Book

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Book je hrvatski kršćanski mjesečnik iz Zagreba, opisan kao promicatelj kršćanskih vrednota[1] i nove evangelizacije.[1][2] Prodaje se na kioscima u RH i BiH, a putem pretplate je dostupan i u drugim zemljama[3], cijeloj Europi[4] i interkontinentalno[5]. Izdaje ga Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori koja izdaje i časopis RHEMA.

Zaklada Kristofori je vlasnik, a Ustanova Kristofori izdavač Booka[6][7]. Svojim sadržajem i grafičkim izgledom postao je jedan od rijetkih časopisa koji je profitabilan i bez reklama[6], iako je oglašavanje u časopisu moguće[8]. Book je i jedini katolički časopis koji je dostupan na svim kioscima u Hrvatskoj. Izlazi svakog mjeseca. Tiska se u formatu 13,4 x 20,5 cm i u opsegu od 84 stranice.

Reakcije i napadi[uredi VE | uredi]

Nakon što je u emisiji HRT-a, Mir i dobro,[9] prikazana kratka rasprava u kojoj su sudjelovala 3 znanstvenika i teolog (od kojih samo jedan kompetentan za spomenutu raspravu dok su se ostali specijalizirali u drugim područjima) na temu navodne znanstvene nedokazivosti općeprihvaćene teorije makroevolucije, neki sekularni i neoliberalni mass mediji iz RH objavili su više članaka u kojima se Book i njegovo uredništvo napada[10][11][12], pripisujući im tvrde kreacionističke stavove zbog osporavanja makroevolucije. Prilog iz emisije objavljen je povodom natječaja što ga je objavio Book, kojim se nudilo 7000 kn onome tko znanstveno dokaže teoriju evolucije na način da to bude razumljivo široj publici i da takvo tumačenje zadovolji uredništvo Booka. Kako je jedno (kvalitetan znanstveni dokaz) s drugim (prizemnost nivoa dokazivanja) nespojivo, te kako onaj tko daje nagradu, a ne neovisni stručnjak, odlučuje koji je dokaz dovoljno kvalitetan, jasno je da je nagradu, zapravo, nemoguće dobiti. Iznos nagrade povećao se iz broja u broj te je premašio 50 000 Kn[13]. Agresivne reakcije na sadržaj Booka ponovno su uslijedile nakon objave članka o navodnoj neljudskosti pobačaja.[14]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]