Zlatko Turkalj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zlatko Turkalj
Zlatko Turkalj s Porinom
Rodno ime Zlatko Turkalj
Poznat i kao Turki
Rođen Zagreb, 16. ožujka 1968.
Zanimanje hrvatski radijski novinar i voditelj
Medij: Hrvatski radio
Nagrade 1996. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.

1997. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvatskih lokalnih javnih glasila.

U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.

15. travnja 2008. dobio posebnu nagradu STATUS (Hrvatske glazbene unije) za osobit doprinos promicanju hrvatske glazbe.

2009. dobitnik je nagrade HRT-a za autorski, novinarski i voditeljski rad na projektu „Svjetsko rukometno prvenstvo“.

2014. dobitnik je nagrade Porin u kategoriji Najbolji tematsko - povijesni album za album Zagrebfest 60 godina.

2015. dobitnik je posebnog priznanja Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo za višegodišnji novinarski rad te promicanje kajkavske kulture i tradicije

2017. dobitnik je posebnog priznanja Hrvatske diskografske udruge za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji.

2018. dobitnik je posebnog priznanja Splitskog festivala za 30 godina praćenja ovog legendarnog festivala kroz svoje osebujne glazbene reportaže, razgovore, osvrte i komentare.

2019. dobitnik je posebnog priznanja za novinarsko-konceptualni diskografski projekt, serijal emisija o Dini Dvorniku.

Zlatko Turkalj Turki (Zagreb, 16. ožujka 1968.), hrvatski radijski novinar i voditelj.

Zlatko Turkalj je studirao kemiju na PMF-u i diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Prvo iskustvo s radijem stječe na RVG-u (Radio Velika Gorica). Tijekom 1980-ih bio je autor, urednik i voditelj glazbenih emisija za mlade "Topoteka" i "Pozornica", te talk showa "Detektivska agencija", te urednik i voditelj radijskih javljanja sa Zagrebačkog velesajma. Od 1997. do 2004. na „Obiteljskom radiju“, uz autorske emisije, bio je i urednik zabavnog programa. Od veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, komentator, koordinator i voditelj.

Životopis[uredi VE | uredi]

Tijekom ratnih godina vodio je program za hrvatske branitelje (Moja domovina) i ujedno pokrenuo autorsku emisiju "Music Pub", koja je prvotno zamišljena kao talk show s gostujućim poznatim imenima vezanim uz aktualne događaje. Gosti su bili sportaši, glumci, glazbenici, TV zvijezde, itd. Istovremeno postaje zamjenik direktora programa i jedan od kreatora programa RVG-a.

Nedugo nakon prvog serijala emitiranja "Music Pub" se pretvara u središnju glazbenu emisiju RVG-a i cijele županije. Projekt je prvi u hrvatskoj radiofoniji uveo kontinuirane radijske koncerte poznatih imena. "Music Pub" je prvi u Hrvatskoj predstavio publici tada još anonimnu grupu E.T., Gibonnija, Maju Blagdan, Ninu Badrić, grupe Divas, Colonia, Pips, Chips & Videoclips, itd. Nakon dvije godine emitiranja "Music Pub" je na kraju godine organizirao veliki glazbeni događaj na kojem je proglasio najuspješnije izvođače i glazbene proizvode. Music Pub je, pored glazbenog talk showa, bio i ostao prva hrvatska glazbena nagrada.

Od osnivanja akcije vodi i animira projekt "Brodom po Jadranu". 1997. prelazi na Obiteljski radio, kao urednik i voditelj. Iste godine kreće s novim, autorskim glazbenim projektom pod naslovom Turki Party. Turki Party premijerno donosi sve značajnije glazbene novitete, upriličuje gostovanja, a zbog utjecaja postaje i neslužbeno radijsko glasilo Dore.

Hrvatske predstavnike na Euroviziju prati od 1997. godine noseći sa sobom improvizirani studio i javljajući se sa Eurovizije izravno i svakodnevno u jednosatnoj emisiji. Kao novinar je pozvan u Tursku kako bi pratio turneju Gorana Karana, te u Australiju u pratnju Vesne Pisarović i Gorana Karana.

U to vrijeme realizira pet emisija uživo iz Sydneya s prilozima o našim iseljenicima koji već više od tridesetak godina tamo žive. U Češkoj prati medijsko-koncertnu turneju grupe Karma. Prisustvuje i medijski prati uručenje zlatne i platinaste ploče grupi Karma za prvo mjesto na top listi najprodavanijih albuma te države. U razdoblju od 1992. do 2003. javlja se kao glazbeni recenzent u Večernjem listu i reporter časopisa Gloria.

Na HTV-u bio suradnik glazbene emisije Cro Pop Rock, kao novinar, voditelj i recenzent, te emisije Pretežno vedro. Surađuje sa diskografskim kućama Crno-bijeli svijet i Croatia records. Iste kuće objavile su i albume koji donose snimke živih nastupa izvođača tijekom emitiranja emisija Music Pub i Turki Party.

Trenutačno radi kao autor edicije Šlageri. Do sada su toj ediciji objavljena četiri albuma od planiranih deset. Cijela edicija je koncipirana za spas izumirućeg i jednog od značajnih izraza domaće glazbene scene. Od 1995-e član je Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatske glazbene unije.

Od veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, komentator, koordinator i voditelj.

Autor je emisije „Svijet diskografije“[1] u sklopu koje se emitira i službena Hrvatska top lista.

Na Drugom programu Hrvatskog radija uređuje i komentira sve značajnije glazbene manifestacije: koncerte, festivale, Porin, humanitarne akcije Hrvatske radiotelevizije, te organizira godišnju glazbenu nagradu „Music Pub“. Od 2016. godine nagrada "Music Pub" u kategoriji najboljega pjevača nosi naziv "Oliver Dragojević"[2] Od. 2017. godine nagrada "Music Pub" u kategoriji najbolje pjevačice nosi naziv "Tereza Kesovija"[3]

2013. postaje autor i voditelj emisije „Urbofon“ međunarodnog programa „Glas Hrvatske“. Riječ je o tjednom pregledu glazbene scene, predstavljanju autora ili izvođača s pop, rock, elektronske i alternativne scene, te izvođače koji djeluju unutar hrvatskih zajednica i klubova u iseljeništvu.

2015. djeluje kao urednik i komentator emisija The Voice – Najljepši glas Hrvatske na Drugom programu Hrvatskoga radija.

2016. Autor je glazbene akcije „Zimzeleno a novo II“. Riječ je o vinilnom izdanju na kojem su objavljene originalne pjesme, na A strani (Kićo Slabinac, Novi fosili, Ana Štefok, Oliver Dragojević, Drago Diklić i Mišo Kovač), te obrade u akustičnim verzijama i u interpretaciji mlađih glazbenika, na B strani ploče. (Fluentes, The Blondes, Renata Sabljak & Nebo, Vindon Havin, Auguste i The A). Zimzeleno A novo podsjetnik je na antologijske glazbene materijale, koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i obilježili glazbenu produkciju šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina („Plavuša“, „Šuti moj dječače plavi“, „Balada“, „Vjeruj u ljubav“, „Sad si tu“ i „Ostala si uvijek ista“).

2017. Autor je glazbene akcije „Zimzeleno a novo III“.[4] Riječ je o vinilnom izdanju na kojem su objavljene originalne pjesme, na A strani (Haustor „Radio“, Parni Valjak „Neda“, Film „Zona sumraka“, Cacadou Look „Sama“, Denis i Denis „Čuvaj se“, Prljavo Kazalište „Ma kog' me Boga za tebe pitaju“ i Xenia „Sasvim slučajno“), na B strani ploče nove verzije koje su snimili (K.I.P., Rezerve, Noa, Mateo Pilat, Bang Bang, Mia Dimšić i Flyer“. Album je objavljen 16. ožujka 2017.

2018. Autor i urednik serije emisija o kralju funka Dini Dvorniku. Kroz osam dokumentarno glazbenik emisija Turki je s Dininim najbližim suradnicima i prijateljima otkrio slušateljima Drugog programa Hrvatskog radija (HRA2) detalje o životu i radu Dine Dvornika, te pojedinosti o tome kako su nastali legendarni hitovi "Zašto praviš slona od mene", "Ljubav se zove imenom tvojim", "Ella Ee", "Hipnotiziran" i brojni drugi. U svakoj emisiji predstavljena je i nova inačica jednoga hita Dine Dvornika, a njih su snimili njegovi prijatelji i glazbeni sljedbenici, danas jedni od najboljih domaćih izvođača plesne, klupske glazbe. Sve snimke objavljene su na vinilu i dio su glazbene akcije Zimzeleno A novo.

2018. imenovan je za urednika Zabavnog programa Hrvatskoga radija (HRA).

2019. dobitnik je posebnog priznanja za novinarsko-konceptualni diskografski projekt, serijal emisija o Dinu Dvorniku i „Zimzeleno a novo – Specijal Dino Dvornik“.[5] Priznanje je Turkalju uručena 14. listopada povodom obilježavanja Nacionalnog dana albuma (HDU / ZAPRAF).


Nagrade[uredi VE | uredi]

 • 1996. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.
 • 1997. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvatskih lokalnih javnih glasila.
 • U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.
 • 15. travnja 2008. dobio posebnu nagradu STATUS (Hrvatske glazbene unije) za osobit doprinos promicanju hrvatske glazbe.[6]
 • 2009. dobitnik je nagrade HRT-a za autorski, novinarski i voditeljski rad na projektu „Svjetsko rukometno prvenstvo“.[7]
 • 2014. dobitnik je nagrade Porin u kategoriji Najbolji tematsko - povijesni album za album Zagrebfest 60 godina.[8]
 • 2015. dobitnik je posebnog priznanja Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo za višegodišnji novinarski rad te promicanje kajkavske kulture i tradicije
 • 2017. na Svjetski dan prodavaonica ploča, 22. travnja 2017. dobitnik je posebnog priznanja Hrvatske diskografske udruge za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji.[9]
 • 2018. dobitnik je posebnog priznanja Splitskog festivala za 30 godina praćenja ovog legendarnog festivala kroz svoje osebujne glazbene reportaže, razgovore, osvrte i komentare.[10]
 • 2018. dobitnik nagrade HDU za najtiražnije vinilno izdanje „Zimzeleno A Novo – Dino Dvornik“.
 • 2019. dobitnik je posebnog priznanja za novinarsko-konceptualni diskografski projekt, serijal emisija o Dini Dvorniku.[11]

Sudjelovanja[uredi VE | uredi]

 • 1997. organizirao i osmislio Band aid radijskih zvijezda za snimanje pjesme «Djeci svijeta svih planeta». Godinu dana kasnije okupio 40 izvođača koji su Zagrebu za njegov devetstoti rođendan darovali pjesmu i video spot «Grad ljubavi».
 • Organizirao okupljanje Band aida za snimanje pjesme i spota «Od srca mog» kao doprinos akciji Dajmo da čuju, čiji je bio i voditelj. Uz organizaciju snimanja potpisuje se i kao idejni začetnik scenarista video spota.
 • 2003. Snimio duet s grupom Colonia, naziv pjesme je Iluzija i nalazi se na šestom albumu grupe pod nazivom Dolazi oluja.
 • 2011. snimio je naslovnu pjesmu albuma i akcije „Traži se prijatelj“, čiji je prihod namijenjen Savjetovalištu Luka Ritz.
 • 2015. Autor je i inicijator glazbene akcije „Zimzeleno a novo“ koju je prepoznao Želimir Babogredac i priključio se Turkalju u realizaciji. Cilj akcije je očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama. Riječ je o vinilnom izdanju na kojem su objavljene originalne pjesme, na A strani, te obrade u akustičnim verzijama i u interpretaciji mlađih glazbenika, na B strani ploče. (Antonela Doko, Queen of Sabe, Gatuzo, Bang Bang i M.O.R.T.). Zimzeleno A novo podsjetnik je na antologijske glazbene materijale, koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i obilježili glazbenu produkciju šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina („Svijet je moj“, „Sreća“, „Negdje postoji netko“, „Stare ljubavi“ i „Kuća za Ptice“)
 • 2016. glasnogovornik je i voditelj službe za odnose s javnošću (PR) natjecanja The Voice – Najljepši glas Hrvatske 2016, te komentator i radijski urednik natjecanja.
 • 2018. imenovan je za urednika zabavnog programa Hrvatskoga radija.
 • "Svijet diskografije :: HRT – HR 2" pristupljeno 26. listopada 2019.
 • "Nagrada HRT-ove emisije Music pub za najboljega pjevača nosit će naziv Nagrada Oliver Dragojević" pristupljeno 27. listopada 2019.
 • "Najstarija glazbena nagrada za najbolju pjevačicu Music pub Hrvatskoga radija nosi ime Tereza Kesovija" pristupljeno 27. listopada 2019.
 • "Zimzeleno a novo III" - CMC.com
 • Albumi koji su utjecali na razvoj domaće diskografije predstavljeni u novom izdanju knjige priča o albumima – HDU pristupljeno 26. listopada 2019.
 • "Nagrada Status - ZLATKO TURKALJ - TURKI -" pristupljeno 26. listopada 2019.
 • "Turkalj, Zlatko - Leksikon radija i televizije" pristupljeno 26. listopada 2019.
 • "Dobitnici nagrade Porin 2014. | porin.org" pristupljeno 26. listopada 2019.
 • "Zlatko Turkalj Turki dobio posebno priznanje Hrvatske diskografske udruge" pristupljeno 27. listopada 2019.
 • "Zlatku Turkalju posebno priznanje 58. Splitskog festivala :: Hrvatski radio" pristupljeno 27. listopada 2019.
 • Zlatku Turkalju priznanje za serijal o Dini Dvorniku pristupljeno 26. listopada 2019.