40 dana za život

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Slika sa zaglavlja hrvatske stranice na Facebooku.

40 dana za život je pro-life molitvena inicijativa za zaštitu majki i nerođene djece, koju su 2004. započele lokalne kršćanske zajednice u Bryan College Station u Teksasu.[1] Inicijativa se sastoji od 40 dana molitve i posta u kombinaciji s miroljubivim bdijenjem ispred klinike ili bolnice u kojima se vrše pobačaji, te u osvješćivanju lokalne zajednice o problemu pobačaja.

Inicijativa je aktivna u jesen i proljeće (korizma) svake godine, iako se lokalne kampanje mogu nastaviti tijekom cijele godine.

Koncept 40 dana našao je nadahnuće u Bibliji. Noa je bio u Arci 40 dana, Mojsije 40 dana na brdu Sinaj, a Isus 40 dana u pustinji.

Volonteri inicijative "40 dana za život" u Engleskoj

U inicijativi "40 dana za život", sudjeluju mjesni volonteri i vjernic laici. Nacionalni ured koordinira komunikaciju i osigurava obuku i druge resurse za volontere.

U Hrvatskoj je inicijativa "40 dana za život" započela 2014. godine, bdijenjima ispred Kliničkoga bolničkoga centra "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, za vrijeme korizme.

Nagrada „Svjedok godine“ za 2016. godinu pripala je inicijativi 40 dana za život i njenom glavnome koordinatoru Anti Čaljkušiću .[2]

Statistike[uredi VE | uredi]

U prvih deset godina inicijative u svijetu (zaključno sa 2017.-om):[3]

 • spašeno je 13998 života (toliko je majki prijavilo odustajanje od pobačaja, stvaran broj je viši)
 • zatvoreno 90 klinika za pobačaje (većinom u SAD-u zalaganjem Students for Life of America)
 • 170 radnika u klinikama za pobačaje dalo je otkaz
 • u molitvi i bdijenju sudjelovalo je preko 750.000 ljudi u 741 gradu iz 47 država svijeta

Kritike i napadi[uredi VE | uredi]

Hrvatska[uredi VE | uredi]

Od samoga začetka, u Hrvatskoj se akcija našla na udaru kritika feminističkih udruga (Ženske mreže Hrvatske), velikih medija (HRT, RTL, Nova TV) i političkih stranaka poput SDP-a, HNS-a i sl.

Aleksandar Stanković, voditelj HRT-ove televizijske emisije Nedjeljom u dva, ugostio je europarlamentarku Marijanu Petir 9. listopada 2016.[4] Budući da je Petir javno istakla pripadnost Katoličkoj Crkvi, veći dio emisije bio je posvećen pitanjima vezanima uz odnos Marijane Petir prema Crkvi i vjeri. Stanković je inzistirao na tome da bi institucije države trebale zabraniti moliteljima da, kako je rekao, smetaju pacijentima koji dolaze u bolnice, a rekao je i kako molitelji "malteretiraju" pacijente.[4] Petir se s tim nikako nije složila. U nekoliko navrata istaknula je kako molitelji nikome ne smetaju, nikome se ne obraćaju. Naglasila je da molitva ne može nikome štetiti. "Svatko se može moliti gdje hoće, živimo u demokraciji", navela je te istaknula kako je Udruga Betlehem koju vodi pater Marko Glogović u godinu dana svoja vrata otvorila za stotinjak žena koje su htjele pobaciti.[4][5]

Članice feminističke udruge »Domina« u Splitu ovu inicijativu prozvale su »paravjerskim nametom dogmatskih vjerovanja« i »ponovnim povratkom u Srednji vijek«, a sam čin molitve ispred bolnica (na koji, kao i na prosvjed, građani imaju pravo) nazvale su torturom.[6]

Ljevičarski antiklerikistički portal Index.hr molitelje je nazvao "radikalnim katolicima" koji "javno teroriziraju i maltretiraju žene".[7]

Dragan Markovina, novinar Telegrama, nazvao je u veljači 2018. u svom članku "Najveći problem s moliteljima pred bolnicama koji opet kreću terorizirati" nazvao je molitelje "militantnim vjernicima" koji "teroriziraju ionako istraumatizirane žene" prozivajući ih "ravnozemljašima":[8]

"...nije nikakav problem da netko vjeruje u to kako je svijet ravna ploča, ili da odbija korištenje bilo kakvih dosega moderne medicine. (...) Problem je kad se takva vjerovanja počnu u javnom prostoru predstavljati kao jednako vrijedna znanstveno dokazanoj činjenici da je Zemlja okrugla."

Navodi i kako "molitelji pred bolnicama predstavljaju tek jedan krak sveobuhvatne konzervativne revolucije" te ih uspoređuje s citatima iz djela Masovna psihologija fašizma Wilhelma Reicha.[8]

Europa[uredi VE | uredi]

Početkom proljetne molitvene kampanje u korizmi 2017., u njemačkom gradu Frankfurtu hrvatska zajednica organizirala je 40-dnevno molitveno bdijenje, čime je Frankfurt, iza Münchena, postao drugi grad u Njemačkoj s ovom inicijativom. Molitveno bdijenje održavalo se ispred središnjice tvrtke Pro familia, njemačkog ogranka Planned Parenthooda, koji je zbog trgovine dijelovima tijela pobačene djece bio pod istragom Državnog odvjetništva.[9] U prvih tjedan dana kampanje, molitvena skupina bila je napadnuta tri puta; posljednji put ih je napalo tridesetak članova sotonističke sekte, koji su molitelje gađali dimnim bombama, sprejevima, suzavcem i bojom vičući "Vaš Bog je mrtav!" Pritom su očevidcima dijelili letke u kojima su molitelje nazvali "mrziteljima žena iz srednjeg vijeka" i održali javno spaljivanje Biblije. [10]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. http://www.ncregister.com/site/article/3209/ Preuzeto 15. ožujka 2014.
 2. http://vigilare.org/vijest/nagrada-svjedok-godine-2016-anti-caljkusicu-inicijativi-40-dana-zivot/ Preuzeto 19. svibnja 2018.
 3. Brošura za korizmenu kampanju "Dakle, po plodovima ćete ih njihovim prepoznati" (Mk 7, 20), Inicijativa 40 dana za život. Tisak: Printeo d.o.o., Zagreb 2018.
 4. 4,0 4,1 4,2 www.vijesti.hrt.hr, HRT, »Marijana Petir: Svatko se može moliti gdje hoće, živimo u demokraciji!«, objavljeno 9. listopada 2016., pritupljeno 13. listopada 2016.
 5. www.direktno.hr, Direktno.hr, »Petir odgovorila Stankoviću: Ako se spašavaju životi, kome smeta molitva?«, objavljeno 9. listopada 2016., pritupljeno 13. listopada 2016.
 6. www.poskok.info, Poskok.info, »Žestoka reakcija splitskih intelektualki: Dosta nam je torture nad ženama ispred bolnica!«, objavljeno 9. listopada 2016., pritupljeno 13. listopada 2016.
 7. www.index.hr, F.Č., V.H., »Radikalni katolici javno teroriziraju i maltretiraju ženu koja ima zakazan termin za pobačaj!«, objavljeno 5. listopada 2016., pristupljeno 13. listopada 2016.
 8. 8,0 8,1 www.telegram.hr Dragan Markovina. »Najveći problem s moliteljima pred bolnicama koji opet kreću terorizirati«, objavljeno 9. veljače 2018., pristupljeno 3. travnja 2018.
 9. www.prolife.hr, Prolife.hr: Inicijativa „40 dana za život“ zaživjela i u Frankfurtu i odmah brutalno napadnuta od sotonističke sekte, 10. ožujka 2017. (pristupljeno 17. ožujka 201.)
 10. www.prolife.hr, Novi napadi na „40 dana za život“ u Frankfurtu: letjele dimne bombe, sprejevi, spaljivanje Biblije…, 16. ožujka 2017. (pristupljeno 19. ožujka 2017.)

Vidi i:[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]