plavnica kod Starih Plavnica.
Položaj
Države Hrvatska
Fizikalne osobine
Duljina≈ 22 km
Tok rijeke
IzvorUšća potočića Trnovka i Velika potok.
Lipovo Brdo, Kapela)
UšćeGudovac
Slijevcrnomorski
Ulijeva se uČesmu
PritociJelinac, Međarak, Bokana, Ciglarski potok

Plavnica, također znana kao Plavnička, rječica je na prostoru grada Bjelovara sa zapadne strane bjelovarske visoravni i Vojnovića. Po Plavnici nazive nose razna naselja unutar grada poput: Novih Plavnica, Starih Plavnica i Gornjih Plavnica.

Nastaje spajanjem potočića Trnovka i Velikog potoka kod Lipovog Brda u općini Kapela, te se izlijeva u rijeku Česmu kod Gudovca.

Opis[uredi | uredi kôd]

Plavnica kod sjeverne Bjelovarske obilaznice i poslovne zone Novi Borik-Lepirac

Plavnica teče kroz naselja: Stara Diklenica, Srednja Diklenica, Gornje Plavnice, Hrgovljani, Nove Plavnice, Stare Plavnice, Velike Sredice do utjecanja u rijeku Česmu u Gudovcu. Plavnica je većim dijelom svoga toka regulirana u kanal zbog svoje povijesne sklonosti poplavama. Prije regulacije činila je močvarni prostor zapadno od bjelovarske visoravni i Vojnovića.

Danas se dio bivšeg močvarnog prostora nalazi u vlasništvu vojarne "Bilogora" kao vojni poligon Lepirac te kroz taj prostor prolaze razni regulacijski kanali i iskopi.

Unutar naselja Gudovac u krugu Plavnice nalaze se arheološki nalazi srednjovjekovne Gudovačke Gradine, gdje je pronađena najstarija pisanica u Hrvatskoj.

Ribolov[uredi | uredi kôd]

U Plavnici ima raznih riba, koje se love u sklopu sportskog ribolova, a uz nju je više ribnjaka, a najveći je ribnjak Plavnica unutar naselja Stare Plavnice pod vlasništvom ŠRD „Plavnica“ Stare Plavnice.

Izvori[uredi | uredi kôd]