Razgovor sa suradnikom:Kubura/Pismohrana18

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pismohrana

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Sigismund

Bok! Jesi li pogledao u knjigama ako Sigismund je točno na hrvatskom? Pozdrav --Litany (razgovor) 22:14, 6. lipanj 2009. (CEST)

Što znaći onda "PR(I)BЪNEBŽA [S]Ъ POSL[Ъ] VIN[OD](O)LĚ"? --Litany (razgovor) 23:04, 6. lipanj 2009. (CEST)
Dobro. Mislim da razumijem ali ne razumijem točno ovo: "PR(I)BЪNEBŽA [S]Ъ POSL[Ъ] VIN[OD](O)LĚ". "Pribineža je posla Vinodole" (stari genetiv)(hrvatski danas = u Vinodolu?) Razumijem da taj čovjek je bio neki knez ili župan ali ne znamo točno ili? Je li točno ako kažem samo "Pribineža u Vinodolu"? --Litany (razgovor) 21:03, 7. lipanj 2009. (CEST)

Ciaooo Kuburaaaa come andiamo???? saluti da Campora San Giovanni

Carissimo sono passati diversi mesi dalla mia ultima visita nella wikipedia croata. In questo peridio sono stato assente anche dall'Italia, per lo meno virtualmente, in quanto il mio viaggio virtuale e anche a livello di cuore è andato lontano in una Terra Benedetta, l'America Latina. in un angolo del suo paradiso: il Venezuela. Qui grazie ad un pezzo del mio cuore....uno zio e i suoi nipoti (che considero gocce di sangue nel mio cuore)....ho potuto conoscere molto....di questo straordinario Popolo...non come il solito italiano...ma con i loro occhi....gli occhi di un venezuelano....ho avuto anche qualche storia di amore....ma si vedeva che la Provvidenza mi ha riservato altro. Sono tornato agli studi e presto mi iscriverò all'Università in Filosofia. ho scoperto molto delle mie origini in questi mesi di assenza, studio, amore e meditazione. anche antenati croati...virtualmente il mio cognome suona molto croato. Oltre a questo ho aumentato a dismisura il mio spagnolo....diventata oramai la lingua del mio ♥. mi sono dedicato anche alla storia e a migliorare il mio paesello che ora si presenta così. Agli occhi dell'Europa e del Mondo. un piccolo borgo dove un giovane di 24 compiuti il 6 giugno 2009, è cresciuto e sta maturando. e per questo ti chiedo, se puoi rendere onore al villaggio fondato da quel mio lontano avo, che venne da lontano....e i suoi discendenti andranno lontano....anche questo disgraziato qui! Per contraccambiare....chiedimi quello che desideri tradurre in siciliano, spagnolo o un altra lingua o dialetto italiano.....diciamo che un Amico, mi ha dato un dono, di sbloccarmi dalla semibaluzia e di farmi comprendere alcune lingue di cui avevo nozioni base. detto questo fai come ti dice il ♥...un saluto da Campora San Giovanni e dal Venezuela ♥--Lodewijk Vadacchino (razgovor) 08:46, 7. lipanj 2009. (CEST)

Poginuli

Bog! Glede tvoje primjedbe...
a) bit će navedeni i drugi poginuli (domobrani, ustaše...) Moram samo doći do primjerka knjige gdje sam to vidio, a to će potrajati koji dan. Tako da će to biti kompletno. Ovo mi je zasad jedini pouzdani dokaz, pa sam to prvo stavio.
b) Samim time što se imena poginulih nalaze na spomeniku, mislim da nema problema da bi se netko bunio da ta imena stoje i na uikipediji. Postoji i popis branitelja Domovinskog rata ovdje na uikipediji, pa se isto tako nitko nije pitao jel se javnom objavom slaže rodbina poginulih.

Mišljenja sam da je ovako što vrlo važno zapisati na uikipediji, jer danas-sutra spomenik može biti srušen (iz bilo kojeg razloga), i time se ne bi zauvijek izbrisalo sjećanje na poginule. Ako neko drugi se također (posebice admini) ne slaže da je ovom mjesto na uikipediji, nek stavi bris, ali onda bi se moglo povući pitanje dvostrukih mjerila, jer braniteljima ima mjesta na uikipediji, a partizanima ne. LP!  Sauly  12:37, 8. lipanj 2009. (CEST)

Hm! Imena poginulih ustaša objavljena su u dosta knjiga, čak i imena soljanskih se nalaze u knjizi. Ako su tada objavljena javno (a knjiga je javna), i to pod podnaslovom Popis poginulih mještana pripadnika ustaškog pokreta, ne vidim ništa sporno da se taj popis "preslika" na uiki. Zašto bi se treća ili četvrta generacija nasljednika poginulih (ako ih i ima) osjećala kao na stupu srama? Bože moj, povijest se ne može promijeniti, ali se ne smije ni zaboraviti. Zašto bilježiti samo ono što je podobno za neko vrijeme? Moje selo je malo, dosta toga je zabilježeno na samo jednom mjestu, pa ne želim da se izgubi nešto a moglo je biti zapisano. Ponavljam, ako je netko od admina za brisanje nek slobodno pokrene glasanje ZA/PROTIV brisanja ili neka odmah obriše. Ali može li se meni nešto spočitati ako budem zahtjevao da se obrišu popisi poginulih branitelja jer se na jednom nalazi ime mojeg brata, a ja to ne želim?  Sauly  23:24, 8. lipanj 2009. (CEST)

Nisam htio ispasti tvrdoglav. Izvini. Već mi se to par puta obilo o glavu, pa sam se morao oladiti s radom zbog žutog kartona. Ovog puta preduhitrit ću i taj karton. Lijep pozdrav.  Sauly  06:15, 9. lipanj 2009. (CEST)

Novaci

To je davnih dana napisao/preveo jedan admin po zadatku, slažem se da članku (smjernici) treba dorada. SpeedyGonsales 04:33, 10. lipanj 2009. (CEST)

Dobro, shvatila sam. Hvala na objašnjenju. Lijep pozdrav. --Valentina (razgovor) 09:33, 10. lipanj 2009. (CEST)

Kijevska Rusija

Vidjeh što si napisao Valentini [1] pa me zanima sljedeće. Ja sam na faksu učio da se ta država zvala Kijevska Rusija. U nas je to ime i dalje udomaćeno, ono stoji od Opće enciklopedije do školskih udžbenika. Može li se na temelju jednoga rada ma kakav ga stručnjak napisao mijenjati neke stvari? Ja mislim da ne. Trebalo bi naći još literature na hrvatskom jeziku gdje stoji Kijevska Rus', ja je ne znam. --Flopy (razgovor) 21:24, 12. lipanj 2009. (CEST)

Zašto?

Da se ne bi tukli revertanjima, ajd objasni zašto fašisti ne idu u fašiste ? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:15, 17. lipanj 2009. (CEST)

Prva stvar, Staljin, koliko god on zločinac bio (što je neosporiva činjenica) ne spada u ovu kategoriju iz jednog, varlo jednostavnog razloga - bio je komunist. Kategorija ne glasi - Totalitarci, već Fašisti i nacisti, dakle razlika i zato drug Josif ne može tu. Drugo, ustaška ideologija zasnovana je na naglašenom nacionalizmu i iredentizmu, te totalitarnoj politici, bliskoj onoj u Reichu i Italiji, a službeno spada pod fašizam (kao i ideologija u Srbiji, Rumunjskoj, Slovačkoj - koju je provodio svećenik - i Mađarskoj, ali oni se mogu tako etiketirati i to bez problema). Nesloge je bilo svugdje, kako i u KPSS-u tako i u NSDAP-u i UHRO-u, ali to ne znači da se ona globalno ne svrstava kao zločinački, odnosno, fašistički u drugom ili komunistički pokret. Zar ne misliš da je pitanje Oskara Schindlera paradoks? Bio je član NSDAP-a, dakle prema afilaciji nacist, zločinac, ali ne, čovjek se protivio glavnoj stavci državne politike - istrebljenju Židova. Ali zato postoji kategorija pokret otpora, koja bi se za sve koji su bili dužnosnici (iako mislim da nijedan ministar u vladi nije bio protiv državne politike) ili časnici riješila pitanje ustaštva, odnosno fašizma i zločina. Ali zanimljivo je i to kako, iako je Schindler bio dobrotvor, NSDAP i nacisti su, uz nevdene iznimke, i dalje u kategoriji fašisti i nacisti, te se i dalje smatraju zločincima. E sad, meni nije jasno zašto naši, zločinci domesticus, koji su u najmanju ruku bili jednaki kao i drugovi iz Reicha ili Italije ne smiju u kategoriju fašista? Ajde mi to objasni molim te. P.S. Sam Goebbels se, koji je bio jedan od glavnih nacista, dosta često protivio Hitlerovoj politici. Misliš da bi mu trebalo skinut etikeru zločinca i fašista ? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:39, 17. lipanj 2009. (CEST)

Uredjujte, ali vodite računa

Da se poklapa ono što uređujete . Konkretan primjer: općina Bosansko Grahovo, ako uređujete Bastasi, onda uredite pod Bastasi (Bosansko Grahovo, BiH)|Bastasi, da se poklapa sa stvarnom stranicom. --Boris Godunov (razgovor) 03:49, 19. lipanj 2009. (CEST)

I još

Povijesne podatke o genocidima i ratnim zločinima iz II svj. rata stavljajte pod ==povijest==

--Boris Godunov (razgovor) 03:53, 19. lipanj 2009. (CEST)

?

Jel' ne želite da ispravite ili to treba neko drugi za vas da radi, još se dobro sjećam silnih točaka koje sam ispravljao...

--Boris Godunov (razgovor) 04:12, 19. lipanj 2009. (CEST)

Usput, povijesne teme su iznimno zanimljive. Ne bi bilo loše da napišete tekst o stradavanju hrvatskog naroda u grahovskom kraju. Uvijek je dobro nešto novo naučiti.

--Boris Godunov (razgovor) 04:15, 19. lipanj 2009. (CEST)

Ne govorim da sam ispravljao iza vas, nego da sam svoje greške ispravljao onda kada ste me Vi opomenuli s pravom. Još sada sebe da opomenete i mirna noć.

--Boris Godunov (razgovor) 04:16, 19. lipanj 2009. (CEST)

Jer u suprotnom, ću morati ja ispravljati iza Vas, i to ne točke, nego rekoh vam već što.

--Boris Godunov (razgovor) 04:17, 19. lipanj 2009. (CEST)

Ja sam vam se samo prijateljski obratio i ništa ne "prinapuhivam". Govorim, da, ako se već trudite da uređujete uređujte pravilno, jer ću opet ja morati to da ispravljam. Ništa drugo. Postoji već određeni šablon o naseljenim mjestima u BiH. Ako se ne pridržavate toga, opet netko mora ići iza vas i ispravljati, za to vam se ja i obraćam, jer to ću naravno bit ja. Ako imate malo poštivanja prema drugima koji uređuju hrvatsku wikipediju, makar oni bili i sa one strane Drine u ovom času, molim vas da se potrudite da ti članci izgledaju onako kako bi trebalo da izgledaju. Ovo da nećete biti tu 2 dana nisam razumio... Rado bih vam poslao pozdrav, jer sam tako odgojen, ali ga ni ja ne dobijam, pa stoga oprostite.

--Boris Godunov (razgovor) 04:31, 19. lipanj 2009. (CEST)

Bagerist

LOL Face-smile.svgFace-smile.svg --Mario Žamić (razgovor) 15:52, 21. lipanj 2009. (CEST)

Čemu polemika?

Uljudno sam Vas zamolio da ako već pravite stranicu o nekom naselju u BiH, da se iole pridržavate šablona (predloška), bar otprilike, ako mislite pomoći i NIŠTA DRUGO! Ispravio sam i Drvar i Bosansko Grahovo, nadam se da ste vidjeli, ako opet niste vratili na staro samo iz nekog inata. A da vam kažem da mi je lakše bilo ostaviti newikipedizirano da bih kad završim te stranice ubacio sve pod pravim imenom stranice na kojoj se nalazi, vjerovatno mi ne biste vjerovali, no nije ni bitno. Nisam ja sudija niti mi je to bio cilj. Ako je vama podatak o stanovništvu nekog sela povijest tog istog sela, onda stvarno ne znam što da kažem. Isto tako Livanjsko polje nije nikakva značajna odrednica, već vrlo širok pojam, koji se u različitim krajevima različito shvaća, zato sam i stavio da je Crni Lug u jugozapadnoj Bosni , što je jedino točno iako široko locirano. Da li je polje grahovsko ili livanjsko najmanje je bitno, s tim što ako ste iz tog kraja trbali bi znati da je prije rata pripadao primarnom centru Drvaru, a sekundarnom centru Bihaću, te da prema Livnu nikakvu značajnu komunikaciju razmjene ljudi i dobara nije ni imao.

--Boris Godunov (razgovor) 00:21, 22. lipanj 2009. (CEST)

Pokušaj ruskog, i to na latinici, ali pozdravljam :)))

Ako ništa bar ste se potrudili...Također zahvaljujem, ako ste me saslušali.

--Boris Godunov (razgovor) 00:29, 22. lipanj 2009. (CEST)


Gradele

E, Bog Kubura, ma naletio sam na mape i neke sitnice. Gradele, he, ne bi bilo loše. Kako ti se čini ima li nekih primjedbi btw. drži me neka prehlada već 4 tjedna, malo me pusti pa opet :( Pozdrav.--Vhorvat (razgovor) 04:16, 25. lipanj 2009. (CEST)

Dobro, hvala na savjetu :)) (malo me boli grlo)--Vhorvat (razgovor) 04:26, 25. lipanj 2009. (CEST)

Križ?

Jesi pročitao što piše? A uostalom tako je na en.wiki. Ja ne znam ako ne valja onda ispravi. Ti igrači koji su tak ozačeni znači da su aktivni. Ako ne valja ispravi.Face-wink.svgSoccer ball.svg Toca Basketball ball.svg 2:38, 26. lipnja 2009. (CEST)

Zahvala

 Zahvaljujem se na glasu za vraćanje statusa administratorice i birokratkinje. Nota disambigua.svg --Roberta F. 02:23, 28. lipnja 2009. (CEST)

???=

uopce nije bilo namjerno i prestani se svadjati!!!! ja pisem clanke o stanovnistvu u mjestima bih. radi sto hoces, samo me ostavi na miru sa kojekakvim vandalizmima i slično. dovidjenja!

--Boris Godunov (razgovor) 04:24, 29. lipnja 2009. (CEST)

Žedno

Vidim da si ti započeo tekst o Žednom. Jesi ti možda iz Žednog? --Žedno (razgovor) 18:46, 9. srpnja 2009. (CEST)

Nove kategorije

!!!

Čitaš mi misli! Imaš nadnaravne sposobnosti? Ha, zbilja su nam se misli poklopile oko kategorija. Hvala, Kubura. Zamolio bih te i za izradu dvije posebne kategorije - Crnogorski jezik i Crnogorska književnost. Pozz --Markus cg1 (razgovor) 10:36, 18. srpnja 2009. (CEST)

Kubura,

Veliko Ti hvala.--Markus cg1 (razgovor) 10:56, 19. srpnja 2009. (CEST)

mjesta

zdravo

kao što sam već flopiju objasnio, vrhmljeće danas više ne postoji, zapravo, kad malo bolje promislim, ne postoji već 500 godina. ne shvaćam zašto bi onda to "mjesto" stajalo u kategoriji postojećih mjesta.

beeeee --Jaganjac (razgovor) 15:04, 20. srpnja 2009. (CEST)

Pozdravi mi Bile--Zeljko (razgovor) 05:31, 21. srpnja 2009. (CEST)

Srbija

Ja sam odustao od čitanja tog teksta kada sam pročitao: "Austro-Ugarska je bila uznemirena jačanjem Srbije, koja joj je remetila planove za prodor na istok."--Rjecina2 (razgovor) 20:55, 21. srpnja 2009. (CEST)

Perzija

Primjetio sam kako si se nedavno žalio na početak članka Perzija u kojem je pisalo kako je to bila država na području današnjeg Bliskog istoka; o terminologiji sam napravio članak zbog boljeg razumijevanja pojmova: Terminologija Irana i Perzije, dok sam članak Perzija prebacio na novi naziv Perzijsko Carstvo. Veliki pozdrav! :) --Orijentolog (razgovor) 10:50, 25. srpnja 2009. (CEST)

Čaša žuči

Sve si vidio. No, kako Njegoš veli ono o čaši meda i čaši žuči. I mi sada moramo naučit gubiti. Moram priznati da smo puno bili uzbičili, ka da samo mi u svijet igramo vaterpolo. U Podgorici je nakon Svjetske lige bila potpuno jedna euforična atmosfera, ma zapravo - histerija. Momci se nijesu vadili iz TV studija i iz udarnih stupaca štampe, Porobić takođe. Dobili smo sada još jedno iskustvo. Kostur naše reprezentacije može igrat na okupu još 7-8 godina i prave borbe nam tek predstoje. Ja sad, naravno, navijam za Rudićeve momke. Naprijed Hrvatska!

--Markus cg1 (razgovor) 12:46, 27. srpnja 2009. (CEST)

Zecovi

JumpingRabbit.JPG i dalje jure :-))))) --Roberta F. 03:07, 31. srpnja 2009. (CEST)

Naveo sam tvoj komentar iz Kafića na Wikipedija:Prijava Arbitražnom odboru. Ukoliko ne želiš da se isti koristi u postupku, uklonit ću ga. Nadalje, slobodan si nadopuniti moju prijavu. Hvala --Ex13 (razgovor) 09:48, 1. kolovoza 2009. (CEST)

Re:Nemoj brzat

Nisan brza. Popravlja san preusmjeravanja i ispravlja poveznice a ime članka je bilo i ostalo isto. A prijatelju ti si sam primistija članak na ime čiju sam ja poveznicu na tvojoj stranici popravija. Jednom si mi več skrenija pozornost da pazim na ta i slična imena pa sam i obraća pozornost da ne zeznem stvar.

Andrej Šalov 18:22, 3. kolovoza 2009. (CEST)

Vaterpolo

Napisani su nadnevci, što ti je? Nitko ne piše sastave, vrlo rijetko, ja ne ću. Pa ti kad pišeš članke o športu vrlo rijetko završiš (npr. Vaterpolsko juniorsko EP 2006.).

--Jolo Buki Original (razgovor) 11:08, 5. kolovoza 2009. (CEST)

Bjelorusija

Ako mislis kako sam preveo na hrvatski imena bjeloruskih gradova, onda je to točno, tako imam u atlasima , leksikonu iz 2005. i neću grodno pisati hrodna (hrodno) samo zato sto to pise u engleskoj i bjeloruskoj wikipediji.--Sokac121 (razgovor) 13:18, 14. kolovoza 2009. (CEST)

Pozdrav od Ukrajinaca

«Ja sam prisritan što se sve više zna o Ukrajincima. Nikad nećemo zaboravit Ukrajini što nas je priznala (i to je imala petlje učiniti), dok su još brojne vlade, političari i uticajne osobe po Europi još držali fige da mi Hrvati ne uspijemo. Stoga, samo *!"@'˘% možedu bit nenaklonjeni Ukrajini i Ukrajincima. A ka' malo tko od Slavena, Ukrajinci nas možedu razumit i shvatit u puno stvari (morali su trpiti zatiranje jezika i asimilaciju i odnarođeno prikazivanje Ukrajine svitu, pritrpili su genocid kojeg se sakrivalo priko 50 godina od svita; Ukrajinci su kao i Hrvati imali više naziva za svoj narod kroz povijest, iz česa su zlonamirnici umanjivali nacionalnu i kulturnu povist...). A i dali su nam Červenka.»

Dragi Kubura, ovaj tekst što si gore napisao je pročitao jedan kolega Ukrajinac, drugi Rusin, pa su mi rekli da te pozdravim u njihovo ime. Poručuju da su oni svega toga svjesni što si napisao i da im je drago čuti takva saznanja od Hrvata. Svako dobro! --Seiko (razgovor) 23:30, 26. kolovoza 2009. (CEST)

Obavijest

Uredio sam predložak koji si ti stvorio: Starovjekovne države i civilizacije, detalje izmjena sam objasnio Flopyu pa možeš provjeriti na našem razgovoru. P.S. Pogreške iz predloška ti mogu oprostiti, ali ono "i" na slici ispod guvna ne mogu, jer u našim krajevima to slovo ne postoji, ned'lje t'! ;) --Orijentolog (razgovor) 01:11, 28. kolovoza 2009. (CEST)

Odgovor:

 • 1) Nisi u pravu, naime Jugozapadna Azija je uži pojam od Bliskog istoka, dok je Srednji istok zapravo drugi naziv za Bliski istok kojeg koriste samo novinari no povjesničari i arheolozi ga ne rabe. Prilikom dvojbe između „Bliskog istoka“ i „Jugozapadne Azije“, odlučio sam se za ovo potonje budući kako ono ne uključuje Egipat, no Bliski istok uključuje. Razlog tome je što je Egipat već spomenut pod „Afrikom“.
 • 2) Što se Male Azije tiče, istina kako je zapadni (obalni) dio bio pod grčkim odnosno europskim utjecajem, no ostatak nije. Uostalom, tamo su živjeli Hetiti i druge starije civilizacije koje nemaju veze sa starim Grcima. Ono [[deset ciparskih gradova-država|Cipar]] sam izbacio budući da ostale regije nemaju unutrašnje poveznice (npr. Mezopotamija, Levant, Arabija, itd.), dakle čisto zbog estetike. Na engleskoj wikipediji postoji članak, ali na našoj ne postoji.
 • 3) Pazi, promjena „Perzija“ u „Iran“ odnosi se na one zemljopisne subkategorije kao što su spomenuti Levant, Arabija, Mezopotamija, itd. Ako bi koristili naziv Perzija u tom smislu, značilo bi kako su sve pred-ahemenidske civilizacije cvjetale na području Farsa ili Persisa, što nije točno. Također, Elamiti, Jirofti, Medijci, Seleukidi i Parti - nisu Perzijanci. Među nabrojanim civilizacijama je i Ahemenidsko Carstvo, a u tom članku se spominju uglavnom Perzijanci a ne Iranci, stoga ono što si rekao o Maratonu nema nikakve veze.
 • 4) Suza jest OK, ali tek sam sada skužio kako postoji ne baš ista, ali slična stvar sa Grcima: navedena je i Stara Grčka koji je općeniti pojam, te Atena, Sparta, Teba, itd. koji pripadaju Staroj Grčkoj. To bi trebalo bolje posložiti.
 • 5) OK.
 • 6) Opet nisi u pravu, jer Istočna Azija možda se na prizvuk čini širim pojmom od Dalekog istoka, no zapravo je situacija obrnuta.
 • 7) Što se Japana tiče, ti sam se poveo prema klasifikaciji na engleskoj wikipediji. Vidiš; na stranici History of Japan Jomoni su smješteni u prapovijest, dok podčlanak Antički i klasični Japan počinje sa Kofunom. I u samom članku Jomuna jasno se klasificiraju u pretpovijest. U pretpovijest inače spada razdoblje prije pojave pisma, ali ne onog sumerskog nego lokalnog za pojedinu civilizaciju.
 • 8) OK, no primjeti kako kineska antička povijest završava već krajem 3. stoljeća pr. Kr., a ne kao u Europi 700 godina kasnije.
 • 9) U pravu si, no ti pojmovi nisu dio rečenice pa sam zato stavljao veliko početko slovo.
 • 10) Ne znam koliko se ispravno držati paralelnih povijesnih razdoblja sa Europom ili ostatkom svijeta, jer evo pod 8) sam ti objasnio kako je Stari vijek u Kini završio 700 godina prije nego u Europi, dok je pak u Americi završio 1000 godina kasnije. Problem je u tome što kronološki ne postoji indijanski srednji vijek, kužiš? --Orijentolog (razgovor) 14:49, 28. kolovoza 2009. (CEST)

Imena

Dragi Kubura, u Sovjetskom Savezu su sva imena bila zapisana na ruskom jeziku, kako u državi, tako i van države, a ruski je bio službeni jezik dok se ukrajinski smatrao sekundarnim te se često propagirao kao regionalni jer se stoljećima nije dao iskorijeniti do te mjere poput bjeloruskog koji je postao gotovo beznačajan i za same Bjeloruse. Iznimka netrpeljivosti prema ukrajinskom jeziku je rano razdoblje komunizma, pred sam dolazak Staljina na vlast, kada je pokrenut proces ukrajinizacije koja je trebala iskorijeniti sve oblike bivšeg carizma te je trajala otpirlike desetak godina do tamo negdje tridesetih godina 20. stoljeća.

Što se tiče konkretno imena za koje si pitao, koliko je meni poznato riječ je o prezimenu koje ime rusko porijeklo, ali nije nužno da se čovjek odnosno sportaš izjasno kao etnički Rus, zato što se mnoge osobe sa ruskim prezimenima, iz mješanih etničkih brakova, odgojeni u ukrajinskom duhu, osjećaju te se izjašnjavaju etničkim Ukrajincima. Slična je i obrnuta sitacija gdje se osobe sa čisto ukrajinskim prezimenima izjašnjavaju etničkim Rusima, takvih u Rusiji ima preko 10 milijuna. Sličnih situacija ima i na našim prostorima, ali u Sovjetskom Savezu je situacija dodatno komplesnija zbog toga jer se više od 200 godina propagirala politika tri posve ista naroda; prvo Ruski, zatim Sovjetski itd. U istočnoj Ukrajini i danas vjeruju u te zajedničke vrijednosti, a kroz razdoblje Sovjetskog Saveza, mladi narašataji su kroz nametnute ruske škole prihvatili i ruski jezik, nakon čega je nastala prava zbrka u istočnoj Ukrajini koja i do danas radi određene probleme u činjenica bilingualnom ukrajinskom društvu. Milijuni doseljenih Rusa također doprinose toj bilinugalnosti ...

Ti si koliko vidim upoznat sa tom razlikom zapisivanja između ruskih i ukrajinskih imena. Etnički Ukrajinac Sergej Bubka je uvijek bio tako zapisivan, no danas ga zapisuju Sergij (Serhij) Bubka, tu ima i mnogih drugih slučajeva. Ukratko, Ukrajinci sva imena zapisuju na ukrajinski način, dok Rusi na ruski; naprimjer Juščenko je u Rusiji Juščenka. Iznimka su vjerojatno one osobe koje to na izričit zahtjev zatraže da se njihovo ime ili prezime piše onako kako sama osoba čita i zapisuje. Često se tu vode razni jezični i medijski ratovi svoje vrste, i često možeš vidjeti da jedna osoba komunicira na ukrajinskom, a druga na ruskom u istom televizijskom studiju ... Ja mislim da imena onih osoba koje imaju značaj za Ukrajince treba transliterirati s ukrajinskog jezika, za Ruse naravno obrnuto, a za povijesne ličnosti poput srednjovjekovnih kneževa i slično; to bi trebalo ostati kako je, uz eventualne iznimke - znači prevedno s ruskog jezika. Takva praksa se u zadnje vrijeme više-manje i provodi.

Evo, nisam pomogao konkretno, ali možda bude jasnije. Trebalo bi utvditi gdje je Ščerbakov rođen i kada, te isto to i za roditelje, pa se onda može steći zaključak da li je riječ o Ukrajincu. Zavisi kada su njegovi preci stigli u Ukrajinu iz Rusije, ako jesu ... Pozdrav Kubura! --Seiko (razgovor) 09:40, 29. kolovoza 2009. (CEST)

Važno je kako se imena pišu kod nas, a ne kako se pišu u Rusiji ili Ukrajini jer je malo koje rusko ili ukrajinsko ime ispravno napisano kod nas (imaš primjere na stranici za razgovor od Bubke). Kada imamo važne ličnosti iz kulture ili povjesti onda je rješenje jednostavno: pogledamo u hrvatsku enciklopediju iz 2005, a kada to ne možemo onda pišemo opće prihvaćeno ime--Rjecina2 (razgovor) 03:47, 30. kolovoza 2009. (CEST)

Revert

Nekom rata nikad dosta :-))--frk@ 00:47, 3. rujna 2009. (CEST)

Antikomunizam

Prigledni malo Antikomunizam i Razgovor:Antikomunizam. Ja se time u biti ni ne bavim, ti da, pa pogledaj što IP radi. --Flopy (razgovor) 12:07, 6. rujna 2009. (CEST)

Zagrebački pereulok

Kubura, dobar dan.

Hvala što uredio članak Josip Weber.

U Piteru u Kupčino ima Zagrebački (Zagrebskij) pereulok. --Aleksandr Kovaljuk (razgovor) 09:23, 7. rujna 2009. (CEST)

Članci

Smatram da žrtve četničkih zločina zaslužuju svu moguću počast i stoga te molim da me ne vrijeđaš i ne pretpostavljaš nekakvu zlu namjeru, što se u tvojoj poruci iščitava između redova. Ukoliko si pažljivo pročitao članak, vidio si da se tih 900 i nešto bajtova odnosi na šest vanjskih poveznica koje sam uklonio: Novi list sam uklonio jer je ta poveznica navedena kao izvor, znači već je u članku i to par centimetara više; vijesti.hrt.hr je nepostojeća (broken link), a poveznice na koordinate (čak 4!) su nepotrebne jer si već stavio kartu s položajem Široke Kule. Broj poveznica bi trebalo još reducirati, prema Wikipedija:Vanjske poveznice, gdje se navodi "do 5 vanjskih poveznica sasvim je dovoljno". Što se tiče "zaselka", "t.zv." i brojki, tu si u pravu, to je tvoj stil pisanja i nisam trebao mijenjati. Formulacija "poznati dezinformator" nije u skladu sa smjernicama Wikipedije o enciklopedijskom stilu i to je jedini razlog zašto sam je uklonio. Moram reći i nešto vezano za fallingrain: točni su što se tiče koordinata, ali su drugi podaci u najmanju ruku upitni (vidi npr broj stanovnika za Aržano i okolicu: niti blizu stvarnom stanju).

Znaš i sam da članci nisu ničije vlasništvo, imaš iskustva na Wikipediji više od mene, stoga nemaš pravo nekome zabraniti da radi izmjene na članku kojeg si ti napisao. Molim te stoga da mi ubuduće ne revertaš promjene kao nekakvom vandalu, već promijeni ili vrati u članku ono s čime se ne slažeš. Lijep pozdrav. --Mario Žamić (razgovor) 13:33, 14. rujna 2009. (CEST)

Nikad. Ja sam strijelac, volim slobodu, i ne volim obaveze. --Zeljko (razgovor) 08:25, 17. rujna 2009. (CEST)

Administratura

Ako me želite predložiti, prihvaćam to, može. --Fraxinus (razgovor) 22:02, 17. rujna 2009. (CEST)

Predložio sam te, ali bi trebalo za svaki slučaj potvrditi i na stranici od kandidatura Wikipedija:Administratori/Prijedlozi_za_administratore/Kubura_Vatrena_Ptica_Ifa_Bracodbk_Fraxinus.
Ostavit ću na onoj stranici tvoju potvrdu, ali bolje bi bilo da i ti staviš "Prihvaćam kandidaturu". Kubura (razgovor) 02:19, 18. rujna 2009. (CEST)

jesi tu --Zeljko (razgovor) 03:05, 18. rujna 2009. (CEST)

daj se javi na moj meil --Zeljko (razgovor) 03:10, 18. rujna 2009. (CEST)

Ne znam se ja prvi javit. --Zeljko (razgovor) 03:41, 18. rujna 2009. (CEST)

stigla tica --Zeljko (razgovor) 11:01, 18. rujna 2009. (CEST)

kako hoćeš, ionako imam namjeru da ja zaključim glasovanje i da ja izbrojim glasove. U tom slučaju se nadam da ne bi zaboravio glas predlagača, ali ako želiš, nije grijeh. ;) --Lasta 00:30, 20. rujna 2009. (CEST)
irc?--Lasta 00:41, 20. rujna 2009. (CEST)

kako si ti ono rekao 1,000.000 ili 1.000,000 --Zeljko (razgovor) 21:01, 21. rujna 2009. (CEST)

a tako, a ja sve po engleskom zarezima --Zeljko (razgovor) 21:10, 21. rujna 2009. (CEST)

Nego što. Još samo da Bušmane naučimo rukomet. --Zeljko (razgovor) 22:31, 21. rujna 2009. (CEST)

Pardon, hokej na travi. Jedino je problem što je malo ima, i prilično je usahla, tvrda i žilava. Nakon utakmice izgledale bi ti noge koda si trčao po strnokosu --Zeljko (razgovor) 22:34, 21. rujna 2009. (CEST)

Glasovanje

Vidio sam sve što si napisao, čak i prije. Moje mišljenje (koje nije mjerodavno, već subjektivno) je da suradnik ima pravo glasa s obzirom na broj promjena, činjenica jest da njegove izmjene zadovoljavaju formu. U svakom slučaju, potražit ću savjet kolega administratora. Pozdrav --Lasta 08:26, 23. rujna 2009. (CEST)
Činjenica jest da su nam pravila o glasovanju loša, uopće ne dovodim to u pitanje. Jedino što nam ostaje je promijeniti ih nakon završetka ovog glasovanja. --Lasta 18:35, 23. rujna 2009. (CEST)

Karta

Na internetu sam primjetio zanimljivu ukrajinsku kartu srednjovjekovne Hrvatske u središnjoj Europi pa sam mislio da će te možda zanimati. Mislim da je riječ o 7. ili 8. stoljeću, a ime države je Velika Hrvatska (Velika Horvatija). Pogledaj, možda ti bude zanimljiva, pozdrav! --Seiko (razgovor) 19:16, 23. rujna 2009. (CEST)

 • Dragi Kubura, ti si upućen u neke povijesne zavrzlame iz Drugog svjetskog rata više od mene. Ja sam čitao o tim svim asimilacijama i netrpeljivosti prema Ukrajincima u Ruskom carstvu i Sovjetskom Savezu, ali nisam htjeo takve stvari pretenciozno iznositi jer bih možda ispao previše destruktivan. Ti podaci su za stručnjake i one koji baš te teme žele stručno proučavati. Ja sam mislio više generalno složiti jednu kolekciju informacija o Ukrajincima i Ukrajini da se malo više o njima zna.
 • Ova karta koju sam ti poslao je i meni bila jako zanimljiva i koliko sam upoznat Ukrajinci o Hrvatima jako puno znaju i vole o tome pričati, dok naprimjer Poljaci baš i nevole jer navodno imaju neka nepoželjna saznanja u tumačenju nastanka njihove države u kojoj su stari Hrvati imali vrlo veliku ulogu, kao i u Kijevskoj Rusi ... no to je velika i posebna tema za proučavanje.
 • Spomenuo si ovo za glasanje, ja ti iskreno nisam previše komunicirao na zajedničkoj raspravi jer ja ti volim raditi svoje i biti sa strane jer se ne volim zamjerati. Možda to nije pohvalno, ali tu sam se pozicionirao kao radnik jer mi to više odgovara. Želim ti sreću na izborima za administratora i s obzirom da sam primjetio da se ljudi dosta često mijenjaju na tim funkcijama, vjerujem da će za jednog intelektualca poput tebe doći red vrlo brzo. Svako dobro Kubura! --Seiko (razgovor) 21:55, 23. rujna 2009. (CEST)

Pjesma

Svidjela mi se jedna ukrajinska pjesma pa sam ti ju želio poslati da ju čuješ ... Koncerta verzija - Hej sokoli! ... Dječija verzija - Hej sokoli! ... ili ova kozačka НАЛИВАЙМО, БРАТТЯ, КРИШТАЛЕВІ ЧАШІ ... imao sam jednom priliku čuti jedan zbor u živo i to je predivno iskustvo s koliko žara to pjevaju. :-) --Seiko (razgovor) 22:15, 23. rujna 2009. (CEST)

Hvala

Hvala na odblokiranju, ali ja idem s hrvatske wiki. Mogao bi reći da se osjećam kao drugorazredni suradnik jer ne mogu s vama čavrljati (a to je jedini način kako se donose wiki odluke), ali pravi razlog je po mom mišljenju glorificiranje fašizma. Kada završim pisati tekst Moskovska Rus' sve ću vas pozdraviti s "starim hrvatskim pozdravom" Za dom spremni :)--Rjecina2 (razgovor) 08:39, 26. rujna 2009. (CEST)

O pozdravu se čak može i raspravljati. Ja konkretno mislim da ako se ikad koristio prije Ustaša sada je on "sređen"....
S druge strane naš tekst o pozdravu je sramota. Postoji od 2007 s zahtjevima za izvore i nitko ga nije doveo u red ili pobrisao. To je jedna od malo stvari u kojima se ja i suradnik13 slažemo :)--Rjecina2 (razgovor) 07:38, 27. rujna 2009. (CEST)

Pismo

Potpuno si u pravu što se tiče čiriličnog pisma. To je samo prednost za neke koji poznaju jezik da mogu lakše doći di nekih izvora i detaljnih informacija. Inače svi tekstovi su napisanim na hrvatskom jeziku, radi se isključivo o naslovima linkova ili literaturi. Prevoditi naslov literature na hrvatski je smiješno jer od toga nema gotovo nikakve koristi za nekoga koji nešto stručno proučava. --Seiko (razgovor) 08:45, 26. rujna 2009. (CEST)

Deblokada

Bravo zbog ovoga. --Flopy (razgovor) 09:35, 26. rujna 2009. (CEST)

Azijski članci

Vesel sam da je članci o Ivanu Juriću (nogometašu) postoje na japanskoj wikipediji i wikipediji ar, a članak o Zlatku Kranjčaru na wikipediji fa. Nadam da če Hrvatska biti popularna država. --Aleksandr Kovaljuk (razgovor) 12:50, 27. rujna 2009. (CEST)

Stranica za razgovor

Ja nemam pravo da je mijenjam? --Pukovnik (razgovor) 19:25, 28. rujna 2009. (CEST)

Pridlošci

{{NPA-čarapko/Intro}} je predložak koji služi za prikaz poruke kad suradnik šalje prijavu na stranici Wikipedija:Na pažnju administratora.

Druga dva predloška služe za nešto drugo - označavanje čarapka. Ja iskreno nisam ljubitelj etiketiranja ljudi, tako da bih ovog "sumnjivog čarapka" čak predložio za brisanje, a ako se nekom računu dokaže krivnja onda oznaka "čarapko" itekako ima smisla.  E.coli  00:09, 29. rujna 2009. (CEST)

Ok, hvala. :) --Ornitologinja (razgovor) 09:01, 29. rujna 2009. (CEST)

Udruge

Da, shvaćam. Štoviše, na stranicama Baze udruga RH pronašao sam da ih popisanih ima 36113; naravno, bilo tko može dodati i neku koja nije na tom popisu. Ovu sam udrugu pustio jer djeluje kao klub, nisam siguran bih li ostavio. No činjenica je da je Kategorija:Hrvatske udruge pretrpana, te da ćemo se ubuduće trebati postaviti prema udrugama kao prema tvrtkama. LukaKrstulović 19:32, 29. rujna 2009. (CEST)

Bisaga Velika

Ima Bisaga Velika (Žut) i Bisaga Velika (Pašman). A ovo drugo ću provjeriti i popraviti, hvala na napomeni. --Žedno (razgovor) 19:30, 30. rujna 2009. (CEST)

Hvala

Zahvaljujem na glasovanju prilikom izbora za administratora. Fraxinus (razgovor) 22:43, 30. rujna 2009. (CEST)

Nogomet

Baš sam postavio pitanje jednom drugom suradniku [2], pa vidim da malo poviše piše da si i ti pisao članke o nogometu, a ovi drugi koje sam našao i pitao ih su neaktivni tjednima. Možeš li mi pomoći oko pronalaženja izvora za članke o našim manjim nogometim klubovima? Ne zanimaju me 1. i 2. HNL, nego baš ovi manji, pisao bi članke o njima. --Mala Venecija (razgovor) 11:34, 1. listopada 2009. (CEST)

Pripazit ću

Pripazit ću na jezik. Slobodno me upozori ako vidiš kakvu grješku. Vidim da i ti pišeš o sportu :). --Safet the athlet (razgovor) 09:40, 2. listopada 2009. (CEST)

Izgleda da ja nisam zaista shvatio što ti govoriš i o kakvom ekspanzionizmu. Ja se ne bih ugledavao na njihove wikipedije jer pišu koješta i iz njih nemaš što naučit.To što pišu, pišu sami sebi.

A oni meni o nekakvom nacionalizmu. Boli istina. Pozdrav od Torcidaša iz Rijeke --Zeljko (razgovor) 00:31, 3. listopada 2009. (CEST)

A što se imamo svađat. Imamo kompletan predložak sa svim jezicima, priznatim i onima kojima je oduzet status jezika, svim i naznakama.

Zrinsko – Frankopanska, br. 17. Tamo idem. Znaš li di je to. Možda se vidimo kroz koju šetemanu. --Zeljko (razgovor) 02:31, 3. listopada 2009. (CEST)

Zahvale

Nema na čemu, sa zadovoljstvom sam glasala. --Ornitologinja 09:44, 3. listopada 2009. (CEST)

ee --DJ SveroH ATunes.png Kontakt 11:22, 3. listopada 2009. (CEST)

Nema na čemu. Face-smile.svg--3D (talk to me) 16:14, 3. listopada 2009. (CEST)

Zahvala

Nema na čemu! Face-smile.svg --Herr Mlinka (razgovor) 16:23, 3. listopada 2009. (CEST)

nema na čemu, a drugi put neću :))--Uskboy 19:25, 3. listopada 2009. (CEST)

preusmjeravanje

Znam, ispravio sam druge poveznice ali jos su mi ostale za popraviti te za gotiku. Imam to u vidu. Pozz.--Fhms (razgovor) 02:43, 4. listopada 2009. (CEST)

Savjet

Kubura, bespotrebne rasprave sa neprijavljenim suradnicima i namjerno provociranje u nedogled ćeš najbolje izbjeći da ne ulaziš u takve disuksije opširno jer nećeš promjeniti mišljenje nekoga koji svoj saznanja gradi više godina na drugačijim izvorima, i nije uvijek slučaj da namjerno nešto čini, već jednostavno dosta osoba ne poznaje druge izvore i saznanja. Mislim da ćeš više energije i živaca uštedjeti ako za sumnjiv tekst odvojiš malo vremena i pritom nađeš kvalitetne izvore, ispraviš tekst i postaviš reference. U suprutnom ćeš ispisivati hrpu teksta na stranici za razgovor i u većini slučajeva ćeš postići manje nego što si mogao kvalitetnim formiranjem tih sumnjivih članaka. Naravno treba dati do znanja da se vandalizam ne dopušta. Sretno sa teškim administratorskim poslom, ja ga se iskreno ne bih želio primiti jer je to nekada toliko težak posao, i puno je lakše raditi sa djecom nego sa nekim suradnicima. Sretno! --Seiko (razgovor) 10:14, 4. listopada 2009. (CEST)

Prouči malo ovoga. Kao da ima dva stalna broja sa kojega dolazi i piše besmislice

Mail

Javi mi se na marinwiki@gmail.com da te mogu pozvat na grupu.--SaxumBf109 Mölders.jpg 11:06, 5. listopada 2009. (CEST)

Pa bilo je u vrijeme

da neko napiše njega Face-wink.svg --DJ SveroH ATunes.png Kontakt 16:15, 5. listopada 2009. (CEST)

Nema na čemu

Kad mi bude trebalo rješiti pršut ili demižanu vina duguješ mi uslugu! :) Nego, zanima me tvoje mišljenje u vezi jedne stvari - tek sam danas pročitao na uputama wikipedije kako se ne preporuča stavljanje previše poveznica jer otežavaju čitanje. Budući kako meni ne otežavaju i kako imam običaj inzistirati na što više njih, zanima me smatraš li da postoje moji članci ili dijelovi istih u kojima sam pretjerao sa unutarnjim poveznicama? --Orijentolog (razgovor) 19:49, 5. listopada 2009. (CEST)

Kubura, ajd pogledaj - Fani Stipković i Rafael Dropulić. Hvala!--Uskboy 13:27, 6. listopada 2009. (CEST)
Upoznat sam sa svime što si napisao, no moje se pitanje odnosilo na neki određeni primjer mog članka, npr. ovaj zadnji Ahemenidsko Carstvo - smatraš li kako poveznica ima previše ili kako je (djelomično) nečitljiv zbog istih? Meni osobno nije, no pisao sam ga za druge. Ono što taj članak razlikuje od 99% drugih jest kako gotovo i nema nepostojećih poveznica odnosno crvenih slova koja se zbog tona boje više ističu od plavih. Od takvih „loših“ članaka izdvojio bi npr. izabrani članak Povijest evolucijske misli gdje crvena slova naprosto bodu čitatelja u oči. --Orijentolog (razgovor) 17:19, 6. listopada 2009. (CEST)

This isnt' ok

I observed on two times individuales having comments from talk deleted by you. I do not believe that this is good use of Wikipedia guidelines. It appears to begin when their own communication on talk pages (not disruptive to other pages even if in another language) was erased. Not knowing much Croatian, these then protested in their own language (first protest under heading "Censorship" (Kensorczy)) trusting that someone could translate, and instead of translating, their complaints were called "nonsense" and deleted. For trying to be respected, these two users were then banned. This is not acceptable. 128.205.48.79 18:49, 6. listopada 2009. (CEST)

Why

Answer is not?? 128.205.48.62 22:11, 28. listopada 2009. (CET)

Mail

Zapravo jesi. Ako ti se provjerava, datum je bio 24./25. 10. 2007. Pozdrav --MayaSimFan 19:47, 6. listopada 2009. (CEST)

Malo sam se odmarala od wikice, pa sam tek sada vidjela tvoju poruku. Hvala ti na lijepim riječima.--Vatrena ptica (razgovor) 17:32, 7. listopada 2009. (CEST)

Problemi sa predloškom

Možeš li mi objasniti zašto se prilikom dodavanja predloška Članci od Medijcima u članke sa liste tog predloška pojavljuju i jezične poveznice samog predloška? Morao sam ih ukloniti (možeš provjeriti na izmjenama) jer se u protivnom pojavljuju u baš svakom članku... --Orijentolog (razgovor) 01:03, 9. listopada 2009. (CEST)

Blokiranja

Bok. Do sada si četiri puta blokirao IP opseg. Možda sam nešto gadno previdjela, ali u najvećem broju slučajeva blokiranje opsega nije dobra ideja i koristi se kao slamka spasa kod velikih vandalskih napada. Zbog jednog ili dva grafita (koliko god grozni ili iritirajući bili) ne treba blokirati još 255 adresa s kojih nisu napravljene nikakve (štetne) promjene. Ako pogledaš evidenciju blokiranja vidjet ćeš da se u 99.9% slučajeva blokira samo pojedinačna ip adresa.

Za otprilike dva tjedna napravit ću prijedlog pravila i smjernica za blokiranje pa će nakon toga, nadajmo se, biti još jasnije kako se postupa kod blokiranja. Pozdrav --MayaSimFan 15:59, 10. listopada 2009. (CEST)

Ovi iz 88.207.21.0/24 su osim jučerašnje promjene ove godine napravili još samo jednu, i to prije dva mjeseca. Ona dvojica s jezikom su u razdoblju od 3-4 dana "doprinosili" pod uvijek istim ip-em što znači da nije bilo potrebe za blokiranjem opsega. I zadnji na Rusinima je također napravio jednu promjenu. Nije fora u tome da se spriječe dežuranja, inače možemo odmah blokirati cijeli svijet i možemo svi na godišnji. Blokiranjem opsega se, kao što sam već napisala, sprječavaju poludjeli vandali koji editiraju cijelu noć. A zadnji takav slučaj kojeg se ja sjećam bio je prije možda godinu i pol. Ne možemo stalno puhati na hladno, možda se dogodi da opet netko blokira neku državu. Pozdrav --MayaSimFan 13:01, 11. listopada 2009. (CEST)

Antičko doba

Pa čuj, pojam „antičko doba“ odnosi se na samu antiku. Takav termin spominje se u hrvatskoj Wikipediji na brojnim mjestima, postoji čak i članak Pomorske bitke antičkog doba, a ima ga i na popisima neke literature u knjižnici FFZG. --Orijentolog (razgovor) 04:39, 11. listopada 2009. (CEST)

daj molim te poglej ovo da ne govoriš zelenoj duši nekaj krivo Face-smile.svg --DJ SveroH ATunes.png Kontakt 15:53, 11. listopada 2009. (CEST)

Brisanje MNK drenova

Molim da se vrati obrisana stranica jer IMAM sva autorska prava na tekst koji je objavljen. Ja sam predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Drenova (Grad Rijeka) koji je osnivač MNK Drenova. Također što se tiče linka - to su stranice Mjesnog Odbora Drenova na portalu grada Rijeke gdje objavljujemo naše službene sadržaje. Na mojoj stranici za razgovor nalazi se i formalno odobrenje za linkanje. U krajnjoj liniji prije brisanja mogao si poslati i kakvu obavijest pa bih razjasnio o čemu se radi. dmedved (razgovor) 19:22, 11. listopada 2009. (CEST)

Mail

Jesam Kubura, dva posta iznad blokiranja. Stoji na tvojoj stranici već 6 dana. --MayaSimFan 08:22, 12. listopada 2009. (CEST)

Stefek

Testirali smo obavijesti o promjeni imena suradnika na praćenju nedavnih promjena preko irc-a. Xqbot je samo popravio dvostruko preusmjeravanje jer sam mu tri puta mijenjala ime. --MayaSimFan 09:04, 14. listopada 2009. (CEST)

Pobuna

E pardon, tek sam sada vidio tvoju poruku. Ne znam hoću li raditi članak o pobuni, nema je na ostalim wikipedijama ali postoji literatura na enciklopedijama pa bi mogao nešto sastaviti... --Orijentolog (razgovor) 20:40, 14. listopada 2009. (CEST)

Važnoga li mjerila. Nema na drugim wikipedijama. Nemaju ono koječega, što mi imamo --Zeljko (razgovor) 20:44, 14. listopada 2009. (CEST)

HNK Lavanda

Bok. Nemam podatke dase klub prije zvao HNK Lavanda. Mislim da je oduvijek bio Levanda. --LavanderMan (razgovor) 02:12, 15. listopada 2009. (CEST)

Je, slažem se :). --LavanderMan (razgovor) 02:20, 15. listopada 2009. (CEST)

Sve u redu

Kod mene je sve u redu. Kupio sam magazin na službenoj stranici Lokomotive iz Moskve. U magazinu je postaje intervju sa hrvatskim nogometašem Tomislavom Dujmovićem. Napravljam sam prijevod članka o hrvatskim nogometašima sa hrvatskoj wikipedije. Pozdrav. --Aleksandr Kovaljuk (razgovor) 06:49, 18. listopada 2009. (CEST)

Brisanje odlomaka Mostarcu

Ups :) Nešto laptop zezao, resetirao, pa mi promaklo. Sad je vraćeno kako treba biti [5]:) Hvala Kuburo, puško stara:)) --Čeha (razgovor) 15:04, 18. listopada 2009. (CEST)

Transliteracija ruskih imena

Kubura, jesam li ovo dobro tranliterirao:

 • Георгий Николаевич Флёров → Georgij Nikolajevič Flerov?

Koristio sam ove upute. Hvala unaprijed! Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 23:50, 18. listopada 2009. (CEST)

A ovo:
 • Юрий Цолакович Оганесян → Jurij Colakovič Oganesjan? Hvala! Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 00:10, 19. listopada 2009. (CEST)
Hvala na pomoći! Face-wink.svg Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 01:25, 19. listopada 2009.

(H)Idriej

I ja sam se oko toga mislio - njegovo ime se spominje u dva oblika: Hidriej i Idriej (Ἱδριεύς), tako piše i na ovim stranicama: Rječnik i Livius, no preferira se bez toga "H", kao što vidiš. Inače, što se tiče satrapske pobune ne vjerujem kako ću je raditi, jer postoje tri velike satrapske pobune (ona u doba Darija Velikog, Artakserksa II. i Darija III.). --Orijentolog (razgovor) 03:55, 19. listopada 2009. (CEST)

Znam, ali ovo je ipak slučaj da se u drevnim grčkim dokumentima spominju dvije inačice imena, a ne isključivo u engleskim prijevodima. Zato, bez brige! --Orijentolog (razgovor) 04:07, 19. listopada 2009. (CEST)

Padeži

Bok, vidio sam da si promijenio "red padeža" u hrvatskom. Također, ako si vidio prošle promjene, (dakle, onu prije moje[6]) vidio si da je netko jednostavno okrenuo redoslijed padeža, a da sam ja naveo dva redoslijeda (tradicionalni i novi) u sljedećoj promjeni [7]. Htio bih objasniti o čemu se radi. Naime, nema nikakvih znanstvenih razloga zašto bi padeži bili navođeni nekakvim redoslijedom. Pogotovo, za redoslijed kakav je kod nas tradicionalan (NGDAVLI) nema nikakvih razloga osim tradicije. Sada se u nekim udžbenicima za hrvatski za osnovnu školu počinje uvoditi redoslijed NAGDLIV. Ima argumenata za to (da ne ulazim u detalje, glavni je što je u množini za SVE imenice D=L=I, pa je zgodno da su ta tri padeža "zajedno"), ali kako možeš pročitati ovdje http://hrcak.srce.hr/file/55803 i Matasović u svojoj vrlo cijenjenoj knjizi -- koja je mnogo iznad razine srednje škole, tako da nije udžbenik -- koristi sličan redoslijed. Predviđam da će u nekih deset godina ovaj novi redoslijed sasvim prevladati. Wikipedija treba bilježiti i stari i novi redoslijed, i eventualno razloge i kronologiju koji su doveli do mjene, vodeći računa da je promjena isključivo pedagoško-mnemotehničke naravi i nema veze s opisom jezika kao takvoga. Dakle: ja neću mijenjati tvoj ispravak "ovim redom gredu", samo želim reći da je stvar sasvim proizvoljna. lp dnik 11:01, 19. listopada 2009. (CEST)

Kubura, ja išla po tarom pravilu kad je bilo zabranjeno stavljati i tačku u poveznicu, a sad se mora. Heh. Face-smile.svg--3D (talk to me) 12:30, 19. listopada 2009. (CEST)

Blokiranje opsega

Bok, ako dođeš na moju stranicu za razgovor, slobodno se možeš obratit s ti, a ne molit kolegu ;)

Iz viđenog, moram prije navesti kako smatram da pokazuješ blagu dozu neosnovanog pretjeranog opreza, koji nije baš najbolji za korištenje alata tipa blokiranje, sad mi se čini da je to možda razlog ovakvom malo prežestokom ili možda i neopreznom blokiranju, ja sam mislio do nedavno da je to zato što još nisi upoznao način rada pošto si admin tek par dana, možda je i to, no dobra stvar je što se s vremenom sve nauči, a imaš i kolega koji su admini malo duže, i koji će sigurno rado objasniti kako što, ja uključen ako treba, rado ću ti pomoć.

Samo jedna sitnica, vezano za ovo prozivanje oko broja patroliranih, složio bih se s onim što je Ecoli nedavno napisao u Kafiću. Ja to smatram neukusnim, svatko radi koliko želi i što želi, međutim meni još izgleda da to uopće nije argument za ovo. Sad to ne govorim zbog sebe, mene ne smeta, ali zbog drugih, da se to drugima ne radi, od bilo koga. Ali nije ovo bitno ovdje.

Princip samog blokiranja opsega po mojem iskustva ovdje i na drugim wikijima. (usput, spomenuo si da je bio još jedan IP, daj mi link kada je bio taj, i kada je bio onaj drugi, ako je razlika uređivanja više od 2 sata, to baš ne vrijedi, za samo 2 ip-a) Usput, ovo Maya već piše detaljnije pa će biti na wiki, jer kod nas nije previše dokumentirano, iz tog razloga i nisi kriv za ništa, a ja te nisam ni smatrao krivim, sve ok po meni. Opseg se blokira samo u iznimnim slučajevima, kada postoji nagla pojava vandaliziranja, i to s vrlo sličnim IP adresama, i to na način, da ih ne možeš zaustaviti drugačije nego blokiranjem opsega, radi se dakle o naglim intruzivnim i brzim napadima. Alarm gdje pomisliš da je vrijeme za opseg se treba upalit kad u manje od sat vremena se izmjene barem 3-4 IP-a s vrlo sličnim adresama te da vandaliziraju, do tada ih se još uvijek blokira pojedinačno. Druga bitna stvar, opseg se ne blokira na duže od 24h, to je plafon (ti si blokirao i na tjedan dana). Optimalan raspon vremena za blokiranje opsega je 12h za veće napade, i 6h za manje. Ako se kroz naredne dane napadi ponavljaju, s istog opsega, onda se radi o iznimci, gdje se valja javno ili privatno konzultirati s još kojim adminom, pa postavit blok na par dana, ali takav slučaj do sada nije bio. To je način rada po kojem su administratori do sada radili. Međutim nigdje nije nešto posebno pisano o ovome, pa nisi ni mogao znati. To bi trebalo dokumentirati, s mišljenjima više ljudi naravno, kad počnemo o tome, nadam se da ćeš konstruktivno sudjelovati. iz tvoje priče ispada, da se ti bojiš što se sve može dogodit do jutra, bez tebe ili s tobom može se dogoditi sve i svašta, stvar se ne može tako gledati, ali za pohvalu je svakako što ti je stalo do ovog projekta. U tim noćnim satima, praksa je pokazala da je IP dovoljno blokirati do jutra ili podnevna, a ne opseg i to još tjedan dana. A do jutra ili podnevna zato što će se tada već skupiti aktivnih suradnika. Cilj je blokirati na najmanje potrebno, jer se ne radi o kazni, već o zaštiti projekta i drugih suradnika (kako onih na wiki, tako i onih nedužnih iza tog IPa). Ovako Wikipedija ovako funkcionira već jako dugo, i nije propala zbog navale vandala dok ti još nisi bio admin. Ja osobno smatram da se treba što više smanjit svaka šteta onome tko je pogođen time zbog postupaka drugih.

Spominješ mi nešto što i sam radiš, i za što se sam zalažeš koliko sam primijetio. Odblokirao si suradnika Rječinu po vlastitoj inicijativi zato jer si valjda smatrao da je to dobar postupak, i nije te na str za razg nitko prozivao, koliko se meni čini. Ja sam na isti način smatrao da je ovo dobar postupak, i još uvijek smatram. Radim što smatram najboljim, a tako i ti, nadam se da ćeš se uključit u dijalog oko ove teme kad bude, pa ćemo onda imati zajedničke smjernice.

Sad neću dalje u detalje, jer Maya je rekla da će pisat inicijalne upute, pa bi da onda na tome zajedno radimo, svi koji su zainteresirani, da se dogovorimo oko najbolje prakse i slično.

Svako dobro ;o) --Dalibor Bosits © 13:02, 19. listopada 2009. (CEST)

Glasovanje

Bok Kubura, veceras sam predlozio Ex13 i Bracu za admine. Neznam dal trebam jo nesto napisati javiti tebi kao adminu itd. da ne zaboravim nesto. Puno pozdrava, --Croq (razgovor) 21:37, 19. listopada 2009. (CEST)

Pomoć oko dileme

Ispravio sam oko antika -> stari vijek, a ubuduće ću koristiti ovo potonje. Nego, znaš li ti je li ispravno na hrvatskom jeziku - Parmenion ili Parmenije (makedonski general)? Pojavljuje se u oba oblika pa stvarno nisam siguran koje je ispravnije... --Orijentolog (razgovor) 02:15, 20. listopada 2009. (CEST)

Hvala! :) Pitao sam i Flopya za stručno mišljenje, pa ćemo čuti i njega (nadam se). --Orijentolog (razgovor) 02:29, 20. listopada 2009. (CEST)

Hokej

Hrvatski kup hokeja nije postojao u od 1947 do 1949. To je bilo deo jugoslovenske lige. Sto si to vratio na tu gresku?? Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu Prvenstvo Jugoslavije u hokeju na ledu, i mogu da ti dam mnogo clanaka iz drugi jezika de se vidi da je to jugoslovenska liga. A najbolje da odes na slovenacku vikipediju da se uveris rezultate ti sezona...

Dakle prestani sa tim losim promenama. Hvala na sarandji. (76.29.100.8 01:05, 22. listopada 2009. (CEST)).

Ako te zanima da pomazes hokej stranicama, daj prevedi ovo sa engleskog, http://en.wikipedia.org/wiki/Panonian_League Panonska Liga (76.29.100.8 01:14, 22. listopada 2009. (CEST)).

Potrudite se pisati na hrvatskom jeziku. Drugi put ću Vas ignorirati.
Drugo - niste rekli istinu. Prvenstvo Hrvatske se održalo i 1947.. Neki športovi su čak i za vrijeme SFRJ imali republička prvenstva usporedno sa saveznim prvenstvima.
"Slijedeća sezona 1947. imala je čak 28 "ledenih dana". Mladost je osvojila prvenstvo Hrvatske. Pobjedilo se "Tekstilac" iz Varaždina s 4:0, a potom "Naprijed" iz Siska s 9:1." [8]. Drugi put uzmite za izvor pouzdani podatak, a ne nereferencirani podatak sa druge Wikipedije. Po čemu Vam je padalo na pamet da je podatak sa druge wikipedije po defaultu točan, a na hr.wiki nikad ništa nije točno? Kubura (razgovor) 01:45, 22. listopada 2009. (CEST)

Da, pogodio si. --Zeljko (razgovor) 05:07, 23. listopada 2009. (CEST)imaš poštu --Zeljko (razgovor) 05:10, 23. listopada 2009. (CEST)

Čitluk

Misli san stavit naselja koja spadaju pod općinu Čitluk i biografije čitlučana.Nisan stiga jer to još ni razvrstano. ka ni dosta tega po BiHAñtó| Àntó (razgovor) 09:15, 23. listopada 2009. (CEST)

San Francesco di Paola e Campora San Giovanni

Ciao Sto bene...bene il Nostro Santo Patrono si chiama in 3 varianti: San Franciscu i Paula, San Franciscu di Paula e San Franciscu de Paula. Cosentino, Catanzarese e Reggino. Che si dice in Croazia? io qui sono diviso tra corsi di formazione professionale e internet...non ho sempre tempo per la mitica enciclopedia della rete....oltre a questo mi chiedevo se potevi scrivere qualcosa in più a Campora San Giovanni, renderla un poco più lunga e aggiornata....e se potevi accennare qualcosina in sloveno. Grazie per esserti preso cura di Campora San Giovanni e di omaggiare Sveti Franjo Paulski....sono sicuro che un aiuto te lo darà anche Lui...digli questo in dialetto...San Francì prega ppe mià e per china vuagliu bene♥...spero di esserti stato utile..tuo Luigi--Lodewijk Vadacchino (razgovor) 15:47, 23. listopada 2009. (CEST)

Molba za brisanje stranice za razgovor

Hvala! -- Bugoslav (razgovor) 01:44, 24. listopada 2009. (CEST)

Dubašnica

Dubašnica nije selo, nego kraj, područje, dio otoka Krka.

To bi bila važna promjena na stranici koju si ti napisal pa ju ne želim ja napravit. Istraži još malo da se i sam uvjeriš da je tako pa onda ispravi ti. Suradnik: Bzmarko

Zahvala

Zahvaljujem na povjerenju i glasu za administratora Wikipedije na hrvatskom jeziku :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor)

Walter brani Sarajevo

Ovo mi dodje kao u istoimenom filmu. Ne boj se Kubura nisam ti ja neki agresor ili nacisticka ginjola. Posto mislim da rasprava medju nama nema veze sa mojim upitom i da je vise na medjuosobnoj razini, prenijeo sam je ovdje. Nadam se da ti ne smeta, ako smeta, slobodno je prebaci na kafic.
Da krenem redom, kronoloski sljedeci tvoj tekst u kaficu:

 • Sto se tice mog upita na meti i konsenzusa zajednice, to je greska stjuarda koji me je na to mogao uputiti.
 • Spidi nije tema mog upita na kaficu nego uopce upit jednog blokiranog suradnika, kako navodi IP iznad: na pogresnom mjestu, za wikipediju na kojoj je blokiran i takodjer bez konsenzusa zajednice. Znaci on smije kao ugledni suradnik a ja kao... (sto sam ja? neugledni? mrski? bolesni? protivnicki? suradnik sa premalo izmjena za tvoju razinu znanja o mojim izmjenama i za tvoje uhodjenje po drugim projektima?)... ne smijem?
 • Ja nisam postao suradnik Wikipedije na hrvatskom jeziku nego Wikipedije kao visejezicnog projekta sto ukljucuje Wikipediju na hrvatskom jeziku kao i drugih 260 i vise.
 • Ako imam manje doprinosa od tebe (kada izuzmemo rad na SWMT-u, betawiki, prijevodi na meti itd.) jesam li onda gori od tebe? Mozda jesam, ali ja jos nisam blokiran [9] ni na jednom projektu.
 • Sto se tice "uglednih" suradnika, ako su je izgradili ne znaci da im zbog toga pripada. Jos jednom, posto i kao admin jos ne poznas Wikipediju, ona pripada Wikimedija fondaciji (bez obzira na kojem jeziku). Ako fondacija ugasi projekt, nema niti Wikipedije na hrvatskom niti bosanskom niti bilo kojem jeziku, bez obzira koliko "uglednih" suradnika na tim projektima bilo.
 • Sto se tice mojih izmjena: Wikiuhodjenje?
 • Proglasavanje trolom, navodjenje pametovanja i izigravanja sefa vidim kao osobni napad i nepretpostavljanje dobre namjere.
 • Sto se tice napada: vidi iznad.

1.) Pitaj Spidija, Antu, Robertu i Lastu, a i sam si bio na IRC-u taj dan, pa bi trebao znati.
2.) Kritika nije nepretpostavljanje dobre namjere nego moje osobno misljenje koje svugdje i u svako doba mogu izjasniti.
3.) Isto sam rekao suradnici na IRC-u kada sam sa njom o tome razgovarao i to je moje misljenje koje ona poznaje i koga se i sad drzim. Osim toga ne vidim razlog da se tebi zbog toga moram ispricati.
4.) Ne znam kakav je kontakt potreban sa metom (to je samo jedan od projekata) ali da, jesam jedan od aktivnih suradnika na meti i pored toga na jos nekoliko sporednih projekata wikimedija fondacije.
5.) Vec odgovoreno.
6a) Problem stjuarda ne moj, za to se moras zaliti njemu jer to nije moj propust.
6.) Koga sam napao? Spidi nije bio predmet ove rasprave nego njegov upit. Na njegovom mjestu se mogao naci neki drugi blokirani suradnik da je napravio takav upit.
Sto se tice proganjanja suradnika, i to vidim kao osobni napad.
7.) Cini ti se.
8.) Ako nisam na mailing listi admina, nemam mogucnosti za takvu informaciju. Iako sam pretrazio wiki, jos uvijek nisam nasao stranicu na kojoj je to objavljeno. Kada sam saznao da se radi o dogovoru a ne samovolji administratora, lijepo sam mu se ispricao. Da mi je rekao isto sto i Lasta, i prije bi se to dogodilo. Sto se tice prijetnje, kao sto sam rekao Dtomu, radilo se o molbi ne o prijetnji.

 • Sto se tice mog maternjeg jezika: nisam znao da mi poznajes roditelje i njihov jezik, ili mozda grijesim i ti ih ne poznajes nego samo nagadjas? Ili se i ovdje radi o nekoj vrsti uhodjenja? --WizardOfOz (razgovor) 00:32, 28. listopada 2009. (CET)