Mauzolej Gale Placidije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ranokršćanski spomenici u Ravenni

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Ranokršćanski spomenici u Ravenni
Flag of Italy.svg Italija
Godina uvrštenja: 1996. (20. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/788 UNESCO

Mauzolej Gale Placidije je vrlo važan bizantski mauzolej u Raveni, Italija. Jedan je od osam građevina u Raveni koja su upisana na Popis svjetske baštine 1996. godine. Kao što su UNESCO-ovi stručnjaci objasnili, "to je najraniji i najbolje sačuvani od svih spomeničkih mozaika, a istovremeno umjetnički najsavršeniji".

Građena od 425.-430. god., građevina je dizajnirana u obliku grčkog križa s kupolom potpuno obloženom mozaicima koji predstavljaju osmoricu apostola i simboličke figure golubica koje piju iz posude. Ostala četvorica apostola predstavljena su na svodu suprotnog kraka; iznad vrata je prikaz Isusa Krista kao Dobrog Pastira, mladog, golobradog, s lepršavom kosom, i okružen ovcama; na suprotnoj strani nalazi se lik koji se interpretira kao prikaz sv. Laurencija. Tanke, prozirne kamene ploče propuštaju svjetlost u građevinu kroz prozore.

Građevina (bivši oratorij veće crkve Svetog Križa) sadrži tri sarkofaga; najveći pripada Gali Placidiji, čije je balzamirano tijelo postavljeno u sjedeći položaj, odjevena u carski ogrtač; godine 1577. sadržaj sarkofaga slučajno je izgorio. Sarkofag nadesno se pripisuje car Valentinijanu III. ili bratu Gale Placidije, caru Honoriju. Lijevi sarkofag pripisuje se suprugu Gale Placidije, caru Konstanciju III.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mauzolej Gale Placidije

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]