Marin Barišić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Marin Barišić
Msgr. Marin Barišić predvodi sv. Misuu crkvi sv. Franje u Metkoviću
Msgr. Marin Barišić predvodi sv. Misu
u crkvi sv. Franje u Metkoviću
Rođen 24. ožujka 1947.
Vidonje
Zaređen
za svećenika
14. srpnja 1974.
Služba nadbiskup splitsko-makarski
Grb Coat of arms of Marin Barišić.svg
Portal: Kršćanstvo

Msgr. Marin Barišić (Vidonje, Hrvatska, 24. ožujka 1947.[1]), hrvatski rimokatolički nadbiskup i metropolit splitsko-makarski (od 2000.). Potpredsjednik je Hrvatske biskupske konferencije, član Stalnoga vijeća HBK-a, predsjednik Vijeća HBK za nauk vjere, predsjednik Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom i predsjednik Hrvatskoga papinskog biblijskog djela.

Životopis[uredi VE | uredi]

Srednju školu je pohađao u Dubrovniku i Splitu. Studij teologije započeo je u Splitu, a nastavio u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu gdje je diplomirao. Nakon diplome iz teologije upisao je poslijediplomski studij na istom sveučilištu, a dovršio ga je doktoratom iz biblijske teologije na papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu.

Za svećenika je zaređen 14. srpnja 1974. u Vidonjama. Vrativši se sa studija, od 1978. do 1979. obavljao je službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1979. do 1993. bio je župnik župe Pohođenja BDM Špinut u Splitu.[2]

Od 1981. uz župničku službu bio je i profesor na Teologiji u Splitu gdje je predavao svetopisamske predmete.

Za pomoćnoga biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije imenovan je 3. kolovoza 1993., a zaređen je 17. listopada iste godine. Godine 1998. bio je na čelu splitskog Odbora za pripravu pastirskog pohoda Ivana Pavla II. Splitu i Solinu.[3] Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je splitsko-makarskim nadbiskupom 21. lipnja 2000.,[4] a svečano je preuzeo službu splitsko-makarskoga nadbiskupa metropolita 26. kolovoza 2000. godine u konkatedrali sv. Petra u Splitu.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]