Riječke novine

Izvor: Wikipedija
Spomen ploča Riječkim novinama na crkvi Gospe Lurdske u Rijeci.

Riječke novine bile su katolički politički dnevni list koji je izlazio u Rijeci.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Počele su izlaziti početkom 1912. godine u mjesecu prosincu.

Uredničku su politiku vodili pripadnici novoosnovanog Hrvatskog katoličkog seniorata, elitne organizacije Hrvatskog katoličkog pokreta koju je pokrenuo biskup Antun Mahnić. Među pokretačima bio je i pjesnik i prevoditelj Milan Pavelić.[1]

Uređivao ih je Rudolf Eckert, mladi katolički intelektualac i majstor pera.[2]

List je iskazivao političko stajalište Hrvatskog katoličkog pokreta koje je simpatiziralo ideju "narodnog jedinstva Hrvata, Slovenaca i Srba", koje je objavilo još u prvim brojevima. Sukladno tome su i izvješćivale o Balkanskim ratovima, odnosno sa žarom su slavili i veličali srpske pobjede u tom ratu, jer su smatrali da je to ujedno i hrvatski uspjeh.

Nakon što su velikosrbi organizirali ubojstvo prijestolonasljednika Franje Ferdinanda, veličanje Srba u tisku je postala nepoželjna i opasna stvar. Objavom rata 1914. je riječko državno odvjetništvo odlukom zabranilo izlaženje ovog lista te je tako ovaj dnevnik prestao izlaziti. Rad nisu obnovili.

Poznati suradnici[uredi | uredi kôd]

Milko Kelović[3] i dr.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  • Hrvatska revija Zlatko Matijević: Nastanak Hrvatskoga katoličkog seniorata i njegovo djelovanje do završetka Prvoga svjetskog rata (1912–1918)
  1. Petrač, Božidar. Poetsko-glazbeni serijal 'Lirika došašća' Hrvatska katolička mreža, 29. studenog 2020., pristupljeno 18. prosinca 2020.
  2. Postulatura bl. Ivana Merza Životopis Jerolima Malinara. Dolazak u Zagreb i uključivanje u rad katoličkih organizacija. Pristupljeno 16. svibnja 2016.
  3. Tihana Luetić: »Pa, mora i to biti!« – »sveučilištarka« i prva »domagojka« Božena Kralj Croatica Christiana Periodica, sv. 38, br. 73, lipanj 2014., str. 140.