Pomoć:Predlošci za komunikaciju sa suradnicima

Izvor: Wikipedija

Obvezno predloške rabite sa subst:


Predlošci za komunikaciju sa suradnicima[uredi | uredi kôd]

Identificirati korisne predloske. --Pancho W. Villa (razgovor) 15:38, 7. rujan 2007. (CEST)
Riješeno Riješeno --Pancho W. Villa (razgovor) 17:17, 25. rujan 2007. (CEST)

Dio ovoga je pokriveno predloscima u Kategorija:Predlošci za komunikaciju sa suradnicima, a dio ih cak nije ni kategoriziran tamo.

Potrebno je :

  • odrediti broj upozorenja koje cemo davati (za primjer su dana 3 + jedno za "prvo i zadnje upozorenje")
    • ovisno o vrsti upozorenja - nije isto radi li se o vandalizmu ili samo zelimo jednokratno pokusati pomoci suradniku
  • Odrediti zajednicki dizajn za ove predloske (ili mozda vise dizajna, po grupama)
  • eventualno odustati od par egzoticnih predlozaka
  • razmisliti o dodavanju novih i sustavno nadopunjavati tablicu kad god se pokaze potreba za time (kad osjetite da vam predlozak treba, a nemate ga)

--Pancho W. Villa (razgovor) 17:16, 25. rujan 2007. (CEST)

Skupni predlozak za svaku pojedinu grupu (radi se): Predložak:Niz NS. --Pancho W. Villa (razgovor) 10:15, 26. rujan 2007. (CEST)



Grupe predložaka[uredi | uredi kôd]

Najčešća upozorenja[uredi kôd]

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-razgovor1}} {{subst:NS-razgovor2}} {{subst:NS-razgovor!}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je da ste zainteresirani za temu. No, skrećemo pozornost da su stranice za razgovor namijenjene raspravi vezanoj uz članak, a ne za opću raspravu o temi dotičnog članka. Hvala na razumijevanju. Molim vas da ne koristite stranice za razgovor za opće rasprave o temi. Rasprave na stranicama za razgovor služe za unaprjeđenje članka, a nisu forum ni chat. Pročitajte ovdje za više informacija o uporabi stranica za razgovor. Hvala na razumijevanju.
Molim vas da prestanete. Nastavite li koristiti stranice za razgovor za neprikladne rasprave, kao što je objašnjeno ovdje, bit ćete blokirani.

Dvosmjerni razgovor:

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-razgovor}}
Pozdrav! Molimo Vas da drugim suradnicima odgovorite na njihovoj stranici za razgovor ili ih spomenete na svojoj stranici umetanjem predloška {{s|ime suradnika}}. U vizualnom uređivaču mogućnost izbora suradnikova imena dobit ćete upisom znaka @. Samo na ove načine sugovornik će dobiti obavijest o novoj poruci. Kako bi komunikacija između suradnika bila što uspješnija, molimo proučite kako održavati razgovor među suradnicima. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-test1}} {{subst:NS-test2}} {{subst:NS-test!}}
Dobro došli na Wikipediju! Vaše uređivanje izgledalo je kao test ili nije zadovoljavalo Wikipedijina pravila o stilu i sadržaju pa je upravo uklonjeno. Ako želite isprobavati uređivanje, činite to na stranici za vježbanje. Možete pogledati i kratki uvodni tečaj za više informacija o uređivanju na Wikipediji. Ako mislite da Vam je ova poruka upućena greškom, ostavite poruku na mojoj stranici za razgovor. Ako se niste do sada prijavili, možete to učiniti ovdje. Hvala na razumijevanju. Molimo Vas, ne nastavljajte s dodavanjem besmislenog sadržaja na Wikipediju jer se takva uređivanja smatraju vandalizmom. Vaše testiranje upravo je uspješno uklonjeno. Ako želite i dalje testirati, molimo Vas da rabite stranicu za vježbanje. Hvala na razumijevanju. Molimo vas ne nastavljajte s besmislenim uređivanjem na Wikipediji: takva se uređivanja smatraju vandalizmom i bit ćete blokirani ako nastavite. Vaš je test upravo uspješno i potpuno uklonjen. Ako želite testirati, molimo Vas rabite stranicu za vježbanje. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-vandalizam1}} {{subst:NS-vandalizam2}} {{subst:NS-vandalizam!}}
Dobro došli na Wikipediju. Iako su svi dobrodošli činiti konstruktivne doprinose na Wikipediji, vaša nedavna izmjena nije izgledala konstruktivnom i zbog toga je uklonjena. Ako želite, možete testirati na stranici za vježbanje i pogledati uvodni tečaj za više informacija o uređivanju na Wikipediji. Hvala na razumijevanju. Molimo Vas prestanite s nekonstruktivnim doprinosima na Wikipediji. Vaše je neenciklopedijsko uređivanje upravo uspješno uklonjeno. Takvi doprinosi smatraju se vandalizmom zbog kojeg možete biti blokirani. Hvala na razumijevanju. Ovo vam je posljednje upozorenje! Vaši nedavni vandalizmi pokazuju da nemate dobre namjere. Sljedeći put kada napravite štetnu izmjenu, bit ćete blokirani. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-bris1}} {{subst:NS-bris2}} {{subst:NS-bris!}}
Dobro došli na Wikipediju. Možda niste to učinili namjerno, ali vaša je nedavna izmjena uklonila sadržaj na Wikipediji. Kako takvi postupci mogu izgledati kao vandalizam, molimo vas da ih izbjegavate bez obrazloženja. Možete pogledati i uvodni tečaj za više informacija o uređivanju na Wikipediji. Hvala na razumijevanju. Molimo vas ne uklanjajte sadržaj na stranicama Wikipedije. Takvi se postupci smatraju vandalizmom, zbog kojeg možete biti blokirani. Hvala na razumijevanju. Ovo vam je posljednje upozorenje! Uklanjanje sadržaja s Wikipedijinih stranica pokazuje da to činite s lošom namjerom. Ako to ponovno budete učinili, bit ćete blokirani. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-neprikladno1}}
Dobro došli na Wikipediju. Stranica koju ste nedavno stvorili ne udovoljava nekim pravilima i smjernicama za nove stranice te će uskoro biti obrisana (ili je već obrisana). Molimo vas rabite stranicu za vježbanje prilikom isprobavanja uređivanja. Za više informacija o stvaranju članaka pročitajte upute o stvaranju nove stranice. Možda želite pročitati naše uvodne stranice i naučiti više o surađivanju. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-Kbris1}}
Dobro došli na Wikipediju. Stranica koju ste nedavno stvorili ne udovoljava Wikipedijinim kriterijima za nove stranice. Ako za 14 dana ne dobije podršku zajednice, bit će obrisana.
Molimo vas, rabite stranicu za vježbanje prilikom isprobavanja uređivanja. Za više informacija o stvaranju članaka pročitajte upute o stvaranju nove stranice. Možda želite pročitati naše uvodne stranice i naučiti više o surađivanju.
Hvala na razumijevanju.



Slike[uredi kôd]

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-slike1}} {{subst:NS-slike2}} {{subst:NS-slike!}}
Dobro došli na Wikipediju! Molimo vas da prilikom postavljanja slika slijedite upute koje možete pročitati pri samom postavljanju. Neke vaše slike nisu propisno označene,

što znači da predložak {{Infoslika}} nije ispunjen u potpunosti, pravilno ili nikako, i/ili slika nije pravilno licencirana. Sve slike koje su nepropisno postavljene se brišu. Hvala na razumijevanju.

Molimo vas da ne ignorirate upute koje možete pročitati pri postavljanju slika. Vaša slika nije propisno označena, što znači da predložak {{Infoslika}} nije ispunjen u potpunosti ili uopće nije postavljen, i/ili slika nije pravilno licencirana. Sve slike koje su nepropisno postavljene se brišu. Uporno kršenje pravila o postavljanju slika može rezultirati i blokiranjem suradnika. Hvala na razumijevanju. Ovo je posljednje upozorenje! Ako ne prestanete postavljati slike protivno uputama koje se mogu pročitati pri postavljanju slika, bit ćete blokirani. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-commons1}}
Pozdrav, skrećemo vam pozornost da razmislite o postavljanju vaših slika na Zajednički poslužitelj, postupak je postavljanja isti kao i na wikipediji. Na wikipediju se postavljaju samo nužne slike i one koje se ne mogu postaviti na Zajednički poslužitelj. Prednost Zajedničkog poslužitelja za vas je što tamo možete postavljati i slike koje nećete rabiti u člancima, a takve se datoteke postavljene na wikipediju brišu. Hvala na razumijevanju.



Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-slike-neslobodne1}}
Zajednica wikipedije je zahvalna na vašem doprinosu wikipediji. Uvijek se cijeni doprinos novim slikama, međutim, izgleda da jedna ili više vaših nedavno postavljenih slika nije u skladu s općim uvjetima. Wikipedija vrlo ozbiljno shvaća politiku za neslobodne slike. Postoje li kakve nejasnoće, svoje pitanje možete postaviti ovdje. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-slike-formatiranje1}}
Dobro došli na Wikipediju! Molimo vas da posvetite dodatnu pažnju prilikom postavljanja slika u članak. Loše formatiranje slike uzrokuje i loš estetski izgled članka i nepreglednost. Da bi pravilno postavili sliku, potrebno je uvesti parametre veličine te svakako dodati opis. Postavljanje slika možete isprobavati na stranici za vježbanje.



Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-slike-neprikladne-upload1}}
Zajednica wikipedije je zahvalna na vašem doprinosu wikipediji. Uvijek se cijeni doprinos novim slikama, međutim, to vrijedi samo za slike koje su namijenjene za korištenje u člancima. Napominjemo da Wikipedija nije mjesto prikupljanja datoteka u obliku poveznica, slika, videa i zvukova. Postoje li kakve nejasnoće, svoje pitanje možete postaviti ovdje. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-slike-neprikladne-clanak1}}
Zajednica wikipedije je zahvalna na vašem doprinosu wikipediji. Uvijek se cijeni poboljšavanje članaka slikama, međutim, izgleda da jedna ili više vaših nedavno postavljenih slika ne pripada tamo gdje je postavljena, tj. nije tematski vezana uz taj članak ili dio članka. Molimo za malo više pažnje ubuduće. Hvala na razumijevanju.

Reklame, spam, anonimusi, ...[uredi kôd]

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2
{{subst:NS-vp1}} {{subst:NS-vp2}}
Vanjske poveznice koje ste postavili nisu u skladu sa smjernicama o vanjskim poveznicama. Članak ima ili previše ili neprimjerene vanjske poveznice, te je stoga potrebno u članku urediti vanjske poveznice da odgovaraju zahtjevima Wikipedije. Hvala na razumijevanju. Dobro došli na Wikipediju! Vanjske poveznice koje ste postavili nisu u skladu sa smjernicama o vanjskim poveznicama, stoga su uklonjene. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-spam1}}
Dobro došli na Wikipediju. Iako su svi dobrodošli činiti konstruktivne doprinose na Wikipediji, vaše nedavno dodavanje vanjske poveznice nije u skladu s pravilima o vanjskim poveznicama i zbog toga je uklonjeno. Wikipedija ne služi kao skladište vanjskih poveznica niti odobrava spam ili reklamu. Ako ipak smatrate da bi vaša vanjska poveznica trebala biti u članku, molimo vas da to prije postavljanja poveznice objasnite na stranici za razgovor. Kako biste saznali više o tome kako doprinosti na wikipediji možete pročitati kratki uvodni tečaj. Hvala na razumijevanju.



Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-reklame1}}
Dobro došli na Wikipediju. Iako su svi dobrodošli činiti konstruktivne doprinose Wikipediji, moramo Vas zamoliti da promotivni materijal ne postavljate na Wikipediju, s obzirom na to da Wikipedija nije mjesto za reklamiranje i oglašavanje. Možete pogledati kratki uvodni tečaj gdje je objašnjeno kako doprinositi na Wikipediji. Eventualna pitanja možete postaviti ovdje. Hvala na razumijevanju.



Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-blog-vp1}}
Dobro došli na Wikipediju! Wikipedija je zahvalna na svakom konstruktivnom doprinosu, međutim dodavanje vanjske poveznice na stranice bloga nije u skladu s pravilima o vanjskim poveznicama i stoga je uklonjeno. Za više informacija o uređivanju na Wikipediji možete pročitati kratki uvodni tečaj i eventualna pitanja postaviti ovdje. Hvala na razumijevanju.



Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-blog-clanak1}}
Dobro došli na Wikipediju! Wikipedija je zahvalna na svakom konstruktivnom doprinosu, međutim pravilima nije predviđeno otvaranje članaka o pojedinim blogovima. Ako baš želite, blog može dodati na popis, u jedan od članaka u Kategorija:Hrvatski blogovi. Hvala na razumijevanju.



Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-demo1}}
Dobro došli na Wikipediju! Wikipedija je zahvalna na svakom novom konstruktivnom doprinosu, međutim na Wikipediju se ne stavljaju zasebni članci o demo sastavima, stoga će vaš članak biti uklonjem. Ipak, postoji članak Hrvatski demo sastavi gdje možete upisati željeni demo sastav.

Demo sastav se smatra sastavom koji nema niti jedan službeno izdani nosač zvuka. Želite li saznati više o uređivanje na Wikipediji pročitajte kratki uvodni tečaj, eventualna pitanja možete ostaviti ovdje. Hvala na razumijevanju.

Netočnost, cenzura, napadački članci[uredi kôd]

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-netočno1}} {{subst:NS-netočno2}} {{subst:NS-netočno!}}
Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Neki od vaših nedavnih doprinosa ocijenjeni su netočnima i uklonjeni su. Namjerno unošenje netočnih informacija smatra se vandalizmom pa vas molimo da to ubuduće na radite. Ako ste krivi podatak unijeli slučajno, ispričavamo se na smetnji. Hvala na razumijevanju. Neki od vaših nedavnih doprinosa ocijenjeni su kao namjerno unošenje netočnih podataka te su uklonjeni. Namjerno unošenje netočnih informacija smatra se vandalizmom zbog kojeg možete biti blokirani. Hvala na razumijevanju. Namjerno unošenje netočnih informacija smatra se vandalizmom. Nastavite li bit ćete blokirani! Hvala na razumijevanju.

Upotreba u slučaju kršenja WP:ŽŽO

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-žžo1}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost da budite pažljivi s pisanjem životopisa živih osoba jer oni moraju biti pisani nepristrano te izvori za njih moraju biti prikladni. Molimo vas ne postavljate životopise onih osoba koje ne zadovoljavaju Wikipedijine kriterije. Hvala na razumijevanju.

Loš stil pisanja, pravopis, gramatika, strani jezici..[uredi kôd]

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-osnove1}}
Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Kako bi članak bio u potpunosti u skladu s osnovnim zahtjevima Wikipedije potrebno je obratiti pozornost na stilsko oblikovanje članka, pravopisnu normu hrvatskoga standardnog jezika i dodati izvore, wikipoveznice, kategoriju, međuwikipoveznice te članak uskladiti s wikistandardom. Više o svemu tome možete pročitati u kratkom uvodnom tečaju, a opširno o Wikipediji ovdje. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-velika_slova1}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no molimo vas da ne rabite velika slova gdje to nije potrebno. U internetskoj zajednici, uporaba isključivo verzala smatra se vikanjem, a u članku takav tekst narušava estetski izgled članka. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-razgodak1}}
Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Molimo Vas da pripazite kod pisanja razgodaka ili interpunkcije, npr. prije točke, zareza, dvotočja, točke sa zarezom, upitnika i uskličnika ne stavlja se prazno polje ili razmak, dok je iza njih razmak prije početka sljedeće riječi obvezan. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-jezik1}} {{subst:NS-jezik2}} {{subst:NS-jezik!}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. Skrećemo pozornost na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik te da doprinosi na drugom jeziku nisu dopušteni. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. Ovo Vam je završno i posljednje upozorenje na Wikipediji na hrvatskomu jeziku: Vaši su doprinosi izrazito izvan pravopisnih normi hrvatskoga standardnog jezika. Bilo kakvo dodavanje ili uklanjanje sadržaja s Wikipedijinih stranica, koje je izvan prethodno navedenih normi, pokazuje da to činite s lošom namjerom. Ako to ponovno budete učinili, bit ćete blokirani. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-wp-hr1}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji. Skrećemo Vam pažnju na pravilo da treba izbjegavati postavljanje poveznica na englesku, njemačku ili neku drugu stranu Wikipediju samo zato jer na hrvatskoj još ne postoji taj članak. Hvala na razumijevanju.

Loša wiki sintaksa[uredi kôd]

Krive wp!

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-wp-krive1}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo vam pozornost da jedan ili više članaka koje ste uređivali sadrži pogrješno napisane wikipoveznice. O tome kako se postavljaju wikipoveznice pročitajte na stranici Wikipedija:Tečaj (Wikipoveznice).

Osnovne upute za rad u člancima[uredi kôd]

Osnovne upute novim suradnicima

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Nivo 3
{{subst:Dobrodošlica1}} {{subst:Dobrodošlica2}} {{subst:Dobrodošlica3}}
Predlošci za komunikaciju sa suradnicima, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. − slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć − kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

  • Uvodni tečaj (najkraći mogući, ovisno o predznanju proći ćete ga za 5-30 minuta)

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić − portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): #wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb ili na alatnoj vrpci.

Još jednom, dobro došli!

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Predlošci za komunikaciju sa suradnicima, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku – slobodnu enciklopediju! Pozivamo Vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije započete 16. veljače 2003. godine.

Molimo Vas, upoznajte se s osnovnim načelima Wikipedije:

Pet stupova Wikipedije − što je i na čemu se temelji Wikipedija
Izvori i provjerljivost − kako uspješno činiti Wikipediju boljom
Slike − kakve slike smijete postavljati na Wikipediju.

Uređivanje možete vježbati na stranici za vježbanje. U slučaju da Vam zatreba pomoć javite se dodijeljenom mentoru ili postavite pitanje u Kafiću; odgovor će brzo stići. Probleme s uređivanjem ili s postupanjem drugih suradnika dajte na pažnju administratorima.

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, a komentare na stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću potpisujte tako da na alatnoj traci izaberete ili ili tako da napišete četiri tilde, što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Svoju suradničku stranicu imena »Suradnik:Predlošci za komunikaciju sa suradnicima« možete uređivati po želji, u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice. Možete je popuniti suradničkim okvirima i upisati nazive članaka koje ste započeli ili namjeravate stvoriti.

Molimo Vas da prilikom uređivanja ne stavljate radove zaštićene autorskim pravima bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili ga jednostavno dodajte ovdje, a to obvezno napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Svi doprinosi Wikipediji pod licencijom su Creative Commons: Imenuj autora/Dijeli pod istim uvjetima. Ako ne želite da se Vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete sav sadržaj sami napisati, najbolje prepričavajući sadržaj vjerodostojnih izvora, ili ćete ga prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom, uvijek navodeći izvore.

If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of the Croatian Wikipedia.

Još jednom, dobro došli! ||! colspan = 4 style="width:32%; |
Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku!
Molimo Vas da prije uređivanja OBVEZNO pročitate kratki UVODNI TEČAJ.

Osnovne upute na engleskom jeziku, za nove suradnike koji ne govore hrvatskim jezikom

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:Dobrodošlica-eng1}}
Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku − slobodnu enciklopediju!
Welcome to Wikipedia in the Croatian language − The Free Encyclopedia!

Hi Predlošci za komunikaciju sa suradnicima! Here are some pages that you might find helpful:


Welcome, again! {{{1}}}

Don't speak Croatian? Place {{Suradnik hr-0}} on your user and/or your talk page.

Upotreba "Prikaži kako će izgledati". Važno: Novi suradnici većinom uređuju u vizualnom uređivaču (provjeriti oznake uređivanja!) pa su za njih ove poruke besmislene — tipka "Prikaži kako će izgledati" ne postoji.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-prikaži1}} {{subst:NS-prikaži2}} {{subst:NS-prikaži!}}
Pozdrav! Cijenimo Vaše doprinose, ali Vas molimo da svoja uređivanja ne snimate prečesto jer se snimanjem raznih sitnica zatrpava stranica nedavnih promjena i povećava broj promjena koje trebamo ophoditi. Ako uređujete u kôdu i želite provjeriti kako će izgledati objavljeni članak, molimo Vas da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Tipka je prikazana na slici desno. Hvala na razumijevanju.
Molimo Vas da promjene u istom članku ne snimate prečesto. Učestalim snimanjem nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime se otežava rad suradnika koji ih pregledavaju. Ako uređujete u kôdu, rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Suradnici koji zanemaruju ovu uputu mogu biti nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.
Ovo vam je posljednje upozorenje! Učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno zatrpavate nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji ih pregledavaju i ophode. Ako uređujete u kôdu, molimo Vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Budete li ignorirali ovu uputu, bit ćete blokirani!

Dobrodošlica za anonimne suradnike s uputom u osnove uređivanja

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-sič1}}

Dobro došli na Wikipediju! Zahvaljujemo za Vaše doprinose te Vas pozivamo da se prijavite kao suradnik – suradnica.

Na taj će način biti olakšana komunikacija s Vama. Prijavljeni suradnici imaju veće mogućnosti uređivanja, a i doprinosi se bilježe pod izabranim suradničkim imenom uz zaštitu privatnosti. Tekstovi koji se postavljaju na Wikipediju trebaju zadovoljavati, između ostalog, i minimum standarda kao što je postavljanje poveznica (kako bi članci bili povezani) i određivanje kategorije. Osim toga članci moraju biti pisani hrvatskim standardnim jezikom i ispravnim pravopisom.

Za sva ostala pitanja rado će Vam pomoći administratori hrvatske Wikipedije ili neki od iskusnijih suradnika. Lijep pozdrav!


Potpisivanje svojim komentara (Uw-tilde), prebaciti u poglavlje "komunikacija sa suradnicima"

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-potpis1}}
Pozdrav, zahvaljujemo na Vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-potpisv1}}
Pozdrav, zahvaljujemo na Vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo Vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na sličicu potpisa u alatnoj vrpci prikazanoj na slici desno. Srdačan pozdrav.


Odnosi sa drugim suradnicima[uredi kôd]

Napadi na suradnike (Uw-npa1-4)

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Posljednje
{{subst:NS-napadi1}} {{subst:NS-napadi!}}
Dobro došli na Wikipediju! Iako su svi koji pridonose stvaranju ove enciklopedije dobrodošli, želimo Vas podsjetiti da osobni napadi na druge suradnike nisu dopušteni. Molimo vas da sve primjedbe uputite na stranicama za razgovor o člancima, a ne na stranicama za razgovor sa suradnicima. Pogledajte ponovo stranicu dobrodošlice da biste saznali više o tome kako doprinositi Wikipediji. Hvala!
Prijavljeni ili neprijavljeni suradnici koji neargumentirano napadaju druge suradnike blokiraju se zbog kršenja pravila Wikipedije i nepoštivanja civilizacijskih normi.

Ako uočite netočnosti u nekom članku, postupak je sljedeći:

Svaki postupak koji odstupa od gornjeg ne doprinosi boljitku Wikipedije, te Vas molimo poštujte civilizacijske norme i komunicirajte pristojno s drugim suradnicima!


WP:NOT[uredi kôd]

Ovdje mozda dodati i reklame, spam ...


WP:NOT - nije mjesto za druzenje (Uw-socialnetwork)

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-WP-NOT-mjesto-za-druzenje1}}
Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što uređujete ili rabite Wikipediju, ali imajte na umu da je Wikipedija enciklopedija, a ne društvena internetska stranica. Wikipedija nije mjesto za druženje ili aktivnosti koje nisu izravno vezane uz poboljšanje enciklopedije. Ono što nema veze s temom bit će odmah obrisano. Ovom vas porukom ne želimo obeshrabriti od uređivanja Wikipedije, nego vas podsjetiti da je krajnji cilj ovih stranica stvaranje internetske enciklopedije. Hvala.

WP:NOT - prouci ostale zabrane i slicno

Ostalo, nerazvrstano, radi se...[uredi kôd]

Koristite izvore, dajte reference

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2 Posljednje
{{subst:NS-izvori1}} {{subst:NS-izvori2}} {{subst:NS-izvori!}}
Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost da je radi provjerljivosti doprinose potrebno potkrijepiti vjerodostojnim izvorima. Wikipedija nije mjesto za objavljivanje vlastitih istraživanja. Više o upućivanju na izvore saznajte u smjernici Navođenje izvora. Hvala na razumijevanju. Zahvaljujemo na Vašim doprinosima Wikipediji, no ponovno Vam skrećemo pažnju na to da je doprinose potrebno potkrijepiti citiranjem izvora, na način opisan u smjernici Navođenje izvora. Ovo je osobito važno ako se radi o promjenama za koje je realno očekivati da bi mogle izazvati spor među suradnicima. Iznošenje tvrdnji koje nisu općeprihvaćene, a bez referencija, može dovesti do uklanjanja sadržaja i rasprava koje bi navođenjem vjerodostojnih izvora mogle biti izbjegnute. Molimo Vas da ubuduće unosite samo provjerljive informacije uz obavezno navođenje izvora u tekstu. Hvala na razumijevanju. Posljednje upozorenje pred blokadu: molimo Vas da svoje doprinose, pogotovo one koji su potencijalno sporni, potkrijepite referencijama na vjerodostojne izvore, na način opisan smjernicom Navođenje izvora. Hvala na razumijevanju.

Snimanje bez sazetaka promjena (en:Template:Uw-editsummary)

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-sazetak1}}
Zahvaljujemo Vam na Vašim doprinosima Wikipediji na hrvatskome jeziku. No, kada spremate sadržaj članka, prije no što pritisnete tipku "Sačuvaj stranicu", molimo Vas – upišite kratko obrazloženje u polje "Sažetak" (koje se nalazi odmah uz tipku "Sačuvaj stranicu"). Time olakšavate drugim suradnicima koji iz sažetka mogu lako protumačiti vaše razloge svake pojedine izmjene. Primjerice, u slučaju nedavno načinjenih promjena. Popunjavajući polje "Sažetak" pomažete svima, uključujući i sebi, prepoznavati Vaše doprinose u povijesti uređivanja članaka, a to može biti koristan i učinkovit način pronalaženja tih istih doprinosa. Zahvaljujemo na trudu koji ćete uložiti, te na razumijevanju ove poruke.

Postavljanje sadržaja pod copyrightom (prepisivanje s interneta) (en:Template:Uw-copyright)

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1 Nivo 2
{{subst:NS-copyright-tekst1}} {{subst:NS-copyright-tekst2}}
Zahvalni smo na vašemu doprinosu Wikipediji, no molimo vas da ubuduće ne preuzimate sadržaj s interneta zaštićen autorskim pravima (copyrightom). Ako imate dopuštenje za preuzimanje sadržaja, ljubazno vas molimo da ga uvrstite među postojeće dopusnice prije nego što počnete postavljati preuzeti sadržaj.

Sav zaštićeni sadržaj koji se postavi bez prethodno objavljene dozvole bit će obrisan bez dodatnog objašnjenja. Suradnik koji i nakon upozorenja nastavi postavljati zaštićene radove može biti blokiran. Hvala na razumijevanju.

Zahvalni smo na vašemu doprinosu Wikipediji, no molimo vas da ubuduće ne preuzimate sadržaj s interneta koji nema izričito navedenu neku klauzulu za slobodnu uporabu (npr. javno vlasništvo ili CC BY-SA 3.0). Sadržaj stranica izvan Wikipedije smije se kopirati i postaviti na Wikipediju samo ako je na stranici izričito istaknuta klauzula kojom je kopiranje dozvoljeno. U svim ostalim slučajevima potrebno je dobiti dopuštenje za uporabu sadržaja. Ako imate dopuštenje za preuzimanje sadržaja, ljubazno vas molimo da ga uvrstite među postojeće dopusnice prije nego počnete postavljati preuzeti sadržaj.

Sav sadržaj koji ne odgovara ovim uvjetima postavljen bez prethodno objavljene dozvole, bit će obrisan bez dodatnog objašnjenja. Suradnik koji i nakon upozorenja nastavi postavljati zaštićene radove može biti blokiran. Hvala na razumijevanju.

Pokušaj blažeg skretanja pozornosti IP-u da se registrira (možda nedostaje w:en:Template:Uw-login)

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-ip1}}

Dobro došli na Wikipediju! Zahvaljujemo za Vaš doprinos te Vas pozivamo da se prijavite kao suradnik – suradnica. Na taj će način biti olakšana komunikacija s Vama. Prijavljeni suradnici imaju veće mogućnosti uređivanja, a i doprinosi se bilježe pod izabranim suradničkim imenom uz zaštitu privatnosti. Pročitajte više o suradničkim imenima. Registriranje suradničkoga imena otvara Vam brojne mogućnosti prikaza sadržaja, te definiranje vlastita potpisa na wikipediji.

Za sva ostala pitanja rado će Vam pomoći administratori wikipedije na hrvatskome jeziku ili neki od iskusnijih suradnika. Hvala na razumijevanju.

Nek se nađe, nije priorotet[uredi kôd]

Neprikladan humor (en:Template:Joke):

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-humor1}}
Dobro došli na Wikipediju. Malo humora uglavnom ne škodi, no s obzirom da stvaramo enciklopediju, molimo vas da ne stvarate sadržaje koji su možda duhoviti, ali ne spadaju u enciklopediju. Možete pogledati kratki uvodni tečaj gdje je objašnjeno kako doprinositi Wikipediji. Eventualna pitanja možete postaviti ovdje. Hvala na razumijevanju.

Preusmjerenja kod clanaka o zivom svijetu:

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-latinski-redirect1}}
Zahvaljujemo vam na vašim člancima o živom svijetu. Jedna mala molba: kada napišete članak, napravite i preusmjeravanje s latinskog naziva (primjer). Hvala!

DEFAULTSORT za biografije:

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-DEF1}}
Pozdrav. Skrenuli bismo vam pozornost na sljedeće: kod pisanja životopisa, ne morate dodavati "|Prezime, Ime" za svaku od kategorija u koju je članak svrstan. Jednostavnije je dodati {{GLAVNIRASPORED:Prezime, Ime}} prije svih kategorija, kako je to napravljeno u ovom primjeru



Neprikladno suradničko ime:

Stupnjevi upozorenja
Nivo 1
{{subst:NS-SI1}}
Dobro došli na Wikipediju! Budući da ste, vjerojatno slučajno, odabrali suradničko ime koje nije u skladu s wikipedijskim smjernicama za odabir suradničkoga imena, molimo Vas da:
1) zatražite promjenu svojeg suradničkog imena ili
2) na svoju suradničku stranicu postavite predložak {{sekundarni račun}} te otvorite novi račun.

Molimo Vas da ovo napravite u roku od 14 dana (do 26. svibnja 2024.) od postavljanja ove obavijesti. U slučaju da nastavite uređivati s ovim računom, molimo Vas da ovo napravite u roku od 24 sata od svojega prvog uređivanja nakon postavljanja ove obavijesti. U slučaju isteka rokova ovaj će suradnički račun biti blokiran.



Komentari[uredi | uredi kôd]

Ovdje mozete dodati prijedloge za nove predloske te komentirati vec izlistane. --Pancho W. Villa (razgovor) 17:22, 25. rujan 2007. (CEST)

Razgovori su dobro napisani samo mi nije jasno ono prvo i posljednje upozorenje? Kolko sam ja shvatio to je samo posljednje upozorenje... :S -- Dvorsky 12:27, 1. listopad 2007. (CEST)

Maknuti su i zakomentirani svi nepostojeći predlošci, pa ako netko želi dopunjavati naći će uh u prozoru za uređivanje.--Jure Grm, 29. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 18:21.