Razgovor sa suradnikom:Mostarac/Arhiv7

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Arhiva

Arhiv


1 2 3 4 5 6 7 8

Ostavite mi novu poruku OVDJE

Prikaži kako će izgledati[uredi kôd]

Mostarče, aj molim te ne zaboravljaj na "Prikaži kako će izgledati" i ne snimati svake minute ili svakih par minuta izmjene u nekom članku. Malo dodati, pa oduzeti, pa izmijeniti i tako dalje - i svaki put snimiti umjesto provjeriti jesi li zadovoljan rezultatom. Sedamnaest snimanja danas do sada na članku o Matici hrvatskoj zaista nije bilo potrebno. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 16:13, 5. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Zemljovid[uredi kôd]

Mostar je na 43,343782° siverne zemljopisne širine i 17,807293° istočne zemljopisne dužine.
Ravno je na 42,87747° sj. z. š. i 17,96137° i. z. d..
Za Polog [1], odnosno ako je to ovaj [2] (Googleovi zemljovidi ga nemaju) 43,3572 sj.z.š. i 17,7203 i.z.d. Kubura (razgovor) 03:18, 7. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

re:Istovremeno uređivanje[uredi kôd]

Ako želiš izbjeći takve slučajeve, stavi predložak "Radovi". Usput, imaš li dozvolu Tihomira Čuljka za postavljanje njegove knjige ovdje tj. primjećujem da su mnogi dijelovi teksta koji unosiš doslovno kopirani iz knjige?--Starčevićanac (razgovor) 12:05, 13. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Žuti karton


Imaš ispod tipku prikaži kako će izgledati, a ne da spremaš promjene za svako slovo posebno --Zeljko (razgovor) 16:25, 13. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Karta[uredi kôd]

Ova karta ti nije dobra. Ispada da u Dobrošinu i Ždrimcima nije bilo HVO-a, što nije točno!--MAN_USK recider 23:34, 29. listopada 2012. (CET)[odgovori]

Košarka[uredi kôd]

Je li ovo [3] točno? Kubura (razgovor) 05:07, 1. studenog 2012. (CET)

HVO Sarajevo[uredi kôd]

Pogledaj galeriju HVO-a Sarajevo[4] . Vidjet ćeš zastavu s oznakom koja je prikazana s dva obruba.--Nanin7 (razgovor) 13:08, 3. studenog 2012. (CET)

Hrvatske_zajednice.png[uredi kôd]


Mostarac, što je s ovim http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Hrvatske_zajednice.PNG ? Sjevernodobojska sela su pripojena Derventi lokalnim referendumom, HVO na sjeveru Srebrenika je proglasio uspostavu Ravne-Brčko, a u Žepču su proglasili općinu i oko Novog Šeera. Itd... Opisao sam sve promjene ... --Čeha (razgovor) 10:35, 5. studenog 2012. (CET)

Ej majstore :) O ovome smo već bili pričali: [[5]] Kako vrijeme leti. Ravne Brčko: http://www.dubrave.ba/html/dubrave/ravne_brcko.html Ovo ti je karta predloženih granica Ravne-Brčko: http://www.dubrave.ba/images/main/ravne-brcko-l.gif nešto slično ovome: http://img115.imageshack.us/img115/9244/karta0011ix.gif Ovdje imaš i neke razgovore oko promjena županijskih granica (to je bilo prije uspostave DB): http://www.bhdani.com/arhiva/70/tekst670.htm#h Sjever Doboja (Komarica): http://www.hic.hr/ratni-zlocini/b-h/posavina/kronologija1.htm 'Pučanstvo šest sela općine Doboj (Prnjavor Veliki, Johovac, Foča, Vranduk, Komarica i Kotorsko) referendumom se izjasnilo za odvajanje od općine Doboj i pripajanje (vraćanje!) općini Derventa kojoj su i pripadali do nešto poslije II. svjetskog rata.' http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=106 Ovdje je i neka rasprava o tome: http://nemacenzure.7.forumer.com/viewtopic.php?t=696 Žepče: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1nja%C4%8Dko-hrvatski_sukob:_Zenica_i_%C5%BDep%C4%8De Prva rečenica u Žepču je kriva. HVO je za vrijeme rata držao i zapad općine Maglaj. Usporedi ove dvje karte: http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Usora_%C5%BDep%C4%8De_1993.jpg http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Zepce_nova.JPG Taj dio oko Novog Šeera je držao Hvo.

Mrduljaš je super, ali se i njemu zna potkrasti poneka greškica. --Čeha (razgovor) 10:35, 5. studenog 2012. (CET) Ma nema frke :) Wikicommons... Nisam baš pretjerano aktivan na wikipedijama, u engleskoj je pobrisano svašta, a i nemam toliko vremena. Nekakva jugoslavenština se tamo hvata. Za commonse sam mislio da je sve u redu, međutim... Sve te karte su imale navedene izvore. I onda se spojim jedamput gore, vidim da je netko naveo dvadesetak karata da imaju pogrešnu kvalifikaciju. S primjerom za samo jednu, koja je bila nešto o BiH, napravljena na podlozi općinskih granica i kao originalno dijelo, slobodna za sve. Pritužba je bila da su granice iznad toga donjeli visoki predstavnici i da ne može biti original. Mene nije bilo, nitko nije provjeravao i izbrisano je 20ak karata s vremenskim rasponom od srednjeg vijeka do 21.st-a, od hrvatskog primorja i srijema do istočne BiH koje nemaju baš nešto previše zajedničko s prvom kartom. Previše provokatora, a premalo vremena. Nažalost. --Čeha (razgovor) 16:09, 5. studenog 2012. (CET)

re:Hrvatsko-muslimanski rat[uredi kôd]

Google ne znači ništa, a stranci su kompetentni za nazivanje događanja iz naše povijesti koliko i Bill Clinton za uzgoj kupusa na Marsu. Pa oni sukobe tijekom raspada SFRJ nazivaju Jugoslavenski ratovi. Toliko o tome.--Starčevićanac (razgovor) 19:58, 12. studenog 2012. (CET)

Hrvatstvo Bosne i Hercegovine[uredi kôd]

Pošto vidim da si upoznat s poviješću Bosne i Hercegovine, molio bih te dati mi razvidne dokaze hrvatstva tih zemalja. Na raspravnicima i na YouTubeu raspravljam sa Srbima koji kažu da su Bosna i Hercegovina srpske zemlje gdje žive Srbi kršćani (katolici i pravoslavci) i muslimani. Isto tako tzv. Bošnjaci tvrde kako u BiH zapravo žive Bošnjaci. Katolički se Bošnjaci po njima tek od 19. st. smatraju Hrvatima. Trebaju mi dokazi hrvatstva BiH. Imaš li kakav spomen Hrvata i hrvatskog jezika na prostoru BiH prije 19. stoljeća? Imaš li kakvih dokaza da su se i muslimani i pravoslavni kršćani zapadno od Drine smatrali Hrvatima? Bilo bi mi drago da mi pomogneš u traženju dokaza. Meni trebaju dokazi hrvatstva (NE katoličanstva (to nije isto što i hrvatstvo)!) Bosne, Hercegovine i Boke kotorske, kao i hrvatstva muslimana i pravoslavnih kršćana zapadno od Drine.

--August Dominus (razgovor) 21:36, 14. studenog 2012. (CET)

Jolo, oni poriču hrvatstvo svemu živome, a sve pravoslavne po defaultu uzimaju za Srbe, iako je to vrlo upitno koliko bi to uopće smjeli, jer su tu radi o mnogim narodima - znam za slučaj gdje svojataju prostor (mislim da je crkva) koja je bila baš za Grke. Dokaz o pravoslavnima kod Hrvata koji su se tako i postavili imaš otvoreno napisano u tvrdokornim velikosrpskim listovima iz doba nacionalnog preporoda, kad su zapisali da od pravoslavaca u Hrvatskoj nitko "ne zna za sv. Savu" i da još propovijedaju da su neki "pravoslavni Hrvati".
Što se tiče bh. muslimana koji se smatraju Bošnjacima, oni upadaju u još veće tragičnosti. Nije nikakva sramota ako se neki narod kasnije nacionalno formirao od drugih, no oni su upali u izmišljanje svoje povijesti prije samih sebe, filtriranje podataka ako je netko iz BiH pripadao katoličanstvu (slučaj filtriranih izjava bos. kraljeva, v. spomenik u Tuzli [6] [7] [8]), a najtragičnije je kad svakog islamiziranog Slavena (uključujući one izvan BiH) proglašavaju za svog pripadnika: najbolji ti je primjer kako Asanaginicu proglašavaju za svoju. Takva praksa svojatanja tolika je glupost, jer bilo je u Hrvata kriptokatolika i muslimana koji su tek odlaskom osmanske vlasti usudili se otvoreno ispovijedati katoličanstvo odnosno u drugom slučaju vratiti obitelj na katoličanstvo. Trebao bi cijeli portal za to sve elaborirati.
Dokaze hrvatstva su sustavno uništavali na razne načine. Kako u BiH, tako i u Hrvatskoj i drugdje u susjedstvu. Kubura (razgovor) 03:21, 15. studenog 2012. (CET)
Nisu uspili, jer su dokaz živi Hrvati koji su bliža ili dalja rodbina onima u BiH. Kubura (razgovor) 03:21, 15. studenog 2012. (CET)

Odgovor[uredi kôd]

[9] [10] Odgovoria san ti na mojoj stranici za razgovor. Kubura (razgovor) 03:21, 15. studenog 2012. (CET)

Hrvatska Republika Herceg-Bosna[uredi kôd]

Teritorijalna karta Herceg koju uporno namećete nije ispravna jer isključuje Posavinu koja je oduvijek Hrvatska bila.I ja sam Hercegovac ali Herceg-Bosna bez Posavine nije Herceg-Bosna.Molim vas da mi odgovorite zašto namećete kartu bez Posavine?Hvala unaprijed

Natuknica[uredi kôd]

Stavio sam pod natuknicu Hrvatsko-muslimanski/bošnjački sukob. Kao što rekoh na SZR, nitko ne ne spriječava da koristiš bilo koji naziv gdje misliš da je primjerenije. Usput, prije par dana iskopao sam ovo - arhivi HINA-e iz ljeta '95. (ne znam postoje li i za ranije/kasnije mjesece i godine); nadam se da će ti dobro doći za izvore. :) --Orijentolog (razgovor) 02:27, 23. studenog 2012. (CET)

Mislim da je takvo nešto još najbolje jer sličan princip rabi Praljak u naslovima knjiga, te Odjel za politologiju Matice hrvatske. Neću dirati, samo radi. --Orijentolog (razgovor) 02:39, 23. studenog 2012. (CET)

re:Prvo bijelo polje[uredi kôd]

Ono je bila ratna zastava HOS-a. Po njoj je HOS bio najprepoznatljiviji, dok su trobojnicu koristili isključivo kao zastavu hrvatskog naroda. Uostalom, ta zastava sa prvim bijelim poljem nije bilo korištena isključivo od HOS-a, koristio ju je i HVO (Livanjski primjer) dok nije prevladala ona sa prvim crvenim poljem, sve do usvajanja zastava HZ H-B. Uostalom, HOS u BiH je isticao i zastavu sa ljiljanima, pa to ipak nije razlog da se u infookvire stavlja ta zastava kada se govori o HOS-u.--Starčevićanac (razgovor) 15:27, 23. studenog 2012. (CET)

-4500[uredi kôd]

Ne briši nego razgovaraj s drugima i nađi konsenzus. Wikipedija nije mjesto gdje ćeš gubiti vrijeme. Pantagana (razgovor) 12:36, 27. studenog 2012. (CET)

Nisam verziran u toj temi no mislim da nije u redu obrisati toliko a da s onim drugim nisi porazgovarao. Pantagana (razgovor) 12:46, 27. studenog 2012. (CET)

Svatko smije ukloniti neprilično uređivanje pa i ti. Zato služi poveznica (ukloni ovu izmjenu) koju ima svatko. Nemojmo se svađati. Mislim da je ona izmjena koju si uklonio zapravo tebi u korist i u korist hrvatske stvari. Pantagana (razgovor) 12:50, 27. studenog 2012. (CET)

Pročitaj razgovor [11]. Kubura (razgovor) 23:03, 1. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Što ti kažeš, Mostarče? Nilski krokodil (razgovor) 21:40, 11. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Vrijeme[uredi kôd]

Mostarče, molim. Brzo nam proleti vrijeme, već nas je veći broj veterana na hrvatskoj Wikipediji, a lijepo se sjetiti naših početaka :-) --Roberta F. 16:56, 8. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

DAI, Porfirogenet[uredi kôd]

Na http://www.hercegbosna.org/preuzimanja/povijest--politika/neven-budak-prva-stoljeca-hrvatske-670-kb-294.html , to je od str. 42-50. Ako i sa zakašnjenjem, to je. Mir Harven (razgovor) 23:15, 12. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Izbori 1990[uredi kôd]

Thnx, promijenjeno Ma, u originalnoj karti su bili i Kotor-Varoš i Žepče, al je netko mijenjao. U Stocu mislim da je SDA dobio, no nema veze :D 10u općinu ne znam koja bi mogla biti...

Sve najbolje u Novoj 2013. godini![uredi kôd]

(ovaj veseljak odnosi se na gornji naslov) Imate email, molim pogledati ga. Svako dobro želim! SpeedyGonsales 16:44, 27. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Poštovani Mostarac Na stranici Sinja si postavio sliku kalendara koji uopće nije izvorni dokumenat iz Sinjske krajine i mislim da je dovoljno imati samo link na općina Prozor-Rama (od 2012.) jer ćini mi se da ova fotografija dominira i nije baš estetski uklopljena --gordi (razgovor) 21:49, 4. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Festival[uredi kôd]

Znaš li da postoji ovaj članak [12]? Kubura (razgovor) 05:59, 15. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Original ili crtež?[uredi kôd]

[13], [14], [15], [16], [17], [18] ... dovoljno?! Hvala na pitanju, što se mene tiče na ovoj Wikipediji će uvijek prednost imati original! Živio!--Jure Grm, 16. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 10:43.

[19]--Starčevićanac (razgovor) 08:23, 24. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Čemu ovo ?? I bez obrazloženja?
Vanjske granice BiH su vanjske granice države BiH, a ne nekakvih "entiteta". Entiteti jedino imaju unutarnju međuentitetsku liniju razdvajanja među sobom i prema Distriktu. Zapravo, i ta "unutarnja linija" među entitetima nije baš tako 'jednostavna' (IEBL, jer predstavlja jednu 4 km široku i 1080 km dugačku cjelinu u koju nisu imale pristupa oružane snage entiteta (dok su te oružane snage entiteta postojale), i da se ta cjelina smatra demilitariziranim Područjem razdvajanja (engl. Zone of Separation). Zato se i IEBL definira kao boundary line, a ne kao granica (engl. border). RS nema vanjsku granicu, već je to vanjska granica BiH, te se stoga RS ne treba prikazivati u okružju susjednih država države BiH, ni u blizini Sinjeg mora (o tome se čitatelj može obavijestiti u članku o BiH).-- Vrjednik (razgovor) 00:03, 1. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Herceg-Bosna[uredi kôd]

Zdravo! Vidim, da si iz Bosne. Zanima me, otkud je ime Herceg-Bosna, zašto su ga zamijenili? Na mađarskom jeziku je Herceg-Boszniai. Doncsecz 14:48, 13. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Hvala! Dončec (razgovor) 08:08, 14. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Miroslavovo Evanđelje[uredi kôd]

Prvo- svaka čast za sjajno uređene tekstove o humskoj kulturi, franjevcima i slično. Velik trud, velik posao. No, glede EkM vidi što sam napisao na stranici za razgovor. Zelić Bučanova je polemička, no to je staro. Ne znamo koliko to drži vodu, a treba vidjeti i novije radove sa simpozija o hrvatskoj ćirilici. Ja sam nešto ispravio tekst, jer je to u svijetu pericpirano kao srpsko, što se ne može zanemariti. Bilo bi dobro, također, ubaciti to u kategorije koje sam naveo, te pogledati na bosanskoj wiki o "makedonskoj vezi". Također, ne bi bilo od zgorega ispitati Evanđelistar iz Rheimsa i neke druge starije spomenike- n.pr. Novakov, iako se ne može sve samo automatski prepisati, jer nisam siguran da je sve to samo hrvatski, i u kolikoj mjeri. V. najviše Žubrinića, ali i kompariraj s ostalima: http://www.croatianhistory.net/etf/et03.html , http://www.croatianhistory.net/etf/likka.html , http://info.hazu.hr/upload/file/Mediji_12/Cirilicna%20bastina%20knj%20blok%20i%20omot%20za%20web.pdf itd. I Crvena Hrvatska je problematizirana, jer je taj LjPD nejasan: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=79008 , a posebno ovo, za što niam siguran kolike je težine: http://www.historiografija.hr/prikazi.php?id=235953 , http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=98094 Potrebno je detaljnije pogledati novija djela Tibora Živkovića o toj tematici, napose o Porfirogenetu i LjPD...Mir Harven (razgovor) 00:31, 16. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Usput, o tim starim tekstovima vode se jake polemike, i stvari se sada jače raspravljaju nego prije. Čini se da je naš materijal tu tradicionalan, pa bi valjalo uključiti, bar kao reference, nove sljedeće stvari- govorim o Porfirogenetu i Ljetopisu popa Dukljanina: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=94911 , http://www.stanak.org/index.php?option=com_content&view=article&id=298:tibor-ivkovi-de-conversione-croatorum-et-serborum-a-lost-source&catid=1:vijesti&Itemid=91 , http://www.historiografija.hr/prikazi.php?id=180000 te već navedeni http://www.ffzg.unizg.hr/files/013036_1.pdf, tj. http://www.historiografija.hr/prikazi.php?id=235953 Mir Harven (razgovor) 01:06, 16. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Da...stavi te linkove. Miroslavovo neka ostane, ja sam ga nekako preuredio. Stvar je ova: dosta imamo o Crvenoj Hrvatskoj; pojavilo se dosta tog novog (Živković, Ančić, Dživo,..); a pitanje je koliko će to izdržati test vremena ? Nisam sam pametan. Staviti linkove, ali ne više.Mir Harven (razgovor) 00:45, 19. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Vijesti iz BiH[uredi kôd]

[20]

Molim te da daš svoje mišljenje na moj prijedlog. --Wüstenfuchs 11:33, 17. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Dobra primjedba[uredi kôd]

[21] Ovo mi se ne čini lošom primjedbom. Kubura (razgovor) 18:17, 19. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Re: Pohvala[uredi kôd]

Hvala na lijepim riječima. Na žalost nemam te članke na hrvatskom jer ih pišem izravno na engleskom. Naime, nastojim koristiti što je više moguće izvora na engleskom jeziku pa mi je tako jednostavnije pisati. Naravno, uvijek postoji mogućnost prevođenja dijelova članaka koji možda nedostaju - pretpostavljam da dobrom dijelu suradnika na hrvatskoj wiki nije problem prevesti tekst s engleskog na hrvatski. Lijep pozdrav!--Tomobe03 (razgovor) 11:50, 1. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Potpuno si u pravu. Zastave se odnose na kraljevine a ne regije, međutim trenutačno ono vremena što imam za wiki namjeravam uložiti u neke druge članke, a ovima što ih spominješ vratiti se naknadno. U svakom slučaju hvala na informaciji!--Tomobe03 (razgovor) 19:42, 1. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

O Dukljanskoj kralljevini etc.[uredi kôd]

Mostarac,

Već izvjesno vrijeme pratim Tvoje radove na članku Kultura humsko-dukljanskog područja do kraja 12. stoljeća, kao i dopune članka Ljetopis popa Dukljanina, te neke druge. Nema sumnje da se radi o hvalevrijednim naporima; članci i-ili promjene su veoma pregledni, što je važnije - dio je potkrijepljen izvorima. No, sada bi o meritumu...

Problem je u definiciji i istorijskoj kontekstualizaciji, koje zahtijevaju dopune, obično u uvodima i na krajevima pomenutih članaka. Očigledno je da manje-više prihvataš isključivu dihotomiju hrvatsko-srpskih (ili obrnuto) tretiranja Duklje ... Takav pristup, kojem ne sporim tradiciju - no svakako sporim vjerodostojnost jer nema pokrića u povijesnim izvorima, još manje u logici - neprihvatljiv je, jer negira crnogorsku političku, kulturnu i crkvenu povijest.

Sam naziv članka Kultura humsko-dukljanskog područja do kraja 12. stoljeća je stoprocentno sporan. Sadržaj se uglavnom zasniva na hipotezama i veoma je bilizak originalnom tumačenju povijesti.

Na primjer, generalno uzevši, za razliku od Huma (Zahumlja) Duklja je "do kraja 12. stoljeća" već bila kraljevina (samostalna država), dok je Hum je bio jedna od njenih oblasti.

Htio bih, ako si u prilici, pročitati što o svemu ovome misliš. Pozz.--Markus cg1 (razgovor) 21:09, 9. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Zbilja mi je drago da odbačuješ pomenutu dihotomiju, jer nije mala stvar negirati ili ... hm... prisvajati čitavu vijekove - povijesnu zaostavštinu drugih naroda, konkretno nas Crnogoraca, na pravdu Boga izvornih etničkih, kulturnih i povjesnih nasljednika Duklje i Dukljana. Na drugoj strani, van pameti je negirati da je i naša povijest isprepletena i sa povijestima Hrvata, ili Srba ili Albanaca takođe. Milsim da u tom, da se poslužim jednom divnom hrvatskom riječju - dakle, u tom ozračju, treba kontekstualizirati i članke o Duklji. Konkretno, članak Kultura humsko-dukljanskog područja do kraja 12. stoljeća bih podijelio u dva članka - 1. dukljanska kultura 2. humska kultura (uz periodizaciju "od" - "do" ako je nužno), iz razloga što se kultura jedne države i jednog autohtonog naroda ne može tek tako spajati sa kulturom jedne oblasti i dijelom nekog drugog-drugih naroda, pogotovo ne po meni takođe spornom periodizacijom. --Markus cg1 (razgovor) 22:06, 9. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Donedavno je na wikipediji bilo dovoljno korektno napisati odnosno oblikovati rečenicu koja govori isto što i neki vjerodostojni izvor (ili izvori) i time bi svi bili zadovoljni. Danas to više nije dovoljno, nego je potrebno u uvodu članka sažeto napisati ono najbitnije a ostale manje bitne činjenice ili podatke koji nije moguće sažeto prikazati nego ih je potrebno opširnije opisati imaju mjesto u ostatku članka. Enciklopedistički pristup koji se na Wikipediji laicima približava kroz pravilo Wikipedija:Nepristrano gledište (NPOV na en wiki) traži da u člancima budu prikazana i češća minorna objašnjenja nekog pojma ili pojave. Primjer za to može biti nužnost da se u članku Hrvati osim općeprihvaćene teorije o slavenskom podrijetlu navedu i germanska i indoiranska teorija ali bez ulaženja u dubinu, nego se navedu poveznice na članke gdje se te teorije potanje analiziraju i stav današnje hrvatske ili svjetske znanstvene zajednice o tim teorijama. Isto načelo valja primjeniti na sve članke gdje takvih teorija ima.

Nije baš savršena analogija, ali ako nešto piše u vjerodostojnim izvorima na hrvatskome jeziku tome ima mjesta na hrvatskoj wikipediji, korektno formulirano i precizno potkrijepljeno izvorima. Suradnici koji to sami ne shvate na vrijeme bit će opomenuti od nekog administratora pravovremeno. Razlike u stavovima suradnika nekad su velike i nepremostive jer se rabe različiti izvori različite kvalitete, no događa se da suradnici rabe iste izvore i svejedno jedni druge ne razumiju. Bitno je što suradnici pišu u glavnom imenskom prostoru, prvi put sam članak zaključao na tjedan dana. Ako se situacija ponovi nakon što zaključavanje istekne, članak se može zaključati na dulji rok ali i pojedini suradnici mogu zaraditi žute ili crvene kartone. Nemam namjeru nikoga unaprijed posebno upozoravati, pravila ponašanja na wiki su poznata pa neka svatko žanje što je posijao. SpeedyGonsales 22:50, 13. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Budimir, Živko[uredi kôd]

Pozdrav!

Je li imaš što izvora koji se bave njegovim postavljanjem na dužnost predsjednika FBiH? Živko Budimir, je, kako ti je poznato, postoa predsjednik na zanimljiv način (trećina od 17 = 5), pa ako ima kakvih novinskih članaka da nadopuniš to u članku, jer mi je članak ovako nepotpun, a u cilju imam da ga završim i obuhvatim sve (od nelegalnog izbora, sukoba s Helezom, sudcima u Ustavnom sudu itd.). Valjalo bi još ako bi napisao štogod i o tome tko osporava njegovo predsjendištvo itd. --Wüstenfuchs 02:34, 19. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Cijenim. --Wüstenfuchs 21:13, 21. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Wikiprojekt Hrvatska[uredi kôd]

Mostarče, trenutačno su aktivna dva Wikiprojekta: Wikiprojekt Medicina (prijevodi najboljih medicinskih članaka s en:wiki za koje su skupine liječnika koji prinose Wikipediji procijenile da su važne javnozdravstvene teme) i Wikipedija:Wikiprojekt države. Svoj biš prijedlog o prevođenju članaka mogao napisati u Kafiću ili predložiti u okviru projekta Wikipedija:Wikiprojekt države, da jedna od država bude Hrvatska. Naravno suradnici bi mogli izabrati neke druge teme. Druga je mogućnost da zamoliš Tomobe03a ako članke koje je napisao želi sam prevesti i prebaciti na hr:wiki. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:57, 30. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Je li itko slao zamolbu LZMK-u za preuzimanje materijala s njihovih stranica?

  • Je. Odnosno ne za preuzimanje s njihovih stranica nego nešto više, ali nije uspjelo. Bio je to suradnik Zmaj negdje 2006. godine. Sad su druga vremena, drugi ljudi vode ustanovu, moguće da bi sada odgovor bio ponešto drugačiji. No za "preuzimanje materijala s njihovih stranica" zamolba ne treba, u uvjetima na stranici http://proleksis.lzmk.hr/suradnja-i-koristenje/ piše sljedeće:
Wikicitati »Članci se mogu slobodno upotrebljavati, citirati u dijelovima ili u cjelini u svim oblicima javne komunikacije, ali se ne smiju objavljivati u tiskovnom ili elektroničkom obliku kao cjelovite i posebne stručne ili drugačije publikacije bez pismene suglasnosti Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.«

Kako mi nikad ne preuzimamo cjelovite tekstove (osim onih koji su javno dobro), ne vidim problema ako se valjano citira neki podatak ili rečenica kako mi to već ionako radimo, u skladu s dobrim običajima i pozitivnim zakonima. Često rabim Opću i nacionalnu enciklopediju kao izvor i tako ju navodim, ti si u pravu, može se također navoditi i internetsko izdanje, to bi bilo korisno i njima i našim čitateljima.

Također, htio bih te pitati, koliko su točne statističke stranice poput ...

  • Nisam uključen u izradu tih statistika pa ne mogu reći točno, koliko znam statistike se rade na temelju evidencijskih datoteka (logova) web poslužitelja, pa ako su navedene datoteke cjelovite i dobro analizirane (a nema razloga misliti da nisu jer se na isti način analiziraju statistike svih projekata Wikimedije), onda su te statistike prilično točne odnosno dobre. Broj klikova ili posjećenost je onaj koji je, pretpostavljam da je u korelaciji s kvalitetom projekta, brojem članaka, brojem govornika nekog jezika te stupnjem informatičke pismenosti govornika nekog jezika. Mi se možemo ponositi dobrim člancima, koliko su oni čitani jako malo ovisi o nama. Makar da nisu dobri, najvjerojatnije ne bi bili čitani. SpeedyGonsales 15:12, 11. travnja 2013. (CEST)[odgovori]

Srediti slike[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 21. svibnja 2013. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--Roberta F. 02:11, 7. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Mostarče, da ne dodajem do kraja još nekoliko predložaka, molim te kreni sve nepravilno postavljene datoteke uskladiti sa smjernicama o postavljanju datoteka na hrvatsku Wikipediju. Također te opet molim, smanji količinu snimanja po članku. Nepotrebno je snimati svakih par minuta i zatrpavati povijest stranica. Lijep pozdrav --Roberta F. 02:11, 7. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Mostarče, molim te pozorno pročitaj Wikipedija:Uporaba slika. Između ostalog s detaljnim uputama na toj stranici piše "Dobar izvor za sliku s interneta je navesti URL web stranice koja sadrži sliku ( http://www.navy.mil/view_single.asp?id=3097 ), a ne URL koji vodi na samu sliku ( http://www.navy.mil/management/photodb/webphoto/web_021028-N-3228G-006.jpg ).". Također datoteke koje su postavljene nisu sve "snimak ekrana". Sve piše, pročitaj. Lijep pozdrav --Roberta F. 12:57, 7. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Narodna zaštita[uredi kôd]

Svaka čast za razdvojbu i članak o NZ u Domovinskom ratu! Pozdrav Domovini :) --Bojovnik (razgovor) 03:08, 7. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Nepropisno postavljene slike - predložak[uredi kôd]

Mostarac, ne možeš uklanjati oznake o nepropisno postavljenim slikama. To je posao isključivo administratora. Hvala na razumijevanju.--MaGa 13:21, 7. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Dnevni list[uredi kôd]

Pozdrav, možda uslikaš sjedišta Dnevnog lista i Večernjeg lista u Mostaru? Koliko vidim, blizu su jedno drugom (Kralja Petra Krešimira 66 i Kralja Zvonimira 13). Potražio sam ovdje ali nema. Srdačno, Chvrka (razgovor) 17:01, 15. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Prijevod[uredi kôd]

Eeee, samo da je vremena...vidio sam koliko su ti članci bolji od naših. Ako (kad) uhvatim vremena! Sad mi je prioritet Hrvatska u 1. svj. ratu, Kraljevina Dalmacija, Država SHS. Hvala za Guvernatorat Dalmacija :) Pozdrav, --Bojovnik (razgovor) 14:05, 28. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Pjesnički izričaj[uredi kôd]

Mostarče, molim te smanji pjesnički izričaj na Wikipediji. Potkrijepljeni citati mogu biti primjereni, ali sve ostalo mora biti napisano u neutralnom enciklopedijskom stilu. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 19:48, 28. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Otto Nicolai[uredi kôd]

Šta ćemo s ovim [22]? Brisati ili ćeš ušminkati?--MaGa 21:46, 29. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Dok (ako) dobiješ dopusnicu, uvijek se može ispričati svojim riječima.--MaGa 19:58, 30. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Karta Banovine[uredi kôd]

Karta Banovine koju si postavio krši autorska prava. Prava nad ovim zemljovidom nema portal hercegbosna.org, već nakladnička kuća koja je izdala ovaj poviejsni atlas, mislim da se zove "25 karata iz hrvatske povijesti". Dok god ne dobijemo njihovu dozvolu, ništa od toga. Obriši tu kartu s hrvatske wikipedije, imam podrobni zemljovid banovine hrvatske iz 1939. nad kojim su istekla sva autorska prava, danas ću ga postaviti na commonse. Pozdrav,--Bojovnik (razgovor) 13:36, 31. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

štimanje[uredi kôd]

Normalno da štima, svaka čast, trebalo bi te nagraditi! Samo, stavljaj slike na commonse, da ih i drugi projekti mogu koristiti, a i bolje je zbog autorskih prava, oni to rigoroznije gledaju. Inače, prijateljska kritika - možda bi trebalo ispustiti državu SHS iz članka o HR u Kraljevini Jugoslaviji, a ja ću dodati malo o gospodarstvu, prometu, iskorištavanju Hrvatske i slično.

Ovo o sporazumu je odlično! Ovdje imaš puno korisnih informacija o tome.

I pet plus za poseban članak o evakuaciji hercegovačke djece u Slavoniju 1917/8., samo naprid! Pozdrav, --Bojovnik (razgovor) 15:06, 2. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Nepristojnost[uredi kôd]

Elementarna pristojnost nalaže objasniti svoje postupke. Rakovicazauvijek (razgovor) 17:30, 8. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Općeniti dio mora ostati, detaljno ide u Majorizaciji. Rakovicazauvijek (razgovor) 22:21, 10. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Otto Nicolai - 2. put[uredi kôd]

Molim te, preuredi članak, ovakav ne može ostati. Produžio sam za još 7 dana, a nakon toga će biti obrisan. Hvala na razumijevanju.--MaGa 13:30, 10. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Etničko čišćenje[uredi kôd]

Valjalo bi napraviti malo veći poduhvat i napisat članke o etničkom čišćenju Hrvata u Bugojnu i ostatku srednje Bosne. Ja nisam susreo članak na Wikipediji koji se isključivo bavi time. Trebalo bi nešto započeti. --Wüstenfuchs 16:38, 30. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Ako imaš volje... Etničko čišćenje Hrvata u Bugojnu. --Wüstenfuchs 17:25, 30. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Razdvojba[uredi kôd]

Umisto ovoga bi tribalo napraviti razdvojbu kako bi pojednostavili stvar, a ne pisali romane u zaglavlju članka. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 01:56, 8. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]

Premještanje i preusmjeravanje[uredi kôd]

Mostarče, ovako se ne premješta, već pomoću kartice "premjesti". Preusmjeravanjem članka sa sadržajem gubi se povijest stranice, a posebno je neprikladno metodom izreži i zalijepi stvarati "premješteni članak". Molim te nemoj dalje uređivati "premješteni članak". Vratit ću preusmjereni tekst, tebi preporučujem proučiti razliku između premještanja i preusmjeravanja. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 21:29, 10. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]

Mostarče, ispričavam se, nisam vidjela da si sam dodao i oduzeo isti sadržaj. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:29, 11. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]

Hrvatska pragmatička sankcija[uredi kôd]

Vidio sam tvoje dopune u članku Hrvatska pragmatička sankcija kojeg sam ja izvorno napisao. Smatram tvoje dopune nepotrebnima jer su naprosto prepisane/prenijete sa stranica Hrvatskoga sabora (uz dopusnicu doduše). Ja sam taj članak napisao na temelju literature bez prenošenja/prepisivanja od bilo kuda, ti si dodao sa stranica Sabora objašnjenja o značenju ove saborske odluke. Jesi li pročitao zadnje dvije rečenice članka gdje sam to isto vrlo kratko ja objasnio svojim riječima? U biti si narušio članak, jer ono isto što piše u zadnje rečenice ti si naširoko prenio sa stranica Sabora. Ili brisati moje dvije zadnje rečenice ili ukloniti tvoje izmjene. Članak je u biti moje autorsko djelo (naravno, nitko nema prava na bilo koji članak), ali zašto nešto prenositi s drugih internetskih stranica ako je to već mnogo kraće napisano vlastitim riječima bez doslovnog prepisivanja/prenošenja s drugih stranica? Smatram tvoje izmjene nepotrebnima. Narušile su prvotno originalno moj članak. Da su ga poboljšale nitko zadovoljniji od mene, ali nisu. --Flopy razgovor 23:44, 13. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]

Također, unio si netočan podatak da Karlo nije bio oženjen. To je netočno. Oženio se još prije dolaska na prijestolje. Članak o njegovoj supruzi nemamo, ali ga imaju druge wikipedije en:Elisabeth Christine of Brunswick-Wolfenbüttel (članak na njemačkoj wikipediji je bolji, ali ne znam znaš li njemački pa ti stavljam članak na engleskom). Nisam poduzeo nikakve akcije (posve uklonio tvoje promjene ili ih izmijenio) prije nego porazgovaramo. --Flopy razgovor 23:52, 13. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]
Drago mi je da se s tobom može brzo dogovoriti. --Flopy razgovor 20:16, 14. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]

Rudolfova povijest[uredi kôd]

Dovršena je, Povijest Hrvatske II. nikad nije izašla. SpeedyGonsales 22:06, 14. srpnja 2013. (CEST)[odgovori]

Ugarska[uredi kôd]

Svaka čast za Ugarsku, daj mi sada ruku ovdje ;) --Bojovnik (razgovor) 17:00, 16. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]

ugarska[uredi kôd]

Super, ja ću obje Ugarske! Poduzetan si, čujemo se! --Bojovnik (razgovor) 20:16, 21. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]

ugarska 2[uredi kôd]

Ovo "mršavljenje" ugarske j ebaš ono što nam je trebalo - jedan glavni članak, općeniti, o čitavoj Kraljevini, a podrobni o pojedinim razdobljima. --Bojovnik (razgovor) 23:58, 21. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]