40 dana za život

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Slika sa zaglavlja hrvatske stranice na Facebooku.

40 dana za život je pro-life molitvena inicijativa za zaštitu majki i nerođene djece, koja je započela 2004. od strane lokalnih kršćanskih zajednica u Bryan College Station u Teksasu.[1] Inicijativa se sastoji od 40 dana molitve i posta u kombinaciji s miroljubivim bdijenjem ispred klinike ili bolnice u kojima se vrše pobačaji, te u osvješćivanju lokalne zajednice o problemu pobačaja.

Inicijativa je aktivna u jesen i proljeće (korizma) svake godine, iako se lokalne kampanje mogu nastaviti tijekom cijele godine. 2014. godine u proljetnoj kampanji sudjeluje 251 grad, u 11 država, uključujući i Zagreb.

Koncept 40 dana našao je nadahnuće u Bibliji. Noa je bio u Arci 40 dana, Mojsije 40 dana na brdu Sinaj, a Isus 40 dana u pustinji.

Volonteri inicijative "40 dana za život" u Engleskoj

U inicijativi "40 dana za život", sudjeluju lokalni volonteri. Nacionalni ured koordinira komunikaciju i osigurava obuku i druge resurse za volontere. Zahvaljujući molitvi i angažmanu sudionika "40 dana za život", dosada je od pobačaja u zadnji trenutak spašeno 8245 života; obratilo se 88 zaposlenika koji su radili u klinikama za pobačaje, dok su 44 takve klinike zatvorene.[2]

U Hrvatskoj je inicijativa "40 dana za život" započela 2014. godine, bdijenjima ispred Kliničkoga bolničkoga centra "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, za vrijeme korizme.

Nova molitvena kampanja 2015. krenula je 23. rujna, a trajat će do 1. studenoga, u čemu Hrvatska sudjeluje sa svojih 20 gradova i okuplja oko 6 tisuća ljudi. Gradovi sudionici su Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Sisak, Zagreb, Osijek, Vukovar, Vinkovci, Čakovec, Varaždin, Virovitica, Velika Gorica, Karlovac, Slavonski Brod, Požega, Knin, Metković i Dubrovnik.[3]

Kritike i napadi[uredi VE | uredi]

Aleksandar Stanković, voditelj HRT-ove televizijske emisije Nedjeljom u dva, ugostio je europarlamentarku Marijanu Petir 9. listopada 2016.[4] Budući da je Petir javno istakla pripadnost Katoličkoj Crkvi, veći dio emisije bio je posvećen pitanjima vezanima uz odnos Marijane Petir prema Crkvi i vjeri. Stanković je inzistirao na tome da bi institucije države trebale zabraniti moliteljima da, kako je rekao, smetaju pacijentima koji dolaze u bolnice, a rekao je i kako molitelji "malteretiraju" pacijente.[4] Petir se s tim nikako nije složila. U nekoliko navrata istaknula je kako molitelji nikome ne smetaju, nikome se ne obraćaju. Naglasila je da molitva ne može nikome štetiti. "Svatko se može moliti gdje hoće, živimo u demokraciji", navela je te istaknula kako je Udruga Betlehem koju vodi pater Marko Glogović u godinu dana svoja vrata otvorila za stotinjak žena koje su htjele pobaciti.[4][5]

Članice feminističke udruge »Domina« u Splitu ovu inicijativu prozvale su »paravjerskim nametom dogmatskih vjerovanja« i »ponovnim povratkom u Srednji vijek«, a sam čin molitve ispred bolnica (na koji, kao i na prosvjed, građani imaju pravo) nazvale su torturom.[6]

Ljevičarski antiklerikistički portal Index.hr molitelje je nazvao "radikalnim katolicima" koji "javno teroriziraju i maltretiraju žene".[7]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.ncregister.com/site/article/3209/ Preuzeto 15. ožujka 2014.
  2. http://www.40danazazivot.net/onama.html Preuzeto 15. ožujka 2014.
  3. narod.hr Kreće nova molitvena kampanja međunarodne inicijative ’40 dana za život’ za prestanak pobačaja, 23. rujna 2015. (pristupljeno 27. rujna 2015.)
  4. 4,0 4,1 4,2 www.vijesti.hrt.hr, HRT, »Marijana Petir: Svatko se može moliti gdje hoće, živimo u demokraciji!«, objavljeno 9. listopada 2016., pritupljeno 13. listopada 2016.
  5. www.direktno.hr, Direktno.hr, »Petir odgovorila Stankoviću: Ako se spašavaju životi, kome smeta molitva?«, objavljeno 9. listopada 2016., pritupljeno 13. listopada 2016.
  6. www.poskok.info, Poskok.info, »Žestoka reakcija splitskih intelektualki: Dosta nam je torture nad ženama ispred bolnica!«, objavljeno 9. listopada 2016., pritupljeno 13. listopada 2016.
  7. www.index.hr, F.Č., V.H., »Radikalni katolici javno teroriziraju i maltretiraju ženu koja ima zakazan termin za pobačaj!«, objavljeno 5. listopada 2016., pristupljeno 13. listopada 2016.

Vidi i:[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]