Lucije III.

Izvor: Wikipedija
Lucije III.
Lucius Tertius

Pravo ime Ubaldo Allucingoli
Početak pontifikata 1. rujna 1181.
Kraj pontifikata 25. studenog 1185.
Prethodnik Aleksandar III.
Nasljednik Urban III.
Rođen oko 1100.
Lucca, Italija
Umro 25. studenog 1185.
Verona
Papinski grb
Ostali pape imena Lucije
Portal o kršćanstvu

Lucije III. papa od 1. rujna 1181. do 25. studenog 1185. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je kao Ubaldo Allucingoli u Lucci, oko 1100. godine, a otac mu se zvao Orlando. Za kradinala ga je imenovao pape Inocenta II. u prosincu 1138. godine. Postao je papa 1. rujna 1181. godine. Suprotno onom što se često govori, on nije osnovao inkiviziciju. Prema papinskoj kuriji pape Lucija III. od 22. studenog 1844./1855. navodi se sljedeći izvještaj o gradu Senju kao Belinoj donaciji templarima:

Wikicitati »Ljubeznim odobravanjem izlazeći u susret vašim opravdanim zahtjevima selo Senj (villa Signye), koje je darovao vašem Redu predgradi u Kristu naš sin Bela, odličan kralj Ugarske, svojom pobožnom darežljivošću, sa svim pripadnostima, s crkvom sv. Jurja i svime što na tom mjestu po kraljevom darovanju opravdano posjedujete, vama i vašim nasljednicima potvrđujemo apostolskim autoritetom. Nitko, dakle, od ljudi neka se ne usudi ovu stranicu naše potvrde uništiti niti joj se suprotstaviti nepromišljenom drskošću. Ako bi pak tko naumio to pokušati, neka zna da će ga snaći srdžba svemogućeg Boga i sv. Petra i Pavla apostola.[1]«

Papa Lucije III. se oštro suprotstavljao hereticima pa je tako na zasjedanju u Veroni[2] prvi put izrekao ekskomunikaciju nad svima koji budu propovijedali, a nisu poslani od Crkve, ili ako naučavaju o sakramentima drugačije od nauka Crkve ili ako podržavaju heretike. Umro je 25. studenog 1185. u Veroni.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://adventisti.info/knjige/OdSrca.pdf
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. veljače 2015. Pristupljeno 13. veljače 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)