Državna himna Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikipedija
Državna himna Bosne i Hercegovine
Država Bosna i Hercegovina
Skladatelj Dušan Šestić
Ostali nazivi Intermezzo
Prihvaćena 10. veljače 1998.

Državna himna Bosne i Hercegovine nekad zvana i Intermezzo je državna himna Bosne i Hercegovine. Dušan Šestić je skladao glazbu.

Prvi natječaj[uredi | uredi kôd]

Polovinom 1998. godine Ured visokog predstavnika raspisao je javni natječaj za himnu. Pristiglo je oko 80 radova, a stručno povjerenstvo je tri rada preporučilo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom je 10. veljače 1999. odlučio da Intermeco bude nova himna, ali Dom naroda nije usvojio zakon u istovjetnom tekstu. To je izazvalo reakciju tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa: Bonnskim ovlastima je 25. lipnja 1999. donio Zakon o državnoj himni.[1] Zakon propisuje glazbu, ne i tekst. Objavljen je u Službenom glasniku BiH (br. 19/01.) četiri dana kasnije, a službena primjena počela je od 7. srpnja.[2]

Time je zamijenjena himna Jedna si jedina koja se neslužbeno koristila na prilikama poput nogometnih utakmica.[2] Za razlog se spominje navodnog isključivanje spominjanja Hrvata i Srba u tekstu, iako sam tekst ne spominje ni jedan bosanskohercegovački narod.

Drugi natječaj (za tekst)[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Prijedlog državne himne BiH

Natječaj za tekst himne otvoren je 20. lipnja 2008., a zadnji rok za prijavu prijedloga bio je 1. listopada.[3] Pristiglo je 339 radova, a posebno oformljeno povjerenstvo odabralo je dva. Pobjednički rad napisali su skladatelj himne Dušan Šestić i Benjamin Isović.[4] Međutim, tekst nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Odluka o Zakonu o Državnoj himni Bosne i HercegovineArhivirana inačica izvorne stranice od 6. kolovoza 2007. (Wayback Machine)" od 15. 6. 1999. (ohr.int)
  2. a b "BiH dobila novu himnu bez teksta[neaktivna poveznica]". Vjesnik, 8. 7. 1999.
  3. "Javni konkurs za izbor teksta himne Bosne i HercegovineArhivirana inačica izvorne stranice od 4. veljače 2012. (Wayback Machine)". Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, 20. 06. 2008.
  4. Prijedlog teksta himne BiH utvrdilo Vijeće ministara BiHArhivirana inačica izvorne stranice od 11. rujna 2009. (Wayback Machine). Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine. 4. lipnja 2009. Preuzeto 27. studenoga 2011.