Razlika između inačica stranice »Komunistička partija Hrvatske«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
m (robot Uklanja: sh,en,de,fa,ru (strongly connected to hr:Savez komunista Hrvatske))
== Nakon Drugoga svjetskog rata ==
{{glavni|Savez komunista Hrvatske}}
Nakon oslobođenja zemlje, KPH, kao dio [[KPJ]], preuzima vlast u Hrvatskoj. [[1952]]. KPH mijenja ime u Savez komunista Hrvatske. Nakon demokratskih promjena početkom 1990.-ih godina djeluje pod imenom "[[Socijaldemokratska partija Hrvatske]]", te je do sada u dva mandata predvodila vladajuću većinu u Hrvatskom saboru i Vladi RH.
 
== Sekretari Centralnog komiteta KPH-SKH ==
 
== Nasljedstvo ==
Pred prveprvih slobodneslobodnih izboreizbora [[1990]]. mijenja ime u '''Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena'''. Koristi kraticu '''SDP'''. Kasnije mijenja ime u '''[[Socijaldemokratska partija Hrvatske]]''', koje i danas nosi.
 
SDP je u posjedu cjelokupne arhivske građe iz vremena kada je vladao [[Socijalistička Republike Hrvatska|Socijalističkom Republikom Hrvatskom]], te je za sada (2014. godine) pristup toj građi moguć samo uz odobrenje SDP-a. U lipnju 2014. godine dr. sc. [[Ivica Lučić]] sa Hrvatskog instituta za povijest optužuje vrh SDP da pristup dozvoljava samo svojim pristalicama, koji potom prezentiraju samo informacije koje u boljem svjetlu prikazuju djelovanje komunističke partije: "Za neke neovisne, kritične istraživače nema uopće govora da će doći do takvog gradiva, čak niti gradivo nekadašnjih Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu koji nisu bili partijska institucija, nego državna, ali i to gradivo smješteno je unutar partijskog i morate i zato tražiti dopuštenje SDP-a".<ref>[http://narod.hr/hrvatska/ima-onih-koji-sprjecavaju-pristup-arhivu-udbe-starom-30-40-godina-ali-ti-isti-ce-otvoriti-tudmanov-arhiv/ "SDP u arhivu SKH i “Udbe” pušta samo apologete; Tuđmanova arhiva za političku uporabu"], Anita Maćašević za "Narod.hr" Anita Maćašević, 09.06.2014.</ref> Inače je izučavanje povijesti u razdoblju od drugog svjetskog rata pa do kraja [[komunizam|komunističke vladavine]] praktično nemoguće bez pravilnog valoriziranja činjenica o radu tijela Partije - jer je državna vlast u tadašnjem [[Jednostranački sustav|jednostranačkomom sustavu]] bespogovorno provodila odluke Partije, te se upravo o najvažnijim stvarima na sjednicama državnih tijela najmanje raspravljalo; rasprave su se o takvim stvarima vodile upravo na partijskim forumima.
<!-- Nejasnoa je veza sa temom: 1997. nastaje Socijalistička radnička partija koja je danas najveća socijalistička stranka u Hrvatskoj.-->
 
2006. u Vukovaru je ponovno osnovana stranka koja nosi naziv Komunistička partija Hrvatske i koja nema nikakve veze s SDP-om.

Navigacijski izbornik