Mirna

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mirna
Mirna river Croatia.jpg
Duljina 52,8 km
Prosječni istjek 16 m3/s
Površina porječja 541[1] km2
Izvor Hum
Istra, Hrvatska
Ušće u Jadransko more, 3 km zapadno od Novigrada
Pritoci Ričina, Botonega (Butoniga, Brtonigla) i Bračana (Bracan)
Države Hrvatska
Gradovi Buzet, Motovun
Slijev jadranski
Ulijeva se u Jadransko more
Plovna od − do nije plovna

Rijeka Mirna (tal. Fiume Quieto, lat. Ningus Flumen) je rijeka u Hrvatskoj.

Opis[uredi VE | uredi]

Nastaje od Drage i Rječice istočno od Buzeta, podno Ćićarije[1] Teče kroz fliš i vapnence, a kod Istarskih toplica je izdubla 200 metara dubok kanjon. Glavni pritoci su joj Ričina, Botonega (Butoniga, Brtonigla) i Bračana (Bracan). U Jadransko more (zaljev Luka Mirna) ulijeva se 3 km zapadno od Novigrada. U najnižem dijelu je slana i bočata, jer u nju prodire plimni val.

Prirodna znamenitost je Motovunska šuma. Primjeri flore na području njezina toka su hrast medunac, bijeli jasen i crni tartuf.

Most Mirna
Most Antenal

U donjem dijelu toka je kanalizirana još 1631., a močvarišta uz nju se navodnjavaju i obrađuju. Tijekom gradnje Istarskog ipsilona, preko rijeke je sagrađen most duž od 1km a odmah na ušću nalazi se stari most Antenal, iako to nisu jedini mostovi preko Mirne oni su najznačajniji za promet između Italije i južne Istre.

Biljke i životinje[uredi VE | uredi]

U gornjem toku Mirne ima potočne pastrve, a uz ušće jegulje, lubina, komarče, ovčice, cipla i dr.. Na umjetnom jezeru Butonigi, koje istječe u Mirnu, ima šarana, klena i pastrve.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mirna


Icon river tributary L.svg Nedovršeni članak Mirna koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.