Razgovor Wikipedija:Novosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Novosti.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prijedlog izmjene smjernica[uredi kôd]

Kako je u tijeku rasprava o tome bili poljska nesreća bila u novostima ili ne, predložio bi promjenu smjernica, točnije jedne:

"Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih sportaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i naučnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku."

Potonje mi je potpuno glupo i besmisleno. Razumin "guranje" hrvatskih elemenata, i to podržavam kod izgleda glavne stranice i izabranih članaka, ali "filtriranje" novosti stvarno nema smisla. Pogotovo kada nam na glavnoj stoji "novost" o otvaranju neke izložbe koja se dogodila prije dva, tri tjedna. Za to vrime se u CERNU pokreće LHC, otkriven je novi element i egzoplaneti koji se mogu detaljnije proučavati. Ukratko sve prave znanstvene novosti koje mogu samo obogatiti rubriku.

Inače, o "crnoj kronici" zasada neman neko mišljenje tako da podržavam sadašnje smjernice.

I napomena. Ovo nije glasovanje! Molio bi suradnike da se samo izjasne o prijedlogu.--Saxum 19:58, 12. travnja 2010. (CEST)

Nije poanta predložit da se nešto mijenja, nego je poanta sročiti prijedlog. Što se mene tiče nemam ništa protiv, samo ako će zbilja biti raznovrsnih vijesti, a ne samo seks, skandal i smrt, odnosno da ne prerastu u novosti slične na portalu zrakoplovstvu, koje se svode na - pao zrakoplov. --Ex13 (razgovor) 20:09, 12. travnja 2010. (CEST)
Već sam napisa da se po pitanju crnih kronika držim postojećih smjernica. A sad, da sam baš planira pisat novosti o Maji Morales i Nives, nisan.--Saxum 20:13, 12. travnja 2010. (CEST)

Nives je književnica! I svakako zaslužuje vijest kako je dobila Kiklopa!--Ex13 (razgovor) 20:16, 12. travnja 2010. (CEST)

ok ok, Speedy će napisat neš o njoj :-)--Saxum 20:18, 12. travnja 2010. (CEST)

Ali takve vijesti moraju biti popraćene slikom. A prijedlog još nije sročen.--Ex13 (razgovor) 20:19, 12. travnja 2010. (CEST)

Ovo što je Saxum predložio u biti ne odudara puno od onoga što sam napisao Razgovor o predlošku:Novosti#Kaczyński. Hrvatske teme prednost, ali i najvažnije svjetske vijesti ukoliko su globalno važne što CERN svakako jest kao i nedavni sporazum SAD i Rusije o ograničenju nuklearnog arsenala. Glede crne kronike nisam ni ja da se često spominje, ali ako se dogodi neka tragedija (potresi u Haitiju i Čileu, pogibija poljskog predsjednika) koja dobije širok odjek u svijetu onda bi trebalo staviti. --Flopy razgovor 20:43, 12. travnja 2010. (CEST)

I ja sam za to, da budu važne vijesti iz svijeta. Ali samo jako važne vijesti. -- Fraxinus (razgovor) 22:27, 12. travnja 2010. (CEST)

Držao bih se tema iz Hrvatske i tema što se tiču Hrvata, neglede tega jesu li u RH ili izvan RH. Kubura (razgovor) 01:39, 13. travnja 2010. (CEST)

Slažem se sa flopijem. --MAN_USK recider 15:13, 13. travnja 2010. (CEST)

Zašto vijesti iz Hrvatske ili vezane za Hrvate[uredi kôd]

Wikicitati „...želja da se uključe vijesti iz svijeta podilazi mentalitetu da je ovo "naša mala Wikipedija" i da je Hrvatska "mala zemlja" koja nema dovoljno vlastitih vijesti ili da njezine vijesti "nisu važne". Za Hrvate je važnije ako u Hrvatskoj pogine pet ljudi nego ako na Javi poginu 3.000, jednostavno zato što ovo prvo ima veće posljedice u Hrvatskoj nego ono drugo. Ako naša Wikipedija ne bude pokrivala Hrvatsku, tko će? ... --Zmaj 09:56, 28. svibnja 2006. (CEST”
--Roberta F. 03:10, 13. travnja 2010. (CEST)
Ne samo to. Postoji preobilje i dalje važećega materijala iz Ujevićeve Hrvatske enciklopedije koji bi opsegom daleko premašio sve do sada napisano. Toliko o kolikosti. Glede pak kakovosti- hr wiki nije niti provincijalna mala enciklopedija baveća se samo lokalnim događajima, niti lažna "globalna" enciklopedija u kojoj se naklapa o stvarima koje su tobože od univerzalnoga značaja. Budući da je engleski svjetski jezik i ima prinose o svem i svačem- ne bi bilo loše da se sudionici projekta hr wiki malo podrobnije informiraju o tričarijama u kojima en wiki ipak ostale anglo wiki (n.pr. neprimjereno veliki i opsežni tekstovi o nekim beznačajnim ličnostima iz britanske povijesti, anonimnim lordovima i špijunima, nikom poznatim piscima i t.d., te o TV serijama kultnima za Britance, a za koje cijeli svijet nije ni čuo). Svaka je wikipedija na nacionalnom jeziku- nacionalna. To je opća enciklopedija (kao sada Hrvatska enciklopedija), ali i nacionalna jer u njoj oveći dio sadržaja pokrivaju domaće teme koje inače nigdje ne će biti obrađene. Hrvati u BH su to itekako dobro shvatili, u papairnatim izdanjima (iako je to "regionalno-nacionalna", a ne opća, nu svejedno): http://dominovic.hr/webkosarica/index.php?p=product&id=3498&parent=0 Mir Harven (razgovor) 14:02, 13. travnja 2010. (CEST)
Zmajevo domoljublje je pohvalno, a ono što je napisao Mir harven u biti ne proturječi onomu što sam napisao ja i drugi koji su za određenu promjenu smjernica. Hr.wiki je nacionalna wikipedija što međutim ne znači da ne može i ne treba pokrivati najvažnije svjetske događaje. To nipošto ne znači da će manje pokrivati Hrvatsku ili da nema dovoljno hrvatskih vijesti. Svaki poginuli život jednako je vrijedan bio on na Javi ili u Hrvatskoj. Svakako da ću za hrvatskim više žaliti/uzeti k srcu, ali to je već subjektivizam. --Flopy razgovor 20:30, 13. travnja 2010. (CEST)
Opcenito gledanao mislim da nebi trebali ici po "bad news are good news" nacelu kao sto nam se to danas u velikim dijelu medijima servira. Sto se mene tice dao bih najvecu pozornost dobrim vijestima iz Hrvatske. --Croq (razgovor) 22:32, 14. travnja 2010. (CEST)

Novi ministar će biti[uredi kôd]

Onaj Bošnjaković. Nije još ministar. -- Bugoslav (razgovor) 18:31, 5. svibnja 2010. (CEST)

Trenutačne novosti 14. siječnja[uredi kôd]

U Trenutačnim novostima od 14. siječnja stoji da je Natko Zrnčić-Dim zaradio bodove sto nije točno jer je isti diskvalificiran (iako je stojalo da je bio na 21. mjestu).

Proširenje sfere interesa na Bosnu i Hercegovinu[uredi kôd]

Naime, veliki je broj suradnika koji su dio korpusa bosanskohercegovačkih Hrvata, a ti suradnici marljivo doprinose ili su doprinosili Wikipediji na hrvatskom jeziku (uključujući i mene samog). Bosanskohercegovački Hrvati čitaju primarno Wikipediju na hrvatskom jeziku. Pošto ne postoji Wikipedija bosanskohercegovačkih Hrvata da se tamo pišu vijesti iz Bosne i Hercegovine, bilo bi lijepo vidjeti kada bi se na ovoj Wikipediji proširila sfera interesa i na Bosnu i Hercegovinu. Uz dužno poštovanje, Hrvat jesam, ali mi vijesti iz Hrvatske nisu toliko interesantne kao vijesti iz Bosne i Hercegovine, a važne se stvari događaju i u BiH, možda važnije i "vruće" od ovih iz Hrvatske. Kako sam već naveo, veliki broj čitatelja su bosanskohercegovački Hrvati, pa bi stoga bilo sasvim razumljivo kada biste pošli pisati i vijesti iz BiH da udovoljite i ovoj kategoriji čitatelja (i suradnika) Wikipedije na hrvatskom jeziku.

Hvala.

--Wüstenfuchs 11:31, 17. veljače 2013. (CET)

Podržavam Wüstenfuchsov prijedlog.--Starčevićanac (razgovor) 12:17, 17. veljače 2013. (CET)
Podržavam prijedlog! Što se tiče odabira tih vijesti i njihovog značaja za Hrvatsku, mislim da će ovaj link pomoći u tome: hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=404&cHash=718a992b41. To je stranica emisije Hrvatska kronika BiH! --Mostarac (razgovor) 13:42, 17. veljače 2013. (CET)
Prije postavljanja prijedloga, pročitajte 1. rečenicu 1. točke u poglavlju Smjernice za uređivanje novosti.

 • Bonč (razgovor) • Tagline: Pametniji popušta - živčano. •  13:16, 17. veljače 2013. (CET)

Bonč, zato sam ja napisao da se radi o prijedlogu... da se stvari promijene. Isto pogledaj točku br. 1 "Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana..." --Wüstenfuchs 14:25, 17. veljače 2013. (CET)
@Mostarac, može biti korišten i naš bosanskohercegovački tisak, Večernji list, Dnevni list, i što ja znam koji sve ima tisak u BiH, a da je na hrvatskom. Nabrajam ove glavne. --Wüstenfuchs 14:27, 17. veljače 2013. (CET)
Ne znam što nije jasno? Kako ja shvaćam tu točku, slobodni ste postavljati vijesti i iz BiH. Naravno, ako se radi o vijestima koje su sadržane u smjernicama.  • Bonč (razgovor) • Tagline: All hope abandon, ye who enter messages here. •  16:11, 17. veljače 2013. (CET)
Ako je neko voljan raditi, samo naprijed.--MAN_USK recider 19:14, 17. veljače 2013. (CET)

Postavio sam onaj link jer koliko su važne vijesti iz BiH ljudima u Hrvatskoj dovoljno je samo vidjeti u HRT-ovom ili drugim dnevnicima. Te teme dobiju 2-3 minute i redovno budu (kada budu, a to je rijetko) pred kraj dnevnika. Znači u onim vijestima treba spominjati nešsto značajno, npr. Dane Matice hrvatske Mostar - Mostarsko proljeće, Dane filma u Mostaru, Dane hrvatskoga filma u Orašju itd. I športske uspjehe poput Širokog u košarci itd. Samo značajne vijesti! --Mostarac (razgovor) 13:07, 18. veljače 2013. (CET)

U smislu koliko se to tiče Hrvata u BiH, hrvatskog jezika, kulture i sl.. Ali isto i za ine hrvatske zajednice izvan RH, bile one iseljeničke ili autohtone.
Dodajmo to da Hrvati u BiH nisu dijaspora, bolje bi bilo reći da su brojni Hrvati u RH iseljeništvo bh. Hrvata (ne govorim o ovima šta su doselili u 20. i 21. st.!).
Vratimo se na temu: već lani smo se držali toga. [1] Mladifest u Međugorju, [2] bronca reprezentacije Hrvata iz Srbije na Europeadi. Kubura (razgovor) 05:26, 19. veljače 2013. (CET)

Ok, a politički događaji od veće važnosti? --Wüstenfuchs 00:16, 22. veljače 2013. (CET)

Ništa drugi. Bavimo se sobom. Kubura (razgovor) 00:29, 22. veljače 2013. (CET)

Pošto smo se usuglasili oko vijesti koji se tiču i Hrvata u BiH: Možemo li se staviti kratka informacija o početku 17. po redu Uskopaljskih jeseni koje počinju 20. 10 i traju do 27. 10.--MAN_USK recider 23:17, 15. listopada 2013. (CEST)
Neka se nitko ne ljudi, ali odavno sam pisao da je cijela ta koncepcija novosti loša, skoro pa isključivo svodi se na lokalne manifestacije i veće vjerske događaje. Definitivno me ne zanima nikakav lokalni festival u Rijeci ili bilo gdje drugdje, kao ni u Uskoplju. I ne samo mene. Svatko tko stigne stavlja u novosti svoj lokalni (nevažan) festival. Važne svjetske vijesti koje se tiču i Hrvatske kao i politički događaji su iz nekog razloga prognani. --Flopy razgovor 23:24, 15. listopada 2013. (CEST)
U članak 2013. napisao sam:

Ta je promjena uklonjena. Zašto nije u redu posebno naznačiti najveći športski uspjeh druge hrvatske države (i države hrvatskoga govornog područja) na člancima Wikipedije na hrvatskom jeziku? --August Dominus (razgovor) 11:47, 20. listopada 2013. (CEST)

Napisao si ovdje. Stranica za razgovor te stranice je ovdje, a najbolje je pitati samoga suradnika što nije bilo u redu s tom dopunom. --Roberta F. 14:06, 20. listopada 2013. (CEST)

Obljetnice "nisu" novost[uredi kôd]

Glupo je novošću predstavljati obilježavanje godišnjice nekog davnog događaja. Novost je ono što se dogodilo neposredno prije sadašnjeg trenutka, zato se i zove novost. 120 godina muzejske aktivnosti u Rijeci, obljetnica pokolja u Vukovaru i Škabrnji... To ne spada u novosti. --August Dominus (razgovor) 19:24, 27. prosinca 2013. (CET)

Djelomično si u pravu, u jezikoslovnom smislu. Nešto što se dogodilo prije 10, 100 ili 1.000 godina nije novost.
Ali ne obilježava se svaka godišnjica, nego one koje to zaslužuju. I kad se to dogodi, u Dnevniku možeš vidjeti izvještaj s obljetnice. Zato, jer to jest novost, jer se odnosi na to da se danas (ili jučer) nešto obilježilo, ne prije 10 ili 100 godina. Kad se obilježava nešto, onda imaš najavu toga u novinama, na internetu, možda i plakate po gradu. I nije ništa čudno pročitati u novinama poslije o toj obljetnici.
Dakle, nije svaka obljetnica novost - jer ne obilježava se svaka obljetnica nečega, ali neke obljetnice jesu novost, jer ih obilježavamo. Npr. u Zagrebu se 1925. godine obilježavalo 1000 godina od 925. godine, od krunidbe kralja Tomislava. Današnji povjesničari sumnjaju u taj događaj, ali to ne znači da izvještaj s obljetnice nije bila novost. Jer obljetnica je svečanost, ništa manja od otvaranja/zatvaranja Ljetnih i ili Zimskih olimpijskih igara, a o tome se izvještava u većini medija, ako ne kao o glavnoj vijesti, onda u sportskoj rubrici. SpeedyGonsales 11:23, 28. prosinca 2013. (CET)

Novosti, njihov sadržaj i njihovi uređivači[uredi kôd]

Novosti izgleda obavještavaju samo o nekakvim kulturnim manifestacijama i športskim uspjesima. Na stranu što su vijesti iz kulture, bar većini ljudi, najmanja vijest, uglavnom se radi o nekakvim obljetnicama i tradicionalnim manifestacijama. Pamtim da se već nekoliko godina zaredom javlja vijest - održavaju se Đakovački vezovi. Ja sam iz druge države, jedva znam gdje je Đakovo, a još manje kako izgledaju đakovački vezovi. Dakle, vijest je striktno lokalna, a vjerujem da narod iz Splita isto tako vrlo malo zna što su to Đakovački vezovi. A ovo je samo primjer.

Špotski uspjesi trebaju biti u novostima, jer cijela država i dijaspora ih prati. Također, nedostaju vijesti iz politike (koje zanimaju većinu ljudi), vijesti o značajnijim događanjima koja su nevezana za kulturu i šport (veća masovna ubojstva, poplave i potresi većih razmjera, značajni drugi događaji, primjerice suđenja i sl.).

Potom, vijesti su se ograničile isključivo na područje Republike Hrvatske. Neka vijest iz Bosne i Hercegovine nikada nije bila objavljena u Novostima, unatoč činjenici da znatan broj čitatelja, a i suradnika, živi u BiH. Dakle, BiH je nacionalna država hrvatskog naroda, u kojoj je hrvatski jezik jedan od tri službena jezika, prema tome, treba biti ravnopravna s Hrvatskom u vidu objavljivanja vijesti.

Ne dopušta se uređivačka sloboda svim suradnicima da uređuju vijesti, što razumijem i podržavam. Međutim, tko su uređivači vijesti? Možda bi to trebalo biti podložno biranju. A ako ne, neka barem repliciraju na ove moje navode i daju svoje mišljenje o svemu.

--Wüstenfuchs 02:06, 14. srpnja 2014. (CEST)

Kad je izvan RH, onda samo kad se tiče Hrvata. Jer, ovo je Wikipedija na hrvatskom jeziku, pa mora biti u svezi s Hrvatima.
Evo zanimljive teme. [3] HAZU BiH sa sjedištem u Mostaru kojom predsjedava Andrija Nikić. Osnovano 2012.
23. lipnja 2014. osnovana neka druga HAZU BiH [4] kojoj je na čelu Jakov Pehar. Nemamo ni članak o Hrvatskom društvu za znanost i umjetnost koje je osnovano 1993. godine. [5] Kubura (razgovor) 08:47, 14. srpnja 2014. (CEST)

Ne bih se složio. Time bi hr.wiki postala u neku ruku, nacionalnistički projekt, što bi bilo loše. Javljamo li iz RH vijesti koje se tiču samo Hrvata? Naravno da ne, javljamo one koje se tiču svih građana, ili bi bar trebali. Drugo pitanje je - što se tiče Hrvata? Promjena vlasti u Republici Srpskoj - tiče li se Hrvata. Naravno, poglavito onih koji žive u tom entitetu (gdje imaju isto status konstitutivnog naroda, pravna nakarada, ali što se može). Tiče li se Hrvata prirodna katastrofa u Sarajevu? Naravno da jest, poglavito onih koji žive u BiH. Valjda se razumijemo. Vrlo je teško odrediti granicu između događaja u BiH koji se tiču Hrvata i onih koji se ne tiču, naprotiv, mislim da se sva događanja u BiH tiču Hrvata. --Wüstenfuchs 19:04, 14. srpnja 2014. (CEST)

Provincijalni karakter Novosti na Glavnoj stranici[uredi kôd]

Praksa da se u Novosti uključe samo one vijesti koje imaju veze s Hrvatima i Hrvatskom mi je neshvatljiva već neko vrijeme. Poticaj da napišem ovaj komentar je došao od gornje rasprave, odnosno objašnjenja koji mi je u isto vrijeme nerazuman koliko i uznemirujuć s obzirom da dolazi od administratora: "Jer, ovo je Wikipedija na hrvatskom jeziku, pa mora biti u svezi s Hrvatima.". Ova izjava je valjda protivna svemu čemu Wikipedija predstavlja, a ponajviše samoj hr.wiki kojoj na Glavnoj stranici lijepo piše "Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku.". Ovo nije hrvatska Wikipedije, ovo nije ni Wikipedija o Hrvatima, ovo nije enciklopedija Leksikografskog zavoda ni neke treće institucije.

No to čak nije ni najveći problem iako je suprotno onome što Wikipedija predstavlja. Razumno je pretpostaviti da ako je Wikipedija na hrvatskom jeziku, da će većina čitatelja biti Hrvati. S obzirom na to, sumnjam da bi netko imao nešto protiv da se među Novostima nađu vijesti koje su od manje važnosti u svjetskim razmjerima ali su aktualne za Hrvatsku, poput uspjeha naših sportaša, rezultata izbora itd. Ono što me smeta je fanatično ignoriranje svjetskih događanja nauštrb "sve hrvatskih" tema koje bi nas Hrvate trebale zanimati samo zato što imaju veze s Hrvatskom? Nečija pretpostavka da će mene zbog moje narodnosti zanimati Dječje svečanosti u Slavonskom Brodu ili Picokijada u Đurđevcu je jednostavno kriva, i vjerujem da nisam jedini. Svrha Wikipedije i Novosti nije promotivrati "hrvatstvo" i "buditi nacionalnu svijest" već točno i objektivno izlagati činjenice, odnosno aktualne sadržaje velike važnosti što trenutačno nažalost ne čini. Sadržaj na Glavnoj stranici čitatelje treba zaintrigirati i navesti ih da nastave čitati ili se uključe u uređivanje Wikipedije, a ne da izgleda kao provincijska oglasna ploča.

To ćemo teško postići kada im serviramo jako uzak broj novosti od kojih su neke jednostavno drugorazredne u odnosu na druge, ali imaju tu sreću da se tiču Hrvata. Tako ćemo iz Novosti saznati za održavanje Picokijade, ali o aneksiji Krima ili Sirijskom građanskom ratu ni traga ni glasa. Još bi rekao da je serviranje vijesti na bilo kojoj (nacionalnoj) osnovi nespojivo s neutralnosti Wikipedije jer se favorizira jedna skupina, bili to Hrvati, Muslimani, dešnjaci ili homoseksualci. Kako stvari sada stoje, imamo situaciju da je sada 69-ta da bi na Glavnoj stranici imali vijest o derneku u Mrduši Donjoj ali ne i da su ljudi sletili na Mjesec.

Molio bi da zainteresirani suradnici razmotre ovo što sam napisao i da uz konsenzus konačno promijenio ovu praksu.--Saxum 18:48, 14. srpnja 2014. (CEST)

Ja se slažem u potpunosti. Išlo se s time da se pišu vijesti koje imaju veći utjecaj na Hrvatsku. Opet pitanje, što zanima ljude u Hrvatskoj, ili u BiH itd. odakle imamo veliki broj čitatelja i suradnika. Mislim da se okvir vijesti treba uvelike proširiti i apsolutno podržavam tu ideju. S tim da način pisanja (određivanje koje vijesti idu na Glavnu stranicu), ostaje upitan. Mi ne možemo glasovati kako se to čini na engleskoj Wikipediji, jer nemamo veliki broj suradnika, niti suradnika koji će biti zainteresirani za glasovanje, eventualno ako budu 1-2 glasa, što je sasvim mali uzorak suradnika. Tako se može dogoditi da dvojica suradnika vijest o svojoj susjedi ocjene važnom i da ide na glavnu stranicu jer prosto nije bilo dovoljno glasova protiv. Dakle, to ostaje problem. Pa bi trebalo razmotriti način na koji bi se postavljale i određivale vijesti, način pisanja (što neutralnije, što kraće i što jasnije). --Wüstenfuchs 19:09, 14. srpnja 2014. (CEST)

Evo čitam naslov odlomka i čitam što kolega piše pa se sam sebi čudim. Provincija? Ljudi iz zemljopisno gledano provincije su jako alergični na taj izraz, ali ne zbog samog izraza (ne mogu pobjeći odakle jesu), već zbog posprdnog značenja onih koji ga izgovaraju kad pričaju o perifernim dijelovima države/županije/čega već, a što sam osjetio iz tvojih gore napisanih riječi. Ako smo mali - nismo provincija. Jesmo li New York Times ili Hina pa da plasiramo svjetske vijesti na naslovnici koje se pojavljuju (skoro pa) svako sat vremena? Ipak wikipedija nije novinska agencija već enciklopedija i taj segment naslovnice je toliko nebitan. Evo, i kad bi odgovor na ovo bio "da", kolega Saxume, hoćeš li se prihvatiti svakodnevne obveze ažuriranja dotičnih vijesti? Održavanje projekta je spalo na uski broj ljudi, a ostali su netragom nestali. E, pa nemojte i ovo malo tovara tovariti, jer će krepat i oni, a onda će projekt održavat baba Mara iz Mrduše Srednje. Veća blamaža bi bila da na naslovnici stoji vijest iz bijelog svijeta stara 40 dana (u slučaju neodržavanja) nego vijest stara 20 dana o derneku u Mrduši Donjoj, jer nema vijesti o derneku u Mrduši Gornjoj. Znam da će dežurna povećala ovo nazvati nacionalizmom (iako ne znaju što je zapravo nacionalizam), ali koga zanima rat u Siriji ili aneksija Krima, bar danas ima pregršt televizijskih i inih kuća kojima je posao da to prate, a dostupnih na pritisak tipke na daljinskom upravljaču.--MaGaCroatian squares Ljubicic.gifporuči mi 19:48, 14. srpnja 2014. (CEST)

- nigdje nisam napisao da od Wikipedije napravimo Reuters i da se vijesti ažuriraju svakih sat vremena. To je nepotrebno.
- taj segment je jako bitan zbog same činjenice da se nalazi na Glavnoj stranici što znači da ga svakodnevno gleda na tisuće ljudi.
- ako vijest stara dva tjedna ostane na naslovnici, recimo Njemačko osvajanje prvenstva za dva tjedna, opet nije uzalud jer kraj nje stoji datum kada se do dogodilo a i u vijesti je sadržana wikipoveznica tako da čitatelji mogu dalje istraživati sadržaj.
- ovo nemojte, ni ti ni Wüstenfuchs, shvatiti kao stvaranje novih obaveza poput novih glasovanja. Ovo je jednostavno pokušaj davanja slobode suradnicima koji su do sada ažurirali vijesti, i koji su za to zainteresirani, da osim hrvatskih, pokoji put stave i vijesti iz stranih zemalja.--Saxum 20:01, 14. srpnja 2014. (CEST)
Ja u prvom redu ne znam ni tko je zaključao stranicu novosti. Prije se mogla uređivati. Nakon mog zahtjeva da se vijesti prošire i na BiH ona je zaključana. --Wüstenfuchs 20:37, 14. srpnja 2014. (CEST)
Stranicu Wikipedija:Novosti je zaključala @Roberta F., zbog vandaliziranja, još 2009. Vjerojatno je ostala zaključana jer se nitko nije bunio.
Ako misliš na Predložak:Novosti, koji je uključen na glavnu stranicu, njega je 16.5.2013. zaključao @SpeedyGonsales s objašnjenjem "preventivno".
Što se tiče slobode uređivanja, ja bi da predložak ostane samo dostupan samo adminima, zaista preventivno, ali bi ohrabrio suradnike da predlažu izmjene na stranici za razgovor. I da, ne bi imao ništa protiv vijesti iz svijeta. --Argo Navis (razgovor) 20:54, 14. srpnja 2014. (CEST)
Bez da opet ulazimo u sterilne polemike o nacionalizmu, provincijalizmu i sličnom, mislim da nitko razuman nema ništa protiv da se u rubriku unesu najbitnije vijesti iz svijeta. Ne vidim racionalnog razloga da ne bude tako i, iskreno, jako me čudi da se kroz godine ustalila praksa postavljanja samo vijesti iz Hrvatske. Svakako sam za to da se da prednost vijestima iz Hrvatske, ali uz mogućnost postavljanja bitnih vijesti iz svijeta. Paradoksalno je da se desi da, recimo, umre Nelson Mandela, a na novostima ni riječi o tome. S druge strane @MaGa ima pravo u jednoj stvari, na ovom projektu ima malo aktivnih suradnika i malo aktivnih administratora i patrolera, natovariti im dodatni posao (koji možda ne žele) nema smisla. Ne bi ograničio uređivanje novosti samo adminima da im se ne natovari dodatan posao, ali bi svakako ograničio pristup stranici. Moj je prijedlog da se osim adminima, dopusti uređivanje vijesti i patrolerima, a ako netko od suradnika ima iskrenu želju uređivati novosti, moguće mu je dati probni pristup na neko vrijeme i vidjeti kao se snalazi i da li je zajednica zadovoljna. Ako nešto "zezne" ili suradnici općenito nisu zadovoljni njegovim radom, uvijek mu je moguće oduzeti status. Usput jedno pitanje, ako je pristup stranici i predlošku novosti ograničen samo na administratore, što bi se desilo da jedan administrator unese vijest iz svijeta? Da li bi mu se obrisalo uređivanje? Da li se takvo što desilo u prošlosti?--Dean72 (razgovor) 21:30, 14. srpnja 2014. (CEST)
@Saxume, mislim da će suradnici uspjeti odgovoriti na ovdje postavljena pitanja ako si prije toga postave pitanje što je hrvatska wikipedija i pokušaju na to pitanje sami odgovoriti. (Pridjev uz wikipediju odnosi se dakako na hrvatski jezik (usp. hrvatski pravopis, hrvatska gramatika), a ne na hrvatsku državu!) Usput, kad bismo se vodili stvaranjem wikipedijskog sadržaja u skladu sa smjernicama o pisanju novosti na naslovnici, baš me zanima na što bi nam wikipedijski sadržaj sličio. Uzmemo li da se mogu usporediti, postojeće smjernice o novostima nisu ni izbliza nalik onima na kojima je napisana jedna Hrvatska enciklopedija (HE je nazvana općom enciklopedijom s pojačanom nacionalnom sastavnicom. Opća je enciklopedija jer sažima i usustavljuje ukupno znanje, a nacionalna je ne samo po nazivu i jeziku kojim je napisana nego i po tome što potpunije i opsežnije od drugih svjetskih općih enciklopedija predočuje činjenice o Hrvatskoj, njezino naslijeđe i dostignuća, povijest i suvremenost, bez prešućivanja i iskrivljivanja ili predrasuda koje drugi mogu imati o njoj.). Ako tko voli brojeve, onda evo i još jednog citata: Iako je nemoguće u cijelosti razgraničiti opće od posebnoga, jer se u konkretnoj obradbi to dvoje često prepleće, može se ipak reći da je, uzevši u obzir prosjek zbog različita karaktera pojedinih slova, u Hrvatskoj enciklopediji oko 30% prostora posvećeno nacionalnoj građi, a oko 70% sveopćemu pojmovniku i Zemlje i svemira. (iz Predgovora 1. svesku HE-a). I za kraj jedno pitanje suurednicima: koliko engleska wikipedija u uredničkom konceptu slijedi Britansku enciklopediju ili Američku enciklopediju, francuska wikipedija Francusku enciklopediju ili Larousseovu veliku enciklopediju, njemačka wikipedija Brockhausovu enciklopediju, ruska wikipedija Veliku rusku enciklopediju ili nekadašnju Veliku sovjetsku enciklopediju, talijanska wikipedija Treccanijevu enciklopediju itd. itd. Toliko o ovome problemu i nešto široj perspektivi. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 23:11, 14. srpnja 2014. (CEST)
Naravski je da će na hrv. Wikipediji biti vijesti iz Hrvatske i iz BiH koje inače ne bi objavile druge Wikipedije, pa i vijesti iz naše šire regije - Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Dakle, dati posebnu pažnju tim vijestima, pa onda i vijestima iz svijeta, koje su bitne u svjetskim razmjerima, spominjan je Sirijski građanski rat, aneksija Krima itd. Dakla ta vrsta vijesti koja se tiče više država. --Wüstenfuchs 00:05, 15. srpnja 2014. (CEST)
@Wüstenfuchs, mislim da se mnogi uhvate u klopku čim počnu uspoređivati lokalne i globalne vijesti te pisati o posebnoj važnosti jednih ili drugih. Možda bi bilo bolje kad bi se novostima na wikipedijskoj naslovnici pristupilo po kriteriju relevantnosti s obzirom na postojeći ili budući wikipedijski sadržaj. Face-wink.svg Tada se ne bi dogodilo da se mnoge važne stvari ne pojave na naslovnici (npr. dobitnici Nobelove nagrade, otkrića novih bioloških vrsta, pobjednici svjetskih sportskih natjecanja, geopolitičke promjene u svijetu itd.). Ponovit ću da ni Hrvatska enciklopedija kao opća i nacionalna enciklopedija ne slijedi uredničku politiku kakvu ima hrvatska wikipedija. Suradnici si moraju postaviti pitanje što je Wikipedija, što su wikipedije (jezične inačice) i bi li wikipedije morale biti nacionalne enciklopedije? Što se posljednjeg tiče, engleska je wikipedija više hrvatska nacionalna enciklopedija od hrvatske wikipedije ako ćemo se držati toga da potpunije i opsežnije predočuje činjenice o Hrvatskoj, njezino naslijeđe i dostignuća, povijest i suvremenost. (Naravno da bih volio da je drugačije, ali nastojim realno sagledati stvar.) Isto tako valja primijetiti kako izgledaju naslovnice drugih hrvatskih enciklopedija i kojim se kriterijima one vode u prikazu sadržaja na svojim naslovnicama (usp. Portal LZMK-a ili Proleksis enciklopedija). Toliko o svemu. Face-smile.svg
P. S. Unaprijed napominjem da ne želim komentirati eventualna pisanja suradnika koji se budu trudili pojedinačnim primjerima opovrgnuti ono što sam napisao o engleskoj wikipediji. Da, ima i ondje nedostataka, ali ima ih i na hrvatskoj wikipediji. Nedostaci ovdje ili ondje nisu predmet ove rasprave. Raspravljamo o kriterijima relevantnosti wikipedijskog sadržaja i novostî koje ga ukratko donose na naslovnici. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 00:43, 15. srpnja 2014. (CEST)
Što je to "svjetsko" ili kakvu vijest nešto čini svjetskim i bitne u svjetskim razmjerama. Koji su to kriteriji? Neke stvari mogu se ticati više država koje ne uključuju neki sukob Ako netko voli ažurirati svjetske vijesti i imati svoju novinsku agenciju postoji wikinews na hrvatskom jeziku https://incubator.wikimedia.org/w/index.php?title=Wn/hr/Glavna_stranica&redirectfrom=infopage&uselang=en . Na hr wikipediji stavit ćemo poveznicu na te stranice i stvar je riješena. Patnja za "svjetskim" i stalna tvrdnja da je hr wikipedija provincijalna što se tiće vijesti i drugih sadržaja je ništa drugo nego kulturno dodvoravanje, gdje je ono što se događa na područjima u hrvatskom govornom području zauzima drugo mjesto od "svjetskog". Za nekoga svjetsko je nešto što van njihovog kućnog praga, dok za neke svjetsko je nešto što seže dalje od Mliječne galaktike.Vodomar (razgovor) 00:39, 15. srpnja 2014. (CEST)
@Vodomare, a gdje si ti pročitao da netko od nas želi staviti vijesti iz Hrvatske "na drugo mjesto" u odnosu na vijesti iz svijeta? Prijedlog koji se ovdje iznosi je da se u "novosti" unesu i vijesti iz svijeta (dajući prednost vijestima iz Hrvatske). Pogledaj primjer kojeg sam gore naveo ili druge slične primjere, zar nije apsurdno da se recimo smrt Nelsona Mandele ili pripajanje Krima Rusiji uopće ne pojavi među "novostima"? Pitaš se što je "svjetska" vijest, a što nije? Svaki student novinarstva (a i svaki srednjoškolac) bi ti lako mogao na to odgovoriti. Ja ne mogu vjerovati da o tome moramo uopće polemizirati...--Dean72 (razgovor) 01:08, 15. srpnja 2014. (CEST)
Ja nisam student novinarstva niti srednjoškolac. Kakav to utjecaj smrt Nelsona Mandele ili pripajanja Krima Rusiji ima meni kao novost, kada sam to pročitao i čuo na sve strane. Da li će znanje da je Krim sada dio Rusije, pomoći meni u mom poslu, platiti moje račune, učiniti to da mi pomogne da završim moje zadatke oprati suđe, napraviti ručak. Ne neće, samo ću se brinuti bez veze. No čija će to vijest biti, propagirana od neke novinske agencije koja je povezana s nekoj o država, obavještajnih organizacija, ili pripada nekom konglomeratu kao Reuters, News Limited....Evo amerikanci imaju Svjetsko prvenstvo u baseballu, a u tom svjetskom prvenstvu samo su timovi iz SAD-a. Svjetsko je široki a i uski pojam. Ne treba mijenjati prednju stranicu. Stavimo poveznicu na hrvatski wikinews, pa se tamo igrajmo sa "svjetskim" događajima. Vodomar (razgovor) 05:05, 15. srpnja 2014. (CEST)
Vodomare, ponoviti ću ono što sam napisao MaGi. Cilj mog prijedlog nije nikakvo segregiranje vijesti (to zapravo imamo sada), stvaranje novih birokratskih pravila ili glasovanja, već da se suradnicima koji su i do sada uređivali ovu rubriku omogući sloboda da unesu i druge vijesti koje smatraju važnima, poput smrti Mandele, a ne da robuju kriteriju "čitajmo samo hrvatsko". To nije u duhu enciklopedije. --Saxum 01:34, 15. srpnja 2014. (CEST)
Ne trebaš mi ponavljati pročitao sam sve prije što se to navelo. Što je to važan događaj, npr. da je neka jedna javna osoba izašla iz "ormara" i da su recimo izjavili da su sada gej. Vodomar (razgovor) 05:05, 15. srpnja 2014. (CEST)
@Saxume, dodao bih svojem prethodnom pisanju da bi bilo dobro uvesti obvezu da se novost mora sažeto, telegramski sročiti jer će onda neki suradnici možda lakše razlučiti relevantne novosti od irelevantnih. Face-smile.svg Novosti se ne bi smjele pretvoriti u poslanice (nedavni primjer). Što je teže telegramski sročiti neku novost, to je vjerojatnije da je ona irelevantna za wikipedijsku naslovnicu. Ovo naravno valja uzeti sa zrnom soli. Conquistador (razgovor) 01:53, 15. srpnja 2014. (CEST)
@Saxume jedno pitanje, malo sam lijen i ne da mi se tražiti..., ali da li postoji neki dogovor, pravilo ili slično koji sprječava da suradnici koji imaju pristup "novostima" pišu i o vijestima iz svijeta? Ti, recimo, imaš administratorske ovlasti i pristup stranici, da li bi ti mogao postaviti vijest iz svijeta ili bi tako prekršio nekakav prethodni dogovor?--Dean72 (razgovor) 02:15, 15. srpnja 2014. (CEST)
Vijesti ne treba mijenjati, ima puno dobrih protala gdje ima sažetih vjesti. Vodomar (razgovor) 05:05, 15. srpnja 2014. (CEST)
Vrijeđa me ponižavanje obilježavanjem provincijalizma, niti je u "duhu enciklopedije" događaje u Hrvatskoj obilježavati provincijalizmom. Tom bi logikom i glagoljica bila provincijalizam nevrijedan spomena. Mene je osobno revertao Argo Navis kada sam bila duboko uvjerena da u Novosti treba stavljati "svjetske vijesti" (tada je Argo Navis branio hrvatske događaje u Novostima), ali mi je bilo dovoljno Zmajevo objašnjenje da bih shvatila da je Zmaj u pravu, a kasnije mi je iskustvo i razgovori s raznim suradnicima/čitateljima potvrdilo da imamo dobru smjernicu. I da, hrvatsku Wikipediju najviše čitaju Hrvati i svi koji govore ili se služe hrvatskim jezikom pa ponavljam "želja da se uključe vijesti iz svijeta podilazi mentalitetu da je ovo "naša mala Wikipedija" i da je Hrvatska "mala zemlja" koja nema dovoljno vlastitih vijesti ili da njezine vijesti "nisu važne". Za Hrvate je važnije ako u Hrvatskoj pogine pet ljudi nego ako na Javi poginu 3.000, jednostavno zato što ovo prvo ima veće posljedice u Hrvatskoj nego ono drugo. Ako naša Wikipedija ne bude pokrivala Hrvatsku, tko će?" Ako vijest o Đakovačkim vezovima nije vijest, ako nije vijest priredba koju posjeti 250 tisuća posjetitelja, onda je osjećaj provincijalnosti i kompleks manje vrijednosti nečiji osobni problem. "Hrvati su stoljećima živjeli i stvarali kao pokoravani i pokoreni narod i usvojili su kvislinšku kulturu veličanja i dodvoravanja tuđem, a omalovažavanja vlastitog." Članak o Ununseptiju u ove četiri godine mogao je već, da mnoge toliko zanima nešto o njemu, doseći razinu dostojnu Izabranog članka, ali nije. Članak o Mandeli je u srpnju manje čitan od članka o Đakovačkim vezovima iako su oba vrlo skromna. Ostalo o "svjetskom značaju svjetskih vijesti" dovoljno su rekli MaGa i Vodomar. --Roberta F. 12:49, 15. srpnja 2014. (CEST)
Počinjem sumnjati da nisam previše bistar, ali ja stvarno ne uspijevam razumijeti ovakav tijek razmišljanja. Nitko od, nazovimo ih, kritičara nije ni u ludilu pomislio dati manju važnost događajima iz Hrvatske i ja bi bio prvi uz vas koji bi se odupro ikakvom uklanjanju istih. Lijepo smo napisali da je naš prijedlog rubrika "novosti" s jakom nacionalnom sastavnicom, uz poeku vijest iz svijeta ako je ona uistinu značajna. Ono što mi je nerazumljivo je zašto se važni događaji iz svijeta (kao primjerice gore spomenuta Mandelina smrt), događaji koji su u nekim slučajevima povijesni, jednostavno ignoriraju? Na koji bi način dodavanje i poneke vijesti iz svijeta bio čin pokoravanja i dodvoravanja tuđem i izraz kvislinške kulture? Možda ja ne shvaćam, možda sam drugačiji od vas, ali nikad nisam doživio svoju otvorenost i interes prema svijetu kao izraz manjeg hrvatstva.--Dean72 (razgovor) 13:24, 15. srpnja 2014. (CEST)
Zapravo kada pogledam svoj prvi post (ako ga je tko uopće pročitao), i dalje ne vidim neke argumente da se sadašnja praksa nastavi. Da ponovim. Nitko ne spominje vredonovanje vijesti ili izbacivanju hrvatskih nauštrb stranih jer su "manje vrijedne", već jednostavo da se suradnicima omogući da postave neku značajnu vijest iz svijeta uz one iz Hrvatske bez da ih se reverta. Nemam ništa protiv da se stavi i Picokijada ako nekoga veseli, ali mi smeta kada se Picokijada stavlja samo zato što je hrvatska vijest, dok se nešto druge ignorira jer nema veze s nama. To je protivno objektivnosti kojoj Wikipedija teži kao enciklopedija jer filtriramo i cenzuriramo sadržaj. I da se osvrnem na citiranje Zmaja. Nažalost, opet imamo situaciju da administratori guraju ono što spada u WP:NIJE. Wikipedija nije stranica kojoj je zadatak ekskluzivno izvještavati o novostima iz Hrvatske (to neka radi HRT kojega plaćamo i kojemu je to posao), Wikipedije nije mjesto za liječenje nečijeg nacionalnog kompleksa manje vrijednosti i želje za dokazivanjem. Ako netko hoće isključivo pisati članke o Hrvatskoj, neka slobodno izvoli. No kada taj netko počne gurati praksu da svi moraju pisati samo o Hrvatskoj, kao što je sada slučaj u Novostima, onda ovo prestaje biti Wikipedija.--Saxum 14:36, 15. srpnja 2014. (CEST)
Pročitao sam sve do sada ovdje napisano, također i Smjernice za uređivanje novosti. Doista ne vidim nikakav problem u poštivanju tih smjernica, kao ni u činjenici da zbog ranijih vandaliziranja mogućnost uređivanja Novosti imaju – ako se ne varam – samo administratori (molim, ispravite me ako griješim). Mislim da bi mjesta u Novostima moglo, odnosno trebalo biti i za sve (globalno) značajne događaje, iako uslijed neobjavljivanja istih ne bih naše Wiki-Novosti nazvao "provincijskima" (?!). No zapravo je važnije pitanje – tko doista može preuzeti obvezu svakodnevnoga uređivanja te podstranice? Po sadašnjem stanju izgleda da od 6. do 15. srpnja ili nije bilo novosti, ili nitko nije imao vremena pozabaviti se aktualizacijom podstranice o kojoj ovdje raspravljamo. I koliko god istinita bila činjenica da smo svi Wikisuradnici volonteri, toliko mi pak ova rasprava sliči na razmišljanje o nečemu što bi i kako netko drugi trebao raditi. Upravo mi se zbog toga čini da će se teško postići konsenzus koji spominje Saxum: a ako ga je moguće postići, onda ga međusobnim dogovorom i boljom suradnjom ponajprije trebaju postići administratori... Srdačan pozdrav svima,--Maestro Ivanković 17:54, 15. srpnja 2014. (CEST)

E pa moji provincijalci i oni koji se ne osjećate tako, bavite se pametnijim stvarima, a jedna od njih je kako zainteresirati suradnike da glasuju, predlažu i poboljšavaju članke za izabrane. Vijest o aneksiji Krima na naslovnici je toliko važna hr.wikipediji kao i lanjski snijeg. Nitko ne dolazi na wikipediju (niti jednu, pa niti na našu) da bi čitao svjetske vijesti. Dajte, spustite se na zemlju.--MaGaCroatian squares Ljubicic.gifporuči mi 20:47, 15. srpnja 2014. (CEST)

Kratko i u natuknicama od mene:

 • Hr wikipedija je po sadržaju i koncepciji opća enciklopedija na hrvatskom jeziku.
 • Novosti osim osnovnog informiranja imaju ulogu:
  • Pružiti posjetiteljima širu enciklopedijsku obradu teme i usput im pokazati što sve imamo.
  • Eventualno, potaknuti čitatelje (bez obzira jesu li ovdje prvi put ili uređuju godinama) da i sami pridonesu pojedinim člancima.
 • Oko 20-25 posto članaka na hr wiki je izravno povezano s Hrvatskom ili Hrvatima. To nije malo, ali ograničavanje na "hrvatske teme" na izvjestan način odsijeca ostalih 75-80 posto enciklopedije od gore opisanih pozitivnih učinaka. Rekao bih da to nije optimalno rješenje ni za čitatelje ni za samu enciklopediju.
 • Kakav bi trebao biti omjer domaćih i stranih tema? Ugrubo, kao u TV Dnevniku, u skladu s interesima prosječnog (ili možda ipak malo natprosječnog) hrvatskog čitatelja. GregorB (razgovor) 22:05, 15. srpnja 2014. (CEST)

Jedna zanimljivost. Ovako izgledaju vijesti koje se pojavljuju na wikiportalu Hrvatska na španjolskoj wikipediji. Zaključke prepuštam suurednicima. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) • Tagline: Želiš li vidjeti šumu, odmakni se od drveća. • 23:28, 15. srpnja 2014. (CEST)

Što je to prosječna ili natprosječnog osoba, i prosječni ili natprosječni interes. Ako idemo je tako ja bi trebao biti 49.1% muškarac, 50.9% žensko, trebao bi biti oko 38 godina star, i imati nezavršeno srednješkolsko obrazovanje. Prosječno pojedem X kila mesa, Y kila povrća, Z kila ribe. Gledam D sati televizije, i I sati sam na internetu..... Godišnje pročitam pet puta manje od europskog prosjeka http://www.jutarnji.hr/hrvati-citaju-pet-puta-manja-od-europskog-prosjeka/1185680/ ....itd itd. Izgleda da je Europa zlatno mjerilo. Optužba da smo provincijalni je ništa drugo nego proizlazi iz kompleksa niže vrijednosti. Vodomar (razgovor) 00:35, 16. srpnja 2014. (CEST)
Otvorenost svijetu i interes za svjetska zbivanja nemaju veze s kompleksom niže vrijednosti, niti to nekoga čini manje nacionalno svjesnim. Pitam se da li se po tvom mišljenju netko može zanimati za zbivanja u svijetu i ostati jednaki domoljub i jednako ponosan na svoje podrijetlo? U samoizolaciji nema ponosa. Mislim da je taj patološki strah i odbijanje otvaranja svijetu puno veći simptom kompleksa niže vrijednosti, jer odaje suštinsku nesigurnost da će bilo koji vanjski utjecaj "kontaminirati ono naše". Ako je netko dovoljno svjestan sebe i ponosan na to što je, slobodno može doći u doticaj s različitim i tražiti doticaj različitog bez da svoj identitet ugrozi. Ako pak pati od kompleksa niže vrijednosti, onda mu ne preostaje drugo nego da samoizolacijom brani svoj, ionako krhki, identitet.--Dean72 (razgovor) 01:00, 16. srpnja 2014. (CEST)
Nitko ne odbija svijet, nego nagurivanje nekih stvari sto su bespotrebne i beskorisne na stranicama ove wikipedije samo da be se zadovoljili neciji interesi i zahtjevi. Wikipedija nije megafon koji ce razglasavati vijesti, vec je enciklopedija koja se bavi pisanjem clanaka. Nije svrha wikipedije da oglasava ono sto je nekome vijest, jer zato postoje novninske agencije i portali koji su azurniji i namjenjeni za te svrhe. Patnja za univerzalnosti, je nista drugo nego kulturno dodovravanje i naravno patnja od kompleksa niže vrijednosti. Na glavoj sranici wikipedije na hrvatskom jeziku postoji poveznica za wikivijest, samo je potrebno otići na dno stranice i stisnuti na ikonu. Pa neka se ljudi tamo informiraju ako žele o tome što se trenutno događa u "svijetu". Natrpavanje još nečega na glavnim stranicama je bespotrebno. Za vijesti postoje Wiki vijesti odsnoso WikiNews. Vodomar (razgovor) 01:57, 16. srpnja 2014. (CEST)
Čitam ovu prvu rečenicu i pitam se zašto su vijesti iz svijeta bespotrebne i beskorisne, a vijesti iz Hrvatske to nisu? Meni, a vjerujem i većini ovdje, je informacija o picokijadi jednako korisna u praktičnom smislu kao i pripajanje Krima Rusiji (pošto ne živim u Koprivničko-Križevačkoj županiji, ni na Krimu). Ako svrha wikipedije nije objavljivanje vijesti, zašto onda ne uklonimo samu rubriku "vijesti"? Zar ne postoje novinske agencije i portali koji će jednako profesionalno izvještavati i o vijestima iz zemlje i o vijestima iz svijeta? Čemu selektivnost u objavljivanju vijesti? Zato jer si netko umišlja kulturalnu inferiornost? Ako ti je univerzalizam problem i riješenje vidiš u samoizolaciji, žao mi je, ali ja ti tu ne mogu pomoći.--Dean72 (razgovor) 02:33, 16. srpnja 2014. (CEST)
Izbacimo rubriku vijesti iz glavne stranice i stavimo poveznicu na WikiNews. Problem riješen. Wikipedija je enciklopedija a ne novinski portal.Vodomar (razgovor) 03:13, 16. srpnja 2014. (CEST)
Umjesto nepotrebnih prijedloga da se vijesti potpuno izbace, kompliciranja da imamo posebnu rubriku strane vijesti i poziva da se bavimo "pametnijim poslom" (nikoga ne tjeram na raspravu niti držim ovdje), predložio bi dodavanje svega par riječi u smjernice o Novostima: "Stavljaju se vijesti iz Hrvatske i svijeta, posebice one koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana." I svi problemi riješeni. --Saxum 18:17, 16. srpnja 2014. (CEST)
Dakle, svi su prijedlozi nepotrebni, kompliciraju, samo je tvoj pametan?! Ne samo da ne tjeraš nikoga na raspravu već je svojim stavom u startu odbijaš. Ja, ja i ja, moj prijedlog i ničiji više. Klasična priča: čim je netko protiv, odmah su prijedlozi nepotrebni, komplicirani itd. Povrh svega, još se kapriciraš jer sam rekao da se treba baviti pametnijim poslom. Dokaži mi da je to jedini problem hr.wikipedije, i dobit ćeš moje za za ovaj prijedlog. Kamo sreće da je jedini problem hr.wikipedije rubrika novosti na naslovnici. Dobro je baba Mara jednom prilikom primjetila: Onizi naš ministar govori da kruv neće poskupit, a ni'ko ga ništa za kruv ne pita.--MaGaCroatian squares Ljubicic.gifporuči mi 19:26, 16. srpnja 2014. (CEST)
Samo iznosim svoje mišljenje. Niti koga tjeram da ga prihvati, niti samovoljno mijenjam pravila, niti kome branim da sudjeluje u raspravi. Osobno mi dodavanje dvije riječi u postojeće smjernice zvuči jednostavnije od brisanja cijele rubrike ili stvaranja nove.--Saxum 19:53, 16. srpnja 2014. (CEST)

Da li su vijesti potrebne?[uredi kôd]

Jedine vijesti koje bi bile potrebne staviti na glavnoj stranici jesu događaji i zbivanja koja se tiću zajednice koja se okuplja oko wikipedije tj obavjesti za korisnike i suradnike. Sve druge vijesti staviti na wiki vijesti, i tko želi ažurirati ono što oni smatraju bitnim da se informira prosječni ili natprosječni suradnik ili korisnik ovih stranica. Ovako ćemo dobiti jedan dio glavne stranice gdje se mogu neki bitnije stvari staviti. Kao recimo apel za pisanje članaka i suradnju. Razna takmičenja u stvaranju članaka i slično.Vodomar (razgovor) 03:28, 16. srpnja 2014. (CEST)

Vijesti su itekako potrebne, dosta saznamo o kulturnim i drugim događanjima u Hrvatskoj koja nam inače na portalima promaknu. Što se tiče promjena ja bih vijestima samo dodao vijesti o Hrvatima u BiH i hrvatskom iseljeništvu. Dakle neke važnije vijesti. Npr. kada se održava Mostarsko proljeće, Mostarski sajam, Dani hrvatskog filma u Orašju, športski uspjesi hrvatskih klubova/pojedinaca u BiH itd. Te vijesti su slabo popraćene u Hrvatskoj, a mislim da su važne barem za spomenuti. Za svjetske vijesti imate tportal.hr jutarnji.hr vecernji.hr index.hr dnevnik.hr dnevno.hr itd. itd. --Mostarac (razgovor) 13:59, 16. srpnja 2014. (CEST)
Evo, ovo što je napisao Mostarac, za te stvari služe novosti na hr.wiki. Osim vijestiju iz Hrvatske, pišemo vijesti i u svezi s Hrvatima. Ovo su tolike zanimljivosti koje su nepravedno potisnute u medijima, a potisnule su ih u medijima bjelosvjetske vijesti koje nas se uopće ne tiču. Kubura (razgovor) 06:52, 18. srpnja 2014. (CEST)

Prijedlog[uredi kôd]

 • Zapravo kada pogledam svoj prvi post (ako ga je tko uopće pročitao), i dalje ne vidim neke argumente da se sadašnja praksa nastavi. Da ponovim. Nitko ne spominje vredonovanje vijesti ili izbacivanju hrvatskih nauštrb stranih jer su "manje vrijedne", već jednostavo da se suradnicima omogući da postave neku značajnu vijest iz svijeta uz one iz Hrvatske bez da ih se reverta. Nemam ništa protiv da se stavi i Picokijada ako nekoga veseli, ali mi smeta kada se Picokijada stavlja samo zato što je hrvatska vijest, dok se nešto druge ignorira jer nema veze s nama.
  • Čitam ovo i mislim si, zašto se argumenti druge strane ignoriraju? Valjda je jedino potrebno postići svoj cilj, a to će se dobiti upornim ponavljanjem svojega stava uz ignoriranje onih koji imaju drugačiji stav.
 • To je protivno objektivnosti kojoj Wikipedija teži kao enciklopedija jer filtriramo i cenzuriramo sadržaj.
  • Na to je MaGa gore dobro napisao: Dajte, spustite se na zemlju.
 • Wikipedija nije mjesto za liječenje nečijeg nacionalnog kompleksa manje vrijednosti i želje za dokazivanjem.
  • Dajte, spustite se na zemlju.

Što je očito? Očito je da jedan kolega bezuvjetno želi promijeniti izgled sadašnjih vijesti na Glavnoj stranici, pri tome se ne ustručava vrijeđati više ili manje indirektno te istovremeno ignorira napisana mišljenja onih koji se ne slažu s njime. Spuštam loptu na zemlju, igram jedan na jedan: ako se upustim u natjecanje u indirektnom vrijeđanju, Wikipedija neće ništa dobiti. Ako ustrajem u ponavljanju onoga što je napisano dok Saxum ne shvati da mora obrazložiti zašto ignorira argumente druge strane, samo će se potencirati problem oko zrna graška, čime također Wikipedija neće ništa dobiti. Usvojio bih Vodomarov prijedlog iste sekunde da nisam vidio ovo (Wikipedije nije mjesto za liječenje nečijeg nacionalnog kompleksa manje vrijednosti i želje za dokazivanjem) napisano. Kako riješiti problem nečijeg kompleksa manje vrijednosti? Rješenje uvijek postoji, štoviše, uvijek postoji nekoliko rješenja, samo ih je potrebno naći. U mom prethodnom uređivanju ove stranice napisao sam da bi miješanjem domaćih i stranih vijesti dobili kašu. To i dalje stoji, ali postoji način da se domaće i strane vijesti ne miješaju:

 • možemo napraviti stranicu Wikipedija:Strane vijesti
 • kad ta stranica bude imala suvislog sadržaja, poveznica na nju može biti stavljena na glavnu stranicu u okvir s novostima, tako da bilo tko zainteresiran za strane vijesti može naći ono što ga zanima (ako se strane vijesti ne budu redovito održavale, poveznica se lako ukloni)
 • ako strane vijesti budu redovito održavane kroz dulje vrijeme (npr. 6 mjeseci), onda se možda bude našao netko s dovoljno tehničkog znanja i slobodnog vremena, te će složiti da te iste strane vijesti budu dostupne u drugom sloju Glavne stranice, vidljive na klik mišem

Što bi se time postiglo? Problem oko zrna graška je riješen jer moguće je pisati vijesti iz cijeloga svijeta a da se pri tome ne upadne u situaciju da se ima koncepcijska i sadržajna kaša na jednoj stranici; sadašnje vijesti su i nadalje u prvome planu te su time glavni argumenti obje strane uslišani. Hrvatskoj wikipediji samo slijepci i kompleksaši mogu zamjeriti da nešto cenzurira, bitan sadržaj je i nadalje formiran logično i smisleno. SpeedyGonsales 17:26, 16. srpnja 2014. (CEST)

Na stranu polemički ton gornje poruke, ovaj put se slažem sa Speedyjem. Očigledno imamo podijeljenu zajednicu na one koji žele objavljivanje i vijesti iz svijeta i one koji žele objavljivanje samo vijesti iz Hrvatske. Stvranje dviju rubrika nije elegantno riješenje, pomalo je nezgrapno, ali ipak je valjano (i efikasno) riješenje. Iako će neki u tome vidjeti nepotrebno kompliciranje, neka. Živimo u kompliciranom svijetu, pa ako neko riješenje zadovoljava prohtjeve velike većine suradnika, zašto se ne bi primijenilo? U nekom hipotetskom glasovanju za gornji prijedlog ja bi glasovao "za".--Dean72 (razgovor) 21:08, 16. srpnja 2014. (CEST)
O ovoj temi odavna sam već pisao i samo ću se citirati. Iza toga stojim i danas:
Hr.wiki je nacionalna wikipedija što međutim ne znači da ne može i ne treba pokrivati najvažnije svjetske događaje. To nipošto ne znači da će manje pokrivati Hrvatsku ili da nema dovoljno hrvatskih vijesti. Svaki poginuli život jednako je vrijedan bio on na Javi ili u Hrvatskoj. Svakako da ću za hrvatskim više žaliti/uzeti k srcu, ali to je već subjektivizam. --Flopy razgovor 20:30, 13. travnja 2010. (CEST)
Neka se nitko ne ljuti, ali odavno sam pisao da je cijela ta koncepcija novosti loša, skoro pa isključivo svodi se na lokalne manifestacije i veće vjerske događaje. Definitivno me ne zanima nikakav lokalni festival u Rijeci ili bilo gdje drugdje, kao ni u Uskoplju. I ne samo mene. Svatko tko stigne stavlja u novosti svoj lokalni (nevažan) festival. Važne svjetske vijesti koje se tiču i Hrvatske kao i politički događaji su iz nekog razloga prognani. --Flopy razgovor 23:24, 15. listopada 2013. (CEST)
--Flopy razgovor 21:58, 16. srpnja 2014. (CEST)

Slažem se s prijedlogom stvaranja stranice samo s vijestima iz svijeta. Kao zadane da na Glavnoj stranici budu vijesti iz Hrvatske i vijesti povezane s Hrvatima, a na izbor samo strane vijesti. Dnevne novine također ne miješaju domaće vijesti s vijestima iz svijeta osim u rubrikama zanimljivosti ili zabave. Na taj bi način imali još jednu stranicu s evidencijom značajnih događaja u svijetu po godinama koja bi po uzoru na Predložak:Novosti/Arhiv bila obogaćena ilustracijama za razliku od običnih stranica povezanih kalendarom (2014.). --Roberta F. 22:04, 16. srpnja 2014. (CEST)

Prekomplicirani prijedlog, malo i ponižavajući za one koji se zalažu da vazne strane vijesti budu na Glavnoj stranici. Prvo moraju poloziti test pa će tek onda možda vijesti biti u drugom sloju Glavne stranice vidljive na klik mišem. Ja sam za to da zaista vazne svjetske vijesti budu na Glavnoj stranici, ali ne da zauzmu primat hrvatskim vijestima. Nitko ovdje ni ne želi da domaće vijesti izgube na važnosti, ali 20 uistinu važnih svjetskih vijesti godišnje neće štetiti.--Šokac 22:35, 16. srpnja 2014. (CEST)
Da, vijest je vijest, ne treba ih razdvajati. Konkretno, ne vidim što bi se time točno dobilo.
Mislim da je diskusija nažalost od početka krenula u malo krivom smjeru. Odmaknimo se od pojma "provicijalnoga". S jedne strane, ne može se reći "hrvatsko" = "provincijalno". S druge, ako je odabir vijesti katkad malo previše vukao u tom smjeru, to je u suštini problem uređivanja (tj. skupa individualnih odluka), a ne koncepcije, što je u kontekstu ove rasprave sporedno pitanje. Umjesto toga, apeliram na suradnike da se zapitaju: 1) što je najbolje za tipičnog čitatelja, 2) što je najbolje za enciklopediju u cjelini. Postoji li uopće treće pitanje? GregorB (razgovor) 23:19, 16. srpnja 2014. (CEST)
Da bolje pojasnim moju gornju misao. Mogao bi se složiti da postoje odvojene rubrike vijesti iz Hrvatske i iz svijeta (to je ionako stvar prikaza), ali da obje budu jednako prisutne na Glavnoj stranici. Rangiranje vijesti na prvorazredne koje zaslužuju biti na Glavnoj stranici i drugorazredne kojima se treba pristupati preko poveznica je, po mom mišljenju, besmisleno.--Dean72 (razgovor) 00:13, 17. srpnja 2014. (CEST)

Može li tko od suradnika, u svjetlu ove problematike, odgovoriti koja je razlika između naslovnice hrvatske wikipedije i naslovnice portala Hrvatska? Može li tko odgovoriti i na već postavljeno pitanje što je Wikipedija, a što su njezine jezične inačice? Volio bih kad bi na ova pitanja odgovorili svi koji se uključuju u ovu raspravu. Možda bi tada argumenti za ovu ili onu stranu bili jasniji.

P. S. Što se tiče razdvajanja vijesti na domaće i strane, nikako nisam za takvo što jer ni wikipedijski sadržaj na ovoj wikipediji ne razdvajamo na sadržaj s tim atributima. Je li otkriće novog kemijskog elementa domaća ili strana vijest? Je li dodjela Nobelove nagrade za ekonomiju domaća ili strana vijest? Što se ovoga tiče, ako se već inzistira na tome, onda radije biram da se stranica imenuje Wikipedija: svjetske vijesti jer je i Hrvatska dio svijeta i ne vidim razlog da se na toj stranici ne bi naveo npr. izbor novog predsjednika RH ili nove vlade RH ili prirodna katastrofa koja je pogodila neki dio Hrvatske. Conquistador (razgovor) 01:04, 17. srpnja 2014. (CEST)

I ja sam protiv razdvajanja. Stavljati samo bitno, ono što je od značaja za čovjeka, udarne teme. --Zeljko (razgovor) 01:28, 17. srpnja 2014. (CEST)
Ako ovo uistinu treba ostati neka se preimenuje po Conquistadorovom prijedlogu. Ovako vrlo loše zvuči.--Dean72 (razgovor) 01:36, 17. srpnja 2014. (CEST)
Lektorirao sam napisane smjernice i ispravio omaške u najnovijim "Stranim vijestima". Nisam brisao vijest o nesreći u moskovskome metrou, iako je ona - zapravo - protivna spomenutim smjernicama (!?). Tu se opet vraćam na moje ranije i u ovom slučaju neizbježno "treće", ali ipak prvo i najvažnije pitanje: tko će preuzeti obvezu svakodnevnoga i odgovornoga uređivanja tih vijesti? Bez obzira na moguće argumente za ovu ili onu stranu (mislim da je Conquistador to zbog "sitnih sati" samo nes[p]retno sročio), vjerujem da smo ipak svi na istoj strani, na strani Wikipedije... Maestro Ivanković 02:32, 17. srpnja 2014. (CEST)
Izraz za ovu ili onu stranu ne valja shvatiti doslovno, tj. binarno, već kao frazu sa značenjem da postoji različito viđenje ove problematike. Koliko vidim, ima više različitih pogleda na ovo pitanje. No trenutačno me zanima jedan drugi pogled. Onaj na wikipedijsku naslovnicu. Je li tko od suradnika vidio na što ona sliči? Face-sad.svg Nedavno smo dobili još jednu epopejsku vijest koja je brojem znakova opasno počela konkurirati veličini sažetka izabranog članka, a sad je još dodana i rubrika strane vijesti. Face-confused.svg Nemojte me pogrešno shvatiti, ali malo ozbiljnosti ne bi bilo naodmet. Conquistador (razgovor) 10:37, 17. srpnja 2014. (CEST)
Vidim da se - unatoč zahuktaloj raspravi - slabo dodaju nove "Strane vijesti" (možda bi ih doista bolje bilo nazvati Svjetske vijesti ili Vijesti iz svijeta), pa sam stoga dodao još dvije. Nažalost, nisam tehnički ni "hakerski" toliko obdaren da bih mogao "ušminkati" i izgled Glavne stranice, pa stoga pozivam sve koji to znaju, mogu i žele da se (i) u tom smislu aktiviraju, te da s riječi prijeđu na djela: mislim da su poboljšanja izgleda i sadržaja uvijek dobrodošla. Postojeće, a zapuštene Wikiportale i Wikiprojekte da i ne spominjem... Maestro Ivanković 15:11, 17. srpnja 2014. (CEST)
Maestro fala na trudu, strpljenju i pomoći. --Zeljko (razgovor) 15:42, 17. srpnja 2014. (CEST)
Svaka čast Vodomaru na entuzijazmu, no ovo mi se čini kao previše. Previše je novosti na glavnoj stranici pa je rubrika preduga a i estetski nije najsretnije rješenje. Predložio bi vraćanje na staro dok se nešto novo ne smisli.--Saxum 16:02, 17. srpnja 2014. (CEST)
Dragi Saxume! Ja ću najprije tebi zahvaliti za prijedlog promjena i pokrenutu raspravu o "Vijestima iz svijeta" (tako ću ih sam preimenovati, ako netko uskoro ne ponudi bolji naziv rubrike). Također želim ovdje zahvaliti Vodomaru i Deanu na konkretizaciji tvojega prijedloga - i treće: ne, ne bih ništa "vraćao na staro" jer tvoj prijedlog smatram dobrim. Naravno, možemo dugo razmišljati i/ili raspravljati što i kako, ali je svakako bolje odmah nešto i poduzeti glede "preslagivanja" rubrika na Glavnoj stranici da bi se dodane Vijesti iz svijeta oku ugodnije uklopile u njen sadržaj. Budući da si ti ovdje dao dobar prijedlog na koji smo sasvim konkretno reagirali Vodomar, Dean i ja, nadam se da ćeš se ubuduće i sam - u skladu s vlastitim prijedlogom i zajedno sa svima koji su ga kao takvog i podržali - odgovorno prihvatiti posla i daljnjeg uređivanja potrebnih sadržaja (osobito vi koji za to imate i potrebne ovlasti). "Malo bih... pa malo ne bih" u mojem rječniku ne postoji, priznajem samo djela ("...koja govore više od riječi")! Zato ću i nadalje podržavati te aktivno pomagati sve dobre ideje i projekte...Maestro Ivanković 18:03, 17. srpnja 2014. (CEST)
Krivo postavljaš teze, Saxume. Fanatično ignoriranje svjetskih događanja? A čemu to fanatično zagovaranje unosa svjetskih događaja? Ovo što si usporedio hr.wiki s "provincijskom oglasnom pločom" vrlo je kompleksaški napisano. A šta fali toj "provinciji"? Dalje, hr.wiki je Wikipedija na hrvatskom jeziku i sukladno tome promiče hrvatski jezik i hrvatsku kulturu, koja zahvaća i sve narode koji žive u Hrvatskoj i okružju Hrvata. Profesor bilo kojeg stranog jezika pored predavanja tog stranog jezika u programu ima i prenošenje kulture odnosnog naroda i jezične zajednice. U udžbeniku njemačkog učiš o njemačkim običajima, ne malezijskim. U udžbeniku engleskog ne učiš o francuskom kruhu, nego o čaju u 5 sati. I tako dalje. Budi siguran da ti Đakovački vezovi ne će biti u tim udžbenicima, ni Blanka Vlašić, ni Ruđer Bošković, ni Vladimir Nazor. Niti se igdje na svijetu na katedrama ili tečajima nehrvatskih jezika uči o navedenima.
Tko želi čitati vijesti, ne će ići na Wikipediju, jer im ona ne služi za to. Ta nisi 2 dana na hr.wiki, znaš zašto ljudi čitaju Wikipediju. Traže pojam, ne vijesti. Na Wikipediju dolaze čitati o temama, pa ako su čuli o Mandelinoj smrti, pripajanju Krima ili o ratu u Siriji čitat će članak o tome i/ili urediti taj članak (u svijetu u svakom trenu buja najmanje 30 ratnih sukoba, mediji nam govore najviše o tri, primijetiš li kako neki sukobi najednom nestanu iz vijestiju, iako su vrlo aktualni?, hoćemo li sad imati 30 odlomaka na naslovnici o njima). Wikipedija je enciklopedija, ne projekt vijestiju. Zbog monojezičnosti svake Wikipedije logično je da su neke stvari favorizirane.
Napisao si "Kako stvari sada stoje, imamo situaciju da je sada 69-ta da bi na Glavnoj stranici imali vijest o derneku u Mrduši Donjoj ali ne i da su ljudi sletili na Mjesec." Možedu se sad Ameri iskrcati na Mars a Kinezi na Jupiter. Šta imamo od toga? Za nas će i dalje biti veća i bitnija vijest o rekordnoj žetvi pšenice na istoku Hrvatske, o ponovnom otvaranju rezališta u Sv. Kaji, o stvaranju TV kanala na hrvatskom jeziku na razini cijele BiH, ako roman na jeziku Ćića dobije Nobelovu, ako neko novo Harrisonovo cvijeće dobije Oscara, ako baština Albanaca u RH dođe pod zaštitu UNESCO-a ili ako se izgradi neki novi brod-dizalica Veli Jože. Sjeti se stihova Tonča Petrasova Marovića što pišu na postolju štandarca na splitskoj Pjaci:
Ne treba nikamo ići
nigdje drugdje tražiti
što jest i tu je
Toliko. Kubura (razgovor) 09:07, 18. srpnja 2014. (CEST)

Slažem se s prijedlogom Spidija. To bi bio korak naprijed i poboljšanje postojećeg stanja, a opet zadržanje onogo što je dobro.--Fraxinus (razgovor) 00:40, 20. srpnja 2014. (CEST)

Obzirom da su dva suradnika eksplicitno složila s prijedlogom (Roberta F. i Fraxinus), činjenici da su svi uočili (Saxum, Šokac) da je Glavna stranica premala za prikaz obje rubrike istovremeno (iako mi je to bilo jasno i bez testiranja, svejedno hvala Vodomaru na tome što je olakšao i drugima da to shvate), te trudu nekoliko suradnika koji su već marljivo počeli uređivati strane/svjetske vijesti (vidi povijest) promijenit ću Glavnu stranicu sukladno prijedlogu - za sada poveznica u naslovu osim na postojeće novosti ide i na nove vijesti/novosti Iz svijeta koje se otvaraju na klik na novoj/posebnoj stranici. Kako je realizacija stranih vijesti u drugom sloju Glavne stranice (bez promjene/novog učitavanja stranice) netrivijalna, to će malo pričekati ali ako će suradnici i kolege i dalje marljivo uređivati strane vijesti, potrudit ću se to napraviti čim je prije moguće. SpeedyGonsales 01:41, 21. srpnja 2014. (CEST)
Zaboravih, usvojen je nešto bolje formuliran Conquistadorov i Deanov prijedlog imena stranih vijesti - iz svijeta (ne bi imalo smisla Novosti - Svjetske novosti). SpeedyGonsales 01:49, 21. srpnja 2014. (CEST)

Koja je svrha "svjetskih" vijesti[uredi kôd]

Ja ne vidim da će dodatak "svjetskih" vijesti uopće doprinjeti kakvoći i na nekako utjecati na povečanje broja članaka ili doprinosa suradnika. Pitanje izbora što je hvale vrijedna vijest, da li je ona utjecajna ili ne i kakve značajke to ima za nečiji život ili rad ove wikipedije je jako upitno. Jer ono što ne nekome možda važno nekome drugome nije. Jer recimo možda je važno znati koji je se stvari trendiraju na internetu: https://www.readability.com/topreads/ ili koji su tweetovi popularni i što se tamo "trendira". Mnoge stvari ne postanu "svjetske" vijesti jer ih ne pokupe nekavi filteri ili nikoga u stvari nije briga. Kriterji, staviti vijest za svaki kontinent, kako se trenduje na internetu, na koliko ljudi utječe. Ako idemo na to onda bi trebali staviti top vijesti iz Kine i Indije, jer to utječe na mnogo ljudi. Evo http://www.breakingnews.com/ , no i to je filtrirano. Sve vjesti su inače filtrirane, od agencija, država, obavještajnih agencija, i interesnih skupina. Vodomar (razgovor) 06:45, 15. srpnja 2014. (CEST)

Glavna stranica ima svoje dijelove, rubrike:
 • izabrani članak
 • novosti
 • izabrana slika itd.
Često dnevni listovi imaju u svom nazivu riječ "novosti", a i sama riječ "novine" govori da se u njima nalazi nešto novo. Problem je što dnevne novine imaju u pravilu najmanje 30 stranica teksta plus reklame, vrlo često se brojka kreće od 50 stranica naviše. U jednom danu.
Jedan mali okvirić na glavnoj stranici namijeniti za sve svjetske vijesti - odličan recept za kašu bez smisla. Isti mali okvirić suziti na određenu temu, šport, jezično područje, to ima smisla.
Hrvatska wikipedija nije nacionalni nego je jezični projekt, no odabir tema jednog malog okvirića nema direktne veze niti s nacijom, niti s jezikom, nego sa smislom koji može ispuniti jedan mali okvirić, a potom ima veze s jezikom projekta, mjestom življenja njegovih govornika. Naslov Provincijalni karakter Novosti na Glavnoj stranici je uvredljiv, ništa iza tog naslova nisam vidio što uzima u obzir dimenzije okvira za novosti, vidim samo da se vidi kao problem sužavanje novosti na jednu određenu temu. Možda da zamijenimo temu, pa će biti bolje? Da umjesto novosti vezanih uz Hrvatsku i Hrvate širom svijeta stavimo športske novosti? Naravno, športske novosti iz cijeloga svijeta. To mi liči na prelazak s konja na magarca, ali ako nas navodni provincijalizam smeta, možemo ignorirati činjenice da svi živimo u nacionalnim državama, pričat ćemo samo o športu a ignorirat ćemo mjesto gdje živimo. Ne slažem se s takvim pristupom, bolje nemati vijesti nego imati kašu ili ignorirati mjesto gdje živimo. SpeedyGonsales 10:18, 15. srpnja 2014. (CEST)
Da nekome je važno a nekome nije. Vijesti se mogu svesti na Sport, Kultura, nauka, politika. E sad je svakom nešto važno. Pa neka gleda svako svoje, i suradnik i posjetitelj. A one koje nije briga za ništa neče tu ni dolazit --Zeljko (razgovor) 12:06, 15. srpnja 2014. (CEST)
Smjernica mi djeluje pomalo uskogrudno “Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku”.
 • Svijet ide naprijed, a i mi sa njim, nemožemo ostati zatvoreni u svojoj ljušturi. Bitno je dali je vijest važna ili ne, dolazila ona odavde ili odande. Recimo jedan primjer.Negdje vani, van našega dvorišta otkriveno je nešto od svjetskog značaja. Pa valjda treba to napisati. Sutra će neko pisati članak o tome, ali javit se prije nije smjelo jer to nije vezano za HRVATSKU. Dobro kažu Speedi i još neki. Nismo mi svijet za sebe, živimo zajedno sa drugima i učestvujemo aktivno u razvoju civilizacije. Treba samo izbaciti nebitno a stavljati značajne stvari, i što se tiče sporta, i kulture i nauke --Zeljko (razgovor) 18:05, 16. srpnja 2014. (CEST)
Mozda bi bilo dobro imati samo jedan naziv ako imamo vec dvije vrste novosti/vijesti. Ili ih zvati domace i strane novosti tj. domace i strane vijesti a ne domace vijesti i strane novosti tj. obrnuto. Ovako ispadne kao u komunizmu kad su papu Ivana P. neki zvali Ivan Pavao, Ivan Pavle, Jovan Pavao i Jovan Pavle. Ovako je malo "potpourri".--El hombre (razgovor) 18:53, 17. srpnja 2014. (CEST)
il možda bi bolji naziv bio "novosti iz svijeta". nije da mislim da hrvatska nije dio svijeta, al bolje mi zvuči to nego "strane vijesti" --Pig Destroyer 19:03, 17. srpnja 2014. (CEST)

Zašto sam protiv "svjetskih vijesti"[uredi kôd]

Sažeto rečeno: time se potiskuju hrvatske vijesti, nameće se nova obveza suradnicima, zahtjevi dolaze od onih koji vrlo malo rade na projektu.
Tko želi pisati po Wikipedija:Strane vijesti, neka piše, neka ne očekuje da će mu drugi raditi. Imali smo tako preambiciozne suradnik(e) koji su otvorili 20 (dvadeset!) portala, a onda kad im je dosadilo, zapustili su to i sad im pod "novosti" stoje prastare vijesti.
Lako je zahtijevati "treba ovo i ono". Treba to i održavati. I kad si od volje i kad nisi od volje. I kad si umoran i kad nisi. Raditi na tome, a ne biti fikus.
Ne očekivati da će drugi to napraviti za tebe. Ne natjerivati druge da to pišu, niti drugima prigovarati zašto ti ne ispunja željice i ambicije. Moraš sâm to napraviti.
Evo se nakupilo 3000 nepregledanih uređivanja, a kolege pristižu s novim zahtjevima. A tko održava nepregledane? Kolege pišu "Ja sam za strane vijesti", ali nigdje tih kolega nema kad treba održavati projekt. Imaju alate za obilježiti promjenu pregledanom, a ne čine to (iako ih vidim da su suradniku nešto prigovorili po pitanju te promjene).
Svjetske vijesti neprestano naviru i trebalo bi ih neprestano ažurirati i arhivirati. Naviru kao uređivanja na en.wiki, gdje svježe uređivanje u jednoj minuti potone za 500 mjesta u Nedavnim promjenama.
Hrvatske bi se vijesti zagubile u takvim miješanim vijestima. To ne dolazi u obzir.
Okanimo se priča o "provincijalizmu" i "zatvaranju u sebe". Tko imalo prati svjetske TV kuće, odmah će uočiti kako se primjerice amer., eng., fra., špa., rus. medijske kuće nesrazmjerno više bave svojim jezičnim svijetom, a ostatak svijeta tek onako, skoro kao da ne postoji. Primjerice, kod nas je vijest o oslobađanju hrv. pravednika na Haaškom tribunalu bila epohalna vijest, a velike svj. medijske kuće taj događaj jedva da su i spomenule (govorne vijesti, teletekst, internetske stranice), neke uopće nisu.
Mi smo mali narod, mala jezična zajednica. Pomirimo se s time. Prihvatimo sebe kakvi jesmo. Ne ćemo ništa više narasti budemo li pisali o svemu i svačemu, a u šumi vanjskih vijesti potisnemo sebe u zapećak, niti će nas netko vanjski više zbog toga voljeti.
Tko želi biti "svjetskiji", neka piše vijesti po inojezičnim Wikipedijama.
Baš me zanima kako bi im na inowikipedijskim projektima reagirali kad bi na njihove vijesti stavili ove naše male hrvatske vijesti o našim hrvatskim sitničicama koje su nama bitne, koje čitatelji hrv. Wikipedije rado čitaju i ponosni su kad to vide.
"Otvaranje prema svijetu" mi sliči kao ono kad na štand sa suvenirima u Hrvatskoj nađeš svega i svačesa, samo ne autohtonih hrvatskih suvernira. Pa turisti pođedu ća jer čaplje možedu nabavit svugdje.
Za kraj, ovo je enciklopedijski projekt, ne projekt vijestiju. Kubura (razgovor) 08:09, 18. srpnja 2014. (CEST)

meni to sve miriši na detuđmanizaciju --Pig Destroyer 15:04, 18. srpnja 2014. (CEST)
Molim za malo ozbiljnosti. Usput, što će reć da si promijenio potpis? Više nisi "Kasap iz Đakova" (do nazad dva mjeseca takav ti je bio potpis)? Kubura (razgovor) 07:18, 19. srpnja 2014. (CEST)
preselio sam se. --Pig Destroyer 12:24, 19. srpnja 2014. (CEST)
"Time se potiskuju hrvatske vijesti" - ne onoliko koliko se sada hrvatskim vijestima potiskuju strane, dakle 100 %.
"Nameće se nova obaveza suradnicima". Da?
"Svjetske vijesti neprestano naviru i trebalo bi ih neprestano ažurirati i arhivirati" - dakle, baš kao i domaće.
"Hrvatske bi se vijesti zagubile u takvim miješanim vijestima" - kako se nešto može "zagubiti" na Glavnoj stranici?
"To ne dolazi u obzir". Bit ću fin pa ću reći da ovdje ima i drugih koji sudjeluju u odluci što dolazi u obzir a što ne.
"Primjerice, kod nas je vijest o oslobađanju hrv. pravednika na Haaškom tribunalu bila epohalna vijest, a velike svj. medijske kuće taj događaj jedva da su i spomenule" - čekaj, ne sugeriraš valjda da bi CNN-u to trebalo biti jednako važno kao HRT-u?
"Mi smo mali narod, mala jezična zajednica. Pomirimo se s time." Moja isprika unaprijed, ali ne mogu se oteti dojmu da su suradnici koji predlažu strane vijesti s tom činjenicom pomireniji od tebe, pa ovakav savjet nije potreban. Ako sam i u krivu, kakve veze s bilo čim ima što smo "mali narod"? Wikipedija ne može ispravljati krive Drine, a ovu pogotovo ne.
"Tko želi biti "svjetskiji", neka piše vijesti po inojezičnim Wikipedijama." "Dakle, neistomišljenici, vrata su vam tamo"? Lijepo.
"Baš me zanima kako bi im na inowikipedijskim projektima reagirali kad bi na njihove vijesti stavili ove naše male hrvatske vijesti o našim hrvatskim sitničicama koje su nama bitne". Tvoja pretpostavka da se na stranim wikipedijama imperijalno ignorira sve što dolazi s periferije nije točna. Npr. 21.11.2012. od 6 vijesti na en wiki 2 su bile povezane s Hrvatskom, od kojih jedna upravo oslobađanje Gotovine i Markača koje spominješ.[6]
""Otvaranje prema svijetu" mi sliči kao ono kad na štand sa suvenirima u Hrvatskoj nađeš svega i svačesa, samo ne autohtonih hrvatskih suvernira." Ovo je enciklopedija, ne štand sa suvenirima. Po prirodi stvari većina enciklopedijskog sadržaja (75-80 %, kao što spomenuh) nema veze s Hrvatskom. Usporedba je potpuno promašena.
"Za kraj, ovo je enciklopedijski projekt, ne projekt vijestiju." To nije argument protiv stranih vijesti, nego protiv bilo kakvih vijesti, dakle i hrvatskih.
Nijedna ti ne stoji. GregorB (razgovor) 23:22, 18. srpnja 2014. (CEST)
GregoreB, nevjerojatno je kako ti sve tumačiš na krivi način.
A što bi trebalo biti? Da strane vijesti potisnu hrvatske vijesti? Čemu to idoliziranje stranih, bolje reći, vijestiju koje nisu u svezi s hrvatskom zajednicom?
Što se tiče nametanja novih obveza suradnicima: neki bi okretali svijet naopako, ali da drugi radi.
"Kako se nešto može "zagubiti" na Glavnoj stranici?" Ti isto kao da si prvi put uzeo pisani tekst u ruke u životu. 10 redaka u 10 redaka ne će se izgubiti, a 3 redka u 150 redaka se izgubi.
" "To ne dolazi u obzir". Bit ću fin pa ću reći da ovdje ima i drugih koji sudjeluju u odluci što dolazi u obzir a što ne. " Znači, ti si za to da se zagube hrvatske vijesti (u šumi inozemnih)?
"čekaj, ne sugeriraš valjda da bi CNN-u to trebalo biti jednako važno kao HRT-u?" Eto sad si sam rekao. Zašto bi nama nehrvatske vijesti trebale biti jednako važne kao onima izvan hrvatske čitateljsko-uredničke zajednice?
"ali ne mogu se oteti dojmu da su suradnici koji predlažu strane vijesti s tom činjenicom pomireniji od tebe, pa ovakav savjet nije potreban." Tko o čemu, GregorB o pomirenosti drugih s činjenicama. Ne čitaš šta ti se piše. Daj pokaži razumijevanje teksta.
"kakve veze s bilo čim ima što smo "mali narod"?" Ne čitaš šta ti se piše.
"Wikipedija ne može ispravljati krive Drine, a ovu pogotovo ne." Nažalost wikipedijski projekti pate od problema ispravljanja krivih Drina. Da znaš samo kolikima je kriva Drina to šta je Hrvatska pobijedila u obrambeno-oslobodilačkom ratu i šta mi Hrvati uopće postojimo.
" "Dakle, neistomišljenici, vrata su vam tamo"? Lijepo." To si TI rekao. GregoreB, pretjeruješ s nepovjerljivošću. Savjete i upućivanja tumačiš kao tjeranje.
"Npr. 21.11.2012. od 6 vijesti na en wiki 2 su bile povezane s Hrvatskom..." Čitaš li šta piše? Govorim o našim hrvatskim sitničicama koje su nama bitne. En.wiki ti ne će pisati ni o Đakovačkim vezovima ni o tome tko je postao laureat na hrvatskim pjesničkim manifestacijama, ni o odličjima hrvatskih športaša (osim kod velikih športova).
"To nije argument protiv stranih vijesti, nego protiv bilo kakvih vijesti, dakle i hrvatskih." Što ti tako smetaju hrvatske vijesti? Zašto stav "ili po moju ili sve potopi"? Ja jesam protiv inozemnih vijestiju, ali sam naputio kolege neka uređuju onu stranicu, tko želi. Nisam ju obrisao. Vratimo se na bitno: Wikipedija je enciklopedijski projekt. GregoreB, zašto ne pišeš članke, nego se ovdje nastavljaš?
Ovdje nam se svima dogodila jedna stvar koja je svima promakla. Dugo vremena neaktivni suradnik (ljudi imaju pravo biti neaktivni) izašao je s prijedlogom oko kojeg sad trošimo vremenske i ljudske resurse, umjesto da održavamo projekt (3000 nepregledanih uređivanja) i pišemo članke. Dosta govorancija uprazno, idem pisati članke i pregledati nepregledane promjene. Kubura (razgovor) 07:14, 19. srpnja 2014. (CEST)
Ne znam otkud ti ideja da netko "idolizira" strane vijesti. Budući da se ipak nalazimo na istoj planeti, one imaju veze s nama.
Nisi objasnio kako se to "nameće nova obveza" bilo kome i kako je uopće moguće nametnuti nekakvu "radnu obvezu" ikome na wikipediji.
Moram reći da mi je neki put zabavan tvoj gerilski stil argumentacije: ne odustaješ, a pritom ne priznaješ ni ograničenja koja nameću činjenice i logika. Recimo, "3 redka u 150 redaka se izgubi" - da bi ispao u pravu, sugeriraš besmislenu i potpuno nemoguću situaciju u kojoj će vijesti na Glavnoj stranici imati 150 redaka (?!), od kojih će samo 3 otpadati na domaće teme.
"Znači, ti si za to da se zagube hrvatske vijesti (u šumi inozemnih)?" Ne, ja sam za to da se u raspravi ne koriste ultimatumi poput tvrdnje da nešto "ne dolazi u obzir". Kad se kaže da nešto "ne dolazi u obzir", a malo kasnije se uputi neistomišljenike na mogućnost da odu negdje drugdje, onda je to teško ne shvatiti kao grubo odbijanje rasprave. "Ne dolazi u obzir" nije ni "savjet" ni "upućivanje".
"Da znaš samo kolikima je kriva Drina to šta je Hrvatska pobijedila u obrambeno-oslobodilačkom ratu i šta mi Hrvati uopće postojimo." Još jedna stvar koja me - kad sam dobre volje - ponekad zabavi: činjenica da redovito ulaziš u potpuno nepotrebno politiziranje diskusije i ideološka izjašnjavanja, čak i kad to ima vrlo malo veze s temom.
Mislim da posljednju rečenicu nisi shvatio. Rekao si da je "Wikipedija enciklopedijski projekt". Istina, ali to nije smislen argument protiv stranih vijesti, jer one imaju istu enciklopedijsku svrhu kao i domaće. GregorB (razgovor) 21:05, 24. srpnja 2014. (CEST)


"Time se potiskuju hrvatske vijesti" - ne onoliko koliko se sada hrvatskim vijestima potiskuju strane, dakle 100 %.
 • Strane vijesti se ne potiskuju ni 1 %, ova brojka gore - 100 % je zlurada neistina. Postoje neke činjenice koje se zanemaruju, npr. da englesku wikipediju rabi velik broj ljudi kojima engleski jezik nije prvi, nego drugi ili treći, svi ti ljudi nalaze se na svim kontinentima svijeta pa je logično da na en wikipediji vijesti znači - svjetske vijesti. Hrvatsku wikipediju rabe govornici hrvatskoga jezika, kojih je vrlo vjerojatno 50-ak posto u RH, 25 % u državama nastalim raspadom SFRJ te ostatak širom svijeta. Imajući to u vidu te broj suradnika hr wikipedije, logično je da su vijesti na Glavnoj onda kad smo odlučivali što će tamo pisati značile - vijesti iz Hrvatske i vijesti vezane uz Hrvate širom svijeta. Danas je 2014. godina, hrvatska wikipedija ima poprilično više članaka, suradnika i čitatelja nego 2006. godine, pa smo složili novu koncepciju - dvije rubrike.
"Nameće se nova obaveza suradnicima". Da?
 • Zanima me koliko će strane vijesti popunjavati oni koji ih na ovoj stranici žarko žele. Predlagač za sada - 0 bodova. Većinu uređivanja za sada su odradili Maestro i Dean, uz stručnu pomoć Vodomara, Roberte i moje malenkosti.
"Hrvatske bi se vijesti zagubile u takvim miješanim vijestima" - kako se nešto može "zagubiti" na Glavnoj stranici?
 • Ako ovo nije jasno, molim pročitati moje prvo uređivanje na ovu temu, obratiti pažnju na Jedan mali okvirić na glavnoj stranici namijeniti za sve svjetske vijesti - odličan recept za kašu bez smisla.
Nijedna ti ne stoji.
 • Nisu moje pa možda ne stoji svaka :), ali više nego jedna, a najmanje tri. SpeedyGonsales 02:19, 21. srpnja 2014. (CEST)
Obzirom koliko se pameti i "pameti" prolilo oko koncepcije vijesti na Glavnoj, palo mi je na pamet podsjetiti kolege čemu Glavna stranica služi (mojim riječima):
Iako je Glavna stranica formalno u glavnom imenskom prostoru, ona nije članak kao svaki drugi da bi se imalo što raspravljati ili ne daj Bože svađati o njenom NPOV statusu/enciklopedizmu (što je Saxum gore spomenuo, a i Gregor više ili manje direktno insinuira). Glavna stranica je reklama projekta, ona treba privući i zadržati (na projektu) što više svojih posjetitelja. Pri tome treba imati u vidu da Wikipedija (namjerno veliko slovo, mislim na cijeli projekt) nije Facebook da bi trebali Glavnu pretvoriti u slikovnicu (vidio sam jedan takav prijedlog na en wiki i pročitao njegovu kritiku) - nego trebamo istaknuti ono po čemu je naša Wikipedija najjača, one (kvalitetne) članke koji se ne mogu naći na drugim wikipedijama odnosno one teme čija se razrada može pročitati bolje, temeljitije i sveobuhvatnije na ovom projektu, a ne na nekom drugom. Ako se to razumije, onda se razumije i razlog nastanka stare koncepcije vijesti i sadašnji modalitet njegove promjene. Ako se to ne razumije, onda nije čudno da se piše o nekakvim kompleksima manje vrijednosti glede stranice koja prvenstveno služi za reklamu projekta, to je kao da se jednom plodu jabuke sorte Zlatni delišes umjesto razmatranja o nijansi zelene koju ima prigovara što ne liči više na krušku, jer je to nepravedno prema svim kruškama i ostalim nesfernim plodovima iz roda/porodice/čega već Rosacea. Rolling on the floor.gif SpeedyGonsales 03:07, 21. srpnja 2014. (CEST)
A da otključate predložak Novosti? Predlažem da se u domaće vijesti uračunaju i vijesti iz BiH. --Wüstenfuchs 11:19, 22. srpnja 2014. (CEST)
@Speedy: potpuno je nebitno hoće li predlagač ili oni koji ga podržavaju osobno unositi strane vijesti. Podržavam mogućnost da strane vijesti postavlja (ili predlaže) onaj tko to želi. Tko ne želi, ne mora: može postavljati isključivo domaće, kao i dosad.
Ne, još uvijek mi nije jasno kako se nešto može zagubiti na Glavnoj stranici. "Jedan mali okvirić na glavnoj stranici namijeniti za sve svjetske vijesti - odličan recept za kašu bez smisla." To mi nema logike: onda bi i TV Dnevnik bio "kaša bez smisla" jer se bavi i domaćim i svjetskim temama. Konceptualno je teško objasniti zašto je 6-7 natuknica logično, smisleno i pregledno kad opisuje domaće teme, ali pretvara se u "kašu" kad se tu i tamo pojavi strana vijest.
Činjenica da postoje druge Wikipedije malo znači čitateljima koji ne vladaju stranim jezicima u zadovoljavajućoj mjeri. GregorB (razgovor) 20:41, 24. srpnja 2014. (CEST)

A prognoza?[uredi kôd]

Za potpuni ugođaj sad nedostaje još samo vremenska prognoza i TV-program. Kad je bal, nek' je bal!  • Bonč (razgovor) • Svatko ima glupih misli, ali ih mudrac prešuti. •  14:21, 18. srpnja 2014. (CEST)

 1. ZA ZA--Pig Destroyer 15:04, 18. srpnja 2014. (CEST)
 1. PROTIV PROTIV Inače bih bio za, ali kako nema horoskopa i kulinarskih savjeta, žao mi je.--MaGaCroatian squares Ljubicic.gifporuči mi 12:33, 19. srpnja 2014. (CEST)
Da bi bilo sve po PS-u (oni koji ne znaju šta je PS, neka potraže negdje) prognoza je nužna, ali nije kompletna bez horoskopa koji upotpunjava opće stanje pojedinca, a kulinarski savjet su nužno vezani uz prognozu, jerbo, kako ćete otići u vrt po povrće ako niste vidili da će sutra kiša. Danas povrće ne treba jer je meso na repertoaru. Bez povrća. A kako išta skuvat ako vam je horoskop loš, a krpi vas južina? Daklem, sve mora bit na jednom mjestu, kako bi ugođaj bio potpun.--MaGaCroatian squares Ljubicic.gifporuči mi 12:41, 19. srpnja 2014. (CEST)
 1. PROTIV PROTIV --Wüstenfuchs 19:02, 19. srpnja 2014. (CEST)

Eksperimenti[uredi kôd]

Molim suradnike da ne eksperimentiraju prije dogovora. Uklonit ću nedogovoreno miješanje dugogodišnje smjernice. Također bih zamolila svakoga tko dodaje događaje da ne zaboravlja navesti izvore. Ako nema mjesta u predlošku da se svakako u sažetak doda izvor za događaj koji se unosi. --Roberta F. 13:54, 19. srpnja 2014. (CEST)

Rotiranje vijesti[uredi kôd]

Je li moguće napraviti da na Glavnoj stranici domaće vijesti budu prikazane 5 minuta, te vijesti iz svijeta također 5 minuta... postoji li neki kod za takvu vrstu rotacije?

--Wüstenfuchs 12:28, 11. kolovoza 2014. (CEST)

Moguće je. Ideja je iskoristiti npr. {{CURRENTMINUTE}}. GregorB (razgovor) 21:01, 12. kolovoza 2014. (CEST)
Pa zašto admini to ne bi napravili? --Wüstenfuchs 18:23, 14. kolovoza 2014. (CEST)
Ne postoji takav dogovor zasad. GregorB (razgovor) 23:59, 14. kolovoza 2014. (CEST)

Broj vijesti[uredi kôd]

Netko bi trebao "podrezat" četiri vijesti... pravilo je 4-5 vijesti, trenutno ih ima 9. S tim što se najnovija od posljednje četiri dogodila prije nekih 20 dana. --Wüstenfuchs 12:32, 11. kolovoza 2014. (CEST)

Ažuriranje[uredi kôd]

Pozdrav,

Zaboravili ste ažurirati novosti. Biste li mogli dodati vijest da je jučer održan masovni prosvjed za podršku radnoj skupini za kurikularnu reformu školstva "Hrvatska može bolje"? Prosvjed od više od 40000 ljudi diljem Hrvatske je, mislim, dovoljno važan događaj da bude u rubrici "novosti". Hvala i lijep pozdrav.--78.0.48.49 13:06, 2. lipnja 2016. (CEST)

WImbledon[uredi kôd]

https://kamenjar.com/ivan-dodig-s-tajvankom-latishom-chan-osvojio-wimbledon/?fbclid=IwAR0r2oKomGIOvtTHkGHDOQLof3sHnvdk6wXF1FJULeAQRX8imR01H03Q97U

Preslagivanje ministarstava[uredi kôd]

"Preslagivanje i novi oblik Vlade RH: spajaju se Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo financija, zatim Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva, potom Ministarstvo državne imovine s Ministarstvom uprave, Ministarstvo obrane s Ministarstvom branitelja te na kraju Ministarstvo socijalne skrbi i rada."

Ovo je medijsko naklapanje i kao takvom mu nije mjesto u novostima. Događaj se nije dogodio, niti je službeno najavljen, a najave se mijenjaju iz sata u sat.--koora (razgovor) 10:36, 8. srpnja 2020. (CEST)

Izborni rezultati nisu službeni, Sabor nije konstituiran, predsjednik RH nije dodijelio mandat mandataru za sastavljanje Vlade, nije donesen novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava... Naravno da traju razgovori, ali stvarno ne treba "trčati pred rudom". Podaci će se ažurirati jednom kada za to dođe vrijeme, a novosti bi trebale biti novosti. --Ex13 (razgovor) 13:10, 8. srpnja 2020. (CEST)

Za Novosti na Glavnoj stranici[uredi kôd]

Umrli su Mijo Korade i Mladen Kušec. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 31.147.139.44 (razgovordoprinosi) 20:13, 2. studenoga 2020.

Novost[uredi kôd]

Ladonja iz Medulina hrvatsko stablo 2020. godine--31.147.101.131 12:00, 7. studenoga 2020. (CET)

Novost[uredi kôd]

Preminuo Anto Kovačević — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 31.147.102.220 (razgovordoprinosi)

According to the influential American magazine Forbes, Dubrovnik was highlighted as one of the 20 best places for Americans to live, invest and work, stated. More information: https://htz.hr/en-GB/press/press-releases/forbes-ranked-dubrovnik-one-20-best-places-americans-live-invest-work-europe

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja[uredi kôd]

"12. siječnja – Najavljena je obnova i rekonstrukcija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci vrijedna oko 106 milijuna kuna." PPMHP je istitucija, a ne ime zgrade. Najvaljena je obnova Guvernerove palače u kojoj je smješten PPMHP.

Također, posljednje dvije vijesti su datirane za siječanj što nije točno. --koora (razgovor) 08:20, 15. travnja 2021. (CEST)