Mir (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mir
Telascica-Mir.JPG
Lokacija Park prirode Telašćica, Dugi otok
Površina 0,23 km²
Najveća dubina 5,8 m
Najveća dužina 0.91 km
Države Hrvatska Flag of Croatia.svg

Mir slano je jezero na Dugom otoku između zaljeva Telašćica i otvorenog mora, [1][2]od kojega ga dijeli uski prostor Priseke.

Nalazi se na jugozapadnom dijelu parka prirode Telašćice. Površina jezera je 0,23 km², dubina oko 5,8 m - 6 m, a duljina oko 910 m. Najveće je širine 300 metara.[1] Jezero je poseban geomorfološki fenomen na 146 metara nadmorske visine.

Nastalo je potapanjem nakon zadnjeg ledenog doba . Morska se je razina podigla za otprilike 120 metara. Tad je krška depresija ispunila se morem, koje u nju prodire kroz brojne podzemne mikropukotine. Sjeverna strana osobita je brojna tim pukotinama. Za plime su uočljivi izvori mora.[1]

Posebnost jezera Mir jest iznadprosječna slanost, a u jednom se njegovom dijelu nalazi ljekoviti mulj. Za razliku od otvorenog mora, temperaturne amplitude jezerske vode mnogo su veće. Temperatura vode jezera ljeti može biti i do 6°C toplija od temperature obližnje morske vode.

Stanište je endemične vrste jegulje zvane "bižat" i "kajman".[1][2] Obale su stjenovite sa škrapama, ponegdje pješčane. Plići djelovi jezera su stjenoviti, prema dubini dno je pelitno, a na jugoistočnom dijelu je fanga (ljekoviti mulj).[1][2]


Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Tanocki Zvonimir, Crljenko, Ivana, Jezera Hrvatske, Zagreb, Školska knjiga, 2011., str. 228., ISBN 978-953-0-60489-8