Studva

Izvor: Wikipedija
Studva
Studva uz soljansku šumu.jpg
Duljina 37 km
Izvor u blizini sela Gunje
Države Hrvatska, Srbija
Slijev crnomorski
Ulijeva se u Bosut

Studva je rijeka u istočnoj Hrvatskoj i zapadnom Srijemu u Srbiji.

Opis[uredi | uredi kôd]

To je spora, 37 km duga rijeka, koja izvire u blizini sela Gunje i protječe pored Đurića, Drenovaca, Soljana i Vrbanje, a utječe u rijeku Bosut u selu Morović u Vojvodini. Jednim dijelom čini i granicu sa Srbijom.

Prema rezultatima pedoloških istraživanja[nedostaje izvor], pretpostavlja se da je ova rijeka stajaćica, nastala u doba rimskog carstva irigaciono-meliorativnim radovima, za potrebe stvaranja kvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta. Naime, područje koje obuhvaća naselje Morović, u čijem središtu sela je i ušće ove rječice u Bosut, i još dvadesetak sela u okolini s velikim, neprekinutim šumskim kompleksom, je močvarno. Do danas su sačuvane i dvije prirodne bare (rita): Slezan i Brek koje su svojim vodnim režimima vezani za spomenute dvije rijeke. Kao dokaz o izvršenim radovima na formiranju ove rijeke navodi se da je pedološki sastav tla brežuljka u centru Morovića identičan s pedološkim sastavom tla dna rijeke Studve. Može se pretpostaviti kako je brežuljak u centru Morovića nastao umjetno, nasipavanjem uz obalu zemlje, od iskopa prilikom irigacijsko-melioracijskih radova.

Vrela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Icon river tributary L.svg Nedovršeni članak Studva koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.