Dragonja

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Dragonja
DragonjaIzliv.JPG
Duljina 28 km
Prosječni istjek Gornji tok 0,289 m3/s
Ušće 1,78 m3/s
Površina porječja 95,6 km2 km2
Ušće Jadransko more (Piranski zaljev) (estuarij)
Pritoci 18 desnih i 13 lijevih pritoka
Države Slovenija, Hrvatska
Slijev jadranski
Ulijeva se u Jadransko more

Dragonja je rijeka koja izvire u Sloveniji. Teče sjeverozapadnom Istrom i uljeva se u Piranski zaljev, Jadransko more. Duga je 28 km i dijelom svoga toka predstavlja granicu između Hrvatske i Slovenije. Površina porječja iznosi 95,6 km2. Dragonja ima 18 desnih i 13 lijevih pritoka. Izvire ispod naselja Popeter, a sama rijeka je nastala spajanjem više potoka u fliškom pobrđu kod Gračišča. Isprva teče jugozapadno, a nizvodno promijeni smijer prema sjeverozapadu.

Dragonja ima kišni riječni režim. Ljeti često presuši, a za vrijeme kišnih razdoblja (obično zimi) vodostaj naglo naraste i rijeka se izlijeva iz svog korita. Rijeka je duboko urezana u mekanu flišnu podlogu. Kao posljedica trošenja mekanih laporastih slojeva nastali su slapovi kaskadnog tipa, a rijeku obilježavaju mnogobrojni brzaci, meanderi, virovi i šljunčare. Poznati su slapovi na Škrlima, na pritoku Pasjoku i na potoku Supotu pod Koštobonom. U donjem toku Dragonja je preusmjerena u umjetno korito potoka Sv. Odorika, dok po starom koritu u more utječe desni pritok Drnica.

Oko Dragonje može se naći karakteristično vodeno raslinje i vegetacija tipična za krške travnjake. Dragonja je bogata ribom kao što su pastrva, cipal, jegulja itd.

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Dragonja

Izvori[uredi VE | uredi]


Icon river tributary L.svg Nedovršeni članak Dragonja koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.