Kuća Batlló

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Casa Batlló
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Casa Batlló
Flag of Spain.svg
Godina uvrštenja: 1984. (8. zasjedanje)
prošireno 2005.
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/320 UNESCO

Kuća Batlló (katalonski: La Casa Batlló) je stambena zgrada u Barceloni, u ulici Passeig de Gràcia br. 43, i jedno je od ključnih djela Antonija Gaudíja.

Zgrada je građena od 1904. do 1906. godine u dijelu grada znanom kao "Jabuka nesklada" (katalonski: Manzana de la discordia) jer je prepuna primjera katalonske modernističke arhitekture (Art Nouveau). Kako "manzana" znači i "jabuka", ali i "stambena četvrt", radi se o igri riječi.

Kuću Batlló je, za obitelj Josepa Batlló i Casanovasa, lokalnog industrijalca, preuredio Gaudí u svom ekstremnom osobnom stilu. Gaudí je obnovio fasadu, interijer, ali i namještaj. Salvador Dalí je nazvao njegovu fasadu: "snažan i besmislen sjaj raznobojnog mozaika koji isijava iz neobičnih vodenih oblika". Kult zakrivljene linije i širenje oblika je najvažnije za simboliku vitalnosti koja se odlikuje na svakom detalju, od stupova do balkona. Fasada izgleda kao živi organizam koji vibrira.

Zapravo toranj s križnim cvijetom simbolično predstavlja svetog Jurja, zaštitnika Barcelone, koji ubija zmaja (simbol kraljevske Španjolske) prikazanog krljuštima krovnog crijepa, dok su balkoni oblikovani kao lubanje njegovih žrtava, a stupovi njihove kosti.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kuća Batlló