Mirna

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Mirna. Za druga značenja pogledajte Mirna (razdvojba).
Mirna
Rijeka
Položaj
DržaveHrvatska
NaseljaBuzet, Motovun
Fizikalne osobine
Duljina52,8 km
Površina porječja541[1] km2
Istjek 
 • Prosječni16 m3
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
IzvorHum
Istra, Hrvatska
Ušćeu Jadransko more, 3 km istočno od Novigrada
 • Koord.45°18'59,4"N, 13°35'43,1"EUredite na Wikipodatcima
Slijevjadranski
Ulijeva se uJadransko more
PritociRečina, Botonega (Butoniga) i Bračana (Bracan)

Rijeka Mirna (tal. Fiume Quieto, lat. Ningus Flumen) je rijeka u Hrvatskoj, najduža rijeka u županiji Istarskoj dužine 53 km.

Opis[uredi | uredi kôd]

Mirna ima razgranato izvorište kod mjesta Hum na 250 m/nv, podno Ćićarije.[1] Teče kroz fliš i vapnence. Ubrzo poprima karakter kanjonske rijeke i kod buzetske doline je na 50 m/nv. U donjem toku rijeka je mirno teče blagim padom pa je vjerojatno po tome dobila ime.[2] Nakon buzetske doline usjekla je 200 metara dubok kanjon a nakon Istarskih toplica širi se u naplavnu dolinu i vijugavo teće do ušća. Glavni pritoci su joj Draga, Rečina, Botonega (Butoniga) i Bračana (Bracan). Osim spomenutih pritoka ima na desetke bujičnih povremenih tokova na kojima se nalazi 17 slapova visine do 30 m. Na svom toku vodama se nadopunjava također iz tri krška izvora: sv. Ivan kod Buzeta, sv. Stjepan kod Istarskih toplica te izvor Gradole u donjem toku.[3] U Jadransko more (zaljev Luka Mirna) ulijeva se 3 km istočno od Novigrada. U najnižem dijelu je slana i bočata, jer u nju prodire plimni val mora.

Most Mirna
Most Antenal

Prirodna znamenitost je Motovunska šuma, stanište hrasta lužnjaka, koji raste na kontinentu a na mediteranu je izuzetno rijedak. Znameniti su također crni i bijeli tartufi, gljive koje gurmani posebno cijene.

U donjem dijelu toka je kanalizirana još 1631., a močvarišta uz nju se navodnjavaju i obrađuju. Tijekom gradnje Istarskog ipsilona, preko rijeke je sagrađen most duži od 1 km a odmah na ušću nalazi se stari most Antenal, iako to nisu jedini mostovi preko Mirne oni su najznačajniji za promet između Italije i južne Istre.

Biljke i životinje[uredi | uredi kôd]

U gornjem toku Mirne ima potočne pastrve, a uz ušće jegulje, lubina, komarče, ovčice, cipla i dr. Na umjetnom jezeru Butonigi, koje istječe u Mirnu, ima šarana, klena i pastrve.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatska enciklopedija: Mirna
  2. Rijeke Hrvatska Mirna, objavljeno 15. svibnja 2018., pristupljeno 7. kolovoza 2023.
  3. [1] S. Božičević: Istrapedia, Mirna

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mirna
Nedovršeni članak Mirna koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.