Suradnik:Bonč/Izdvojeno

Izvor: Wikipedija

Non verbis, sed rebus[uredi | uredi kôd]

Na osnovu diskusije u Kafiću o izabranim člancima, odnosno zaključka koji sam ja izveo iz nje[1], odlučio sam ovdje postaviti poveznice na članke za koje mislim da su dobri, odnosno koji se meni sviđaju, koji ispunjavaju većinu kriterija za dobar enciklopedijski članak. To prvenstveno podrazumijeva sveobuhvatnost informacija, a zatim ostale, po meni, manje bitne elemente (uređenost, izvori).

Izdvojeni članci[uredi | uredi kôd]

Neću jurit za njima, već kako koji naiđe...

Iz "čistilišta" idu pred "vrata raja" i čekaju SP[2] za ulazak u "raj".

Čistilište[uredi | uredi kôd]

Vrata raja[uredi | uredi kôd]

Raj[uredi | uredi kôd]

Raj je, naravno, popis izabranih članaka.

Moji članci[uredi | uredi kôd]

Naravno da nisu "moji" članci, wikipedijini su, ali sam na njima dao značajne doprinose.

Jedna od mojih omiljenih rečenica je "Svaki Cigo svoga konja hvali, ovaj se konj sam hvali". Mogla bi se i ovdje primijeniti :)

Ja sam većinom zadovoljan svojim člancima, jer se trudim radit ih imajući na umu gornje kriterije. Uz to, vodio sam se dodatnim kriterijem:

Članak treba biti kratak, bez suvišnog razvlačenja, sa svim osnovnim informacijama, a nikako školski udžbenik, detaljne "upute za uporabu", te drugi načini gomilanja informacija koje nisu za enciklopedijski članak.

Naravno, ima odstupanja, pa se javljaju i prekratki (subjektivni i objektivni uzroci) i predugački članci (većinom preuzetih s drugih wikipedija).

Zagovornik sam ideje "članci o malim pojmovima", kako o svakodnevnim pojmovima, tako i o pojmovima koje većina prosječno obrazovanih ljudi ne zna. Uz to, posebno cijenim članke kojih nema na drugim wikipedijama (obično o domaćim temama), jer je to veći izazov u radu. A naročito mi je drago uraditi članak o pojmu koji se ne nalazi u tiskanim enciklopedijama. Nažalost, takvi članci su često prekratki, jer se teško dolazi do podataka.

Ja nisam plodan suradnik, jer većinu vremena provedem na istraživanju, provjeravanju podataka... Slijedi popis jednog dijela mojih članaka u GIP-u. Neki od njih jesu kratki, ali ipak sadrže sve potrebne ili dostupne informacije. Sortiran je abecedno, jer ih ne bih favorizirao, mada su mi neki članci draži[3] od drugih:

Pregled[uredi | uredi kôd]
Legenda
Ovo je izdvojeni članak izabrani članak  ♦  kandidat za izabrani članak  ♥  meni dragi[3]

Napomene[uredi | uredi kôd]

  1. Znajući kako je put od prijedloga do relizacije dug i neizvjestan, u skladu s naslovom preduzeo sam mjere.
  2. Ne Svetog Petra s ključevima, već suradničku potvrdu
  3. a b Ne znači da su bolji, već da sam za njih posebno vezan (počeci na wikipediji, pojam koji obrađuju, originalna tema, sentimentalni razlozi...)