Inocent XI.

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Inocent XI.
Innocentius Undecimus
InnocentXI.jpg
Pravo ime Benedetto Odescalchi
Početak pontifikata 21. rujna 1676.
Kraj pontifikata 12. kolovoza 1689.
Prethodnik Klement X.
Nasljednik Aleksandar VIII.
Rođen 16. svibnja 1611.
Como, Italija
Umro 12. kolovoza 1689.
Rim
Papinski grb

C o a Innocenzo XI.svg

Blaženik
Proglašen blaženim 7. listopada 1956.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 12. kolovoza
Simboli Papinska odora, tijara i camauro
Ostali pape imena Inocent

Inocent XI., rođen kao Benedetto Odescalchi, papa od 21. rujna 1676. do 12. kolovoza 1689. godine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Inocent XI. je bio podrijetlom iz obitelji nižeg plemstva iz grada Como u Sjevernoj Italiji, koja se uspješno bavila trgovinom. Dio mladosti je proveo kao pripravnik kod svojega brata, koji je u Genovi vodio banku.

Nakon što je godinama obavljao razne kurijalne dužnosti, 1645. god. je imenovan kardinalom. Kada je 1676. godine izabran za papu, poduzeo je odgovarajuće mjere da se stane na kraj pretjeranom trošenju papinskih fondova. Pritom je osobno davao primjer štedljivosti - riskirajući da ga se proziva za škrtost, obzirom na galantne mode kasnog baroka kakve su tada bile uobičajene na europskim dvorovima.

Za vrijeme njegovog pontifikata odigrala se opsada Beča 1683. godine, te je Inocent XI. poduzeo uspješne diplomatske aktivnosti najprije radi osiguravanja vojne pomoći opkoljenom Beču od strane poljskog kralja Jana Sobieskog, a potom radi osnivanja Svete lige koja je u Velikom turskom ratu u razdoblju od 1683. - 1689. godine bila potisnula granice Otomanskog Carstva daleko na istok; tim je oslobađanjem europskih područja od turske vlasti uključen u teritorij Hrvatske i venecijanske Dalmacije pretežni dio današnjeg ozemlja Republike Hrvatske.

Čitav pontifikat Inocenta XI. bio je obilježen sukobom sa francuskim kraljem Lujem XIV., koji je vrlo dugo (1643- 1715.) vladao u to doba ekonomski, kulturalno i vojno najsnažnijom kršćanskom zemljom.[1] Luj XIV. se uporno miješao u vjerske poslove - tražio je odlučnu riječ u imenovanju svih biskupa i upravljanju svim ckrvenim dobrima - više nego što je to Inocent XI. smatrao prikladnim i preko mjere koju je Inocent XI. smatrao dopustivom prema katoličkom vjerskom nauku. Stavovi kralja Luja XIV. i njemu sklonih teologa poznati su pod nazivom Galikanizam; napori Inocenta XI. protiv te vjerske doktrine okrunjeni su 1693. kada je Luj XIV. povukao tzv. "Galikanske članke" o odnosu Crkve i države iz 1682. godine - koji je proglas sadržavao stajališta Luja XIV. i njemu bliskih teologa, sukladne nazorima pobornika apsolutne monarhije o vlasti državne vlasti nad Crkvom.

Inocent XI. je blaženim proglašen 1956. godine[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1] "Catholic Encyclopedia 1905. -1914.", "Inocent XI."
  2. [2]Inocent XI. - Blaženik, Katolik.org, pristupljeno 24.8.2013.