Norin

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Norin. Za tvrđavu kod Nikšića, u Crnoj Gori pogledajte Norin (tvrđava).
Norin
Rijeka
Ušće Norina u Neretvu kod Kule Norinske
Položaj
DržaveHrvatska
NaseljaMetković (prigradska naselja: Prud, Vid), Podrujnica, Momići, Matijevići, Kula Norinska
Fizikalne osobine
Duljina10 km
Plovna od – docijelim tokom barkama 2-3 tone
Tok rijeke
IzvorPrud
 • Nad. vis.5 m
 • Koord.43°5'42,04"N, 17°37'10,94"EUredite na Wikipodatcima
UšćeKula Norinska
 • Koord.43°1'53,08"N, 17°36'39,82"EUredite na Wikipodatcima
Slijevjadranski
Ulijeva se urijeku Neretvu

Norin je rijeka, desna pritoka rijeke Neretve u Hrvatskoj.

Opis[uredi | uredi kôd]

Rijeka Norin, lokalno zvana i Norilj, cijelom svojom dužinom teče širim područjem grada Metkovića, te predstavlja dio njegove administrativne granice s općinom Kula Norinska na zapadu. Izvire u malom izvorskom jezeru u metkovskom prigradskom naselju Prud na prijelazu krša u močvarno područje delte Neretve, a u rijeku Neretvu se ulijeva nedaleko naselja Kula Norinska. Rijeka je toliko obilata vodom da je cijelim svojim tokom čitavu godinu plovna barkama od dvije do tri tone, a iz izvora Norina vodom se opskrbljuje i suvremeni regionalni vodovod "Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo-Mljet".

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Ime Norin je ilirskog podrijetla. On je protjecao kroz antičku Naronu po kojemu je taj grad i dobio ime. Iako je rimska Narona nestala, ime Norin sačuvalo se do danas. Najstariji pisani dokument u kojem se spominje Norin potječe iz 1397. godine: "alo poreco de Norin".
  • Smatra se da je u antičko doba tijek Norina morao biti drugačiji. To je uočljivo u njegovu koritu u kojem leže krupni ostaci zidina Narone, koji se jasno vide prilikom vožnje pojedinim njegovim dijelovima. Norin se vjerojatno nekoć ulijevao u Neretvu već poviše Narone, bliže današnjem Metkoviću, i tek je kasnije zauzeo sadašnje korito, jedno napušteno krilo Neretve.[1]
  • U rijeci Norin poznat je lov na žabe i jegulje, posebice je bogat jesenski lov kad jegulja putuje u more. Norinom su oduvijek plovili stari pučki čamci: trupice i lađe. Svaka obitelj nastanjena uz Norin imala je trupicu, a gdje se zemlja više obrađivala ili čuvala stoka, i lađu.
  • Norin je danas početna točka brojnih izletničkih programa i foto-safarija kojima se posebno naglašava ljepota i vrijednost Norina je u čistoći njegove vode i raskoši prirodnih bioraznolikosti koje treba očuvati, zaštititi izvornu prirodu i iskonsku ljepotu, uz obilazak arheoloških lokaliteta i kulturno povijesnih znamenitosti.

Vrela[uredi | uredi kôd]

  1. Lijepa naša Neretva, prof. Dobrila Sršen: Norin. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 6. kolovoza 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Norin