Crveni drijen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crveni drijen
Grm s plodovima
Grm s plodovima
Sistematika
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Cornales
Porodica: Cornaceae
Rod: Cornus
Podrod: Cornus
Vrsta: C. mas
Dvojno ime
Cornus mas
Linné

Crveni drijen (tvrdi drijen, drijenak, lat. Cornus mas) je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkastosmeđe i većinom fino dlakave. Listovi su ovalnog oblika, s dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitasti cvat, pravilni su i četvoročlani. Cvijeta u veljači i ožujku. U principu preferira tlo bogato kalcijem.

Upotreba[uredi VE | uredi]

Drenjine su plod drijenka, duguljastog su oblika. Mlade drenjine su svijetlocrvene boje i nisu ukusne za jelo, dok su zrele drenjine tamnocrvene boje i vrlo ukusne za jelo. Rastu u šumi i spadaju pod jesenske plodove. U skupini obično raste po jedna ili dvije drenjine. Sadrže malu košticu. Drenjine se koriste kao suho voće, za pravljenje pekmeza i soka. Mogu se i konzervirati kao masline. Postoji i veći broj kultiviranih odlika većih plodova ("Jolico", "Kazanlak", "Slowianin", "Podolski", "Schoenbrunner Gourmet Dirndl", "Schumener", "Titus", "Ispolinskij", "Red star", "Jantarnij") od kojih neke imaju i žute plodove (varijetet žutih plodova poznat je još od 17. stoljeća). [1]Već 1797. bilo je poznato 12 raznih varijeteta.[2]Plodovi sadrže 8-9 % šećera,2-3 % voćnih kiselina,te 70-125 mg/100g vitamina C.

Uzgoj drijena u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Uprkos tome što je drijen kod nas razmjerno čest grm, pokušaja sustavnog uzgoja ili oplemenjivanja ove divlje voćke kod nas za sada nije bilo.

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

Grlić, Lj. Samoniklo jestivo bilje, Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]


Leaf.png Nedovršeni članak Crveni drijen koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

  1. http://www.garden-shopping.de/shop/kategorie_14.html
  2. http://www.kuegler-textoris.de/Wildobst_Diplomarbeit_Zeitlhoefler_2002.pdf Pristupljeno 7.09.2015.