Klement II.

Izvor: Wikipedija
Klement II.
Clemens II

Pravo ime Suidger, Grof od Morslebena i Hornburga
Početak pontifikata 24. prosinca 1046.
Kraj pontifikata 9. listopada 1047.
Prethodnik Grgur VI.
(1045.-1046.)
Nasljednik Benedikt IX.
(1047.-1048.)
Rođen 1005.
Hornburg, Njemačka
Umro 9. listopada 1047.
Pesaro, Italija
Papinski grb
Ostali pape imena Klement
Portal o kršćanstvu

Klement II, rođen kao Suidger, Grof od Morslebena i Hornburga, (* 1005., Hornburg, Njemačka - † 9. listopada 1047., samostan Sv. Tommaso na Aposeli kod Pesaroa), papa od 1046. do 1047.

Porijeklo[uredi | uredi kôd]

Suidger je bio sin grofa Konrad od Morslebena i Hornburga i Amulrade, kćerke Grofa Erpo od Padberga, i poticao je time iz jedne saksonske plemićke obitelji. Njegova majka Amulrada je bila sestra nadbiskupa Magdeburškog, Waltarda.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

O njegovom teološkom obrazovanju nije poznato ništa. Suidger postaje 1032. katedralni novak u samostanu u Halberstadtu. 1032. postaje kaplan nadbiskupa Hermana od Homburga-Bremena. Godine 1035. Suidger postaje dvorski kaplan u nadbiskupiji Homburg-Bremen.

Vrijeme biskupovanja[uredi | uredi kôd]

Njegovi plemićki korijeni i njegov položaj u nadbiskupiji Homburg-Bremen su pomogli u usponu. Dolazi do prijema u dvorsku kapelu (kraljevska kapela). Kralj Henrik III CSRC ga imenuje 1040. za biskupa u Bambergu. 28. prosinca 1040. je od metropolita u Meinzu (Bardo) je svečano uzdignut u biskupa. Između redova gledatelja se nalazio i sam kralj. 1045. Suidiger osniva samostan Sv. Tereze.

Pontifikat[uredi | uredi kôd]

Kralj Henrik III. 1046. sklonja s vlasti tri istovremeno vladajuće Pape: Grgura VI, Benedikta IX i Silvestra III i proglašava Suidigera papom. Biskup Suidiger je 24. prosinca 1046. za vrijeme zasjedavajuće sinode proglašen papom u katedrali Sv.Petra.

Na Božić iste godine on okrunjava Henrika III kao cara Svetog rimskog Carstva. Kao prvi papa u povijesti on ostaje i dalje biskup u Bambergu.

Pokop Klementa II.[uredi | uredi kôd]

Papin grob

Klement II. umire 9. listopada 1047. u samostanu Sv. Tomasa na Aposeli kod grada Pesaro. Po njegovoj želji je ukopan u njegovoj biskupiji u katedrali u Bambergu. Njegov grob je jedini grob jednog pape sjeverno od Alpa.

Grob[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Klement II.