Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu. Za druga značenja pogledajte Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu (razdvojba).
Nadbiskupska klasična gimnazija
Ad honorem Dei et bonum hominis
(Na čast Božju i dobro čovjeka)
Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu
Pogled na gimnazijski kompleks.
Adresa
Voćarska cesta 106
Coat of arms of Zagreb.svg Zagreb
Flag of Croatia.svg Hrvatska
Informacije
Osnivač Zagrebačka nadbiskupija
Zvjezdarnica

Nadbiskupska klasična gimnazija, službeno Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti je srednja škola smještena na Šalati u Zagrebu. Nalazi se između MEF-a, PMF-a i Instituta Ruđer Bošković. Svoje djelovanje je započela 1920. na Kaptolu, na broju 29. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od 1928. godine nalazi se u Voćarskoj cesti 106.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nadbiskupska klasična gimnazija razvila se iz Nadbiskupskog liceja osnovanog 1854. godine u sklopu Bogoslovnog sjemeništa. Od 1922. godine škola djeluje kao Nadbiskupska velika gimnazija, a od 1931. kao Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti. No, ta javnost školi je ukinuta 1948., ali ona usprkos tome i dalje radi, a temeljem osnivačkoga akta od 8. rujna 1948. godine.[1] Do 1989. godine, kada škola nije imala pravo javnosti, u njenom velikom kompleksu bila je smještena vojna bolnica. Pravo javnosti škola ponovno dobiva u travnju 1991. godine, te je dopušten upis vanjskih učenika. Važna godina za povijest Šalate je 2003. jer su te godine biskupi Zagrebačke metropolije odlučili da školu mogu pohađati i djevojke. Generacija učenika maturanata 2006./2007. je prva generacija u kojoj su bile djevojke.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Nastavni program[uredi | uredi kôd]

Školu je osnovala Zagrebačka nadbiskupija i isprva je bila zamišljena kao odgojno-obrazovna ustanova za odgoj dječaka koji će postati svećenici. Danas škola njeguje duhovan život, što informativno, što odgojno. Škola sudjeluje u mnogim dobrotvrnim akcijama, duhovnoj obnovi i odgoju učenika.

Škola provodi klasičan program. Kroz sve četiri godine uče se latinski i grčki jezik, što učeniku daje visoko opće obrazovanje te znanje o klasičnoj kulturi.

Uz to što ima klasičan program, škola pruža i obrazovanje opće gimnazije. Satnica ostalih predmeta je gotovo slična kao kod ostalih općih gimnazija.

Zvjezdarnica[uredi | uredi kôd]

Nadbiskupska klasična gimnazija je jedina obrazovna ustanova srednjeg školstva u Hrvatskoj koja posjeduje vlastitu zvjezdarnicu. Isto tako, posjeduje WiFi koji pokriva područje škole te putem WLana izravnu vezu s PMF-om.

Školski list Ostvarenja[uredi | uredi kôd]

Školski list Ostvarenja izlazi od 1974. godine.[2]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Profesori[uredi | uredi kôd]

U Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji predavali su Ljubomir Maraković, Tomo Matić, Ivan Merz, Pavao Tijan i Mate Ujević.

Učenici[uredi | uredi kôd]

Poznati nekadašnji učenici Nadbiskupske klasične gimnazije su Bonaventura Ćuk, Vjekoslav Bajsić, Ivan Golub, Tomislav Ivančić, Franjo Kuharić i Adalbert Rebić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Osnivački akt br. 5041/48. od 8. rujna 1948. godine.
  2. Ostvarenja, nkg-zagreb.hr, pristupljeno 5. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta