Klement IV.

Izvor: Wikipedija
Papa Klement IV
Papa Klement IV
Papa Klement IV
Pravo ime Guido Foucois
Početak pontifikata 5. veljače 1265.
Kraj pontifikata 29. studenog 1268.
Prethodnik Urban IV.
Nasljednik Grgur X.
Rođen 1200.
Saint-Gilles
Umro 29. studenog 1268.
Viterbo
Papinski grb

Ostali pape imena Klement
Portal o kršćanstvu

Klement IV. (*oko 1200. u Saint-Gillesu; † 29. studenog 1268. u Viterbu) bio je Papa od 5. veljače 1265. do svoje smrti.

Klerička karijera[uredi | uredi kôd]

Guido Foucois, Fulcodi ili Guido le Gros rođen je 1200. godine u Saint Gillesu na Rhoni. 1257. postao je biskup od Le Puya, 1259. nadbiskup Narbonne te 1261. Kardinalbiskup od Sabine. Prije njegovog pontifikata, Klement je u Parizu studirao i bio oženjen. Nakon ženine smrti, zaređuje se. Bio je savjetnik na dvoru grofa od Toulousea i u savjetnom vijeću Ludviga Svetog. Kao kardinal i papin legat (poslanik) uzaludno je pokušavao putovati u Englesku. Bio je zaljubljen u mistiku o čemu svjedoče njegovi stihovi u Sedam radosti Marije. Napisao je i „consultationes“ koji govori o praksi inkvizicije.

Četiri mjeseca poslije smrti Urbana IV. je 5. veljače u Perugiji izabran za njegovog nasljednika.

Pontifikat[uredi | uredi kôd]

Prethodne pape su se zbog borbi u plemstvu najčešće nalazile van Rima, a Klement IV. nikad kao Papa nije došao u Rim. Na dvoru Pape je u to vrijeme živio Toma Akvinski.

1265., Klement uspostavlja Konstitution Parvus Fons koja utemeljuje i osnažuje glavne pojmove reda Cistercita dok Konstitution Licet ecclesiarum osnažava vlast Pape prema Crkvi.

Kao i njegovi prethodnici, Klement IV. blisko je surađivao s Francuskom protiv Svetog Rimskog Carstva. Za vrijeme njegovog pontifikata ubijen je posljednji Staufer, Konradin od Hohenstaufena.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Njegova smrt samo jedan mjesec poslije Konradinovog pogubljenja u to je vrijeme viđena kao Božja presuda. Poslije njegove smrti Papin tron ostaje prazan do 1271. jer se kardinali ne mogu složiti oko izbora novog Pape.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ex Clementis IV registro.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]