Kulturno-umjetničko društvo "Jedinstvo" Split

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kulturno-umjetničko društvo "Jedinstvo" Split
Jedinstvologo.jpg
Poznat/a i kaoKUD "Jedinstvo" Split, Folklorni ansambl "Jedinstvo" Split, FA "Jedinstvo" Split
Osnivanje1919.
MjestoSplit.
Žanr/oviFolklor, Scenski prikaz folklora
Djelatno razdoblje1919.danas
Internetska stranicahttp://www.kud-jedinstvo.hr/

Kulturno-umjetničko društvo "Jedinstvo" (skraćeno KUD "Jedinstvo") iz Splita, utemeljeno 1919. godine, najtrofejniji je hrvatski folklorni ansambl i jedno od najstarijih kulturno – umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj. Danas KUD broji 400-njak članova organiziranih u folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, školu folklora, školu mandoline, gitare i tambure, žensku vokalnu sekciju te klub veterana.

Povijest[uredi | uredi kôd]

1919.[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka Prvog svjetskog rata je osnovan prvi splitski mješoviti zbor, preteća svih nadolazećih generacija Jedinstva. Nedugo nakon toga osniva se i prvi tamburaško-mandolinski orkestar.

Prvi mješoviti zbor KUD-a "Jedinstvo"
Prvi tamburaško-mandolinski KUD-a "Jedinstvo"

1950-te[uredi | uredi kôd]

U razdoblju nakon završetka 2.svj.rata obnavljaju se nekadašnja pjevačka društva, orkestri, a 1946. započinje s radom i folklorna sekcija KUD-a Jedinstvo. U tim vremenima u društvu djeluju pored folklorne, još i dramska sekcija,baletna sekcija, zbor i limena glazba.

1952. godina – Vrličko kolo – Nastup na američkom ratnom brodu Salem

1960-te[uredi | uredi kôd]

Jedinstvo putuje na turneje i nastupe u Engleskoj, Italiji, Bugarskoj i Belgiji, krstarenje Mediteranom, posjet Egiptu te prva natjecanja. Prva međunarodna nagrada stiže iz Francuske, osvajanjem 3. mjesta na Olimpijadi folklora u Dijonu 1964.godine. Vrhunac i te generacije plesača, plesačica i svirača, bio je nastup 1965-te na velikom međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Britaniji, točnije Walesu, u gradu Llangollenu.

S koreografijama Vrličkog kola i dubrovačke poskočice Linđo osvojeno je 1. mjesto, u velikoj konkurenciji brojnih zemalja. Ogroman uspjeh KUD-a Jedinstvo odjeknulo je među ljubiteljima folklora, naročito u Velikoj Britaniji, gdje Jedinstvo sljedeće godine kao pobjednik Llangollena dobiva poziv za nastupe u poznatom Royal Albert Hallu u Londonu, i to 6 dana zaredom, a nakon toga snima samostalnu emisiju u Cardiffu (Wales) za tamošnju televizijsku kuću TWW. Novi uspjeh stiže 1968. godine kada se osvaja 1. mjesto na međunarodnom folklornom natjecanju u Salernu (Italija).

Kroz društvo su djelovale i muške i ženske klape. Neke od njih poput Kantadura postale su poznate, a iz nekih nastaju i legendarne klape kao što je kultna Lučica. Malo je poznato da je na prvom izdanju legendarnog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. nastupila i muška klapa Jedinstvo koju je vodio doajen klapskog izričaja Ljubo Stipišić Delmata, te odmah osvojila brončano odličje. Već naredne godine klapa Jedinstvo osvaja 2. mjesto, a vrhunac postiže 1969. osvajanjem 1. nagrade na Omiškom festivalu.

1970-te[uredi | uredi kôd]

1979. godina – Mediteranske Igre u Splitu

To desetljeće nosi procvat turizma na Jadranu, tako i nastupa na terasama hotela i trgova u Tučepima, Trogiru, Makarskoj, Bolu, Podgori, naravno i Splitu, te Brelima, doprinijeli su daljnjoj promociji Jedinstva. 1970-te godine osvojeno je 1. mjesto na festivalu folklora u Middlesbroughu, V.Britanija, a odmah zatim i 2. mjesto na Olimpijadi folklora u Dijonu 1971.godine. Osvajanjem 1. mjesta na Concorso folkloristico Internazionale Castello di Gorizia, nastavlja se zlatni niz, sada u izvedbi nove generacije Jedinstva.

Mnogobrojna događanja kao što su gostovanja u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Bugarskoj, snimanja dokumentarnih reportaža, kalendara, kao i uvođenje novih koreografija na repertoar Jedinstva obilježila su ovo desetljeće, dok je sve kulminiralo nastupom na svečanostima 8. Mediteranskih igara u Splitu 1979.godine i nastupom pred 50.000 gledatelja na stadionu “Poljud”.

1980-te[uredi | uredi kôd]

1982. godine KUD Jedinstvo odlazi na 45-dnevnu turneju u SAD i Meksiko gdje nastupa na pozornicama Chicaga, Knoxvillea, Phoenixa, Denvera, Dallasa, Santa Fea, San Francisca, Los Angelesa itd.

Vrhunac turizma u Hrvatskoj donosi nebrojeno mnogo nastupa tijekom sezone, da se nastupa I po 12 dana zaredom ili čak dva puta dnevno. Padaju i rekordi u broju nastupa pojedinih plesača na koncertima, nižu se po nekoliko turneja godišnje. Mandolinsko-vokalna grupa dobiva 1986. godine poziv naših iseljenika za posjet Australiji, te odlazi u Sydney i Melbourne na trotjednu turneju (Australija, četvrti kontinent),. Ansambl odlazi na gostovanja i natjecanja u Grčku, Italiju, Austriju. Osvojeno je 3. mjesto na Festivalu Concorso Internazionale folkloristico Castello di Gorizia 1987., prigodno nazvano Coppa dei Campioni, koji je okupio 20 dotadašnjih pobjednika tog natjecanja.

1989. godine Jedinstvo putuje u Tursku, Bursa (Azija, peti kontinent), te Zlatni Karagoz kao nagrada za osvojeno 1. mjesto.

Mjes Na „Olimpijadi folklora“ 1989. godine, folklorni ansambl je osvojio Grand Prix publike, te tako i službeno ušao u krug elitnih svjetskih folklornih društava. Nakon osvajanja 3. mjesta u konkurenciji stiliziranog folklora, završni dan je donio natjecanje svih 48 ansambala – sudionika Festivala i osvojen je trofej koji predstavlja najveći uspjeh u povijesti Jedinstva.

Tih godina u društvu djeluje i najbolja mješovita klapa, koja snima više nosača zvuka, kao i mješoviti pjevački zbor. Obje vokalne sekcije ostvarile su niz uspješnih nastupa i samostalnih turneja.

1990-te[uredi | uredi kôd]

1992. godina – Llangollen, Pobjednička ekipa

Na poziv organizatora međunarodnog folklornog festivala „Seoul '90“, kao jedan od rijetkih europskih ansambala, KUD Jedinstvo zastupa Europu u AzijiJužnoj Koreji. Za vrijeme turneje nastupa s još devet svjetskih ansambala u Seoulu, Busanu i Daeguu.

Nedugo zatim, Domovinski rat odveo je brojne članove Jedinstva dragovoljno u redove snaga za obranu Hrvatske. Time se ne prekida rad društva, nego s još većim motivom pristupa se probama, ponekad i u teškim uvjetima, ali ide se dalje.Brojni humanitarni koncerti i promicanje istine o ratu u Hrvatskoj obilježili su početak desetljeća. U Velikoj Britaniji 1992. godine u Llangollenu, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku, s ponosom je zavijorena hrvatska zastava na pobjedničkom postolju – 1. mjesto s 96 bodova (od 100) i veličanstveni doček u Splitu nakon 3 dana puta. Prvi je to put da je jedan hrvatski KUD na međunarodnom natjecanju zavijorio hrvatski stijeg pobjednika. Festival održava pod visokim pokroviteljstvom kraljice Ujedinjenog Kraljevstva, a Njeno Veličanstvo Elizabeta II., te 1992. godine je nazočila zatvaranju ove velike manifestacije.

Godine 1991. osnovana je Škola folklora, gitare i mandoline. Kao logična posljedica neprestanog stvaranja novih plesačica i plesača, 1999. godine stvoren je i Dječji folklorni ansambl sastavljen od završenih polaznika Škole folklore.

U međuvremenu tijekom ove dekade povijesti Jedinstva osvajaju se brojne nagrade na međunarodnoj sceni: ponovno Middlesbrough (7 odličja, četiri 1. mjesta), pa Južna AfrikaJohannesburg 1. mjesto, ZakopanePoljska, Zakopane 2. mjesto...

U društvu po prvi put djeluje i Djevojački zbor, koji 90-ih osvaja niz nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima (Varaždin, Split, Vatikan).

Mandolinski orkestar se sastoji od vrhunskih glazbenika, solista-virtuoza i maestra koji održavaju koncerte, od kojih treba izdvojiti koncert u blokiranom gradu Dubrovniku, te brojne osvojene nagrade i nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća društvo još gostuje u Danskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Italiji, Španjolskoj te Južnoj Africi. Jedinstvo je predstavljalo Hrvatsku na prvoj CIOFF-ovoj World Folkloriadi održanoj u nizozemskom Brunssumu 1996.

2000-te[uredi | uredi kôd]

2009. godina – Spaladium arena, proslava 90 godina društva

Početkom 2000-ih, u društvu djeluje i ženska klapa, koja unatoč tome što je ostala na okupu samo nekoliko godina, svoj talenat uspijeva potvrditi osvajanjem nagrade stručnog žirija na Festivalu dalmatinskih klapa – Omiš 2002.

Društvo odlazi na natjecanja i gostovanja u Španjolsku (Cantonigros 3. mjesto) a zatim i Austriju i Italiju. 2004. godine Jedinstvo je u Split donijelo nagradu za 1. mjesto s međunarodnog festivala "Music World" u talijanskom Fivizzanu, a u idućoj godini predstavljalo je Hrvatsku na "Europäische Jugendwochen" u Burg Ludwigsteinu u Njemačkoj, na „Méditerranée En Fête" u francuskom Vierzonu, na prezentaciji grada Splita u Anconi i na Festivalu folklora "Turgutreis" (Bodrum) u Turskoj.

2004. godine društvo dobiva povelju Republike Hrvatske od tadašnjeg Predsjednika Republike Hrvatske Sjepana Mesića, te nagrade grada Splita i Splitsko-dalmatinske Županije. U 2006. godini KUD predstavlja Hrvatsku na Svjetskom sajmu turizma u njemačkom gradu Dresdenu gdje održavaju devet koncerata, zatim na festivalima u Petini (Italija) i St. Gironsu (Francuska), a u Hrvatskoj se izdvaja koncert na godišnjem susretu njemačke Udruge autobusera – RDA u Zadru, koncert za članove francuske međunarodne korporacije Vinci Grupa na Prokurativama, koncert na jedrenjaku-cruiseru Club Med2 i stalni tjedni nastupi za goste Bluesun grupacije u hotelima Maestral i Alga u Brelima i Tučepima.

S pojačanjem mlađih generacija, ansamblu godine koje slijede donose turneje u Nizozemsku, Njemačku, Italiju, Francusku i Tursku što sve služi kao uvertira iznimno uspješnoj 2009. godini.U godini proslave 90-te obljetnice društva, kao jedan od bivših pobjednika, Jedinstvo je pozvano u Dijon na „Fetes de la vigne- Olimpijade folklora, u prethodnih dvadeset godina te ova generacije stiže u formi srebrne medalje u kategoriji izvornog folklora osvojene u žestokoj konkurenciji 15 vrhunskih folklornih društava iz cijelog svijeta. Po povratku u Split ansamblu je pripremljen spektakularni doček, a uspješna 2009. okrunjena je nagradama grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Iste godine Mandolinski orkestar ponavlja 2008., i ponovno uzima 1. mjesto u Imotskom, na međunarodnom Festivalu Mandolina Imota.

Povodom 90 godina KUD-a, u prosincu je održan dvosatni gala koncert pred preko 4000 gledatelja u Spaladium Areni. Uz sudjelovanje više od 200 izvođača svih generacija KUD-a, koncert je kamerama HRT-a zabilježen na službenom DVD-u Jedinstva, a tom prigodom premijerno je izvedena i obnovljena koreografija – "Prigorski plesovi".


Sekcije[uredi | uredi kôd]

Folklorni ansambl i tamburaški orkestar KUD-a "Jedinstvo" Split u izvedbi "Plesovi Hrvata Bunjevaca"

Folklorni ansambl[uredi | uredi kôd]

 • A Ansambl
 • Pripremna grupa
 • Dječji ansambl
 • Škola folklora

Glazbene sekcije (instrumentalne sekcije)[uredi | uredi kôd]

 • A Orkestar
 • Pripremni orkestar
 • Škola mandoline, gitare i tambure

Veteranske sekcije[uredi | uredi kôd]

 • Veteranski plesni ansambl
 • Veteranski mješoviti zbor
 • Djevojački zbor
 • Veteranski mandolinski orkestar

Koreografije[uredi | uredi kôd]

Folklorni ansambl i lijeričar KUD-a "Jedinstvo" Split u izvedbi "Hercegovačke poskočice (Linđo)"

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Grand Prix[uredi | uredi kôd]

Grand Prix – Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne
 • Grand Prix - Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne", 1989., Dijon, Francuska

1. Mjesto[uredi | uredi kôd]

1. Mjesto – International musical Eisteddfod
 • 1. Mjesto – International musical Eisteddfod, 1965., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – Concorso folkloristico (Concorso folkloristico internazionale), Provincia di Salerno, 1968., Salerno, Italija
 • 1. Mjesto – Festival dalmatinskih klapa (1. NAGRADA PUBLIKE – ZLATNA PLAKETA), 1969., Omiš, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Festival dalmatinskih klapa (1. NAGRADA STRUČNOG ŽIRIJA – ZLATNI ŠTIT S GRBOM GRADA OMIŠA), 1969., Omiš, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Large folk dance competition), 1970., Middlesbrough, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – Concorso folkloristico internazionale "Castello di Gorizia" (Folklore riprodotto), 1976., Gorizia, Italija
 • 1. Mjesto – Folk Dancing Competition "Golden Karagöz", 1989., Bursa, Turska
 • 1. Mjesto – International musical Eisteddfod (Folk dance group competition), 1992., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Folk dance group competition), 1995., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Small folk dance men), 1995., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Small folk dance women), 1995., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Folk instrumental solo / Pobjednik: Vladimir Zrnić), 1995., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljestvo
 • 1. Mjesto – International Eisteddfod of South Africa, 1995., Johannesburg, Južnoafrička Republika
 • 1. Mjesto – Međunarodno natjecanje zborova (Festival corale internazionale), 1996., Vatikan
 • 1. Mjesto – Državno natjecanje zborova Hrvatske (Djevojački zbor Jedinstva), 1998., Varaždin, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Dani duhovne glazbe "Cro Patria" (1. nagrada žirija), 1998., Split, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Dani duhovne glazbe "Cro Patria" (1. nagrada publike za izvedbu), 1998., Split, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Državno natjecanje zborova Hrvatske (Djevojački zbor Jedinstva), 2000., Varaždin, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Festival dalmatinskih klapa (1. nagrada stručnog povjerenstva), 2002., Omiš, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Festival internazionale "Music World", 2004., Fivizzano, Italija
 • 1. Mjesto – Međunarodni festival "Mandolina Imota", 2008., Imotski, Hrvatska
 • 1. Mjesto – Međunarodni festival "Mandolina Imota", 2009., Imotski, Hrvatska
 • 1. Mjesto – 11.Festival dječjeg folklora Hrvatske, 2013., Kutina, Hrvatska

2. Mjesto[uredi | uredi kôd]

2. Mjesto – Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne"
 • 2. Mjesto – Festival dalmatinskih klapa (2. Nagrada stručnog žirija), Omiš, Hrvatska
 • 2. Mjesto – Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne" (Folklore Classique), 1971., Dijon, Francuska
 • 2. Mjesto – Festival folkloristico, 1971., Cosenza, Italija
 • 2. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Instrumental folk music ensembles), 1995., Middlesbrough, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • 2. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Small folk dance mixed), 1995., Middlesbrough, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • 2. Mjesto – International Eisteddfod of South Africa, 1995., Johannesburg, Južnoafrička Republika
 • 2. Mjesto – Dani duhovne glazbe "Cro Patria", 1995., Split, Hrvatska
 • 2. Mjesto – Državno natjecanje zborova Hrvatske (Djevojački zbor Jedinstva), 1997. Varaždin, Hrvatska
 • 2. Mjesto – Međunarodno natjecanje zborova (Djevojački zbor Jedinstva), 1998., Vatikan
 • 2. Mjesto – Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich (Miedzynarodowy festiwal folkloru), 1999., Zakopane, Poljska
 • 2. Mjesto – Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne", 2009., Dijon, Francuska
 • 2. Mjesto – Međunarodni festival "Mandolina Imota", 2014., Imotski, Hrvatska

3. Mjesto[uredi | uredi kôd]

3. Mjesto – Concorso folkloristico internazionale "Castello di Gorizia"
 • 3. Mjesto – Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne", 1964., Dijon, Francuska
 • 3. Mjesto – Festival dalmatinskih klapa (3. Nagrada stručnog žirija), 1967., Omiš, Hrvatska
 • 3. Mjesto – Concorso folkloristico internazionale "Castello di Gorizia" (Concorso dei campioni), 1987., Gorizia, Italija
 • 3. Mjesto – Festival international de folklore "Fêtes de la Vigne", 1989., Dijon, Francuska
 • 3. Mjesto – International musical Eisteddfod (Instrumental folk solo/group), 1992., Llangollen, Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • 3. Mjesto – Tees-Side International Eisteddfod (Choreographed dance), 1995., Middlesbrough, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • 3. Mjesto – International Eisteddfod of South Africa, 1995., Johannesburg, Južnoafrička Republika
 • 3. Mjesto – Međunarodno natjecanje zborova (Djevojački zbor Jedinstva), 1996., Vatikan
 • 3. Mjesto – Dani duhovne glazbe "Cro Patria" (Djevojački zbor Jedinstva), 1996., Split, Hrvatska
 • 3. Mjesto – Festival Internacional de Música de Cantonigròs (Competició international de grups de danses), 2003., Cantonigros, Španjolska

Priznanja i povelje[uredi | uredi kôd]

Plaketa/grb grada Splita
 • Nagrada grada Splita, 1969., Split, Hrvatska
 • Grb grada Splita, 1975., Split, Hrvatska
 • Grb grada Splita, 1992., Split, Hrvatska
 • Grb grada Splita, 1994., Split, Hrvatska
 • Nagrada grada Splita, 1995., Split, Hrvatska
 • Plaketa grada Dovera, 1995., Ujedinjeno Kraljestvo
 • First CIOFF World Folkloriada, 1996., Brunssum, Nizozemska
 • Nagrada grada Splita, 1999., Split, Hrvatska
 • Povelja Republike Hrvatske, 2000., Zagreb, Hrvatska
 • Ključ grada Ismailie, 2000., Ismailia, Egipat
 • Nagrada grada Splita, 2004., Split, Hrvatska
 • Nagrada Splitsko-dalmatinske županije, 2004., Split, Hrvatska
 • Nagrada grada Splita, 2008., Split, Hrvatska
 • Grb grada Splita, 2009., Split, Hrvatska
 • Nagrada Splitsko-dalmatinske županije, 2019., Split, Hrvatska
 • Povelja Hrvatskog sabora kulture, 2019., Split, Hrvatska
 • Plaketa/grb grada Splita, 2019., Split, Hrvatska
 • Nagrada grada Splita, 2019., Split, Hrvatska

Uprava društva i voditelji sekcija[uredi | uredi kôd]

Izvršni odbor[uredi | uredi kôd]

 • Predsjednik Društva: Emin Sarajlić
 • Dopredsjednica Izvršnog odbora: Stefanija Buntić

Članovi Izvršnog odbora:

 • Ksenija Jurić
 • Sanela Ćoso
 • Danijela Radoš
 • Josipa Tomasović
 • Dodi Malada
 • Joško Krivić

Tajnica Društva: Bruna Čondić

Folklorni ansambl[uredi | uredi kôd]

 • Voditelj folklornog ansambla: Zvonimir Jurun

Asistenti voditelja folklornog ansambla:

 • Maja Sinovčić
 • Ana Sviličić-Jutronić
 • Ivan Grubišić

Škola folklora[uredi | uredi kôd]

 • Voditeljica Dječjeg ansambla: Bruna Čondić
 • Voditeljica 3. grupe škole folklora: Natali Ban
 • Voditeljica 2. grupe škole folklora: Luciana Luketin
 • Voditeljica 1. grupe škole folklora: Maja Sinovčić

Asistenti škole folklora:

 • Toni Vranić
 • Klara Stojanov
 • Mia Kaćunić
 • Blaženka Miše
 • Antea Buntić
 • Antonio Šimundža
 • Helena Kačić-Bartulović

Glazbeno-instrumentalna sekcija[uredi | uredi kôd]

 • Voditelj A orkestra: Gabriel Beronja

Voditelji Škole mandoline, gitare i tambure:

 • Jure Ivić
 • Marinko Tolić

Glazbeno-vokalna sekcije[uredi | uredi kôd]

 • Voditeljica vokalne sekcije: Sara Dodig-Baučić

Garderoba[uredi | uredi kôd]

 • Voditeljica garderobe:Ena Sarajlić

Asistentice garderobe:

 • Nina Mažibrada
 • Sara Babaja

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

http://www.kud-jedinstvo.hr

Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Kulturnog-umjetničkog društva Jedinstvo Split (http://www.kud-jedinstvo.hr).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Kulturno-umjetničko društvo "Jedinstvo" Split.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.